• 瀏覽: 1,714
  • 回覆: 19
點樣阻止北極領土爭端,引發世界大戰?
瑞典、加拿大、俄羅斯其中一個或者三個,就會有額外化石燃料資源稱霸「武林」
美國會唔會插手?

引用:
原帖由 .朱仔成. 於 2009-9-3 07:14 PM 發表
之前有新聞

好似話 丹麥 想同 瑞典 挪威 芬蘭 組成軍事同盟去爭 北極
如果畀佢爭到都會成為眾矢之的

阻止唔到,叫你比袋中的錢我得唔得???
我覺得俄羅斯有優勢,因北極海岸線最長,加拿大第二,美國都拿熙,就第三,其他冇咩機會................

引用:
原帖由 .朱仔成. 於 2009-9-3 07:14 PM 發表
之前有新聞

好似話 丹麥 想同 瑞典 挪威 芬蘭 組成軍事同盟去爭 北極
佢地太睇小俄羅斯...........其實俄羅斯近年發展..........大概同美軍的距離保持大約3/4的建造數量,並且基本上在所種新軍事上,俄羅斯都有自己的對應武器

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-9-3 08:07 PM 發表
佢地太睇小俄羅斯...........其實俄羅斯近年發展..........大概同美軍的距離保持大約3/4的建造數量,並且基本上在所種新軍事上,俄羅斯都有自己的對應武器
有冇更多資料???

引用:
原帖由 小夜曲 於 2009-9-3 08:22 PM 發表
俄羅斯應該有優勢掛..
因為俄國人都習慣左系雪地戰鬥
加上武器又勁..
北歐國家好難打得贏 @@
俄羅斯超勁 仲保持到80年代水準 哂錢....

引用:
原帖由 michaelng9278 於 2009-9-3 07:12 PM 發表
點樣阻止北極領土爭端,引發世界大戰?
瑞典、加拿大、俄羅斯其中一個或者三個,就會有額外化石燃料資源稱霸「武林」
美國會唔會插手?
世界大戰就唔會掛..
不如想方法乘機挑撥,
乘機搵著數.

北極d冰都熔緊,到有國家打贏左,仲有幾多領土

北極係領海

北極主權爭議不大可能用戰爭解決,因為參與角逐既勢力太強,實際上係北約與俄羅斯比拚
個人估計最終只有兩個結果,一係好似南極咁將佢變成中立地區,一係用類似經濟專屬海域果種分法...

北極﹖好似唔係一塊土地黎喎﹖

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]