• 瀏覽: 5,137
  • 回覆: 111
講真唔只系巴士既問題,其他路面上的車輛都系一樣,只系巴士制造既“熱量”高D
如果鐵路網遍布全香港,甘就唔洗甘多巴士、小巴啦

(純屬想像)

等巴士果陣先想嘔
真係熱到想嘔

望住個司機係上面睇報紙涼冷氣等開車
但我地就喪熱咁望住佢囉 .....

唔單止係熱既問題~~問題係吸入呢D既廢氣對人體有害嗎? 係室外係避唔到的

47.1℃, 屋企個冷氣機散熱位,都應有啦, 有乜咁出奇

引用:
原帖由 nicky_smile 於 2009-7-21 22:38 發表
唔單止係熱既問題~~問題係吸入呢D既廢氣對人體有害嗎? 係室外係避唔到的
其實應該無咩問題.....不過呢D熱氣配合炎熱天氣會有D不適感.....

環保觸覺做野一向是誇張作大
佢地話目的係"制造"社會關注

旺角果d bus stop 真係好hot...

引用:
原帖由 cheonglee 於 2009-7-21 06:12 PM 發表

你在剛行駕完舊型巴士外轉圈,和新型巴士轉圈,新型巴士你只會在後面才感覺有熱風, 廢氣排放量係效率的指標,事實現代巴士比十多年前的巴士用油節省5%以上(非冷氣VS冷氣),廢氣排放量少30%以上,由於舊巴士效率低下,熱力唔會少過冷氣巴好多。
唔好淨係識得玩呢d數字遊戲. 以前未有冷氣巴果陣, 有巴士開車我企係路邊都唔會專登避開d氣, 宜家果d所謂"環保"冷氣巴, 一開車果陣廢氣同熱力, 係無冷氣巴既幾倍! 唔好同我講數字, 我淨係知道切身感受最真實! 我宜家已經唔再坐巴士, 雙層巴士係香港空氣污染既主凶!

引用:
原帖由 Roberts 於 2009-7-22 12:04 AM 發表

唔好淨係識得玩呢d數字遊戲. 以前未有冷氣巴果陣, 有巴士開車我企係路邊都唔會專登避開d氣, 宜家果d所謂"環保"冷氣巴, 一開車果陣廢氣同熱力, 係無冷氣巴既幾倍! 唔好同我講數字, 我淨係知道切身感受最真實! 我 ...
不如換曬做大陸單層巴士,好似下圖咁無熱拉

借網友whsufo圖片

http://www8.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8918771

冷氣機係一種自私o既機器
現在講人權,自私有理.

所以成條街都鬼咁熱...

引用:
原帖由 hongkongbt 於 2009-7-21 05:27 PM 發表
呢D新聞冇人會理
D人最緊要坐得舒服
香港人係完全冇危機感
只識顧自己既人
冷氣巴好似冇冷氣一樣焗到嘔一D都唔舒服

引用:
原帖由 cheonglee 於 2009-7-22 12:13 AM 發表

不如換曬做大陸單層巴士,好似下圖咁無熱拉

借網友whsufo圖片

http://www8.discuss.com.hk/viewt ...
係咪一律收個幾2蚊一程先?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]