• 瀏覽: 2,719
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 凍啡 於 2010-3-16 01:35 PM 發表
依你之見 要捕捉海盜
不如搵個師剷上索馬里啦
唔捕捉海盜看話
咁咪要無了期咁護航

引用:
原帖由 機龍 於 2010-3-15 06:40 PM 發表

別無視054A啊...

通常水面艦艇級別是以:(戰列艦) > 巡洋艦 > 驅逐艦 > 護衛艦 > 巡邏艦

這樣往下排列

航母算是特殊艦種,不會以一般水面艦的方式分級,慣常以二萬噸、四萬噸、六萬五千噸
三級排水 ...
洗鬼理MIKO46果個垃圾咩..佢連點解要派大船都唔知,歐洲要穿過地中海,美國要過大西洋,太平洋及印度洋,大陸要穿過太平洋及印度洋,用2000噸以下的船隻耐波性續航性很難應付大海洋變幻的海像

引用:
原帖由 Nam仔 於 2010-3-16 01:52 PM 發表

唔捕捉海盜看話
咁咪要無了期咁護航
點捉?索馬里國家分裂嚴重,有地方屬極端組織伊斯蘭法庭管轄,有些由當地大軍閥管轄,由他們包庇怎麼辦?政府反而在索馬里沒有多少領土,政府機構大多設在鄰國,也是說索馬里是沒有政府的治安及海關機構,如何聯合掃蕩海盜巢穴?像外國派遣兩棲攻擊艦/兩棲登陸艦攻擊,派部隊登陸攻擊沒錯是可徹底消滅海盜,但死傷難免,而且容易令人有強國入侵索馬里的感覺,還有長期派兵進駐當地,當地又是伊斯蘭極端份子活躍的地區..隨時又會給恐怖份子借口發動聖戰,又是惹來一身蟻,所以根本沒國家敢做,至於捉海盜又沒在額頭寫上我是海盜,外觀同一艦漁民沒分別,又不能禁止當地漁民捕漁,變成不能捉不能剿,全無辦法

打擊海盜有兩個方:
1,無差別格殺,只要懷疑係海盜就殺,殺到佢,唔敢出海;
2,重建索馬里政府
是但一個,你選擇再同你講有咩問題,
仲有節係指船既航速,一節係一海浬,一海浬等於1.852公里

引用:
原帖由 機龍 於 2010-3-15 06:40 PM 發表

別無視054A啊...

通常水面艦艇級別是以:(戰列艦) > 巡洋艦 > 驅逐艦 > 護衛艦 > 巡邏艦

這樣往下排列

航母算是特殊艦種,不會以一般水面艦的方式分級,慣常以二萬噸、四萬噸、六萬五千噸
三級排水 ...
054A已經超過4000ton吧?

索馬里海盜分兩批人
第一批係為世所逼 因為太窮所以要做海盜(呢班人佔多數 而且只求豐衣足食 比較易搞)
第二批係劫船劫開有條路既惡海盜 基本上你如何重建政府都好 呢班人都唔心足(劫船賺太多)

第二批既人就難搞了(點捉都捉唔到)

而家呢班人都只係響索馬里犯事 如果一派兵剷上索馬里
呢班人就會往鄰國擴散
厄利垂亞 吉布地 肯尼亞 甚至對面海既葉門(呢堆地方既政治局勢都唔太好)
到時海盜就真係會佈滿整個亞丁灣 甚至成個西印度洋

而且索馬里呢個地方係蘇州屎 唔要好過要
響索馬里要重建一個政府可謂吃力不討好(而家都有一個政府 之不過有等於無)
一來好難平息內戰 (呢班咁既黑鬼打少一日內戰會死的)
二來半個索馬里都係沙漠 呢個地方天然資源又唔係多 要黎真係托乎..

儒子可教也

引用:
原帖由 hellowhite123 於 2010-3-16 03:38 PM 發表

054A已經超過4000ton吧?
CCTV5 講過係4053噸,而軍事書講有些說4200噸,有些說4500噸

引用:
原帖由 Nam仔 於 2010-3-16 04:40 發表

thz,,,師兄

戰列艦同巡洋艦...通常都係幾多噸??

而且中國有冇呢兩個級別既艦?
現代驅逐艦排水量一般在5000噸以上,巡洋艦可以超過一萬噸

目前中國還沒有巡洋艦
引用:
據小弟所知中國係咪無航母ga??

航母係特殊艦種咁佢既級別係點分??

艦艇既級別係咪:航母>戰列艦 > 巡洋艦 > 驅逐艦 > 護衛艦 > 巡邏艦

其實航母有咩咁勁???

d國家有航母好似好巴閉咁??
之前說過,航母是特殊艦種,有另外一套分類,故不再贅述

航母的用途按不同類型會有所分別,一般認知的航母用於制空,直升機航母偏重
反潛與/或兵力投送,垂直升降機航母顧名思義就是充當垂直升降戰機的母艦

但是所有航母都有一個共通用途:擔任艦隊指揮

在非戰時,航母有時還需要負責救災、撤僑、運送物資,或對具有威脅的特定海域
進行戰略嚇阻
引用:
同埋當部艦36000馬力係咪姐係36000匹??
一馬力即是一匹馬的功率輸出,所以中文單位用“匹”表示,一匹馬力大約等於746瓦

引用:
原帖由 y-0- 於 2010-3-16 02:56 PM 發表

點捉?索馬里國家分裂嚴重,有地方屬極端組織伊斯蘭法庭管轄,有些由當地大軍閥管轄,由他們包庇怎麼辦?政府反而在索馬里沒有多少領土,政府機構大多設在鄰國,也是說索馬里是沒有政府的治安及海關機構,如何聯合掃蕩海 ...
thz師兄先

開始慢慢明白

睇左d新聞話而家海盜d船都裝左d武器

但唔通連美國都唔敢做咩??

佢連伊拉克都敢長駐兵打恐怖份子

引用:
原帖由 機龍 於 2010-3-16 07:42 PM 發表

現代驅逐艦排水量一般在5000噸以上,巡洋艦可以超過一萬噸

目前中國還沒有巡洋艦

之前說過,航母是特殊艦種,有另外一套分類,故不再贅述

航母的用途按不同類型會有所分別,一般認知的航母用於制空, ...
thz

各位師兄...可能覺得我問到好煩..

抱歉

常駐索馬里沒有豐厚利益,經過黑鷹事件,美國還會不會插手索馬里局勢?

引用:
原帖由 黑魔君 於 2010-3-16 03:57 PM 發表
儒子可教也
凍啡師兄幫你解答左

引用:
原帖由 y-0- 於 2010-3-16 04:06 PM 發表

CCTV5 講過係4053噸,而軍事書講有些說4200噸,有些說4500噸
係4053

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/054A型护卫舰

Wiki的特性是人人皆可編輯,若沒有權威引證不要信十足

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]