• 瀏覽: 2,682
  • 回覆: 28
引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-28 07:26 PM 發表

1979年入侵阿富汗時蘇聯不是世界第一陸軍嗎??到頭來蘇聯既下場係點相信大家都知。
因為..................
有RAMBO @@

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-28 07:26 PM 發表

1979年入侵阿富汗時蘇聯不是世界第一陸軍嗎??到頭來蘇聯既下場係點相信大家都知。
我唔知,可唔可以講黎聽下

下......出錢出力幫人拔左支眼中釘..仲要比機會西人插一把大大把o既刀落自己身上??...

對中國o黎講有冇咁老襯呀?.....對西人o黎講就有冇咁大隻蛤蜊??

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2009-8-28 20:03 發表
對中國o黎講有冇咁老襯呀?.....對西人o黎講就有冇咁大隻蛤蜊??
話説這是貝類吧...

好簡單,打到軍政府投降。扶植昂山素姬上台,搞掂哂。

好一句唯利是圖,我鐘意,不過我對你既見解有保留

引用:
原帖由 明德·格物II 於 2009-8-28 08:47 PM 發表

果敢的那幫心向中國的國民黨遠征軍現在正在和緬甸對打,且當作中國的代理人戰爭吧。
問題是,中共未必會支援這支地方武裝。
還有,內戰後遷入緬甸之雲南國軍殘部不是在泰北美斯樂嗎?自從協助泰國政府殲滅其邊境上的泰共後,更歸附泰國,成為泰國公民。兩者不能混淆。

引用:
原帖由 Simping 於 2009-8-28 08:02 PM 發表

我唔知,可唔可以講黎聽下
成為國際上的過街老鼠,一九八零年的莫斯科奧運,僅有八十多個國家參與,創下紀錄!
甚至連東南亞島國-新加坡,也加入制裁蘇聯的行動。蘇聯飛往印尼的航班,不能進入新加坡領空。蘇聯在太平洋的漁船,不准使用新加坡港口,碼頭。

引用:
原帖由 Jack_on_Fulcrum 於 2009-8-28 20:37 發表
好簡單,打到軍政府投降。扶植昂山素姬上台,搞掂哂。
但係知唔知昂山素姬對中國外交態度如何
雖然咁做有利緬甸人民對中國產生好感
但昂山素姬有美國支持,恐怕日後會又多一個敵人

中國真有能力拿下緬甸? 在拿下手緬甸期間可以確保周邊國家不乘機搞事嗎?

中國幾十年冇打仗 d weapon 又只係部份先進 加上打自己友 點叫中國其他盟友安心
睇定d 睇下有冇雞執仲好啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]