• 瀏覽: 8,236
  • 回覆: 85
引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-24 10:15 PM 發表

Glock 22係Glock17既.40口徑版本,Glock19因比glock17緊湊而較適合探員使用。
Glock17本身設計係有缺陷. 用力手握glock17再伸直手臂, 就會發現槍口上揚而非呈水平線, 因為本身手握既角度設計得唔自然. 不過始終普及化既武器就會受到重用... 所軍隊警隊使用既手槍中, glock17多過其他同類型手槍.. 所以有時適唔適合並非使用該式武器既優先條件

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 diedogkiller 於 2009-8-24 09:24 PM 發表
我記得,英國的警察,在平時執勤的時候,是不會佩帶槍械的。有錯請指教。
you are right, i dont know why but they carry the baton and pepper spray.
read this article if you are interested http://news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/1156341.stm

As long as man exists and all men are different, men will fight. Its individuality that causes death and fighting. But if all men were the same we would live in a very dull world. So i say, let their be individuality, and let there be war!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-24 05:41 PM 發表
我明白,有玩過SWAT4都知警察唔可以亂開槍,要以最低武力去拉人,好似係OC,袋槍,中空子彈等等。但要是香港出現好似97年洛杉磯美國銀行劫案,香港警察點應對??
兩支AK亂射都應付唔到,咁差人果邊多幾支自動步槍連射咪仲難應付,
 我講既應付係保護人命,而唔捉賊,咁都唔明,好啋你唔係當差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 基頭四. 於 2009-8-25 12:13 AM 發表

兩支AK亂射都應付唔到,咁差人果邊多幾支自動步槍連射咪仲難應付,
我講既應付係保護人命,而唔捉賊,咁都唔明,好啋你唔係當差
2把AK打到差人咁既樣,仲點保護人命呀,差人用更強火力既槍械擊倒匪徒就是在保護市民。
你有冇睇美國銀行劫案段片??警察火力不足打唔死班匪徒令市民受傷,佢地係鬧市開左二千幾槍,冇人死係不幸中既大幸。
如果事件發生係香港這種人多既地方,後果會點相信你地會好清楚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 glisenti_516 於 2009-8-24 11:52 PM 發表

Glock17本身設計係有缺陷. 用力手握glock17再伸直手臂, 就會發現槍口上揚而非呈水平線, 因為本身手握既角度設計得唔自然. 不過始終普及化既武器就會受到重用... 所軍隊警隊使用既手槍中, glock17多過其他同類型手 ...
可能係你誤解左,唔知你有冇玩過仿真槍呢,我玩glock17果時,握在手中的感覺就好似好有天下無敵既感覺,手感極佳,而且所有人喵準都係對住準心,點會槍上揚呢??

回覆 引用 TOP

左輪故障率低,一定唔會jam彈...

回覆 引用 TOP

英國就唔知道了
在紐西蘭,police係不配槍,只有高級警員先會有支G17在警車內(即我個sign)
而一般為2人一車,有d仲會有dog在車內

回覆 引用 TOP

順便一提/....紐西蘭警察就真係無能了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-25 12:34 AM 發表

2把AK打到差人咁既樣,仲點保護人命呀,差人用更強火力既槍械擊倒匪徒就是在保護市民。
你有冇睇美國銀行劫案段片??警察火力不足打唔死班匪徒令市民受傷,佢地係鬧市開左二千幾槍,冇人死係不幸中既大幸。
如果事件發 ...
的確匪徒有這樣的裝備,對市民警察的威脅好大。如此的話,請問有咩建議比香港警察呢?

回覆 引用 TOP

4頁 樓主剩係識用洛杉磯美國銀行劫案做假設
但你有冇考慮過兩個地方既背景 局勢唔同 美國更有部分洲分可以合化擁有槍械

樓主剩係識得講如果如果 講如果講到識飛都得喇
又唔諗下警察應該點樣去防範哩類事發生?

回覆 引用 TOP

唔夠人打...必要時咪放佢走囉.....事後先部署拉人都得o既o者....警察係保護市民o既生命財產之嘛....又唔係軍人要消滅敵人.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-25 12:42 AM 發表

可能係你誤解左,唔知你有冇玩過仿真槍呢,我玩glock17果時,握在手中的感覺就好似好有天下無敵既感覺,手感極佳,而且所有人喵準都係對住準心,點會槍上揚呢??
連上田信本書都係咁寫

回覆 引用 TOP

G17 好易走火GA,所以美軍制式武器唔簡佢

回覆 引用 TOP

why not each police car equip with a M249, RPG, 82A1, 50mm......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2009-8-25 08:59 AM 發表
唔夠人打...必要時咪放佢走囉.....事後先部署拉人都得o既o者....警察係保護市民o既生命財產之嘛....又唔係軍人要消滅敵人.....
agreed!

As long as man exists and all men are different, men will fight. Its individuality that causes death and fighting. But if all men were the same we would live in a very dull world. So i say, let their be individuality, and let there be war!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]