• 瀏覽: 5,235
  • 回覆: 89
不過中國亦係度構建緊自己C4ISR系統

1997年5月,解放軍總參四部(電抗雷達部)舉行的會議上,軍方人士提議解放軍應成立最高層級的“信息戰領導小組”,指導全軍信息戰理論和研究發展工作。同時呼籲加強信息戰裝備的發展,非常注重裝備的整體合成,加大信息技術改造現有裝備的力度,並做好“信息防禦”的系統工程。
1997年底解放軍即投入信息戰實兵演練,由過去在單純通聯環境下從事信息網絡對抗、計算器病毒攻防等科目演練,至“聯合戰爭”中軟殺傷、硬摧毀等配套戰法,已借由近年來各“大軍區”多次信息對抗演練及計算器仿真仿真活動,進行深化、論證工作,並且日趨成熟。
事實上,早在中國推動“863計劃”時,即已將與C4ISR系統相關的電子及自動控制系統納入重點研發項目。尤其重要地,信息科技是最具代表性的軍民雙用科技,未來中國可在支持國家經濟發展及強化解放軍戰力的雙重考量下,進行C4ISR裝備的研發與整合。
目前,中國在C4ISR系統的整建上重要方向有:運用大型計算機,建立神經中樞網絡,執行聯合仿真作戰對抗演練;發展戰術數據鏈路,使軍種數據傳輸系統化與標準化;建立衛星接收能力,配合早期預警作為,建立三軍立體化的指管作戰能力;建設光纖通信網路,提升部隊自動化指揮系統,強化對抗電磁干擾能力。
近年來,中國在信息戰建設上的重大成果有:(1)透過商售由美輸入超級計算機、破譯技術及微處理機技術;(2)在東南沿海鋪路長達3.7萬公里的光纖通訊網路,沿岸設導航台並已構成網絡;(3)加強指管通情對抗干擾能量,重要軟件加裝防火牆;(4)量產並部署電磁脈衝(Electromagnetic Pulse, EMP)微當量核彈;(5)引進研發電戰裝備,強化三軍電子對抗能力。

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-31 10:34 PM 發表

e篇係唔係引述文章黎架???
冇出處,又冇link
我COPY另外的.......其中幾段
見你講緊航母艦上指揮系統同樣重要........
所以咪講下解放軍C4ISR系統

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-31 10:41 PM 發表

咁你都係咁e post黎出處呀
http://mil.news.qingnet.cn/china/200809/2379098.htm

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-31 10:59 PM 發表

不過PLAN的海軍戰略思維,係好跟前蘇聯的
結果,中國航空母艦係唔會駛離好似轟-6咁以陸基的中/長程轟炸機航程之內
尤其係響戰時
不過我覺得........中國向住西方式構建海軍
睇下最新下水D艦都係以防空為重......反艦為次....反潛為輔.......同前蘇聯有好大分別
航母應該唔會跟佢......除非真係將瓦艦復活...作為過渡艦

其實依照中共近來穩重作風,航母唔會咁隨便造出來啦....
奉勸各位中國人唔好太多幻想,真係以為2012年之前會有航母...
如果要完成整套電子系統、艦載機測試、訓練、戰鬥群等等
估計2020年後中國先會誕生一個航母戰鬥群...

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-31 10:59 PM 發表

不過PLAN的海軍戰略思維,係好跟前蘇聯的
結果,中國航空母艦係唔會駛離好似轟-6咁以陸基的中/長程轟炸機航程之內
尤其係響戰時
歐盟搞禁運...中國想唔跟蘇聯都唔得啦...
蒸汽彈射唔係得美國&法國(美國造)先有咩?
不過美國而家都研究緊電磁彈射,中國跟到固然好啦...跟唔到用住仰角甲板起飛都好過原地踏步既...
始終有D技術唔係有錢就造到.....

蒸汽彈射係得美國先有
法國buy美國product
The PRC didn't had the technology to  product the 蒸彈 !
磁彈 ~ may be after 2046 year lor ~

傾閒計消息,中國自己的航母最快2012可以見到 (見到唔等於服役)。用彈射的。

雖然現在彈射裝置技術係美國領前,但唔代表中國無呢個能力。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]