• 瀏覽: 6,554
  • 回覆: 117
引用:
原帖由 a312433 於 2009-8-18 08:58 發表

保衛國家而戰死不一定有價值
保衛自由而戰死先有價值
使敵人為國捐軀更加有價值
這令我想起以下兩句.....

戰爭的目標不是為你的國家犧牲,而是讓其他的混蛋為他的國家犧牲 (喬治.S.帕頓將軍)

愛國者總是談論為國捐軀,而不是為國家殺戳 (伯特蘭.羅素)

引用:
原帖由 game西 於 2009-8-16 11:09 PM 發表
渣戰機果d人退役之後唔優出路

因為空軍本身要求高!
做機c

引用:
原帖由 chanch1020 於 2009-8-18 08:19 AM 發表

點解你要罵自己?
點解你要對號入坐

美軍會資助退役軍人讀大學,好多讀唔成書/冇錢讀書0既人會去選擇當兵
做美軍,人工係UN,不過0的津貼、福利項目多到嚇死人
只要你唔陣亡就可以享受到

韓國,因為國民團結、愛國,佢0地普遍優先請服完兵役0既人
佢0地認為呢班年輕人為國家犠牲0左兩年,自己係國家0既一份子點都向佢0地作出保償。以色列情況一樣

0係大陸,國家會幫佢0地搵工,據我所知,多數都去0左做公安

0係英國,如果你曾經係特種部隊、快速應變部隊0既成員,你退役後國家會俾一間屋、一架車、長糧、子女教育津貼。個額有幾大就視乎你退役時0既軍階。一個唔好彩你去先,你老婆可以繼承你份長糧直到佢都死埋為止。

其實我覺得當兵都要有勇氣同為左保護人民去做
如果真係為左福利去當兵..不如搵其他唔會隨時死既職業咪仲好
加加埋埋可以仲多過當兵既福利
當兵最主要係救人同保護自己人不會受外敵侵犯..
只係D人自以為是..以為當兵只為福利.
係大陸果D人如果要當兵要搵福利既話不如加入共產黨福利仲多..只要中共唔垮仲可以保你成世有得食有得住..
但唔知點解仲有大把人搶住入軍隊呢?

引用:
原帖由 ttt567 於 2009-8-18 07:13 PM 發表
其實我覺得當兵都要有勇氣同為左保護人民去做
如果真係為左福利去當兵..不如搵其他唔會隨時死既職業咪仲好
加加埋埋可以仲多過當兵既福利
當兵最主要係救人同保護自己人不會受外敵侵犯..
只係D人自以為是..以為當 ...
果陣中共你話入就入 ?

大把人搶住入軍隊

點解樓主潛水

我有個friend個Daddy 16 years old 時 入咗 royal air force 做 engineer, 做三十幾年, 出咗泥只需要讀一個半年 course, 便成為 一個 professional aircraft engineer, 而家大富大貴, 世界邊到有飛機壞咗, 他的公司就 派他去果道, 免費坐 1st class, 看一看, 話邊到要修理, 點人做野, 就走人, 吟就好多錢.

當兵 5  一定射人 or 被人射, it is about experience, travelling around the world, and seeing new things.

(小人學緊中文, 請原諒)

引用:
原帖由 game西 於 2009-8-19 21:24 發表

你好明顯係水兵~海軍陸戰隊果隻

一係你吹水,一係你個friend個Daddy吹水~

第1,咁有錢既人係唔會上香討~香討係窮人上既~

第2,有錢人既朋友都唔會上香討,因為只會有錢人先會識返有錢人~你無可能 ...
香討是臥虎藏龍之地....少來狗眼看人低

引用:
原帖由 大人口 於 2009-8-19 09:48 PM 發表

香討是臥虎藏龍之地....少來狗眼看人低
樓主出左名膠,警察同軍人比
又點會知咩係龍,咩係蟲

引用:
原帖由 game西 於 2009-8-19 09:24 PM 發表

第1,咁有錢既人係唔會上香討~香討係窮人上既~

第2,有錢人既朋友都唔會上香討,因為只會有錢人先會識返有錢人~你無可能 ...
原來有錢人係唔可以自由上網
有錢人結交朋友又關你事??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]