• 瀏覽: 3,533
  • 回覆: 34

例如解放軍急編以五千到一萬"自願軍",因𤔡中國政府慣例,自願軍是自發性,
無政治責任,因為同盟軍代表左緬甸裹的實力平均,
也是中國一張牌,突然打起上黎唔通上次美國參議員到訪有所啟示?

屈緬甸政府軍入侵云南省
咁咪明正言順派軍攻陷佢LO
洗咩咁唔見得光

引用:
原帖由 ttt567 於 2009-8-29 02:40 PM 發表
屈緬甸政府軍入侵云南省
咁咪明正言順派軍攻陷佢LO
洗咩咁唔見得光
唔得!第一佢唔夠薑,第二唔可以做得太明,唔係比人話中國威脅論

緬甸好少數民族軍隊,果敢只係其中之一

我數到成10幾個獨立勢力...
原來緬甸咁亂嫁咩...

中共現在只會到處講和諧
反正···傷心啊。

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-29 03:20 PM 發表

咁今次緬甸軍同果敢軍起衝突的原因,
就係想將e d"少數民族"部隊全部收編,
因為出年緬甸要"大選",
咁昂山素姬已經被軟禁,響大城市地區已經唔到佢黎,
依家就係做第二步的工作,搞掂e d地方勢力
如果緬甸統一左,佢嗰張友善既面孔就不再有,因為雙方邊境軍隊直接接觸,難免有麽擦

引用:
原帖由 .朱仔成. 於 2009-8-29 04:38 PM 發表
仲有ar

請回應呢個post
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10408371&extra=page=1

搞到我心掛掛
我對你唔住...... 我揾唔返呀!

緬甸打內戰關中國咩事,甘得閑不如去搞掂台灣問題~~~

誤飛粒炮彈,走左D難民過來就話要打要殺呀,甘中國咪好唔得閑~~

引用:
原帖由 LOOOOK 於 2009-8-29 07:06 PM 發表
緬甸打內戰關中國咩事,甘得閑不如去搞掂台灣問題~~~

誤飛粒炮彈,走左D難民過來就話要打要殺呀,甘中國咪好唔得閑~~
咁911美國又打黎做乜 做show?

唔打好個打啦

中國想係緬甸起石油管道減少對海路(要過印度洋 俾敵人看住)既依賴 同時在緬甸起軍港 增強石油海路 既安全 如果激嬲左緬甸 咩都唔洗搞

所以一係唔打一打要成個軍政府推翻重要推舉新親中既政府 否則增強邊界不穩定前人努力 一鋪ko
打既時候重要唔俾越南 佬 馬拉佬 係南沙群島度搞野
我應為以中國目前既戰力未必有能力做到  

我覺得以中共 滔光養晦(怕事??好定壞?可能係好事) 既國策 俾d 難民入境以經好仁慈

如果暗助的話 你估緬甸傻的嗎 果敢有幾多斤兩 緬甸應該好清楚

我認為都係睇定d 先作進一步行動都唔遲 其實依家都唔係得果敢軍作戰 其他同盟軍都有幫手 呢單野有可能升級到全面內戰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]