• 瀏覽: 5,136
  • 回覆: 111
引用:
原帖由 cheonglee 於 2009-7-21 17:47 發表

咪地鐵車站/地鐵車箱和地鐵相關設備又無高熱。熱死狗巴士一樣會排高熱,內外均熱,反而家下新型巴士,除左集中係後面的吹風位,其他位置唔感覺有高溫。

家下天氣咁熱,你隨便係任何一部家用冷氣後度,都有四十 ...
商場入面行街都無熱氣感受到架... 咁係咪即係無熱氣,係第二度排之嘛??係入都感受到熱力就真係無效益囉
再講....空調巴士這些熱氣源頭正正就是那不論新舊款非空調巴士都缺少了的空調系統....你拿非空調巴士來比?誰製造的熱力高一點??問題只在於它太受外間溫度影響....在內的感到不涼快而已

引用:
原帖由 cheonglee 於 2009-7-21 17:54 發表

旺角係個陣海旁大填海大超樓的後遺症,尤其奧海城那人造防風牆,石屎樓的吸放熱效應影響環境仲利害過冷氣巴士十倍。
呢D阻晒風真係攪到旺區空氣好差同好熱....規劃大問題.....

環保都合理架!
樣樣都回歸大自然咩
無冷氣的巴士, mtr......邊個搭?
最近的士停車無開冷氣都比消防員打啦

引用:
原帖由 趙o朗o朗 於 2009-7-21 17:40 發表
個個都係咁.....唔好淨係話巴士...
d商場噴出來個d唔熱架...
成條街本來30-33度...但加埋商場噴出來熱氣都成40度啦
依d 情況, 由其新市鎮區份最嚴重, 好似將軍澳市中心區域, 全部係商場, 條街根本熱到似沙漠!

不合理地去建商場, 助長大財團壟斷商鋪, 漠視街道交化, 除多香港人受害, 寧環境都陪我地受害...

47.1℃...

引用:
原帖由 scientific125 於 2009-7-21 05:57 PM 發表

商場入面行街都無熱氣感受到架... 咁係咪即係無熱氣,係第二度排之嘛??係入都感受到熱力就真係無效益囉
再講....空調巴士這些熱氣源頭正正就是那不論新舊款非空調巴士都缺少了的空調系統. ...
你在剛行駕完舊型巴士外轉圈,和新型巴士轉圈,新型巴士你只會在後面才感覺有熱風, 廢氣排放量係效率的指標,事實現代巴士比十多年前的巴士用油節省5%以上(非冷氣VS冷氣),廢氣排放量少30%以上,由於舊巴士效率低下,熱力唔會少過冷氣巴好多。

環保團體相重標準,地底交通所用能源根本唔會少過巴士,點解唔講下點解地鐵站要冷氣,而地鐵又建到商場咁,部份車站大而無當開大冷氣。

自制沙漠化
開多d冷氣香港都會死快d

自己種下既惡果當然要自己受..
聽到d人話開冷氣打邊爐,,
著冷衫開大冷氣;
勁火..
洗埋哂d不必要既電`
仲製造熱氣..
地球真係為我地承受佐好多架,,
再唔知足; 遲早要我地還返哂!!
如果有一個無冷氣日就好..

引用:
原帖由 lamhonwai 於 2009-7-21 05:42 PM 發表

旺角就算唔計冷氣, 屏風樓效應已經將溫度拉高到接近40度
夏天的旺角   冇必要都唔會去  

又係運輸署迫巴士公司換晒D 冷氣巴 ...

而家周街都係 , 架架都噴4十幾度熱氣

環保唔重要,巴士公司最緊要利益行頭,佢話知你乜嘢環保吖!

事實係巴士車尾坐位高達50-60度... 所謂環保人仕經常將數據斷章取義...

同時希望巴士公司d無能騙飯吃的機械工程師唔好再毒害巴士乘客...

惡性循環...........

引用:
原帖由 franco26 於 2009-7-21 06:57 PM 發表
又係運輸署迫巴士公司換晒D 冷氣巴 ...

而家周街都係 , 架架都噴4十幾度熱氣
歐盟標準  揾笨柒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]