• 瀏覽: 15,528
  • 回覆: 413
+8
直升機航母.....

So?......

我更主張,將艘071放大到聖安東尼奧級既級數比日向意義更大

兩棲戰?
台美日又嘈嘈嘈,都係嘈倒不如造大佢啦

但係太大隻岩岩係南沙活動呢?我始終認為中國啲大型兩棲艦唔只係為台灣準備的。

台灣又好,南海方向又好,都係需要既,以至對於日後中國既全球戰略,呢d兵力投射既裝備係必須要有,如果真係學日本整日向同型既野,係好多餘既行為

中國人承認落後但不承認落敗,和平時期國家需要投入巨大資源去做呢d軍事建設重要定民生重要﹖

日本人印度人認叻比佢地認飽佢,當年蘇聯都係因為咁拖垮國家的

呢隻野有膠用咩 ...

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-21 11:23 PM 發表

日本用於軍備既錢,佔GDP 0.8% @ 2006,反而係2009年,中國用左1.7%既GDP

但Ex-USSR,若果無記錯,係80%
我反而想知美國軍費開支佔GDP幾多%

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-22 12:22 AM 發表

用2005年既Figure,大約係4.06%,但包括埋阿富汗同伊拉克既戰費。
美國的GDP還真是多得驚人

唔使爭論呀!
係一座有一定航母能力的直昇機起降護衛艦!
..........................................................................

有左這部直升機航母,日本可以輕鬆去其他海域則行反潛行為

引用:
原帖由 woodbadger 於 2009-8-21 11:23 PM 發表

日本用於軍備既錢,佔GDP 0.8% @ 2006,反而係2009年,中國用左1.7%既GDP

但Ex-USSR,若果無記錯,係80%
09年GDP只可以結束后才能計算,1.7怎么來的?后半年有幾多GDP產生??
08年中國軍費勉強達到1%,隨隨便便上網搜就有,你D料十有九流野。。。

直升機航母。。。崑崙山號尼種艦都唔少于八架升直機啦,仲可以運全武裝既一個裝甲加強營,不過人家PLA睇唔上眼啊。除左固定翼可以帶遠程彈既飛機,任何系054A、神盾300KM防空搜索範圍內都系送菜。。。。
日本,F22、F35慢慢等啦,始終有日會有既。。。。。

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-8-22 01:07 AM 發表
有左這部直升機航母,日本可以輕鬆去其他海域則行反潛行為
遇到054A、現代級、中華神盾就恭喜啦,點防空、區域防空、遠程防空,打直升機真系好過系屋企打機。。。

引用:
原帖由 hjkl12345 於 2009-8-22 01:09 AM 發表
直升機航母。。。崑崙山號尼種艦都唔少于八架升直機啦,仲可以運全武裝既一個裝甲加強營,不過人家PLA睇唔上眼啊。除左固定翼可以帶遠程彈既飛機,任何系054A、神盾300KM防空搜索範圍內都系送菜。。。。
日本,F22、F35慢慢等啦,始終有日會有既。。。。。
崑崙山號最多只可以載 4架運輸直昇機吧
平時只裝2架  戰時最多裝4架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]