• 瀏覽: 4,135
  • 回覆: 68
http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/news.htm?expressnews&20090826&55&607267

日 本 指 中 方 仍 拒 絕 自 衞 隊 艦 艇 停 靠 香 港         
2009-08-26 HKT 02:48
日 本 防 衞 省 表 示 , 由 於 中 國 政 府 拒 絕 海 上 自 衞 隊 訓 練 艦 隊 停 靠 香 港 , 艦 隊 三 艘 艦 艇 原 定 在 明 日 起 一 連 五 日 停 靠 香 港 的 計 劃 , 可 能 難 以 實 現 。

防 衞 省 海 上 幕 僚 長 赤 星 慶 治 在 記 者 會 說 , 不 了 解 中 方拒 絕 的 具 體 原 因 , 中 日 雙 方 一 直 就 事 件 協 調 , 如 果 不 能 停 靠 就 很 遺 憾 , 但 希 望 今 後能 積 極 推 動 雙 方 的 防 衞 交 流 。

有 分 析 認 為 , 中 方 拒 絕 日 方 訓 練 艦 隊 停 靠 香 港 , 是 就 日 本 政 府 允 許 世 界 維 吾 爾 代 表 大 會 主 席 熱 比 婭 訪 日 表 達 不 滿 。

日本軍艦呢次黎香港停靠,都係補下給、艦上官兵又會到岸上消費、香港人亦可欣賞到日本既軍艦開下眼界和軍人風采......。
總體來說對香港有好大好處,沒有壞處

呢次中國政府唔比日本軍艦停靠香港,我覺得真係幾小氣囉

大家會歡迎嗎???

會歡迎

點解吾歡迎? 也是件好事呀 讓我們開開眼界也好呀 ~

都好  入去放炸彈

引用:
原帖由 小夜曲 於 2009-8-26 10:36 AM 發表
唔知會唔會整多單盧溝橋出黎
如果真係無啦啦射支飛彈去國金2期
損失有幾大?-.-
唔通靠解放軍駐港果班友?
你所講既發生接近0%,正如駐港解放軍會唔會突然間走哂出黎亂槍掃射一樣

如果有人真係咁諗既話,咁佢對日軍真係幾偏見和歧視

講笑除外......

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-26 10:50 AM 發表

你所講既發生接近0%,正如駐港解放軍會唔會突然間走哂出黎亂槍掃射一樣

如果有人真係咁諗既話,咁佢對日軍真係幾偏見和歧視

講笑除外......
日本教科書改寫歷史   咁日本係唔對中國偏見和歧視先呢????

引用:
原帖由 wsp5201314 於 2009-8-26 10:51 AM 發表
日本教科書改寫歷史   咁日本係唔對中國偏見和歧視先呢????
你真係完全唔了解囉

你所講的並不是主流意見,只是少部份右翼團體做的,日本現在絕大部份使用的教科書內容都是正確的,你所講既只係佔極少數

現代香港人又無經歷過侵華戰爭,咩艦駛入黎都無所謂架啦

引用:
原帖由 Lee8888 於 2009-8-26 11:21 AM 發表
日寇軍艦勾起了3年零八個月香港的悲歌,慘不忍睹的姦淫擄掠,令人髮指的搶奪,拒絕賠償日本軍票等 ...
不要這麼無理吧,你這個說法很偏見很無理,正如你老豆做的錯事要你來承擔公平嗎??

今天的日本兵,不是當年的日本兵,不要混為一談

當年的日本兵上岸殺人,今天的日本兵上岸消費

引用:
原帖由 小夜曲 於 2009-8-26 11:53 AM 發表

如果宜加既日本覺得自己當年係做錯..
點解仲要起個靖國神社黎參拜?
所以發生既機會唔會係0%
如果宜加日本要拆左佢
我諗冇人會反對..
佢地唔係拜戰犯行為,佢地只係拜自己既祖先,正如中國人拜老毛一樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]