• 瀏覽: 7,523
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 cellwall 於 2009-8-12 12:25 AM 發表

香港人就係高人一等,香港人係上上等o既中國人,係中國人o既精英。

所有對中國政治有深遠影響的偉人,就算唔係香港公民,都曾經同香港有緊密接觸,例如就學於皇仁o既國父孫文、提倡美式聯邦政制o既陳浻明、主 ...
黃興,秋瑾,毛澤東,蔣中正,周恩來,宋教仁(你?),張學良,李宗仁,閻錫山,孫傳芳??

敢問他們跟香港有什麽特別關係??

引用:
原帖由 cellwall 於 2009-8-12 12:25 AM 發表

香港人就係高人一等,香港人係上上等o既中國人,係中國人o既精英。

所有對中國政治有深遠影響的偉人,就算唔係香港公民,都曾經同香港有緊密接觸,例如就學於皇仁o既國父孫文、提倡美式聯邦政制o既陳浻明、主 ...
作為一個大陸人,恭喜你係上等人,希望你一直都能擁有呢份自信,呵呵...

引用:
原帖由 PiersMorgan 於 2009-8-12 11:34 AM 發表 黃興,秋瑾,毛澤東,蔣中正,周恩來,宋教仁(你?),張學良,李宗仁,閻錫山,孫傳芳??敢問他們跟香港有什麽特別關係??
毛澤東 = 偉人?   

引用:
原帖由 caledis 於 2009-8-12 05:11 PM 發表

毛澤東 = 偉人?   
毛澤東 =/= 偉人?   

引用:
原帖由 PiersMorgan 於 2009-8-12 05:29 PM 發表 毛澤東 =/= 偉人?   
Of course not, I won't argue about the merit of the other leaders of the communist party, but Mao caused more people to die during his reign than any other single person ever managed.

He's the worst thing ever to happen to China.

我看不明樓主想表達什麼?
作為3代都是香港人的我,我不討厭中國,亦不討厭中共,這有什麼問題?
64是必然要鎮壓的,這是我的觀點,不要以為平反64是港人普遍的訴求!
64是作反失敗的必然結果,這有什麼問題呢?

節錄一句本人最反感的話:

內地人不去愛惜環境衛生,隨地吐痰、隨地就便等等行為  <------

作為中國人,何必分化醜化呢?
你去下大連睇下,我感覺街道清潔好過香港十倍,亦看不到有人隨地吐痰。但問題不在於此,在於中國乃農業大國,農民隨地吐痰在泥地上,
用腳踏一下,了無痕跡,富人家中放置高雅痰罐,中國自古的生活集性,
何時變為恥辱呢?問題是這關中共什麼事?

香港人不支持香港獨立,內地人亦沒有分裂國家企圖<-------

這句說話更科幻,你可代表知道香港人不支持香港獨立的同時,又知道全中國內地沒有分裂國家的人,這種言論,相信連神都唔敢講。

我們其實並不想推翻中共,甚至希望消滅中共<------

既然不想推翻,又何來消滅呢?想推翻就請想推翻,想消滅中共就講
想消滅,有何大不了,想而唔去做又有何用呢?
身為香港人既然希望中國進步,但同時又不追求和諧,難道追求對立對抗。
要對抗就拿出對抗的論句,全文都不知道你要表達什麼訊息!

引用:
原帖由 PiersMorgan 於 2009-8-12 11:34 AM 發表

黃興,秋瑾,毛澤東,蔣中正,周恩來,宋教仁(你?),張學良,李宗仁,閻錫山,孫傳芳??

敢問他們跟香港有什麽特別關係??
你所指o既好多都係政策執行者、專業軍人,甚至暴徒。

只有孫文、陳浻明、伍廷芳、何東等有限幾人,先至係縱觀全局o既思想家同政治家,而佢哋全都同香港有密切關係

故此,香港乃中華之聖地

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-8-10 17:09 發表

港英政府驅逐幾多異見份子, 但特區政府有嗎?
港英我唔清楚,靠估都應該有;特區政府就肯定有。

引用:
原帖由 PiersMorgan 於 2009-8-10 19:52 發表

1,我問普選港督,你卻回答普選立法會,爲何英國人要在回歸前兩年開始搞普選??難道管治香港超過1個世紀就搞不了港督普選?
2,對了,既然沒有關係,作者爲何將兩者扯上關係?
3,你最好親身試試去農村地方教導目不識丁的農民禮儀/衛生
1. 原因可能不同,但結果大陸處理香港政制同英國人一樣。
2. 沒有直接關係也可以有間接關係。
3. 那為何不教農民識字?

引用:
原帖由 caledis 於 2009-8-12 17:11 發表

毛澤東 = 偉人?   
毛澤東單是做成文革一罪已難功過相低,還有大躍進。

引用:

香港人就係高人一等,香港人係上上等o既中國人,係中國人o既精英

二十年前你可以咁講,今時今日你都仲可以咁講,再過多十年就

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2009-8-10 07:48 AM 發表

好明顯係因為97之前經濟好,而且冇報紕係度日日唱衰香港la

當然我晤排除香港有少數人鐘意做外國人隻狗多過做公民既

我冇指明係邊個,d人千奇晤好對號入座
我唔覺得97前的香港人係外國人的狗,但我覺得現在好多比中共統治的同胞慘過做外國人的狗!

引用:
原帖由 pkboyhk 於 2009-8-13 07:19 AM 發表

我唔覺得97前的香港人係外國人的狗,但我覺得現在好多比中共統治的同胞慘過做外國人的狗!
冇錯,瑟縮在中共鐵蹄以下o既奴民,待遇真係仲慘過外國人隻狗。外國人起碼會愛護動物,虐畜係犯法,但係响淪陷區,共幹頭號殺人犯鄧匪小平,响眾目睽睽之下,殺成千個大學生,都唔使償命,仲可以添竊高位,死後享蓋國旗(即係匪旗)之榮典。

外國人對狗隻照顧有加,狗糧都有QC,賣有毒狗糧,係犯法,會坐監。淪陷區就唔同,淪陷區o既黎民百姓,每日面對有毒食品,防不勝防共,高幹子弟的食品,自有特定基地供應。

所以呢,好多人「來生不做中國人」,寧願做外國人隻狗,起碼對主人忠心,就有飯食。做中國人,就算你愛國愛黨,都要坐監。

引用:
原帖由 caledis 於 2009-8-12 05:39 PM 發表

Of course not, I won't argue about the merit of the other leaders of the communist party, but Mao caused more people to die during his reign than any other single person ever managed.

He's the wo ...
毛澤東推翻腐敗透頂的國民黨蔣氏獨裁政權,還不算是偉人?國民黨領導層的四大家族貪污臭名遠播,兼且軍人獨裁統治,對內鎮壓異己,對外出賣國家整體利益

凴此毛澤東已可算歷史偉人

原來導致大量人死亡,就不可是偉人?

秦始皇,漢武帝,魏武帝,成吉思汗,如何評論功過是非?

引用:
原帖由 cellwall 於 2009-8-13 01:18 AM 發表

你所指o既好多都係政策執行者、專業軍人,甚至暴徒。

只有孫文、陳浻明、伍廷芳、何東等有限幾人,先至係縱觀全局o既思想家同政治家,而佢哋全都同香港有密切關係

故此,香港乃中華之聖地
他們的身份是什麽有咩問題?

問題在於誰影響了歷史

我實在不敢想象你居然舉出陳浻明----背叛革命者

照你這麽說,中華人民共和國的建國者應該跟香港有很密切的關係才是

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]