• 瀏覽: 2,691
  • 回覆: 36
引用:
原帖由 Kitco 於 2009-9-2 04:04 PM 發表
日軍己經發展四代機"心神",應該係第四部五代機率 1)F-22  2)F-35  3)T-50

"心神"會唔會又係 F-2 嫁計劃番版(又比美國佬"尹"笨)吖...
應該吾會,美軍無參於研發

引用:
原帖由 palmtree 於 2009-9-2 09:45 AM 發表

資金用於改良 核動力/常規動力潛艇 及 精確命中目標的導彈技術 已可收強大防衛阻嚇力.
從中看出中國的國防策略是富有防衛形態

另有一想法是 日本正在為脫離美國軍事依靠 或 預備美國的國力衰落 而 ...
冇錯...
中國不如大力發展潛艇和導彈技術仲好...
航母猶如海上廢鐵

我都唔認同對付日本可以單靠轟炸戰術,其實要對付島國只有一個方法就係「絕糧」
而日本政府成世最擔心既都係東海南海生命線被中國切斷
所以我先斗膽講中國與其造航母不如優先發展反艦&防空導彈,反正中國導彈係東海佔盡地利
陸基&空基導彈飽和式轟炸日本艦隊,然後再用潛艇作近岸封鎖東海,日本國內一定大亂
到時只有兩個選擇,一係向美國求救,一係同中國和解
不過我可以肯定正宗古惑仔美國一定唔會立即出兵中國,而係用外交手段談判先
但中國到時已經對日本佔左優勢,真正係講說話都大聲D,談判桌上一定有好處

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-9-2 02:55 PM 發表
日本敗筆係軍隊限制.........其實日本GDP高,國家公業水平高,係發展完成的國家,如果日本要用軍費,絕對可以比中國多........
日本GDP同重工的確係亞洲最強,不過佢係民主國家呢.........
日本國民經歷二戰&原爆後心理上已經變得厭戰,再加上日本而家經濟都好差
個政府再唔搞好經濟而去燒銀紙造武器,點同國民交代呀...你睇奧巴馬都要做戲CUT F-22生產線啦

就算排除政治因素唔講,單講國力,日本地少資源少青年人口少,如果要同中國搞長期軍備競賽,肯定日本崩潰先.....
反正中國超過四成人口都活於貧窮線(以國際標準),當年大躍進死幾千萬人都頂得住啦(同胞們對不起)
日本一個全球人口老化最嚴重的已發展國家又可以頂幾耐呢?

我認為日本《和平憲法》同當年德國《凡爾塞和約》一樣,限制一個國家既軍力發展只會令極端主義抬頭,宜家日本自殺率已經係全球最高,加上20年既經濟不景,年輕人高失業,極端右翼已開始係日本得勢!

引用:
原帖由 nnk 於 2009-9-2 06:31 PM 發表
我認為日本《和平憲法》同當年德國《凡爾塞和約》一樣,限制一個國家既軍力發展只會令極端主義抬頭,宜家日本自殺率已經係全球最高,加上20年既經濟不景,年輕人高失業,極端右翼已開始係日本得勢!
如果係咁自民黨就唔駛俾人趕落台啦....

你而家叫日本既新一代去打扙??
唔洗諗....日本呢d國家根本唔想打扙...
一來自己經濟已經差,,,地理位置又輸...!
以日本島既位置...根本就難守,難攻...!!

引用:
原帖由 煙精 於 2009-9-2 08:33 PM 發表

正正日本仔係最怕海上封鎖,
所以佢地一早就響反潛同掃雷方面下左好多功夫

正正就係美國人的"古惑仔"性格,
佢地才不會同中國講和,寧可去撐日本,
你地成日只會講"錢",不過一去到"國家安全"e點,
多多錢都代替 ...
中日戰爭對美國唔會構成國家安全吧
反而美國對中國宣戰就真係世界末日啦,核大戰大家一齊死

日本好似經常擔心食物唔夠..日本土地貧乏, 種值大米好少, 絕大部分依靠中國泰國同其他地方

引用:
原帖由 煙精 於 2009-9-2 09:21 PM 發表

似乎你忘記左"第一鍊"e樣野呀
第一島鏈又唔係美國國土,點危及美國國家安全呀........
設個島鏈正如東歐整個北約一樣,想用軟實力阻止潛在敵人擴大勢力,簡單講係一種阻嚇,或者叫靠嚇
如果美國真係會為左別國領土而冒險打核大戰,格魯吉亞而家唔駛分裂啦........

引用:
原帖由 magicfun 於 2009-9-2 09:36 PM 發表
日本好似經常擔心食物唔夠..日本土地貧乏, 種值大米好少, 絕大部分依靠中國泰國同其他地方
其實日本哩個國家發展得好畸型......如果要我比喻,我會話係用左禁藥但營養不良既運動員

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]