• 瀏覽: 3,015
  • 回覆: 36
http://news.163.com/09/0829/12/5HSS0D4H0001121M.html
緬甸炮彈落入中國境內 造成1死多傷
2009-08-29 12:46:40 來源: 環球時報(北京) 跟貼 382 條 手機看新聞

核心提示:雲南省紅十字會副會長何永春在接受媒體採訪時證實,一枚炮彈28日從緬甸落入中國境內,造成1人死亡,數人受傷。

資料圖:果敢同盟軍士兵

紅色區域為果敢特區首府老街市,右上方紅點為雲南康縣南傘鎮。

環球時報8月29日報導 緬甸政府軍與果敢同盟軍的戰鬥29日仍在繼續,雲南省紅十字會副會長何永春在接受媒體採訪時證實,一枚炮彈28日從緬甸落入中國境內,造成1人死亡,數人受傷。

針對緬甸果敢戰事,中國外交部發言人姜瑜28日表示,中方密切關注事態發展,已通過外交渠道向緬方表達關切,希望緬方妥善解決國內有關問題,維護中緬邊境地區穩定。我們也要求緬方保護在緬中國公民的安全和合法權益。

人地而家真係打到黎你國境啦,中共你仲唔做野呀??有無搞錯呀

如果係俄國佬、美國佬,一早就打9緬甸佬啦

當孫子當習慣了!!!!!!
我都有點憤怒了。
昨天很多QQ群在招募人去果敢
哎·············共產黨啊,莫非你真的穿上西裝,就不會打架了嗎?
那我還是寧願你穿草鞋吧。

大家中國人應該幫拖

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-29 01:44 PM 發表
http://news.163.com/09/0829/12/5HSS0D4H0001121M.html
緬甸炮彈落入中國境內 造成1死多傷
2009-08-29 12:46:40 來源: 環球時報(北京) 跟貼 382 條 手機看新聞

核心提示:雲南省紅十字會副會長何永春在接受媒 ...
首先要碓定新聞既準碓性  會唔會係有人煽動??從中離間??美國等有何居心?
出兵咁重要既事  1定要睇清楚  
戰爭開始左  就唔係話停就停

噯,中國的特性。

稍微有點風吹草動,就謠言四起。

睇清楚形勢先啦
成日意氣用事,咩都話出左兵先算
而家全世界都想捉中國痛腳,中國行錯一步就玩完架啦
唔好因為一粒可能係錯誤射擊既炮彈犠牲左13億人民既利益

為何中國沒有攔截導彈去攔截那緬甸炮彈

打個仗,當係國慶前的軍演。
不過,實際上兩邊都係friend,唔會講打就打咁兒戲囉。

等埋總統大選先........

...點解要幫果敢??
同緬甸咁friend...要因為果敢果小小人...得罪自己老友..?

引用:
原帖由 Mary_w 於 2009-8-29 04:46 PM 發表

首先要碓定新聞既準碓性  會唔會係有人煽動??從中離間??美國等有何居心?
出兵咁重要既事  1定要睇清楚  
戰爭開始左  就唔係話停就停
中國官方新聞網都報左出黎,仲有假??邊個煽動??從中離間??美國等有何居心?
又關美國事??你有證據嗎??

大家都係睇新聞評論事件者

引用:
原帖由 棧道 於 2009-8-29 06:52 PM 發表
...點解要幫果敢??
同緬甸咁friend...要因為果敢果小小人...得罪自己老友..?
個d係華人華僑黎,係自己人,全世界負責任的政府都會幫

正如98印尼排華一樣,你認為不應該幫那你真是冷血

引用:
原帖由 hob1951 於 2009-8-29 18:24 發表
為何中國沒有攔截導彈去攔截那緬甸炮彈
你要用什麽導彈去打砲彈...一枚導彈可是很貴的

果d都唔係中國人.....只係華人......咁點幫呢?....做乜要幫呢?....最多咪基於同種o既關係比你做返中國人咁o既o者......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]