• 瀏覽: 8,942
  • 回覆: 125
http://hk.news.yahoo.com/article/090725/4/ddk8.html

[url=]印度
[/url]心懷30多年的核潛艇夢想終於實現。經過多年研發,印度首艘國產核潛艇將於今日在東部一個港口進行下水禮,印度也成為全球繼中英美法俄後第6個正式擁有國產核潛艇的國家。國產核潛艇下水,不僅實現了印度核威懾力量的「三位一體」,更將正式推動印度海上力量從印度洋上崛起,成為世界海軍列強之一。

這艘核潛艇名為INS Arihant(意思是「敵人殲滅者」),是根據該國「先進船艦」計劃建造,造價達29億[url=]美元
[/url](約226億港元),預計兩年內全面服役。潛艇排水量約5000噸,潛航速度達30浬,可載員100人,其設計是以前蘇聯於上世紀80年代末借給印度的「查理1」型潛艇為基礎。新潛艇可搭載12支攜有1噸核彈頭、射程700公里的K15短程彈道導彈。它的核心──單一壓水式反應堆,則是由印度甘地原子研究中心(IGCAR)開發。
印度總理辛格將於今天前往東部面向孟加拉灣的維薩喀巴坦海軍基地,為核潛艇主持下水禮,國防部長也將陪同出席。今天是印度的「格爾吉爾勝利紀念日」,在1999年7月26日,印度成功在發生激烈武裝衝突的克什米爾地區格爾吉爾,擊退巴基斯坦部隊。

海陸空核威懾力「三位一體」
《金融時報》早前稱,印度海軍渴望維持其在印度洋和阿拉伯海航線上的權威,部署一艘核動力潛艇將是重要的一步。核潛艇將使印度政府得以發展海上核打擊能力,並令該國的核武達至「有效、持久、多元化、具彈性以及收到阻嚇作用」的目標。
印度海軍在2007年出爐的「新海洋軍事戰略」中強調:「在二次核打擊的所有兵器中,最可靠的是裝有核導彈的戰略核潛艇。」目前,印度已經擁有空基和陸基核武器的投射手段,核潛艇的到來將為印度構築「三位一體」的核威懾力量。[url=]新加坡
[/url]南洋[url=]理工大學
[/url]國際關係問題教授拉莫漢指出:「建造核潛艇對印度海軍將是歷史性的跨越。這艘國產的核潛艇將為印度在大洋上部署核武器打開大門。」

目標﹕2015年前擁3核潛艇
《印度時報》報道,印度海軍的最終目標是在2015年擁有至少3艘戰略導彈核潛艇,為此印度已在核動力的「先進技術艇」項目上投入大量人力物力。
本月初,印度的財政部在國家預算中將軍費增加了25%,這引起各發展機構的憤怒,它們指國家用於國防的資金, 應該用在減少貧困上。

印度佬又一燒錢之作,所謂既國產
其實咪又係大部份都係由俄羅斯幫手搞出黎既
根本唔算得上係國產,又係到勁吹係國產
都唔知佢地既海軍識唔識揸核潛
D保養費都唔知要洗幾多錢..
同埋之前印度佬好似只係試過2次潛射導彈既試射
試驗次數咁鬼少,D導彈性能都唔知可唔可以同架核潛相配
到時有艇,不過射唔到武器

成日以中國威脅論推動自己國家既軍事力量
為左面子不斷咁燒錢... 不過都好既..
中國都可以有藉口加強本身既軍力

射程700公里的K15短程彈道導彈...... 用來打......????????

對付巴基斯坦已經卓卓有餘了

其實想問,
印度現時有無能力,將核彃裝在導彈上
因為,北韓導彈技術不比印度差,亦曾經核試,
但仍然未能將彈頭裝上導彈上,
而且,在潛艇射彈道導彈,
必須要對較復雜環境,船身會一邊移動,一邊發射,
不知印度有沒有這技術.

這雖然好明顯是俄國掠左一大筆錢,
才會做出29億美元一架的天文數字,
但個人覺得意義上,比做航母更大,
因為可以用潛艇保障核反擊力量,
雖然還是很軟弱,只有700公里

其實我覺得印度未有呢個技術
(當然佢會吹話有,就算有都應該係比錢俄國叫佢幫)
印度仲未完全真係試過係好複雜既環境試射過
正如我講既普通試射都係得幾次,都唔知得唔得

其前之前俄國唔只收佢29億嫁,好似40億usd
不過依家經濟差俾印度殺價殺到29億usd(但都好大筆錢)
我都同意你看法..潛艇真係好用過有隊carrier
carrier主要作用係做遠程作戰..
潛艇就可守可攻..  不過以印度佬咁燒錢法
都唔知可以養到幾多架..
仲要不斷做水魚高價同人買d''尖端武器''

引用:
原帖由 好囧 於 2009-7-26 04:24 PM 發表
其實我覺得印度未有呢個技術
(當然佢會吹話有,就算有都應該係比錢俄國叫佢幫)
印度仲未完全真係試過係好複雜既環境試射過
正如我講既普通試射都係得幾次,都唔知得唔得

其前之前俄國唔只收佢29億嫁,好似40億usd ...
d俄國佬點解唔收貴d

引用:
原帖由 新殲 於 2009-7-26 04:28 PM 發表

d俄國佬點解唔收貴d
因為俄國依家經濟差, 印度佬捉住佢呢點殺佢價
俄國為左繼續釣大水魚,所以肯囉,哈
賺少d囉,不過依家架野一落水就要保養
印度佬咪又係要靠俄國,到時俄國d保養收返貴d都收得返黎
到時印度唔肯都唔得,自己搞唔掂就要俾錢人整嫁喇
唔整既話咪當廢鐵咁放囉~~
其實到頭來印度都係俾人搵笨

中國好似七十年代末期定八十年代初期已經有夏級啦啵..
印度佬足足遲左廿幾三十年

佢部野睇設計好過94型核潛

引用:
原帖由 KH-SU30 於 2009-7-26 01:56 PM 發表
射程700公里的K15短程彈道導彈...... 用來打......????????
打jj呀

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2009-7-26 07:47 PM 發表

打jj呀
印度糧食短缺,用黎去公海打魚一流

引用:
原帖由 ringoyau92 於 2009-7-26 07:23 PM 發表
佢部野睇設計好過94型核潛
何以見得

引用:
原帖由 新殲 於 2009-7-26 09:04 PM 發表

何以見得
中國用龜背式發射,out晒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]