• 瀏覽: 2,473
  • 回覆: 36
引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-26 03:20 PM 發表

北韓對中國黎講
已經唔係講錢唔錢的問題,
而係去到國家安全的層面

你話美國大印銀紙就會影響到個經濟,
依家咪印緊俾你睇,
咁你依家個荷包又點呀???

而且依家d人都唔知幾happy,尤其係香港
因為e個寬鬆 ...
朝鮮系中國嘅緩衝區,並不在此之上也不在此之下,只要朝鮮無駐美軍,朝鮮點樣狀態對中國都無所謂。

而朝鮮就算唔聽中國之笛,大轉彎俾美國駐軍同樣系毫無根據嘅無稽之談。

美國從來都唔敢亂印銀紙,所有美元都系有資産依據先會印,否則美國根本唔使發債券借錢。

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-26 09:25 PM 發表

如果撇開軍事,
北韓點解要咁爭取同美國直接談判,
我就覺得又係出政治原因,而且仲係對自己講,
因為e幾十年黎,
北韓的宣傳都係話南韓現政權只係美國的傀儡,
如果小金可以直接咁同美國講數,
即係可以向自己人 ...
其實只要企響朝鮮立場諗諗,朝鮮甘做就系好平常嘅事,好多人都將中國當成系朝鮮嘅宗主國,但實際朝鮮始終系獨立國家,任何獨立國家追求獨立自主系好正常嘅事,所以要朝鮮以中國利益為優先,樣樣都先徵求中國意見只系一廂情願。

朝鮮無論親邊個國家,閉關鎖國都系金家皇朝延續嘅唯一方法。無論系親美嘅自由貿易,定親中嘅改革開放,都將令金家皇朝嘅統治根基崩潰,所以金家皇朝要延續嘅唯一方法就系接受外援,而又不受外國勢力進入朝鮮。

響呢個前題下,朝鮮接受邊個國家外援其實無乜所謂,但卻無法接受任何外國影響力進入。所以就算美國接手朝鮮,都只會同中國一樣,只得俾錢,無得影響。

朝鮮呢種國家嘅軍事實力其實極低,講就天下無敵,做就有心無力,響本土打人民戰爭防守都仲可以,但殺出國門,補給線連300公里都保持唔到,根本唔存在攻擊力。我唔知呢種情況系咪中國有意打造,但現在嘅朝鮮軍力確實只可以做緩衝區,別無所用了。

金仔憎恨中國只系以訛傳訛,同樣系毫無根據,果個脫北者講呢D話來討好西方響心理學上系好正常嘅事。

從金氏嘅立場睇,轉向美國即系將建國之后的理論基礎完全推翻,即系推倒金氏皇朝的根基,除非佢唔想再做,否則係無可能.

從北韓國內的勢力來睇,你金氏雖然獨大,但也並非沒有制衡嘅力量,你金氏可以做阿頭,可以比你個仔,個孫做阿頭,這些制衡的力量可能沒有實力去反對,但前提是這些勢力你金氏也需要做出安撫,要比利益佢哋先得,宜家好,你金氏要倒向美國,或者你自己可以得到美國利益嘅保證,但這些勢力呢?你阻人發達,引發嘅反對力量,金氏能唔能承受也很難講.金氏並非想點就點嘅.

從美國嘅立場睇,其實是否想韓國完全統一?這是要打問號嘅事,統一后,還能駐軍嗎?這個統一嘅韓國,就一定要完全依靠美國,就一定親美嗎?統一后,會不會要花更加大的力量去平衡日,韓的關係?會不會令日韓中的一國,因為關係惡化會跟中國更加親密?所有所有嘅一切,美國都不能確定.所以美國接受北韓的機會其實唔高.

從中國嘅立場睇,其實上策是保持現狀;中策其實可以扶持北韓國內的其他勢力推倒金氏的的政權;下策是放手讓韓國統一,從統一之后的韓國跟日本,美國之間做文章.所以選擇依然有很多,並非無策.

引用:
原帖由 LOOOOK 於 2009-8-26 09:05 PM 發表

朝鮮系中國嘅緩衝區,並不在此之上也不在此之下,只要朝鮮無駐美軍,朝鮮點樣狀態對中國都無所謂。

而朝鮮就算唔聽中國之笛,大轉彎俾美國駐軍同樣系毫無根據嘅無稽之談。

美國從來都唔敢亂印 ...
美國印銀紙係用納稅人未來既稅黎做抵押,但佢而家用緊果D錢已經係幾十年前既「抵押品(稅)」
即係好似個債仔同安信兄弟講我而家借你十萬,十年後還
但十年後再借廿萬,十萬用黎還本金,另外十萬係再借,又十年後還,不斷循環落去......

你講得出美國唔會亂印銀紙已經證明你對美國經濟認識不大......

引用:
原帖由 vincent銘 於 2009-8-27 12:19 PM 發表

美國印銀紙係用納稅人未來既稅黎做抵押,但佢而家用緊果D錢已經係幾十年前既「抵押品(稅)」
即係好似個債仔同安信兄弟講我而家借你十萬,十年後還
但十年後再借廿萬,十萬用黎還本金,另外十萬係再借,又十年後還 ...
美國印銀紙系靠外國購買債券,再用呢個債券來印銀紙,而發出債券則收入資産。正因如此,美國才要不斷借債支付物資,而唔系不斷印鈔。

唔使講是否了解美國經濟,你只要了解最基礎嘅經濟理論,就知道印鈔同通漲成正比。當你不斷認為美國有例外時,你已經忽略事實而變得盲目。

如果按你講以未來稅收做抵押,美國根本唔使發債券來送利息俾人使,只要不斷甘印銀紙就系了,反正未來稅收本來就系不存在嘅野。

中國點都唔會比一個
披住羊皮的狼係自己領土周邊落地生根...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]