• 瀏覽: 8,954
  • 回覆: 125
引用:
原帖由 葵鼠5423 於 2009-7-27 04:24 PM 發表
唉!印度人知唔知醜字點寫架?放隻廢鉄落水污染海洋,做隻低科技核潛重要大大聲話比全世界知!!重句句話係世界上第六個國家擁有核潛,,先唔講安全同靜音問題,支道彈得700公里射程可能要上水面才發射到嗰 ...
AIP同彈道核潛係兩回事,你搞清楚先
AIP除左靜音,吾會有太多好處
AIP跟吾上航母戰鬥群速度,航程短
AIP只是用在攻擊潛艇
講真,雖然我對印度無信心,不過吾好狗眼看人低,中國當初搞核潛,最后又成功左,點解人地吾得??你咁早就話人地出事,上水面先射到,同狗眼看人低有什麼分別???

得,咁要先知會我,我知道之後(回覆之後)咁我咪當睇你唔到囉
討論一樣可以吹水,只要唔過份,或者唔係惡意離題係無問題,而且版主都要同會員搞好關係,加上我一向都有好心情

引用:
原帖由 黑魔君 於 2009-7-27 04:28 PM 發表
射程得700公里(呢支都算係經典,比巨浪一仲差),彈體可以大得去邊,自然可以唔用龜背,但係布拉瓦同巨浪二都成8000公里,射程差十倍,北風之神都有龜背,如果印度要搞相同既野,一樣會有龜背
700公里!!你地估定點,真係好短wo

佢隻核潛好以足40尾-60頭年代的設計

你估我有無咁得閒去估丫,
文匯報:
http://big5.news365.com.cn:82/ga ... 0090720_2397665.htm
BBC中文網:
http://news.bbc.co.uk/chinese/tr ... 8169100/8169163.stm
明報:
http://news.mingpao.com/20090726/taa1.htm
其實D報導都係一式一樣,睇一個就夠,仲有>>><<<午間新聞都有講,唔知晚間新聞會唔會再講

點解印度吾搞攻擊核潛先,咁早搞彈道核潛

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-7-27 17:12 發表
點解印度吾搞攻擊核潛先,咁早搞彈道核潛
興建彈道導彈型核潛艇去建立三位一體核力量,比起興建十多艘攻擊型核潛艇更為重要。

係呀,要講一樣野,>>><<<新聞播出條片段入面果艘,唔係核潛艇,而係狐步級(F級)

我今日中午睇已經覺得好奇怪,印象中那艘核潛艇的艦首形狀不是電視畫面中那艦這麼怪

印度現在無法自行制造常規潛艇(哪怕是技術引進),卻造出了核潛艇。可見又是俄羅斯在印度搞的杰作。

相信巴基斯坦的反制部署快將出台,

不知到時中國的核潛技術可會幫上一把?

引用:
原帖由 rayleung930 於 2009-7-27 18:40 發表
相信巴基斯坦的反制部署快將出台,

不知到時中國的核潛技術可會幫上一把?
巴國現在忙於對付國內的塔利班武裝份子,恐怕沒有太多時間搞核潛艇。

而且美國可能會反對巴國這樣做,因為美國寧願印度於核力量上有優勢也不願意搞衰美印關係。

佢d人連柴都無得燒佢咁豪燒錢呀?

引用:
原帖由 絕魄 於 2009-7-26 06:52 PM 發表
中國好似七十年代末期定八十年代初期已經有夏級啦啵..
印度佬足足遲左廿幾三十年
你說的不對。

中國核潛艇在50年代預研,60年代中期開始建造,1970年服役了第一艘攻擊性核潛艇“長征一號”(091型);

80年代初開始着手在091型核潛艇的基礎上研制092型彈道導彈核潛艇,最后在1988年發射潛射導彈成功。

當然,現在已經有了093和094了。

實際上印度未正式現身,正常既機密麻

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]