• 瀏覽: 2,042
  • 回覆: 18
引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-28 09:31 PM 發表
如題,
既然大家講到依家果敢的問題
咁有朋友就提到如果中國出兵緬甸的問題

Fine,不過如果睇返歷史,
中國響清乾隆年間,曾經大規模咁出兵緬甸,
雖然最後係打贏仗,
可是清廷自己都傷亡慘重,
至少有總督咁樣lev ...
中國絕對有能力打敗緬甸,不過重點都係要防止敵方轉向遊擊戰,因此要盡全力殲滅敵軍部隊,其後在當地進行懷柔政策。

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-28 09:31 PM 發表
如題,

雖然最後係打贏仗,
而且要同時使用心理戰術,以壓倒性力量擊潰對方鬥志,防止敵方組織游擊隊。

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-28 09:46 PM 發表

中國絕對有能力打敗緬甸,不過重點都係要防止敵方轉向遊擊戰,因此要盡全力殲滅敵軍部隊,其後在當地進行懷柔政策。
這個很不容易.

N 年前唸大學時有個同學是緬甸人,
他跟我說緬甸人民的生活很苦,
這都是緬甸軍政府的獨裁統治造成的.
而緬甸軍政府的最大支持者是中國,
所以緬甸人把一部份對軍政府的恨轉移到中國人頭上.

出兵進入果敢地區維護當地華人安全
要求聯合國授權以維和部隊名義進入果敢
受到攻擊才還擊
之後同軍政府交涉

引用:
原帖由 LaHacienda 於 2009-8-29 12:45 AM 發表
所以緬甸人把一部份對軍政府的恨轉移到中國人頭 ...
好多國家既人民都將該地政治既腐敗轉到中國人身上   
好似印尼,,,其實呢d地方既政府真係受中國援助??

引用:
如題,

雖然最後係打贏仗,
國軍的很多傷亡不在於與日軍的戰鬥,反是因為撤回雲南時,路經野人山。

我覺得最大問題還是外交,國際上的阻礙。說實話,越南與緬甸的地理環境相異不多。三十年前的解放軍能擊敗越南,今天的解放軍亦應能擊敗緬甸。只是,萬一歐美諸國,日本因此而大做文章,反對我國不利了。

全世界都有華人,咁不如統一世界啦,咁咪一了百了囉,呢度有華人俾人哈,打佢,果度有華僑俾人殺又打佢,連我呢d人都唔知今日中國已經把砲到咁既地步

同當年猶太人好似,一樣識做生意,有自己獨立既生活環境唔會同當地完全同化,所以我係某方面上華人同猶太人係最黑人憎既兩種人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]