• 瀏覽: 7,522
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
所以什麼英國人做得到, 中國人都做得到根本就係笑話
雖然有不少人會話英國人從冇給予香港人民主但有自由
但問題正正就是為什麼香港人普遍會偏向喜歡97前沒有民主之香港
祗要看看十二年來由中國人權治的香港是如何就明白

引用:
原帖由 netsee 於 2009-8-10 01:14 AM 發表
所以什麼英國人做得到, 中國人都做得到根本就係笑話
雖然有不少人會話英國人從冇給予香港人民主但有自由
但問題正正就是為什麼香港人普遍會偏向喜歡97前沒有民主之香港
祗要看看十二年來由中國人權治的香港是如何 ...
好明顯係因為97之前經濟好,而且冇報紕係度日日唱衰香港la

當然我晤排除香港有少數人鐘意做外國人隻狗多過做公民既

我冇指明係邊個,d人千奇晤好對號入座

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2009-8-10 07:48 AM 發表

好明顯係因為97之前經濟好,而且冇報紕係度日日唱衰香港la

當然我晤排除香港有少數人鐘意做外國人隻狗多過做公民既

我冇指明係邊個,d人千奇晤好對號入座
97之後經濟唔好嘅地方唔止香港一個, 至於所謂嘅報紙言論, 如果香港攪得好, 如何可以被唱衰
之前有外國雜誌話香港97之後玩完, 又代表香港因為該雜誌攪得唔好, 所以香港人普遍會偏向喜歡97前嘅香港?

唉..早已預計一定會有人回覆什麼香港有少數人鐘意做外國人隻狗多過做公民, 不過最不希望見到, 但始終.....可惜可惜!!

引用:
原帖由 朱仔成@@ 於 2009-8-10 11:04 AM 發表

你不代表我
同意, 所以在下祗用普遍二字, 不用全部

引用:
原帖由 daemongmong 於 2009-8-9 02:58 PM 發表
香港有部份親中人士,埋怨部份香港人不愛國和對內地印象甚差。

雖然香港已經回歸中國了,但香港以前由英國管治,畢竟英國是民主的國家,而且保障人民言論自由、宗教自由和新聞自由。這些都是人民的普世自由,而且 ...
子曰:「不患無位,患所以立,不患莫己知,求為可知也」

中共屠夫政權,如果自問做得好好,自問自己隻鐵蹄好馨香,根本唔需要做咁多宣傳,要我哋心繫家國,日日播國歌洗腦,並且歪曲歷史,視六四如科幻小說情節

中共做咁多嘢,為屠刀塗脂抹粉,好明顯身有屎啦

引用:
原帖由 netsee 於 2009-8-10 11:07 發表  同意, 所以在下祗用普遍二字, 不用全部
何謂普遍?
恐怕普遍二字亦只是你的猜想而已

引用:
原帖由 Gary138 於 2009-8-10 02:56 PM 發表

何謂普遍?
恐怕普遍二字亦只是你的猜想而已
何謂普遍?普遍即係廣泛
至於是否在下猜想祗要睇下香港政府要不停強調愛國就知

引用:
原帖由 netsee 於 2009-8-10 03:50 PM 發表

何謂普遍?普遍即係廣泛
至於是否在下猜想祗要睇下香港政府要不停強調愛國就知
有邊個國家係強調唔好愛國的?

這就是一國兩制失敗的主因, 根本港人對靠殺人禁錮人民來換取政權的中共沒有信心, 事實上中共亦是世界上最殘暴的政權, 若然香港沒被自由國家統治過, 沒有受過自由氣色的洗禮, 可能港人會像上海深圳人民一般, 甘於當中共治下的子民。

可是, 香港人有過自由生活, 港人不想過著中共治下的禁錮生活, 這才是一國兩制失敗的主因了。

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-8-10 03:52 PM 發表

有邊個國家係強調唔好愛國的?
冇國家強調不愛國就等如每一個國家都要強調愛國?
點解一個地方或者國家要不停強調愛國?

引用:
原帖由 netsee 於 2009-8-10 03:58 PM 發表

冇國家強調不愛國就等如每一個國家都要強調愛國?
點解一個地方或者國家要不停強調愛國?
個個地方都強調愛國, 這是公民教育。
你的那個社民連會強調不團結嗎?

引用:
原帖由 @野比大雄@ 於 2009-8-10 03:58 PM 發表
這就是一國兩制失敗的主因, 根本港人對靠殺人禁錮人民來換取政權的中共沒有信心, 事實上中共亦是世界上最殘暴的政權, 若然香港沒被自由國家統治過, 沒有受過自由氣色的洗禮, 可能港人會像上海深圳人民一般, 甘於當中 ...
其實中共不是不知香港人要什麼, 祗係意識形態極重, 永遠放心不下

引用:
原帖由 白山羊 於 2009-8-10 04:02 PM 發表

個個地方都強調愛國, 這是公民教育。
如果一個國家的人民對其國家冇離心, 政府又何需強調要愛國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]