• 瀏覽: 2,681
  • 回覆: 29
唔看書上的標注的話,一眼望落都以為係美軍 (實際上係內戰初期的國軍)

附件

GMD.JPG(219.43 KB)

引用:
原帖由 glisenti_516 於 2009-9-2 06:28 PM 發表

日軍裝備, 就應該冇... 我唔知.
但係因為日本戰敗後好多美英佔領區中既日軍輕武器都拎左去銷毀...
我都係以前看一些關于志願軍參戰的文章,提過遇到過裝備日式武器的敵軍,所以印象中覺得係有提過日式裝備呢方面,不過就算有,相信都應該只係少數。

開卷有益, 請多讀書

講番起日本武器, 我反而比較對蘇芬戰爭有興趣... 因為戰場上有芬蘭士兵手持日本30式

樓主唔好問d咁可愛ga問題得唔得.....

引用:
原帖由 poop1522 於 2009-9-2 07:13 PM 發表
樓主唔好問d咁可愛ga問題得唔得.....
我又覺得樓主問得好。回想番我地自己,初頭都係咩都唔識啦,隨時問過一D比樓主的更可愛的問題。唔明就問,非常好架啦﹗

引用:
原帖由 glisenti_516 於 2009-9-2 07:08 PM 發表
講番起日本武器, 我反而比較對蘇芬戰爭有興趣... 因為戰場上有芬蘭士兵手持日本30式
係?﹗呢樣就真係要研究下喇﹗

引用:
原帖由 Heavy-Panzer 於 2009-9-2 07:21 PM 發表

係?﹗呢樣就真係要研究下喇﹗
睇番D文, 芬蘭係1918年既解放戰爭中用左8000把30式, 2500把35式, 7000把38式, 但係個數應該有少少唔準. 到左蘇芬戰爭, 就剩番好少, 大部份裝備係海軍到.
估唔到日本武器係20世紀初可以遠銷至北歐...愛沙尼亞都係日本軍商既其中一個客戶, 英國本身都有購買日本軍火進行軍事訓練

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-9-2 06:27 PM 發表
韓國算係親美國家中少數能自主軍事的國家
坦克,韓國有K1同K2
戰機,韓國有T-50同埋未來仲有KFX
直升機,南韓最近研發左隻通用直升機,類似NH-90,將會大批裝備軍隊
艦,未聽過佢用過美軍艦
以色列更甚

don't watch too much movies!!!!

引用:
原帖由 lolo58 於 2009-9-2 06:18 PM 發表

我試下亂答

國共內戰時無論係國軍定係共軍都裝備過美武武器......
咁就算有裝備都唔係唔正常呀~
共軍的裝備是從國軍手上繳獲得

況且個時美國應該生産唔少﹐自己用唔晒未買比人用﹐好過自己拿去銷毀﹐而且又可以test 新武如夜視瞄準器。況且又是一場意式形態戰爭。大陸以赤化 ,咁都要有d 馬仔頂下佢﹐所以扶返日本。保住個南韓。如果韓國也赤化,咁下個就會日本。咁美國再不能影響東亞了所以點都打。正如越戰都是同道理。
所以古巴飛彈未危機。萬一蘇聯,叫古巴射支核彈去加州咁就第三次大戢 了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]