• 瀏覽: 6,527
  • 回覆: 91
引用:
原帖由 emanamid 於 2009-8-25 17:34 發表
俄羅斯係咪得一架航空母艦叫基輔號 ????
呢個係直升機呀

引用:
原帖由 辟易仔仔 於 2009-8-25 19:07 發表

不對喔,我印象中俄國海軍只有一艘現役航空母艦 - 庫涅茲佐夫號。

基輔號好像已退役了...
以前蘇聯已經計劃完了是核動力和子彈飛機.........但是經濟下跌呀!!!!!

放棄核動力和子彈改傳統動力和滑式飛機........好可惜呀!!!!!!!

冷戰一結束,錢作怪問題接著浮現

引用:
原帖由 busbvetrain 於 2009-8-26 00:44 發表
對,這令我又想起貓貓飛行中隊於冷戰後被大幅度裁減的情景了...

但沒辦法,在唯一可以挑戰美國的敵人消失後,白宮很難要美國民眾繼續支持投放大量資源於軍隊上...

引用:
原帖由 busbvetrain 於 2009-8-26 12:44 AM 發表
講少少題外話,向大家介紹如果你想知道美國係點樣應付前蘇聯同之間既大約方式要睇電視劇星空奇遇記,把所有有Borg既集數抽出連起黎睇

不過星空奇遇記十分"美國主義",例如:艦長要救一個Borg的人,都要先講一句:就算佢係我既敵人,我地都唔可以見死不救!(十分難頂  )

引用:
原帖由 辟易仔仔 於 2009-8-26 12:47 AM 發表

對,這令我又想起貓貓飛行中隊於冷戰後被大幅度裁減的情景了...

但沒辦法,在唯一可以挑戰美國的敵人消失後,白宮很難要美國民眾繼續支持投放大量資源於軍隊上...
這也是一些美國政客經常吹噓中國威脅論的原因嗎?

引用:
原帖由 DDG98 於 2009-8-25 01:02 PM 發表

好方便維修容易呀!!!!!不如中國學下美國航空母艦核動力呀!!!!!!!!
製造輕便夠力嘅反應爐是一件容易的事嗎???

引用:
原帖由 sherming 於 2009-8-26 18:26 發表

製造輕便夠力嘅反應爐是一件容易的事嗎???
美國工程師有豐富經驗嘛!不用擔心.........

引用:
原帖由 DDG98 於 2009-8-25 13:02 發表

好方便維修容易呀!!!!!不如中國學下美國航空母艦核動力呀!!!!!!!!
根本一點也不方便

核動力航母,每次進塢大修就是18個月,因爲每次大修間隔至少達17年,
所以要順便做現代化更新,維修完畢後還要試航一段時間才能歸隊執勤

中國搞核動力航母,還言之尚早

未到冷戰咁樣,兩國正面對峙

d人當艦隻引擎同車仔引擎一樣~~~~

引用:
原帖由 機龍 於 2009-8-27 17:07 發表

根本一點也不方便

核動力航母,每次進塢大修就是18個月,因爲每次大修間隔至少達17年,
所以要順便做現代化更新,維修完畢後還要試航一段時間才能歸隊執勤

中國搞核動力航母,還言之尚早
而且如果一開始就搞核動力航母,當要進行長達差不多成兩年的維修時,那麼 PLAN 就可能會出航母真空期,又或者不夠航母使用。

所以首先搞常規動力航母最符合國防政策。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]