• 瀏覽: 8,962
  • 回覆: 85
+3
CID裝備的SIG P250 半自動手槍可裝15+1發9MM子彈,但上頭只准入8發 上層是否故意要探員在槍戰時處於下風??

不懂是什麼原因,我只跟下帖
香港警察的裝備我在電視裡看很先進

減慢彈弓老化

正常來說, 開齊15+1發的機會是零!
減少子彈量主要原因是如果被人搶警槍的話, 可減少損失而已.

有警察朋友同我講過佢地 EU 車上面支 MP5 其實只係入十幾粒子彈
佢話唔夠最多帶多隻夾
加埋本身 12 發 .38
火力已經大左好多
佢地D子彈算係長期壓喺彈夾入面
如果入滿佢隻夾好快會玩完

3樓正解,入一半子彈原因係因為要保護彈匣條彈弓,減慢彈弓老化

以上資料係由於本人曾向現役警員查證所知(有朋友當緊差...)

仲有係須要問題,香港而家一年有幾多單,重型槍械案?差吾多係0,一次開幾十槍,電視同電影就見到多......實際上機會係???????????...........

但如果又有人好似葉X歡咁用AK47打劫,警察仲唔死??

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-24 04:13 PM 發表

若果係重型械劫,EU上面都有MP5同埋870

況且,警察係鬧市之內同匪徒駁火,有佢地既考慮
我記我多年前旺角信和中心劫案中,三個人持AK47打劫。MP5,870散彈點打呀??把MP5仲係SF,單發MP5A2,要打至少都要有三點放啦。

很多國家警察配備的隨身槍械繫轉輪手槍
因為考慮咗城市間槍戰的幾率不會很大, 且對火力持久性要求也不高
尤其嚴禁槍支的國家,幾率更低

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-24 04:23 PM 發表

我記我多年前旺角信和中心劫案中,三個人持AK47打劫。MP5,870散彈點打呀??把MP5仲係SF,單發MP5A2,要打至少都要有三點放啦。
佢地枝AK有無得連發架?好多民用型都無連發喎!
警察姐,使唔使用全自動火力咁猛啊?軍人打使都用單發咋

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-24 05:24 PM 發表

警察發射每一槍,都有佢既法律責任。

若果警察既槍有連射,若果因此而出現誤射,法律責任由誰負責????

另外,警察係講求火力控制,而唔係軍隊用既火力壓制。法例係要以最少既武力去完成警察既職責
我明白,有玩過SWAT4都知警察唔可以亂開槍,要以最低武力去拉人,好似係OC,袋槍,中空子彈等等。但要是香港出現好似97年洛杉磯美國銀行劫案,香港警察點應對??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]