• 瀏覽: 8,995
  • 回覆: 85
+3
引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-24 10:15 PM 發表

Glock 22係Glock17既.40口徑版本,Glock19因比glock17緊湊而較適合探員使用。
Glock17本身設計係有缺陷. 用力手握glock17再伸直手臂, 就會發現槍口上揚而非呈水平線, 因為本身手握既角度設計得唔自然. 不過始終普及化既武器就會受到重用... 所軍隊警隊使用既手槍中, glock17多過其他同類型手槍.. 所以有時適唔適合並非使用該式武器既優先條件

引用:
原帖由 diedogkiller 於 2009-8-24 09:24 PM 發表 我記得,英國的警察,在平時執勤的時候,是不會佩帶槍械的。有錯請指教。
you are right, i dont know why but they carry the baton and pepper spray.
read this article if you are interested http://news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/1156341.stm

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-24 05:41 PM 發表 我明白,有玩過SWAT4都知警察唔可以亂開槍,要以最低武力去拉人,好似係OC,袋槍,中空子彈等等。但要是香港出現好似97年洛杉磯美國銀行劫案,香港警察點應對??
兩支AK亂射都應付唔到,咁差人果邊多幾支自動步槍連射咪仲難應付,
 我講既應付係保護人命,而唔捉賊,咁都唔明,好啋你唔係當差

引用:
原帖由 基頭四. 於 2009-8-25 12:13 AM 發表
兩支AK亂射都應付唔到,咁差人果邊多幾支自動步槍連射咪仲難應付,
我講既應付係保護人命,而唔捉賊,咁都唔明,好啋你唔係當差
2把AK打到差人咁既樣,仲點保護人命呀,差人用更強火力既槍械擊倒匪徒就是在保護市民。
你有冇睇美國銀行劫案段片??警察火力不足打唔死班匪徒令市民受傷,佢地係鬧市開左二千幾槍,冇人死係不幸中既大幸。
如果事件發生係香港這種人多既地方,後果會點相信你地會好清楚。

引用:
原帖由 glisenti_516 於 2009-8-24 11:52 PM 發表

Glock17本身設計係有缺陷. 用力手握glock17再伸直手臂, 就會發現槍口上揚而非呈水平線, 因為本身手握既角度設計得唔自然. 不過始終普及化既武器就會受到重用... 所軍隊警隊使用既手槍中, glock17多過其他同類型手 ...
可能係你誤解左,唔知你有冇玩過仿真槍呢,我玩glock17果時,握在手中的感覺就好似好有天下無敵既感覺,手感極佳,而且所有人喵準都係對住準心,點會槍上揚呢??

左輪故障率低,一定唔會jam彈...

英國就唔知道了
在紐西蘭,police係不配槍,只有高級警員先會有支G17在警車內(即我個sign)
而一般為2人一車,有d仲會有dog在車內

順便一提/....紐西蘭警察就真係無能了

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-25 12:34 AM 發表

2把AK打到差人咁既樣,仲點保護人命呀,差人用更強火力既槍械擊倒匪徒就是在保護市民。
你有冇睇美國銀行劫案段片??警察火力不足打唔死班匪徒令市民受傷,佢地係鬧市開左二千幾槍,冇人死係不幸中既大幸。
如果事件發 ...
的確匪徒有這樣的裝備,對市民警察的威脅好大。如此的話,請問有咩建議比香港警察呢?

4頁 樓主剩係識用洛杉磯美國銀行劫案做假設
但你有冇考慮過兩個地方既背景 局勢唔同 美國更有部分洲分可以合化擁有槍械

樓主剩係識得講如果如果 講如果講到識飛都得喇
又唔諗下警察應該點樣去防範哩類事發生?

唔夠人打...必要時咪放佢走囉.....事後先部署拉人都得o既o者....警察係保護市民o既生命財產之嘛....又唔係軍人要消滅敵人.....

引用:
原帖由 louis430 於 2009-8-25 12:42 AM 發表

可能係你誤解左,唔知你有冇玩過仿真槍呢,我玩glock17果時,握在手中的感覺就好似好有天下無敵既感覺,手感極佳,而且所有人喵準都係對住準心,點會槍上揚呢??
連上田信本書都係咁寫

G17 好易走火GA,所以美軍制式武器唔簡佢

why not each police car equip with a M249, RPG, 82A1, 50mm......

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2009-8-25 08:59 AM 發表 唔夠人打...必要時咪放佢走囉.....事後先部署拉人都得o既o者....警察係保護市民o既生命財產之嘛....又唔係軍人要消滅敵人.....
agreed!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]