• 瀏覽: 9,007
  • 回覆: 18
+3
CID裝備的SIG P250 半自動手槍可裝15+1發9MM子彈,但上頭只准入8發 上層是否故意要探員在槍戰時處於下風??

但如果又有人好似葉X歡咁用AK47打劫,警察仲唔死??

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-24 04:13 PM 發表

若果係重型械劫,EU上面都有MP5同埋870

況且,警察係鬧市之內同匪徒駁火,有佢地既考慮
我記我多年前旺角信和中心劫案中,三個人持AK47打劫。MP5,870散彈點打呀??把MP5仲係SF,單發MP5A2,要打至少都要有三點放啦。

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-24 05:24 PM 發表

警察發射每一槍,都有佢既法律責任。

若果警察既槍有連射,若果因此而出現誤射,法律責任由誰負責????

另外,警察係講求火力控制,而唔係軍隊用既火力壓制。法例係要以最少既武力去完成警察既職責
我明白,有玩過SWAT4都知警察唔可以亂開槍,要以最低武力去拉人,好似係OC,袋槍,中空子彈等等。但要是香港出現好似97年洛杉磯美國銀行劫案,香港警察點應對??

引用:
原帖由 lhce2007_aichi 於 2009-8-24 05:46 PM 發表
HK Police 有AR15
足夠同Ak 鬥
對PTU有AR15,但係如果PTU未到,前線警員用.38,MP5SFA2,M870同持AK47,穿防彈衣既人,好似洛杉磯美國銀行劫案般槍戰,又點呢??

引用:
原帖由 ~C.Ronaldo~ 於 2009-8-24 06:20 PM 發表
樓主係咪打cs打得多
其實好少情況會射晒15發
警方每射一發都要負上法律責任
我用洛杉磯美國銀行劫案做假設,你又話我打CS打我多??
我明白警察唔可以亂開槍,但如果真係有咁既情況又點??唔通唔開槍等死??

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-24 06:25 PM 發表

莫非匪徒有無限子彈,可以對抗不停有支援既警察?????
你到底知唔知我想講乜,美國銀行劫案中二名匪徒以AK47+100發彈鼓用7.62X39穿甲彈,而且身穿全身防彈衣。
美國銀行劫案
http://www.youtube.com/watch?v=bw94nN5qc_M

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-24 07:08 PM 發表

你要將一個Extreme既Case套去香港之上......

就算係LA果次搶劫,美國警察,都只係可以圍住現場,等SWAT去增援....
不過香港既SDU用MP5A3都應該打唔穿佢地既防彈衣,佢地既防彈衣估計在LV3以上。

1,2,,3都同意,4,5,如果香港真係出現此情況,那真是沒辦法,需要重火力槍械支援。而倫敦警方已經換左Glock17,香港仲用.38左輪會唔會不合時宜呢。

SDU M4A1

引用:
原帖由 黑魔君 於 2009-8-24 07:42 PM 發表
g17又俾點38好幾多丫(火力上),而且香港警察都換緊槍,只係未換到pc到啫,再加上香港會出現美國既情況既機會又有幾大
Glock17起碼裝彈數比左輪多,而出現此情況機會唔係無,現在只不過係假設姐

引用:
原帖由 king_of_cut_gir 於 2009-8-24 08:06 PM 發表
好靚呀...
想問佢地係SDU定係刑事情報科的hit team?

Hit Team唔會有咁既裝備呀

引用:
原帖由 king_of_cut_gir 於 2009-8-24 08:06 PM 發表
好靚呀...
想問佢地係SDU定係刑事情報科的hit team?
應該係飛虎隊

裝一半都多過左輪,不過除左Glock17之外都可以選擇Glock22 .40 S&W

引用:
原帖由 lhce2007_aichi 於 2009-8-24 10:06 PM 發表

SDU and G4 係用Glock 17 and Glock 19
Glock 22係Glock17既.40口徑版本,Glock19因比glock17緊湊而較適合探員使用。

Glock17

Glock19

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]