• 瀏覽: 929,395
  • 回覆: 7,509
  • 追帖: 375
引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-22 23:03 發表

唔係講笑,住緊公屋嘅可能係最幸福,隨時連屋租,電費都唔駛交。當然係唔失業情況之下啦。
咁就死啦,咁硬嘢升先定香港出事先,如果息口夾到天花板,咁唔知啲小金金對唔對充到,我唔想做被夾死嗰個。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-22 20:23 發表

有國內版友問香港人係咪先要儲硬野,國內人呢?首先呢,凡係生存在地球之內嘅人,都要儲硬野,硬野令你增加存活嘅機會。

其實之前巳經提過,本人自創雙三角不外傳,唔駛再問。條數係計出嚟,點會係占卜呢。

歐洲佬仲玩緊負利率,一直都講緊,歐洲佬唔怕通縮最怕超通。德國佬嘅童年陰影吖嘛。睇下架仔玩通縮玩得幾過癮,玩足幾十年都未爆。超通=防水炮仗,點著左就一定爆,無得救。 ...
哩次唔係我問你點計

標籤對手為五毛的「五無」者:
無能,討論能力係無知、無料、無論點、無常識、無證據;
無良,為求打擊對手,不惜拖埋D無辜者落水;
無品,討論失敗時,老羞成怒地標籤對手,或人身攻擊;
無膽,口口聲聲話反乜反物,但就無膽行動;
無腦,講野唔經大腦,不合邏輯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-22 10:53 PM 發表

老美系香港戰場,目標就係小錢錢,當然,掌握係政府手上的小錢錢,老美未必攞到,但,存系香港果 d 過氣貪官的應可搶一部份,就因為咁,香港要陪葬。
等我又估量下災難暴發後,深港又會點。
當第一輪港幣貶值到 40% 後,香港大學生的入職月薪就大約等於人民幣 8000 了,而一般打工仔就祗能夠拿 12000 至 14000 人仔工資,但那時候香港要面對輸入性通脹,百物騰貴,所以你會發現,香港人開始要到深圳 ...
係咪要兌換一些人民幤,到時候番大陸走水貨🤔

一粥一飯,當思來處不易;半絲半縷,恆念物力維艱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-22 11:04 PM 發表

如果真係發生就發達
我負債全部港元
資產除咗樓之外全部人仔或中資股
唔好咁老定,而家睇下邊個搶頭炮玩貶值,中美日歐英睇下邊個出手先,阿爺剛剛熱身完,質低人仔匯水小小咋,佢老美巳經鬼殺咁嘈。如果以效率快速而論,阿爺應該最得心應手。英磅真係唔好博,點都等佢脫完先再算,唔好以為英國佬好有信用,到左生死存亡之時,斬四両都唔係無可能。

人生總有高低, 失落時, 一句安慰說話, 足以改變一生

回覆 引用 TOP

剛多手SEARCH 金融海嘯, 原來今日出左唔少報導話HK經濟會差,在金融海嘯以來最大衰退....
會唔會是心理戰 ?

【大市熱話】彭博:港股盈利預測下調金融海嘯以來最急 業績恐難救市
https://inews.hket.com
彭博:香港面臨金融海嘯以來 最嚴重經濟衰退危機
https://news.cnyes.com/news/id/4370227
【深度解構】外媒警告:百業轉衰!香港陷海嘯級危機
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190822/bkn-20190822160940623-0822_00842_001.html?refer=hn2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-22 11:10 PM 發表

不過,大家又要回想 7 層徙置區的殘舊和充滿罪惡時,我就唔識開心了
乜仲有7層徒置區?深水埗美利樓都活化左啦。應該無哂。諗起都過癮,徒置區雙十節全部扯起青天白日旗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-22 08:08 PM 發表

我用手機app係咁,前排用外匯寶「貨幣兌換」買咗人仔(喺港幣賬戶扣錢),但個帳戶目前顯示「賬面金額(我買入嘅人仔數量)」「可用餘額(顯示0,類似賬戶買完股票咁)」。

當我用同樣工能貨幣兌換,要將人民幣換港幣時,人民幣「可用餘額」為0,所以唔可以交換😢 ...
咁奇怪,
我都係用外匯寶
兩邊都冇問題喎
你最好帶埋手機去分行問問

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-8-22 08:32 PM 發表

用中銀想有人民幣實幣交收應存入人民幣簿仔,不是用外匯寶。
我開左外匯寶之後已經取消左本人民幣簿仔
不過去櫃位提存人民幣要收手續費
所以我去入錢機入人民幣
攞就發現張卡冇人民幣戶口揀
所以我會張人民幣轉去恆生人民幣戶口攞人民幣
遲啲我會再問問有冇得係好似恆生咁可以係櫃員機直接係人民幣戶口攞人民幣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s36m 於 2019-8-22 11:20 PM 發表

咁就死啦,咁硬嘢升先定香港出事先,如果息口夾到天花板,咁唔知啲小金金對唔對充到,我唔想做被夾死嗰個。
識得咁諗就正路,先後次序好緊要,就算比你買中左,未收大獎前巳被夾爆,乜七都無用。

只要唔係借錢買硬野,買左之後又唔係等住開飯,巳經係半個贏家。

橫掂老美都話阿爺操控匯率,不如玩大啲,再推落5-10%,到時對港紙1:1,你地話香港會點?

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-22 10:53 PM 發表

老美系香港戰場,目標就係小錢錢,當然,掌握係政府手上的小錢錢,老美未必攞到,但,存系香港果 d 過氣貪官的應可搶一部份,就因為咁,香港要陪葬。
當第一輪港幣貶值到 40% 後,香港大學生的入職月薪就大約等於人民幣 8000 了,而一般打工仔就祗能夠拿 12000 至 14000 人仔工資,但那時候香港要面對輸入性通脹,百物騰貴,所以你會發現,香港人開始要到深圳 ...
小弟想請教馬兄
如果真的發生這些情況,對香港的租屋市場衝擊預計會是怎樣?
因為有些要好的親戚朋友都租住劏房,不想他們出問題時毫無準備
一個唐樓單位劏做3個單位出租,平均150-165呎,勉強一房一廳和一個小廁所(煮食要在廳)
他們都住不同區的唐樓,便宜的大約5000 貴d大約6500-7000 (水電另外計)
想知道他們能做些什麼預防準備?

引用:

我負債係港元
但當我成功將大部份資產轉左人民幣同硬野……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 凱薩包華 於 2019-8-22 10:02 發表

兄弟們,大家點睇田氏兩兄弟?
二兄弟都係大漢奸📢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-22 11:57 PM 發表

識得咁諗就正路,先後次序好緊要,就算比你買中左,未收大獎前巳被夾爆,乜七都無用。

只要唔係借錢買硬野,買左之後又唔係等住開飯,巳經係半個贏家。

橫掂老美都話阿爺操控匯率,不如玩大啲,再推落5-10%,到時對港紙1:1,你地話香港會點? ...
而家已經爭少少1:1
我覺得好有可能
所以呢掛都唔敢轉人仔
唯有入硬野

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2019-8-22 11:59 PM 發表

小弟想請教馬兄
如果真的發生這些情況,對香港的租屋市場衝擊預計會是怎樣?
因為有些要好的親戚朋友都租住劏房,不想他們出問題時毫無準備
一個唐樓單位劏做3個單位出租,平均150-165呎,勉強一房一廳和一個小廁所(煮食要在廳)
他們都住不同區的唐樓,便宜的大約5000 貴d大約6500-7000 (水電另外計)
想知道他們能做些什麼預防準備? ...
搵定個風涼水冷嘅天橋底,執定幾個紙皮箱,以防萬一。

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-8-23 12:04 AM 發表

而家已經爭少少1:1
我覺得好有可能
所以呢掛都唔敢轉人仔
唯有入硬野
所以我首選一定係硬野,話之佢開大開細圍色啦,揸實硬野最後都係贏家。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]