• 瀏覽: 14,140
  • 回覆: 239
引用:
原帖由 kyho819 於 2009-10-9 10:07 AM 發表

教授問o野當然問 d 較學術性o既o野, 所以基本上問乜都死, 佢唔應該出席座談會
好似係人地特登請佢去
唔係周小姐主動請纓想去

引用:
原帖由 john26 於 2009-10-9 10:25 AM 發表

好似係人地特登請佢去
唔係周小姐主動請纓想去
佢唔識 say no 咩? 所以咪話佢冇腦 lor!

件教授本身就以精英身份自居

但又借故叫其他「精英」唔好歧視o靚模

扮撚哂野Patronize一個佢以為比自己低下既階層,又妄圖想借人出醜上位

挑! 睇睇呢件所謂教授張CV,你d學生都係當你呃飲呃食打份頹工架咋,你唔係當自己真係果個class下嘛

唔係一早就排定一次會有咩問題出嫁咩..????

周....表現得都OK....比我答就......

不過今次也能給各位大學生上了一課.

甚麼叫EQ高

將來各位所謂精英, 初入社會工作, 會有很多人批評 (善意或惡意), 會有很多人借踩人去突出自己.

別說工作時會遇到, 見工時有些 HR 更會刻意試面試者的 EQ.................
當遇到這些人時 ,應學學娜姐從容面對

淨係覺得周小姐EQ好鬼高

引用:
原帖由 麻雀大俠 於 2009-10-9 10:44 AM 發表
唔係一早就排定一次會有咩問題出嫁咩..????

周....表現得都OK....比我答就......
看回今天娜姐回應, 是有話過有咩問題....................但最終一樣都冇討論到

她昨日在電話中說:「最初同教授會面,佢哋係話用我過去幾個月回應傳媒嘅金句去分析社會現象,啲 point好有趣,我參加演講前係朝住呢啲方向去思考,可惜最終因時間關係,一樣都冇討論到

引用:
原帖由 kyho819 於 2009-10-9 10:29 AM 發表

say no 然後比你地話大牌??
人地比到面請佢去都唔去, 算老幾呀??咁樣

放心啦 給哥哥出兩野 有什麼事情解決不到的

其實明知周小姐的學識是有限公司,是否應用一些顯淺易明的適當子句呢?作為提問人,是否事前要對該位嘉賓了解,而不是令人為難(不管對方是誰).

引用:
原帖由 kyho819 於 2009-10-9 10:29 AM 發表

有錢收, 有得曝光, 做乜事要say no.
俾人知佢冇腦冇問題, 由day 1佢有腦冇腦都唔係重點啦....

何況對於十八廿二既後生仔, 一個真係可以同教授對談既成功人仕吸引d,
定冇腦大波妹吸引d?

周秀娜今次最成功既地方, 恐怕係擘開少少對腳, 等傳媒有野影下, 咁就上headline...

哈哈哈哈
科大受到周小姐公司投訢+恐嚇啦

下次d問題淺d:

例如
教: 周小姐, 請問妳貴姓?

阿教授: 不如我請你去cyberport食飯,傾吓計.....

問題唔刁鑽...
唔通問佢係男定女...
夜晚有冇去toilet...
朝早有冇刷牙...
科大...