• 瀏覽: 2,471
  • 回覆: 36
香港有無政治科呢門課架。。。
1、金氏政權肯唔肯放低手中權力?美國絕對唔會比佢地再接權力。
2、如果朝鮮真系倒向美國,敢南北韓好大機會會合併,一個合併左既朝鮮半島符唔符合美國利益?到時美國已經無任何借口再駐軍,而朝鮮半島D人系合併后對美國會點?
3、日本系點樣反應?韓日系世仇,從以往六方會談就知,日本系唔會比朝鮮半島統一既,因為對日本系一種威脅。尼樣野美國點搞掂?
4、美國國內利益團體既阻力。韓國既武器技術,十有九來自美國,如果無左最大威脅,韓國就唔洗投入敢多錢,呢筆數都好襟計。。。
5、朝鮮成億幾人都吃唔飽,到時系韓國定系美國養?
6、朝鮮既存在系美軍系亞洲存在既最重要借口,如果無左,尼區就會變得好平靜,甚至中、日、韓可能會理知解決問題,戰爭邊個都唔想架。呢種情況並唔符合美國利益。。。
7、統一既朝鮮半島並唔符合中國利益,睇得多大紀元個D人就話傻者,但系東南亞邊個唔系靠住中國。緬甸有幾個中國特區、泰國同中國一直都敢好、老撾一樣、馬來西亞部份防空系統購自中國,戰機要中國維護,仲有火炮、戰車等有部分都系買中國既,再加上中國前個月同新加坡首次進行聯合軍演,好明顯有警告佢既意思。

唔係你話要做人隻狗....人地就會比你做架喎......你估唔使狗糧架?...

引用:
原帖由 hjkl12345 於 2009-8-25 10:26 AM 發表
香港有無政治科呢門課架。。。
1、金氏政權肯唔肯放低手中權力?美國絕對唔會比佢地再接權力。
2、如果朝鮮真系倒向美國,敢南北༰ ...
第五點有d錯誤.....就係北韓只有2300幾萬人口.........

仲有北韓就算話想攪改革開放....仲要走親美路線.........北韓國內利益集團.....會唔會反抗呢???呢d會扯埋佢地d龐大利益喔..........

引用:
原帖由 基頭四. 於 2009-8-25 12:26 AM 發表
出兵跟本上出師無名,亦都唔可能長期註軍接濟班北韓人,

唯一可行就係中共拋售幾百億美債,睇下美國同金仔係唔係真係情比金堅
d美金好似..... 唔係錢尼

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-25 06:20 PM 發表

依家美國的金融市場已經好返好多
如果中國咁做,質殘美國債券,
咁美國咪可以乘機提早贖回黎減少利息支出,黎改善赤字

而且,咁樣也害到其他美債持有人
(包括埋香港)
到時你銀包d錢唔見左截時就唔好嘈
美國有錢買回債券就唔使繼續發債了,未來幾年都仲有財赤
佢要買回債券就要加印美圓,引發美元波動,
中國無錯係會唔見左好多錢,但對美國打擊更大,發揮到阻嚇力
而且可以避免中韓既正面軍事政治沖突

唔通你提議既出兵方法又唔使錢?出兵踏落北韓同美國直接過唔去,影向對歐美出口又唔會唔見左錢?
到時你銀包d錢唔見左截時就更加唔好嘈了

引用:
原帖由 煙精 於 2009-8-26 03:20 PM 發表

北韓對中國黎講
已經唔係講錢唔錢的問題,
而係去到國家安全的層面

你話美國大印銀紙就會影響到個經濟,
依家咪印緊俾你睇,
咁你依家個荷包又點呀???

而且依家d人都唔知幾happy,尤其係香港
因為e個寬鬆 ...
金融海嘯後印既美同美國十萬億國債比真係九牛一毛
到美國真係狂印幾萬億還債都依然安定繁榮,你先再發表LA

中國大量減持美圓美債對其他發展中國家同歐洲意義十分大
會直接衝擊美圓地位,靠消費借貸支撐經濟既美國極不利

精人出口,蠢人出手,北韓係東西陣型既角力點,
中國自己首先出手接管北韓,咁即係擺到明叫所有既有關利益者針對你
我相信連俄國都唔會HAPPY

根本唔需要打朝鮮,朝鮮做左咩傷害中國利益嘅事搞到要打甘大鍋先。

朝鮮支持台獨?
朝鮮支持藏獨?
朝鮮支持疆獨?
朝鮮買武器俾台灣?搶中國南沙?定炸你大使館?

既然朝鮮根本無傷害中國利益,中國何必要打,面子算得乜,就覺得面子失損就喊打喊殺,國際關係可唔系古惑仔講數。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]