標題: 荃灣的士切線爬頭 遭林寳堅尼高速猛撼 旋轉三圈釀7傷|車Cam直擊 [打印本頁]

作者: 晚間藍色腳毛     時間: 2023-10-3 06:39

荃灣今日(2日)下午發生4車交通意外,其中一輛林寶堅尼及一輛的士損毀嚴重,當中有的士更翻轉,導致7人受傷,包括一名3個月大男嬰。事發後有附近車Cam片段曝光,直擊事發一刻。 相關報道:林寶堅尼與三車相撞 一的士被撼至打轉 7人傷包括3個月大男嬰 片段可見,當時一輛的士沿大涌道中線往荃灣路方向行駛,然而的士駛至現場時,因交通繁忙收慢。然而該名的士司機卻不想等待,扭軚切至右線試圖爬頭,右線行駛的林寶堅

的士切線唔啱、林寶超速唔啱,責任各人一半,正確嗎?

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/breaking-news/3278277/

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-10-3 06:39, 1.21 MB) / 該附件被下載次數 6

作者: 台灣網軍☠1450     時間: 2023-10-3 07:02

林寶被爬頭顏面何存
作者: green2016     時間: 2023-10-3 07:21

的士9真係害人筆錢,可能俾人告到破產都似啦 😷
作者: .banjo

作者: 飛劍龍     時間: 2023-10-3 08:04

難度9.9分
作者: fto94

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 樹上不安的樹根     時間: 2023-10-3 08:12

睇真D喇,係架19林寶包尾殺架。
作者: dulinomo     時間: 2023-10-3 08:43

的士一早已cut線,傻牛仲發雞盲直撞
作者: sdmy     時間: 2023-10-3 08:49

成堆車塞晒喺度啦,仲衝埋去
作者: NazisW     時間: 2023-10-3 08:55

林寶通賠
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-10-3 08:55

林寶9嚮呢D道路都開咁快?趕住去S咩!
作者: xshellsolong     時間: 2023-10-3 08:57

呢架係果D玩幣果D全民林寶, 比人踢爆後趕住著草, 
呢排開車見到林寶都係回避一下好, 驚佢係幣車, 同你玩攬炒.
作者: 搬籠門     時間: 2023-10-3 09:11

如果個BB有事責任誰屬明白點解泰加保險執笠啦的士意外日日新鮮獲獲甘正苦唔整頓的士業界問題只會越來越深
作者: lctj9     時間: 2023-10-3 09:13

點賠法?
作者: Alexuuiff9     時間: 2023-10-3 09:18

好似越來越多意外,大家都要小心啲
作者: 六月飛釘     時間: 2023-10-3 09:28

Dnlm 盲嘅
作者: 工廠男     時間: 2023-10-3 09:43

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2023-10-3 06:39 發表

荃灣今日(2日)下午發生4車交通意外,其中一輛林寶堅尼及一輛的士損毀嚴重,當中有的士更翻轉,導致7人受傷,包括一名3個月大男嬰。事發後有附近車Cam片段曝光,直擊事發一刻。 相關報道:林寶堅尼與三車相撞 一的士被撼至打轉 7人傷包括3個月大男嬰 片段可見,當時一輛的士沿大涌道中線往荃灣路方向行駛,然而的士駛至現場時,因交通繁忙收慢。然而該名的士司機卻不想等待,扭軚切至右線試圖爬頭,右線行駛的林寶堅 ...
燈位,市區鬧市,林寶司機正仆街!
要死,去新娘潭。
作者: democrazyboy     時間: 2023-10-3 09:44

林寶堅尼司機未必是車主,架車偷竊來的有可能,真係車主會好小心,除非佢係敗家仔。
作者: genpao     時間: 2023-10-3 09:54

林寶司機話我幫你加速
作者: 二叔公     時間: 2023-10-3 10:10

我又唔認同上面各位喎,睇完車cam好明顯係個仆街的士佬駕使態度好有問題啦!停都係唔停、燈又唔撚打、話出就出,呢啲馬路炸彈應該終生停牌!呢鍋自己申請炒林寶,條仆街的士佬破產都唔掂!

作者: 茶奶     時間: 2023-10-3 10:17

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2023-10-3 06:39 發表

荃灣今日(2日)下午發生4車交通意外,其中一輛林寶堅尼及一輛的士損毀嚴重,當中有的士更翻轉,導致7人受傷,包括一名3個月大男嬰。事發後有附近車Cam片段曝光,直擊事發一刻。 相關報道:林寶堅尼與三車相撞 一的士被撼至打轉 7人傷包括3個月大男嬰 片段可見,當時一輛的士沿大涌道中線往荃灣路方向行駛,然而的士駛至現場時,因交通繁忙收慢。然而該名的士司機卻不想等待,扭軚切至右線試圖爬頭,右線行駛的林寶堅 ...
下次小心D啦
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-10-3 10:20

揸林寶堅尼咁都避唔到, 手車屎到尼
作者: 紫色字宙     時間: 2023-10-3 10:21

引用:
原帖由 dulinomo 於 2023-10-3 08:43 發表

返返去考牌基本動作,超車前望鏡擰頭,的士佬有冇做?望鏡就肯定望到架林布。咁仲應唔應該轉線超車?
作者: ask20082008     時間: 2023-10-3 10:32

引用:

的士好似出左大半架車, 林寶安check下個brake
作者: leehoq     時間: 2023-10-3 10:36

引用:
原帖由 ask20082008 於 2023-10-3 10:32 發表

同意,TAXI CUT 線唔打燈係有責任,但睇片,的士前半已出了快線,
只牛就高速衛埋來,
單睇呢段片,個人認為只牛責任大好多,
呢條路應該限50,睇片應唔止.
作者: imad     時間: 2023-10-3 10:38

死的士佬
作者: 06VV     時間: 2023-10-3 10:39

https://www.youtube.com/watch?v=DPC8WkV4zII
https://www.youtube.com/watch?v=gD9vMhANT0k
https://www.youtube.com/watch?v=FKVb0uO93KQ&t=12s
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-10-3 10:41

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2023-10-3 10:21 發表

返返去考牌基本動作,超車前望鏡擰頭,的士佬有冇做?望鏡就肯定望到架林布。咁仲應唔應該轉線超車?
明顯係林寶超速啦, CUT線撞, 點可能轉3個圈架?
作者: 紫色字宙     時間: 2023-10-3 10:49

國慶補假,揸架黃色車,撞紅跑?好大膽。
作者: 木伽四點     時間: 2023-10-3 10:57

的哥比牛撞
人生肯定一大堆故仔講
作者: godofhorse9999     時間: 2023-10-3 10:58

含家剷過中秋
作者: thunderpig     時間: 2023-10-3 11:02

引用:

其實點睇到隻牛超速?
作者: sexkiller3     時間: 2023-10-3 11:06

後車撞前車, 林寶基本已輸了9成.
作者: bigmouth2006     時間: 2023-10-3 11:21

假日痴機特別多
作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-10-3 11:24

的士9慢慢cut 等牛撞擊
作者: hingfai709a     時間: 2023-10-3 11:33

亂咁揸車, 快得幾多呀? 而家又累人, 又累己
作者: 果個大大名車     時間: 2023-10-3 11:38

引用:
原帖由 二叔公 於 2023-10-3 10:10 發表

我又唔認同上面各位喎,睇完車cam好明顯係個仆街的士佬駕使態度好有問題啦!停都係唔停、燈又唔撚打、話出就出,呢啲馬路炸彈應該終生停牌!呢鍋自己申請炒林寶,條仆街的士佬破產都唔掂!
DC佬係衰!不過成架的士都已經cut哂過去,架林寶咁炒尾絕對要負全責!係市區駕咁快替死咩!
作者: Coke_duo     時間: 2023-10-3 11:51

3個月大的嬰兒沒事吧?
作者: trespasser42     時間: 2023-10-3 11:51

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2023-10-3 10:21 發表

會唔會佢見後車好遠,所以轉線呀,点知對方超速
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-10-3 11:53

中線塞滿車,右線無車照衝,中線車cut右抽頭機會率99%, 林寶仲開咁快,平時一定少揸車😂
作者: SimonJZL     時間: 2023-10-3 11:55

撞傷人…賠錢都賠到佢pk
作者: hktea     時間: 2023-10-3 11:56

今次的士佬開心死
作者: estateman     時間: 2023-10-3 12:00

引用:
原帖由 dulinomo 於 2023-10-3 08:43 發表

50萬夠吾夠整原是廠?
作者: 大你一二     時間: 2023-10-3 12:00

條片是否50年前?😂
作者: gc88e5de423a6     時間: 2023-10-3 12:07

用愛呼堅啦
作者: 一風堂     時間: 2023-10-3 12:16

红跑VS超跑,誰勝誰負?
作者: 海鑽石     時間: 2023-10-3 12:16

作者: 白鴿眼黨2     時間: 2023-10-3 12:20

引用:

最緊要燕梳佬有冇責任
作者: s-chris     時間: 2023-10-3 12:32

就咁睇,係DC6啱。DC6該要孭晒。
作者: wingleung0406+     時間: 2023-10-3 12:32

成隻鑊鏟剷埋去🤣
作者: applex     時間: 2023-10-3 12:43

引用:
原帖由 green2016 於 2023-10-3 07:21 發表

你識唔識揸車?
作者: ATA0075     時間: 2023-10-3 12:44

係咪呢度成日出貼果位果部F40
作者: fallintothesky     時間: 2023-10-3 12:48

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2023/10/3 06:39 發表

被cut線覺得無面就攬炒
作者: 圓滿清純的枇杷     時間: 2023-10-3 12:58

的士佬有老細養
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-10-3 13:02

林寶亂咁黎
作者: green2016     時間: 2023-10-3 13:04

引用:
原帖由 applex 於 2023-10-3 12:43 發表

你識唔識揸車?
唔識,但我知的士扒頭闖禍呀!
作者: _👻_     時間: 2023-10-3 13:07

引用:
原帖由 green2016 於 2023-10-3 07:21 發表

傻仔 有保險賠架
作者: democrazyboy     時間: 2023-10-3 13:23

嗰條唔係直白線,不小心駕駛是林寶司機。
作者: ah_wil     時間: 2023-10-3 13:24

引用:

Easy Lose
作者: 初次變化的秋葉     時間: 2023-10-3 13:28

切線唔啱?你估係火車呀! 樓主你有冇車牌㗎? 唔識嘢唔好扮代表,後車撞前車,後車100%輸啦
作者: 蔣生     時間: 2023-10-3 13:29

南無阿儞佗佛
作者: green2016     時間: 2023-10-3 13:32

引用:
原帖由 _👻_ 於 2023-10-3 13:07 發表

傻仔 有保險賠架
賠唔夠既話可唔可以私人告佢呀?你咁叻係咪唔可以用私人告佢呀?師父應該答到卦 🤭
作者: pk19jason     時間: 2023-10-3 13:33

睇片就林寶錯9晒啦 又唔好乜都入的士佬數
作者: ani666     時間: 2023-10-3 13:37

引用:
原帖由 ask20082008 於 2023-10-3 10:32 發表

Yup
就算入曬線都未必贏  
DC9不小心駕駛 is for sure
作者: 急焦長長壽包     時間: 2023-10-3 13:38

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-10-3 09:13 發表

點賠法?
林寶車主全賠大家
作者: 中國香港001     時間: 2023-10-3 13:41

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2023-10-3 13:38 發表

林寶車主全賠大家
車靚冇用,手車屎。
作者: ani666     時間: 2023-10-3 13:43

引用:
原帖由 初次變化的秋葉 於 2023-10-3 13:28 發表

切線唔啱?你估係火車呀! 樓主你有冇車牌㗎? 唔識嘢唔好扮代表,後車撞前車,後車100%輸啦
Yup
如果冇車cam嘅話
作者: QingKing     時間: 2023-10-3 13:43

虚幣尋仇
作者: 鐘柔美男朋友     時間: 2023-10-3 13:56

的士佬揸車揸到癲咗,同林寶鬥快
作者: Iamshameless     時間: 2023-10-3 14:33

引用:

呢篇文似乎將責任放在的士佬上,但我睇完片,唔係雙白線,個的士佬用一般速度轉線,已經成架車過晒,好似係林寶錯晒喎
作者: kwma     時間: 2023-10-3 15:21

引用:

的士第一考慮當然係乘客安全喇
作者: 明眼     時間: 2023-10-3 15:31

保險公司都驚驚要撤退,你就知的士佬幾咁強啦。
作者: 講真話要就住     時間: 2023-10-3 15:48

dc cut左線成2秒林寶先到 肯定超晒速收唔切
作者: VegetaSuper     時間: 2023-10-3 15:57

的士係慢慢切線,佢應該係睇到冇車先出。林寶超快撞埋去,冇死人算好彩。
作者: 原始世k     時間: 2023-10-3 15:59

炒埋一碟,正
作者: 半生賢惠的測驗     時間: 2023-10-3 16:20

引用:

不自量力, 同林寶撼, 
有錢仔惡慣嘛, 撞爛件玩具咪買個件咯, 
反正條路為班打靶仔而起嘅, 見到尾燈當你羸!
作者: 初次變化的秋葉     時間: 2023-10-3 16:31

引用:
原帖由 半生賢惠的測驗 於 2023-10-3 16:20 發表

不自量力, 同林寶撼, 
有錢仔惡慣嘛, 撞爛件玩具咪買個件咯, 
反正條路為班打靶仔而起嘅, 見到尾燈當你羸!
戇鳩仔有錢買到健康同生命?林寶咁樣撞埋佢,司機自己隨時死
作者: seed0659     時間: 2023-10-3 16:32

引用:

就咁睇片,兩個司機都唔好得去邊
作者: fto94     時間: 2023-10-3 16:41

我又被投訴屏敝....
用吓腦啦!!
唔懂交例都心裹有數有多高速從後撞前車尾反轉再反..~~~
呢度市區燈位限50前面左線區塞爆...唔俾人轉線??  
全冇刹車50都唔會爆成咁吖!!
找港版+你略計吓車速撞擊磅數吖...笨!!

作者: raywing86     時間: 2023-10-3 17:13

的士狗唔睇路面情況,話𨍭就轉!
作者: dulinomo     時間: 2023-10-3 17:21

傻牛有時間重brake, 可惜反應遲鈍
作者: pton99     時間: 2023-10-3 17:24

引用:

林寶為左啖氣??同錢作對?
作者: 新丁一號     時間: 2023-10-3 17:28

的士幾錢墊底?
作者: 半生賢惠的測驗     時間: 2023-10-3 17:38

引用:
原帖由 初次變化的秋葉 於 2023-10-3 16:31 發表

戇鳩仔有錢買到健康同生命?林寶咁樣撞埋佢,司機自己隨時死
慘得過人地有財有勢, 可以風光大葬, 
無論生與死, 你班低端人口當埋條底褲都唔夠賠!
作者: 初次變化的秋葉     時間: 2023-10-3 17:42

引用:
原帖由 半生賢惠的測驗 於 2023-10-3 17:38 發表

慘得過人地有財有勢, 可以風光大葬, 
無論生與死, 你班低端人口當埋條底褲都唔夠賠!
本人對你嘅曾經經歷深表同情
作者: 半生賢惠的測驗     時間: 2023-10-3 17:46

引用:
原帖由 初次變化的秋葉 於 2023-10-3 17:42 發表

本人對你嘅曾經經歷深表同情
你系林寶定系的狗, 做咩你會對號入座, 
系咪有親人過身, 所以睇得咁灰, 

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-10-3 18:01

難度系數有幾多??
作者: 吳尊函     時間: 2023-10-3 18:07

引用:

切線死更, 林寶堅尼超速,有冇人證明到,肉眼目測,係唔可以成為證據,但切線, 交通警一 度就 無可遁形。
作者: 吳尊函     時間: 2023-10-3 18:17

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2023-10-3 11:06 發表

後車撞前車, 林寶基本已輸了9成.
我肯定你冇車牌cut線之前,冇睇清路面,已經係輸硬,但架的士唔係之前條線又可以 拗,但係若果架的士冇比撞飛,而係路面根本唔洗打,的士輸硬,問題係可唔可以拉埋 林寶堅尼落水,佢超速,責任一人一半,不過超速又如何可以證明, 當年林建岳超速, 交通警察 有雷射筆 做證據,上到庭一樣打輸,肉眼更加唔可以做證據。
作者: 型型男     時間: 2023-10-3 18:20

除了商用and緊急服務外,立即禁子所有車輛行洗
作者: 城裡的月亮     時間: 2023-10-3 18:28

引用:
原帖由 二叔公 於 2023-10-3 10:10 發表

認同 
作者: 冼拿     時間: 2023-10-3 18:41

引用:
原帖由 搬籠門 於 2023-10-3 09:11 發表

如果個BB有事責任誰屬明白點解泰加保險執笠啦的士意外日日新鮮獲獲甘正苦唔整頓的士業界問題只會越來越深
個BB是被爬頭的的士與林寶相撞後,再撞落BB坐的的士度,我嗰人理解,BB的家人追究責任,要追爬頭的士,之後爬頭的士,要自己賠償,定再點追究就唔清楚了
作者: ani666     時間: 2023-10-3 19:43

引用:
原帖由 吳尊函 於 2023-10-3 18:17 發表

我肯定你冇車牌cut線之前,冇睇清路面,已經係輸硬,但架的士唔係之前條線又可以 拗,但係若果架的士冇比撞飛,而係路面根本唔洗打,的士輸硬,問題係可唔可以拉埋 林寶堅尼落水,佢超速,責任一人一半,不過超速又如何可以證明, 當年林建岳超速, 交通警察 有雷射筆 做證據,上到庭一樣打輸,肉眼更加唔可以做證據。
Yup
Exactly
作者: ani666     時間: 2023-10-3 19:45

引用:
原帖由 城裡的月亮 於 2023-10-3 18:28 發表

認同 
Yup
Exactly
作者: icantstop     時間: 2023-10-3 20:05

引用:

林寶有律師,dc9冇! 林保全勝!
作者: choichow     時間: 2023-10-3 22:18

以我一向快而且安全既習慣...唔敢响咁多慢車隔離飆...應該各自各維修如果警察唔告
作者: choichow     時間: 2023-10-3 22:20

引用:

林寶超速行緊幾多...睇唔到過70喎
作者: ani666     時間: 2023-10-3 22:37

引用:
原帖由 choichow 於 2023-10-3 22:18 發表

以我一向快而且安全既習慣...唔敢响咁多慢車隔離飆...應該各自各維修如果警察唔告
因為有人受傷  
警察冇可能唔告
作者: 初次變化的秋葉     時間: 2023-10-4 00:29

引用:
原帖由 icantstop 於 2023-10-3 20:05 發表

林寶有律師,dc9冇! 林保全勝!
冇錢冇車冇知識好慘!唔好扮識嘢扮代表啦! 的士要買全保使q自己搵律師咩!
作者: 世界無奇不有     時間: 2023-10-4 01:11

引用:

運輸署亂比牌結果,只要喜悅到考牌官就會有牌亂撞