• 瀏覽: 5,158
  • 回覆: 73
首先...
wiki 沒有資料屬正常...  wiki只是用作參考,信它你就輸了'''

所謂既電能裝甲已知有英國與以色列也有相關發展...
而早兩年以色列更把該技術放到雌虎上測試,,,,

若真的得啖笑... 那就應該笑英,以了''

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2010-3-25 02:51 AM 發表
首先...
wiki 沒有資料屬正常...  wiki只是用作參考,信它你就輸了'''

所謂既電能裝甲已知有英國與以色列也有相關發展...
而早兩年以色列更把該技術放到雌虎上測試,,,,

若真的得啖笑... 那就應該笑英,以了''
信的話就沒參考可言,參考的話必要有資料以咨查證。沒有資料卻可以參考,我說這可以考到甚麼出來???
而且雌虎裝的好像不是裝(被動)電能(熱式)裝甲,而係(主動)電磁(攔截)裝甲,而在下一直說的是前者~

引用:
原帖由 warick 於 2010-3-25 00:56 發表

即使你咁講,呢種電裝甲都係有好大的技術問題;而文章以至wiki.jp本身都無參數可以參考,基本上係睇完得啖笑個隻。
基本原理是這樣,做得好不好是另一回事了

基本上我是等看戱的~

我說的重點是
即使wiki有資料... 也只可作參考,但參考資料是對或錯,這就是重點了'''

翻一翻google資料... 便會翻到英國早前也有測驗電磁裝甲''
而雌虎的... 也同樣是被動防禦,是如同ERA般提前利用高電壓引爆RPG
所以應不算是主動防禦

但不論是主動防禦,還是被動防禦,最令人費解的共同問題,
還是電容問題... 如何將電容輕量化而又可以發出高電壓是最大難題

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2010-3-26 01:00 AM 發表
我說的重點是
即使wiki有資料... 也只可作參考,但參考資料是對或錯,這就是重點了'''

翻一翻google資料... 便會翻到英國早前也有測驗電磁裝甲 ''
而雌虎的... 也同樣是被動防禦,是如同ERA般提前利用高電壓引爆RPG
所以應不算是主動防禦

但不論是主動防禦,還是被動防禦,最令人費解的共同問題,
還是電容問題... 如何將電容輕量化而又可以發出高電壓是最大難題
發出高電壓= ="??? 唉~~
F=C/V and C=1A.1s.....
你說wiki無資料係正常,所以wiki只係用黎參考唔信得架麻......咁嘅意思你都可以變成「有資料亦只可以參考」?

電磁裝甲 係被動防禦真係唔能認同,因為架車係要偵測來襲炮彈、導彈,先可以啟動電磁系統對特定的裝甲產生磁場,換句話說......呢種裝甲係被擊中前就要有反應。而我之前一路講的電熱裝甲,係要粒炮彈打入裝甲裡面,先形成迴路。兩種概念完全唔同,請你唔好拉埋一齊講。

我一直所說的,
不是因為wiki無資料係正常,所以wiki只係用黎參考唔信得...

而是我說" wiki 無資料屬正常",
是因為中文版wiki資料庫的資料公認的比英文版wiki 少( 甚至連日文版也不如 )

同一原理...
你在中文版wiki找不到有關電能裝甲的資料...
但我卻可以在日文版找到...
http://ja.wikipedia.org/wiki/電磁装甲

另外,我說wiki的資料只能參考,信它就輸...
原因很簡單...
wiki資料參差不齊,常與真實有出入,也只能作參考( 由其是中文版 )...
但資料是參差不齊的,所以參考時也不要完全相信其資料...

意思沒有"變"了... 只是你誤解了我的意思而已

雌虎早前測驗的電磁裝甲,是當RPG接觸裝甲表面時
自動運用高電壓與電流環繞車輛,RPG因強物理磁場攔截會提前爆炸...

可以說為"攔截",但卻要RPG接觸裝甲表面才會發動...
如你所說... 應將其分類為主動防禦!?   不太同意了

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2010-3-26 03:00 PM 發表
我一直所說的,
不是因為wiki無資料係正常,所以wiki只係用黎參考唔信得...

是因為中文版wiki資料庫的資料公認的比英文版wiki 少( 甚至連日文版也不如 )

同一原理...
你在中文 ...
接觸到裝甲表面時,就用高壓電引爆粒rpg咁搞笑? 咁我諗高壓電可以慳番因為本身rpg接觸到裝甲既一瞬間已經自己引爆 ,洗咩再用高壓電咁多此一舉

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2010-3-26 03:00 PM 發表
我一直所說的,

同一原理...
你在中文 ...
首先,由此至終....講的就係日文版的wiki(在下講明係wiki.jp)無相關資料,你做咩又講講下又扯去中文wiki?????
引用:
雌虎早前測驗的電磁裝甲,是當RPG接觸裝甲表面時
自動運用高電壓與電流環繞車輛,RPG因強物理磁場攔截會提前爆炸...

可以說為"攔截",但卻要RPG接觸裝甲表面才會發動...
如你所說... 應將其分類為主動防禦!?   不太同意了
既接觸到裝甲表面,又點會提前爆炸???
RPG係接觸任何裝甲表面時就會爆炸,如果佢要提前爆炸,就要發生係接觸前....但未接觸,隻野就唔會「自動運用高電壓」。

你知唔知你自己講緊咩????

接觸到裝甲表面時,就用高壓電引爆粒rpg咁搞笑...

如何搞笑!?
"rpg接觸到裝甲既一瞬間已經自己引爆"
那ERA的作用是什麼!?  ERA也同樣是需要接觸才可引爆...
而電能流動是亞光速... 你認為HEAT能比電能快嗎!?
在HEAT攻擊裝甲前電能就早已可引爆RPG了'''

總之你的意思就係沒資料的東西也可作為參考,以後朱仔成齋UP阿三LCA宇宙最強,咁齋UP都請大家好好的參考一下。

雖然唔知無資料時可以係邊度「參」詳同「考」證,不如你教一教我??

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2010-3-26 06:12 PM 發表
接觸到裝甲表面時,就用高壓電引爆粒rpg咁搞笑...

如何搞笑!?
"rpg接觸到裝甲既一瞬間已經自己引爆"
那ERA的作用是什麼!?  ERA也同樣是需要接觸才可引爆...
而電能流動是亞光速... 你認為HEAT能比電能快嗎!?
在HEAT攻擊裝甲前電能就早已可引爆RPG了'''
HEAT能???? 佢都攻擊緊裝甲啦!!
真係越講越搞笑

依然是不明... 你的理解力'''
提出中文版wiki... 原因就只是證實wiki 資料少而已'''
不是"扯去"說中文版wiki... 這是使用論據手法...
而你最初說自己在wiki.jp找不到資料數據本身就已有問題...
我不就找到了吧''

不知再說什麼好...  反駁別人前請弄清自己的思維''
以免又再誤會了''

"既接觸到裝甲表面,又點會提前爆炸???
RPG係接觸任何裝甲表面時就會爆炸,如果佢要提前爆炸,就要發生係接觸前....但未接觸,隻野就唔會「自動運用高電壓」。"

整段也有問題...
問題是在於... 反裝甲RPG絕多數也是主要以HEAT來攻擊MBT,
而不是你說的爆炸...
只是爆炸根本就不太會傷到有間隙裝甲的MBT

所以在RPG接觸裝甲表面,正要放出HEAT前,電流就已可攻擊RPG,
令其爆炸... 原理就有點與ERA類近的'''

若如你所說,RPG接觸爆炸,就會傷害坦克的話,
那ERA根本就不用出現了...

但電能裝甲與ERA也有同樣問題... 有很大機率會做成二次傷害''

請自重... 說粗口不代表自己有威勢的'''

請先理解HEAT與RPG攻擊裝甲的關係先....

中文英文日文也好,參考性係源於佢資料的豐富情度,而不是佢係唔係wiki或者係邊個國家語言文字的wiki,而且我也想知道你在wiki.jp中找到了甚麼資料???

請你參考一下,heat彈頭的原理,原來heat彈頭並唔存在爆炸,真係新鮮的理論!!!
而且呢,都請你參考一下英文版的wiki,ERA係一種active protection system ,不過唔好信喎。
http://en.wikipedia.org/wiki/Active_protection_system

引用:
原帖由 MetaLWaltZ 於 2010-3-26 06:25 PM 發表
請自重... 說粗口不代表自己有威勢的'''

請先理解HEAT與RPG攻擊裝甲的關係先....
我邊有講粗口????
HEAT能」係引自你的文
佢都攻擊緊裝甲啦!!」見唔到有粗口成份
真係越講越搞笑」雖然係笑緊你,但點睇都唔似係粗口喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]