• 瀏覽: 2,857
  • 回覆: 58
( ̄ε( ̄#)
美軍早就把戰鬥機器人實用化了......雖然不是人形的

所以高新科技有意無意之間都一定會用係軍事用途

引用:
原帖由 波仔. 於 2009-9-10 12:23 AM 發表
其實日本仔咁鐘意機械人,但就算俾佢地開發,機械人既體型根本無戰鬥優勢,如果要飛,唔係流線型,根本飛唔快,如果係地面,要雙腳企穩唔同既路面唔容易..
另外,你地覺得日本會開發到大型武器嗎?
輔助用既我覺得OKIE囉, 你話好似高達果D真係無咩可能囉..
理由上邊都有人講過, 包括你自己..

1)根本飛唔起...
2)操作複雜程度肯問題.
3)高達果D打極唔爛, 現實邊有呢D鋼材?
4)做得細隻技術唔夠, 做得大隻就變箭靶...

最後最重要既一點係.....呢個世上仲未有------米洛夫斯基粒子....

引用:
原帖由 game西 於 2009-9-10 05:18 PM 發表
聯合國安理會唔比美國研發可以自行開動板機既機構人,如果唔係早就做左

而家美國都有用機械人但係都係因士兵係背後操作,
美國先唔會理聯合國安理會反唔反對.
唔做係因為技術未夠問題, 或不實用問題.

引用:
原帖由 game西 於 2009-9-10 17:35 發表
如叫機械直接負責渣飛機,渣坦克,用車運送機械人,咁又唔洗額外生產其它用具,
這靠電腦就能搞定了...

引用:
原帖由 game西 於 2009-9-10 05:35 PM 發表
如果用人型既話,咁佢就唔洗額外生產配件,用人體公學既產品一樣可以比機械人用~

如叫機械直接負責渣飛機,渣坦克,用車運送機械人,咁又唔洗額外生產其它用具,

不過問題係機械既目的係提升一般士兵逹唔到既戰 ...
你既想法有一個好大問題.
就係成本上既考量.
家下技術其實要做"自動操作", "AI 操作"係唔難囉.
咁點解仲要多舊魚去先做一件人型物體再放佢係COCK PIT入邊去駕駛呢?

引用:
原帖由 game西 於 2009-9-10 09:30 PM 發表
1.可以堅返唔少,

2.美國既戰鬥機械人我睇電視見過,都係好似一個火星探測車咁,支槍係前面,但係我反而擔心係如果敵人係好近攻擊佢,後,左,右,攻擊佢,佢未即克變癈鐵?

但係人型既話可以用人體方法攻擊~!
你係米攪野左少少, 點慳錢呀?
生產一個所謂人型機械人, 仲要係識開飛機, 大炮, 你估平架?
一炸起上黎, 你唔係諗住佢仲識埋跳傘咁攪野呀?
你豉油貴過隻雞播...

呢點更加唔明, 點解一定要用人形攻擊法呢
唔通你諗既係機械李小龍? 定係機甲火雲邪神?
我諗你可能有少少唔明, 我相信樓主講既係"高達"果類野.
而你講既, 應該係人工智能式自動攻擊既武器, 基本上果D唔可以算係"機械人"

人類o既體形結構o係大自然入面本身就唔強....人類本身只係獵物.....要做人形o黎戰鬥就真係奇怪.....

引用:
原帖由 game西 於 2009-9-10 09:30 PM 發表
1.可以堅返唔少,

2.美國既戰鬥機械人我睇電視見過,都係好似一個火星探測車咁,支槍係前面,但係我反而擔心係如果敵人係好近攻擊佢,後,左,右,攻擊佢,佢未即克變癈鐵?

但係人型既話可以用人體方法攻擊~!
"人體攻擊方法" 早就被搶械淘汰了, 而家打杖唔會用大刀, 唔會用武士, 唔會著鎧甲的了.
睇少 d 日本卡通吧, 荼毒年青人不淺!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]