• 瀏覽: 977
  • 回覆: 11
'greenback' during usa civil war,'mefo bill' in Hitler's time are the most famous example.
The first country is France I belive,i might be wrong though.

引用:
原帖由 game西 於 2009-8-28 09:38 PM 發表
軍票囉~~~!!!!!!!!!!!!!!!!
兩樣野唔一樣

戰爭債券係打仗果時國家等錢洗,
就會發行戰爭債券向民間借錢...
之後d市民買左果d債券,國家就有錢...

引用:
原帖由 金槍魚 於 2009-8-28 10:37 PM 發表

想問吓大陸抗日戰爭時有冇?
咁我就唔知啦,不過2戰果時美國就發行過好多,仲有好多海報叫d人買war bonds

戰爭債券係美國先有,係面臨戰爭嘅時候利用儲蓄債券向企業或個人籌錢(就好似買股票一樣,你幾時換cash都得,不過唔同嘅係戰爭債券可保值升值)。
唔知你地有冇聽過“羅斯柴爾德家族”,當年就係靠買戰爭債券起家。其實戰爭債券,無論國家打贏打輸都要賠好多,等於先洗未來錢,美國打咗咁多仗,早就透支負債累累,還一直在印錢(紙),金融危機嘅爆發同依D好有關系。

引用:
原帖由 Vanish 於 2009-8-29 02:53 AM 發表
戰爭債券係美國先有,係面臨戰爭嘅時候利用儲蓄債券向企業或個人籌錢(就好似買股票一樣,你幾時換cash都得,不過唔同嘅係戰爭債券可保值升值)。
唔知你地有冇聽過“羅斯柴爾德家族”,當 ...
其他地方都有

附件

42.jpg(404.92 KB)

01.jpg(26.64 KB)

xeg.jpg(88.45 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]