• 瀏覽: 5,208
  • 回覆: 52

http://news.163.com/09/0827/22/5HON9FFF0001124J.html
緬甸果敢地區戰事致大量邊民湧入中國境內
2009-08-27 22:07:17 來源: 雲南網(雲南)

核心提示:27日下午,靠近中國雲南省的緬甸果敢地區發生戰事,引發緬方邊民恐慌並大量湧入我境內,目前湧入人數仍在增加。

雲南網8月27日報導 8月27日下午,靠近中國雲南省的緬甸果敢地區發生戰事,引發緬方邊民恐慌並大量湧入我境內,目前湧入人數仍在增加。

雲南省從維護兩國友好關係和邊境地區穩定的大局出發,積極採取應對措施,對進入我境的緬方邊民本著人道主義的原則劃定區域、妥善安置,提供必要的生活衛生保障。

緬甸欲收編華人特區軍隊引衝突 上萬人逃入中國

由於緬甸政府軍和果敢軍之間發生對峙事件,造成當地局勢異常緊張,迫使大批民眾從緬甸東北部地區湧入中國境內,總人數超過10000人。果敢軍稱緬甸政府軍正在向他們施壓,要求他們在2010年緬甸大選前,加入由政府控制的邊境安全部隊。

中國近日遣返疏散近萬名緬甸難民

果敢原本在清朝以前屬於中國,被英國入侵後劃入緬甸,後成為緬甸共產黨的控制區,通過與緬甸中央進行停火談判後,果敢成為緬甸撣邦的第一特區,實行高度自治,擁有軍隊並自行管理內部事務。果敢與中國內地沒什麼兩樣:使用人民幣,學校教的是雲南漢話,手機是中國移動號碼,座機也是雲南區號,當地「果敢族」亦是緬甸的漢族。果敢近15萬人的生活必需品全靠從中國進口,可謂與中國唇齒相依、血脈相連。

背景資料:果敢

南傘,位於雲南西部臨滄市鎮康縣境內的邊境小鎮,是臨滄地區與緬甸的重要邊境貿易口岸之一。距南傘百米之遙就是果敢。果敢原本在清朝以前屬於中國,被英國入侵後劃入緬甸,後成為緬甸共產黨的控制區,通過與緬甸中央進行停火談判後,果敢成為緬甸撣邦的第一特區,實行高度自治,擁有軍隊並自行管理內部事務。果敢與中國內地沒什麼兩樣:使用人民幣,學校教的是雲南漢話,手機是中國移動號碼,座機也是雲南區號,當地「果敢族」亦是緬甸的漢族。果敢近15萬人的生活必需品全靠從中國進口,可謂與中國唇齒相依、血脈相連。 (本文來源:雲南網 ) 云巍

看來這次真是出大事了,大陸各論壇網友都談得火紅火烈了
真係好多野可探討,之前有人談論北韓崩潰後難民湧入中國的問題,現在實是緬甸難民問題了

其實那些人都是漢族,只是早期移居在緬甸
而家擺明係比緬甸佬剃眼眉,漢人又被人欺負了
中國政府會點做呢??會出兵嗎??
定還是與上一次98印尼排華事件一樣袖手旁觀唔理??
湧入黎班難民日後又點處置??現在還有大量難民湧緊入黎...

更詳細報導和圖片可進這裡新聞看

http://news.ifeng.com/world/special/miandiandongdang/

果敢加油

又黎過??

88事件搞唔掂?雙方衝突升級至樓主所講既戰爭?

引用:
原帖由 -碌柚 於 2009-8-28 12:10 AM 發表
又黎過??

88事件搞唔掂?雙方衝突升級至樓主所講既戰爭?
新聞都講話打緊啦

雲南漢語?其實就是漢語中的西南官話吧。
果敢的軍力如何?如中共不協助任何一方,果敢軍能否擊退緬甸軍隊?

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-28 12:15 AM 發表

新聞都講話打緊啦
哦..唔係..而係一場內戰...

果敢同盟軍與緬軍對侍,中國只係撤僑

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-28 12:15 AM 發表

新聞都講話打緊啦
希望果敢同胞能痛擊緬甸軍政府!

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-28 12:49 AM 發表

中國係幫,都會幫緬甸軍政府先
(分分鐘緬甸軍用黎參與e次行動的武器都係made in china)
錯誤論點
made in china又點??
唔通made in us、made in russia就代表係美俄策動的??

正如你買把刀殺人都唔關銷售商和製造商的事啦

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-28 12:18 AM 發表
你地唔好跨大e場戰事呀
好濕碎

而且緬甸又同中國咁friend
好friend

人地當你水魚咋,正如北韓咁,年年咁多糧食援助比佢,都唔聽你話啦,係咁搞咁多事

佢地都係漢人,正如新聞所講,佢地所有用既、食既、文字語言都是中國的,上年地震佢地都捐錢

今次事件唔幫佢地真係無乜人性囉

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-28 01:49 AM 發表

好friend

人地當你水魚咋,正如北韓咁,年年咁多糧食援助比佢,都唔聽你話啦,係咁搞咁多事
正如北韓??
日本南韓咪又有大批物資援助比北韓, 北韓有聽佢地話 ??? 得閒就搞和平同中國南韓日本和好, 整到個六方會談好好睇睇, 之後又失驚無神亂試核武, 又話咩金將軍要剷平南韓, 一線部隊經已準備好總動員   到頭黎咪又係證明北韓緬甸依D自卑萬分既井底之國, 當全世界都係水魚   你唔好幫D緬甸人自我陶醉好嗎

引用:
原帖由 glisenti_516 於 2009-8-28 02:01 AM 發表

正如北韓??
日本南韓咪又有大批物資援助比北韓, 北韓有聽佢地話 ??? 得閒就搞和平同中國南韓日本和好, 整到個六方會談好好睇睇, 之後又失驚無神亂試核武, 又話咩金將軍要剷平南韓, 一線部隊 ...
你會錯我意了,我只係回應煙精話中國同緬甸好friend既問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]