• 瀏覽: 2,334
  • 回覆: 29
引用:
原帖由 palmtree 於 2009-8-28 05:05 PM 發表

波音737  2個發動機 180個座位 巡航高度10670 最大航程5890 每排座位6 最大飛行速度883

它是世界航空史上最成功的民航客機。1968年2月投入航線運營 ...
咁C717同波音767差吾多??

軍版變左民用討論區=.=

引用:
原帖由 palmtree 於 2009-8-28 08:15 發表
現在中國所言的大客機只是載客 170人左右 , 實際是中型的, 相當務實,  但都在此預祝 馬到功成
幹線客機(100p+) 已經係大型機了

軍用大飛機已經開始建造第一架,唔知要幾時先見到個全樣。。。

引用:
原帖由 a_drew 於 2009-8-28 07:47 PM 發表

幹線客機(100p+) 已經係大型機了
你咁計,咁就只係得幹線同支線兩個分類......

引用:
原帖由 coco2146541 於 2009-8-28 07:10 PM 發表
軍版變左民用討論區=.=
此民用機遲早變成軍用空中加油機,雷達預警機等.

引用:
原帖由 palmtree 於 2009-8-28 11:17 PM 發表

世上沒有免費的午餐, 既然國家已下了決心, 俄國 的 IL76 早晚出局
不過我有樣野比較擔心,就係通常D客機係出左好耐先會改裝做加油機或空中預警機(767同A330都出左好耐先變做加油機),中國會吾會咁快........

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-8-28 11:26 PM 發表
不過我有樣野比較擔心,就係通常D客機係出左好耐先會改裝做加油機或空中預警機(767同A330都出左好耐先變做加油機),中國會吾會咁快........
好難講,就好譬如當年冇人相信中國做得出原子彈。
中國公佈話要做大飛機,好多人就會聯想到會唔會改裝成加油機或預警機……
早期載人上天用到變軌技術,即係話如果用導彈打你,你D導彈防禦系統就冇咁好用啦……
所以個人認為,時間唔係問題,而係要話你知,我已經掌握咗依D技術,好多嘢有得搞,譬如運用到軍事領域。西方國家所謂嘅中國軍事威脅論,依D咪就系威脅咯

引用:
原帖由 Vanish 於 2009-8-29 02:23 發表

好難講,就好譬如當年冇人相信中國做得出原子彈。
中國公佈話要做大飛機,好多人就會聯想到會唔會改裝成加油機或預警機……
早期載人上天用到變軌技術,即係話如果用導彈打你,你D導彈防禦系統就冇咁好用啦…… ...
我都希望國家可以自製出中重型直昇機同大型客/貨/軍用飛機..唔洗下下靠外國

引用:
原帖由 palmtree 於 2009-8-29 12:20 發表

陝汽 , 重汽, 濰柴 .... 都己與 BENZ , MAN ... ... ... ,   集團 入股方式合作生產 重型車輛  或發動機
透過 各國技術商業合作, 將來不難達成目標 , 始終 軍事發展之餘, 也要睇下個"荷包"
軍民兩用先符合成本效益

引用:
原帖由 palmtree 於 2009-8-29 09:26 AM 發表

走上健康的國防發展之路 , 學習美國經營之術,  軍民企業互補
下得 軍令狀式語氣 完成指標, 唔會相差太遠 , 再等 10年時間 ( 俾多一點時間)    
國內 正需大量的 航機 滿足未來需求, 已 ...
10年時間........我吾多等得........

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]