• 瀏覽: 5,251
  • 回覆: 89
引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-9-1 03:54 PM 發表

小朋友,唔單只Foch,連Kitty Hawk都係

用Boiler去產生蒸氣,再經Steam Turbine去推動隻船

但問題係用Fossil Fuel既Boiler,就算係去到Kitty Hawk Class,都無足夠能力同時進行最大發射速度既時候,保持最 ...
咁點都用到.....無論效能點,所以係用到彈射器

引用:
原帖由 煙精 於 2009-9-1 01:55 PM 發表
而且,中國響當年以廢鐵的名義購買澳洲的墨爾本號時
墨爾本號上的蒸汽彈射系列都響度
(否則,當年RAN又點樣部署A-4攻擊機呀????)
澳洲有無可能完完整整咁將個蒸汽彈射賣俾中國?
當時墨爾本號乜都拆晒,舵又焊死左...何以最重要既蒸汽彈射反而原封不動?
我到而家都唔係好信.......

引用:
原帖由 辟易仔仔 於 2009-9-1 03:41 PM 發表
PLAN 最起碼要興建足夠的驅逐艦與護衛艦去組建 CVBG 才成呢。

以我個人看法,護衛艦應該是 054A 型,而驅逐艦極有可能是 052B 與 052C。

雖然 051C 型是擁有區域防空能力,但要遠洋作戰/航行就不太適合了。
PLAN對054系列應該相當滿意
但系驅逐艦方面,一直都不甚太滿意
051C一樣有不俗的遠洋能力,參考母型051B的外訪記錄

引用:
原帖由 hellowhite123 於 2009-9-1 17:01 發表

PLAN對054系列應該相當滿意
但系驅逐艦方面,一直都不甚太滿意
051C一樣有不俗的遠洋能力,參考母型051B的外訪記錄
我覺得 051C 型比較是一個 SA-N-6 的海基發射平台,多於是一艘驅逐艦。

D妓者又亂作
R0110燃氣輪機起初用來發電
衣家先進行測試
離實際應用仲有好長一段時間,艦用型號衣家先系度論證工作
瓦良格根本唔可能用燃氣輪機作為主動力
再者
要更換主機,就瓦良格就必須入塢,拆除甲板,改變艙室等一些列大工程
但從現在有關“爬牆黨”拍攝同大連有關人士披露的消息來睇,根本就無相關的改動工作
所以,我敢斷定,“瓦良格”肯定唔會用燃氣輪機
至于後續的國產艦會唔會用,亦未必會使用燃氣輪機作為主動力

這種講法也有道理
但是將051C編入艦隊
也沒有什么壞處

官方從頭到尾都無話用燃氣輪機作為航媽的主動力哦。。。。

我反而想知中國瓦良格會用柴油定蒸氣

引用:
原帖由 tqc 於 2009-9-1 17:51 發表

咁用Exhaust 黎?水又得唔得呢?
Gas Turbine廢氣的大部分是燃燒石化燃料的副產品和廢熱,
通常都會直接排走,到了現在才發展出可利用廢熱預熱燃料
來提升燃料利用率的中間冷卻回熱燃氣渦輪WR-21

如果要利用Gas Turbine煮開水,需要另外配備一套Steam Tur-
bine以及相關管路,原理就像火力發電,既然這麽麻煩,爲何不
直接利用Steam Turbine來產生所有蒸汽?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]