• 瀏覽: 6,537
  • 回覆: 91
我看過現代艦艇
CVNX21–CVN78 福特號準備明年開始放入船骨.....2012年, 可以看到最先進航空母艦.....
2015年會交給政府國防部.

CVN79已經決定2012年簽訂.

再有好大機會CVN80

引用:
原帖由 game西 於 2009-8-15 18:45 發表
相呢??????????
呢個美國海軍軍艦介紹
CVN78–福特號
http://www.navsource.org/archives/02/78.htm

請你慢慢看一下

依幾年唔係整緊布殊號咩, 點解會係福特號先 ???

話説布殊號已經試航很久了吧

咁福特號係屬於邊一個類型級別嫁, 因為美國海軍已經話布殊號係最後一艘尼米茲級核動力航空母艦

我睇書,2032年美國會有3艘「航天母艦」進入太空軌道

引用:
原帖由 emanamid 於 2009-8-17 17:24 發表
依幾年唔係整緊布殊號咩, 點解會係福特號先 ???
USS George Bush CVN-77 將會於本年底正式加入美國海軍

CVN-77 我想問 CVN 代表咩嫁係, 同埋後面個號碼係點分

引用:
原帖由 emanamid 於 2009-8-17 20:57 發表
CVN-77 我想問 CVN 代表咩嫁係, 同埋後面個號碼係點分
CVN = Aircraft Carrier, Nuclear (as cv but with nuclear propulsion)

而後面的號碼,就由 USN 的命名委員會負責。

由於 CVN-68 是尼米茲級航空母艦第一艘尼米茲所採用,之後順著號碼編排。

由於布殊號是第十艘同級航空母艦,所以是 CVN-77。

引用:
原帖由 emanamid 於 2009-8-17 07:19 PM 發表
咁福特號係屬於邊一個類型級別嫁, 因為美國海軍已經話布殊號係最後一艘尼米茲級核動力航空母艦
岩岩咪有條wiki link囉...不是嗎 ~"~

福特級 首艦 福特號...

CVN78福特號代替CVN-65企業號後, 傳聞CVN79代替CVN68

CVN-65及CVN-68退出後, 好大有機會放入美國海軍博物館.........

CV63可能不會給印度...........

引用:
原帖由 辟易仔仔 於 2009-8-17 21:02 發表

CVN = Aircraft Carrier, Nuclear (as cv but with nuclear propulsion)

而後面的號碼,就由 USN 的命名委員會負責。

由於 CVN-68 是尼米茲級航空母艦第一艘尼米茲所採用,之後順著號碼編排。

由於布 ...
知道

核動力, 第一係小鷹級企業號, 第二係尼米茲號

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]