• 瀏覽: 15,517
  • 回覆: 413
+8
http://news.163.com/photonew/00AO0001/6108.html

日本最新一艘超大型直升機驅逐艦下水(組圖)
2009-08-21 16:50:27 來源: 新華網 跟貼 616 條 手機看新聞

新華網8月21日電  「伊勢」號為今年3月服役的「日向」號直升機驅逐艦的同級艦,艦長197米、寬33米、標準排水量1.395萬噸,其規模超過了一些國家的輕型航空母艦。該艦採用了全船前後貫通式甲板,有能力起降日本陸、海、空自衛隊的所有大型直升機。「伊勢」號下水標誌著其進入武器和作戰裝備的列裝階段,該艦預計於 2011年加入日本海上自衛隊服役。新華社記者 任正來 攝 (本文來源:新華網 )

日本又一艘新航母下水了,竟然快到一年造兩艘航母,上次係"日向",呢艘係"伊勢"

唉,中國而家連一艘都無

大家點睇???

笑了,竟然拿直升機母艦跟STOBAR航艦比

以日本現在的技術,就算造得出STOBAR航艦,
能否在軟硬件都發揮效用也是個疑問

如果咁計,
中國大把航母,
架架護衛艦,驅遂艦都有直昇機庫,有地方起降

引用:
原帖由 機龍 於 2009-8-21 09:26 PM 發表
笑了,竟然拿直升機母艦跟STOBAR航艦比

以日本現在的技術,就算造得出STOBAR航艦,
能否在軟硬件都發揮效用也是個疑問

我邊有拿直升機母艦跟STOBAR航艦比???

直升機航母唔算航母呀??

引用:
原帖由 新殲 於 2009-8-21 09:29 PM 發表
如果咁計,
中國大把航母,
架架護衛艦,驅遂艦都有直昇機庫,有地方起降
你知唔知咩係直升機航母??我睇你唔知吧........

只不過是直昇機航母,可以與CV比嗎??

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:29 PM 發表

你咁講
有直昇機起降能力的護衛艦,
唔算有航母能力??

引用:
原帖由 新殲 於 2009-8-21 09:32 PM 發表

你咁講
唔算有航母能力??
你唔駛講咁多,呢隻就係叫直升機航母

你可網上尋找這類航母資料

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:30 PM 發表

你知唔知咩係直升機航母??我睇你唔知吧........
日本有又點,對其有何作用??

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 21:29 發表

解放軍建造直升機母艦有何難?

直升機母艦根本無法滿足PLAN建軍需要,具有操作大量直升機能力的艦艇,
有兩棲艦艇已經足夠

引用:
原帖由 新殲 於 2009-8-21 09:32 PM 發表

你咁講
唔算有航母能力??
一半半啦,它只不過是全通甲板設計的反潛護衛艦罷了。

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:35 PM 發表

我屋企張電腦台個木板,我都叫佢做航母,
放係浴缸d水上面可以比搖控直昇機起降.
還定你咁講法,都唔洗理佢咩能力,只是睇佢個名

咁我咪仲勁過解放軍

引用:
原帖由 wong1686 於 2009-8-21 09:35 PM 發表

我極度懷疑你既分析能力..........

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]