• 瀏覽: 4,134
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-26 11:36 AM 發表

不要這麼無理吧,你這個說法很偏見很無理,正如你老豆做的錯事要你來承擔公平嗎??

今天的日本兵,不是當年的日本兵,不要混為一談

當年的日本兵上岸殺人,今天的日本兵上岸消費
個老豆(以前皇軍)到死都唔認錯,個仔(而家政府)知道事實又唔認錯
你好難怪人憎佢

大家有無想過,點解各國咁敬佩德國???

引用:
原帖由 GP03SE 於 2009-8-26 01:22 PM 發表
大家有無想過,點解各國咁敬佩德國???
德國 真係肯認錯
連總理都會跪低謝罪 (令人好感動)
  戰後每年有大量預算用黎賠償 甚至有設立基金
民間人民都有懺悔 甚至有批評戰後西德政府點解仲留班納粹分子繼續做官

唔係話日本冇戰後反思 or 賠償
日本對中國發展幫助好多  每年大量低息貸款/援助都幫助中國現代化
但唔代表咁就可以當冇野發生過

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-26 11:57 AM 發表

佢地唔係拜戰犯行為,佢地只係拜自己既祖先,正如中國人拜老毛一樣
既然你咁諗. 不如中國(包括香港)所有曾經犯案強姦過,殺害過日本平民既已故犯人我地都起一間高級侍廟供奉啦, 仲要係國家領導,港澳特首,仲要率領香港立法局議員每年政治秀形式的供奉那些中國"仙人"好冇.

引用:
原帖由 賣火柴的男孩 於 2009-8-26 01:45 PM 發表

唔係話日本冇戰後反思 or 賠償
日本對中國發展幫助好多  每年大量低息貸款/援助都幫助中國現代化
但唔代表咁就可以當冇野發生過
如果有個日本人殺你全家, 燒你屋企, 令你一無所有, 破產, 家破人亡, 然後不直接真正"賠償"而向你"大量低息貸款", 咁大恩大德我都唔知洗唔洗感激流涕好.

滾蛋吧~!日寇軍艦??!!

引用:
原帖由 ubernoob 於 2009-8-26 01:57 PM 發表

如果有個日本人殺你全家, 燒你屋企, 令你一無所有, 破產, 家破人亡, 然後不直接真正"賠償"而向你"大量低息貸款", 咁大恩大德我都唔知洗唔洗感激流涕好.
錢呢d野  賠唔賠都唔係最重要(當然賠就最好啦)
依家最唔鋸 就係日本 完全避開賠償  
而且又當無事發生  呢樣先最令人不滿

引用:
原帖由 賣火柴的男孩 於 2009-8-26 02:01 PM 發表

錢呢d野  賠唔賠都唔係最重要(當然賠就最好啦)
依家最唔鋸 就係日本 完全避開賠償  
而且又當無事發生  呢樣先最令人不滿
唔係當無事發生, 直情係厚顏無恥. 不過日本人既本性係咁上下啦, 就算你睇番佢地自己本土既人民淫賤程度大家就知.
客觀上, 好難話要求一個低劣民族去一定有正常既道德標準.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]