標題: 台女菲律賓遭綁架性侵 獲救即玩失蹤原因是…… [打印本頁]

作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 09:01

菲律賓警方8月救出一名遭綁架性侵的台灣女子。受害人事後卻突然消失。經台灣警方以人臉辨識技術,發現女受害人同時是一名詐騙通緝犯。菲律賓警方目前已將女事主拘捕,之後會將其驅逐出境。據中央社報道,事件中曾被大陸男子綁架兼兩度性侵的35歲台灣王姓女子,於8月初與友人相約在馬尼拉見面,卻被7名大陸人在馬拉邦市(Malabon)擄走,期間2度遭性侵,並被迫匯款12.4萬美元到嫌犯指定帳戶。
菲律賓警方之後收到一個由台灣匿名男子的報案電話,根據王女的手機GPS救出對方,並拘捕2名疑犯。
受害人事後刻意迴避菲律賓警方詢問,台灣最初又只收到受害人英文姓名及生日資料,未能在當時確認到受害人身份。而受害人在離開警局後即不知去向。
受害人用假名惹警疑心
事後,菲律賓警方發現受害人提供假名資料,事後避不見面,也未向檢察官提告2名落網綁匪,隱匿身分的行徑非常可疑。

又被坑錢, 又被姦咁多劑, 捉到犯都唔去告???咁奇怪??

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1955010/即時-中國-台女菲律賓遭綁架性侵-獲救即玩失蹤原因是
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 09:03

泰國, 菲律賓, 柬埔寨, 越南, 印尼, 緬甸, 看來都唔係正經人士, 應去的地方囉

發現的詐騙手法有...
1. 網上同你扮朋友, 同你賣熟, 根住係引人到泰緬邊境.

2.騙子在網上參與群組, 分柝各人的性格, 如發現有人話要去泰國或柬埔寨玩, 就會聲稱自己在那裡熟, 願幫你做路引, 一坐飛機, 到達, 上了佢車已遲了

3.是詐騙犯會誇張到在被騙者地區開設公司招請, 成間公司係正常運作, 但
a.公司會對被騙者說泰國,那邊有新位, 人工高福利好, 但當你一去泰國, 就乜都遲,
b.公司攪半年的到外地旅遊獎勵, 去泰國, 去新加坡, 但部機的路線係會停緬甸或柬埔寨的,
c.招請到泰, 或新加坡的專責團, 表演畤, 幾十人, 一次騙去那些地方, 中程又仲係停緬甸
d.直接要你工作小組出差去泰國, 一去到泰國上了那裡的接送車, 甚麼都遲了

4.網上情緣, 太多??, 有冇師兄補充??
但有一類係詐騙集團真係揾人扮你朋友出現在你面前, 再引你去泰國, 菲律賓同柬埔寨, 最係會被害在緬甸, 多個網紅都中這招, 包括雅典娜, 貴陽巿酒巴美女老闆, 上個月死了兩個女大學生, 孫麗婷, 張瑤......及前天才發現的網紅史小越...

5.殺豬盤, 其實我都不太清楚, 
但總結這方法是
揾豬, 氹豬, 要豬投資, 要豬問親戚朋友借錢加大投資, 最後係殺豬, 
但仲最狼的一招, 係引豬去泰講數, 捉豬去緬懷強姦, 擄人勒贖, 撕票, 賣器官去揾埋豬最後價值, 埋沒良心到, 係無良心!

作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 09:11

經過咁多個月的教育, 如果有人仲咁白知, 
網友叫, 閠密呀約去泰國, 菲律賓, 柬埔寨, 越南, 印尼, 緬甸,見面
反而唔係去中國, 日本, 香港, 韓國, 朝鮮(仲正, 騙子, 擄人犯係嗰度死梗), 澳門, 台省呢D地方見

仲咁死白痴去的話, 出事了, 咁白痴就真係唔死都冇用, 救你多餘囉
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 09:13

"於8月初與友人相約在馬尼拉見面,卻被7名大陸人在馬拉邦市(Malabon)擄走,期間2度遭性侵,並被迫匯款12.4萬美元到嫌犯指定帳戶。"

呢D情節根本同網紅被失縱的情節雷同到呢???
可惜
雅典娜應香銷玉殞了, 可惜
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 09:24

查看菲律賓人, 係有些景點, 但麻麻囉,
唔知怎解仲有人去菲律賓啦???

貪佢那邊出事率高嗎?
作者: patc0929     時間: 2023-10-2 09:51

會唔會詐騙既人都係受害者?被迫下海工作還償?
作者: lufax88     時間: 2023-10-2 10:01

作者: 誰人令我輕飄飄     時間: 2023-10-2 10:14

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:11 發表

網友叫, 閠密呀約去泰國, 菲律賓, 柬埔寨, 越南, 印尼, 緬甸,見面
反而唔係去中國, 日本, 香港, 韓國, 朝鮮(仲正, 騙子, 擄人犯係嗰度死梗), 澳門, 台省呢D地方見

仲咁死白痴去的話, 出事了, 咁白痴就真係唔死都冇用, 救你多餘囉
呢單案擺明雙方都係詐騙犯搞黑吃黑
作者: HKsports2008     時間: 2023-10-2 10:15

應該係自己有痛腳比人渣住, 或者自己身有屎
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 10:23

引用:
原帖由 誰人令我輕飄飄 於 2023-10-2 10:14 發表

呢單案擺明雙方都係詐騙犯搞黑吃黑
所以正常人邊去得那些地方, 根本係俾黑幫係度玩晒的罪惡國度
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 10:27

引用:
原帖由 patc0929 於 2023-10-2 09:51 發表

會唔會詐騙既人都係受害者?被迫下海工作還償?
根本電騙班友基本係咁, 佢地初初以為好似一般細路仔同阿婆嗰樣, 
怎知入到去先知係販毒, 綁架, 勒索, 撕票, 性殘殺, 虐殺, 販賣人口, 生劏人質, 掠奪人地器官的謀財害命勾當, 

但發現已不能抽身離開了

作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 10:29

根本成個詐騙園區係分佈在泰國, 印尼, 菲律賓, 台灣, 柬埔寨, 越南 及整個緬甸
作者: patc0929     時間: 2023-10-2 10:32

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 10:29 發表

根本成個詐騙園區係分佈在泰國, 印尼, 菲律賓, 台灣, 柬埔寨, 越南 及整個緬甸
係呀,詐騙集團愈做愈大。好多人死左都無人知。
好多被詐騙既人知道無得走接收現實。

老老實實做野,交到業績賺到錢先唔會比人打,先可以在莊園內繼續生存。所以更多人被騙。最重要問題當地正苦和警方助視不理。另打擊問題更難

作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 10:35

引用:
原帖由 patc0929 於 2023-10-2 10:32 發表

係呀,詐騙集團愈做愈大。好多人死左都無人知。
好多被詐騙既人知道無得走接收現實。

老老實實做野,交到業績賺到錢先唔會比人打,先可以在莊園內繼續生存。所以更多人被騙。最中問題當地正苦和警方助視不理。另打擊問題更難
大多人從被大陸, 台省引出去詐騙區綁票, 勒索, 及殺害了, 

所以呢D地方仲去乜鬼, 根本就高危地區
作者: 誰人令我輕飄飄     時間: 2023-10-2 10:38

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 10:23 發表

菲律賓有長灘島,以前都好多人去既,疫情開始詐騙就蒲頭。我記得仲有個韓國妓院
作者: 沙漠清涼的弟弟     時間: 2023-10-2 10:47

黑吃黑,台灣只有騙子才是真的
作者: 士祿架     時間: 2023-10-2 10:55

蛇鼠一窩,身有屎
作者: 娉婷女子     時間: 2023-10-2 11:00

因為受害人用假名就認為佢有份犯案?我反而覺得佢唔想公開自己身份而逃避,報案台友人又係用匿名舉報,可能身份敏感,因為就算之後有份參與犯罪都可以話係被逼
作者: 冼拿     時間: 2023-10-2 11:09

台女係受害者,也是女騙徒
作者: 林燊     時間: 2023-10-2 11:20

可能實情係台女性侵過好多男人……
作者: 地下馬虎的兔子     時間: 2023-10-2 11:21

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:01 發表

菲律賓警方8月救出一名遭綁架性侵的台灣女子。受害人事後卻突然消失。經台灣警方以人臉辨識技術,發現女受害人同時是一名詐騙通緝犯。菲律賓警方目前已將女事主拘捕,之後會將其驅逐出境。據中央社報道,事件中曾被大陸男子綁架兼兩度性侵的35歲台灣王姓女子,於8月初與友人相約在馬尼拉見面,卻被7名大陸人在馬拉邦市(Malabon)擄走,期間2度遭性侵,並被迫匯款12.4萬美元到嫌犯指定帳戶。
菲律賓警方之後收到 ...
呆蛙講嘅嘢你都信?2019年信嗰啲去曬赤柱啦
作者: s336990_1     時間: 2023-10-2 11:26

原來本身係詐騙犯
身有屎
唔怪得被姦被搶錢都唔告
唔敢呀嘛

正如毛教主專喺小黃人堆呃飯食
就算爆煲,班小黃人敢報警咩?
毛教主一句反殺佢地協助跟蹤、參與偷呃拐騙、欺男霸女,有曬證據
佢地鋤多幾條罪呀
唔聽話,夠膽鬧事?
分分鐘毛教主去國安篤佢地灰
小人只能被宰都粒聲唔敢出
作者: laws168168     時間: 2023-10-2 11:27

黑吃黑
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-10-2 11:29

黑吃黑,佢哋有自己玩法
作者: patc0929     時間: 2023-10-2 11:31

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:11 發表

因為電騙手段高超,例如情感欺騙,分享下比大家咩手法。
https://youtu.be/GEKK4AmY7Oo?si=N7uYaPkShcQNq4m9
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2023-10-2 11:34

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:01 發表

可能多人運動加咗人又無加錢,應該係商業糾紛!
作者: hh002     時間: 2023-10-2 11:39

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:03 發表

泰國, 菲律賓, 柬埔寨, 越南, 印尼, 緬甸, 看來都唔係正經人士, 應去的地方囉
你唔講犯案果d 係華人?
作者: SimonJZL     時間: 2023-10-2 11:43

姐係衰貪心,以為去到有得賺大錢,根本就係去詐騙! 所以身有shit要走佬
作者: 無盡默默的老闆     時間: 2023-10-2 11:45

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:03 發表

你老尾,全9部中國人捉中國人,人地都未怪你地搞到治安差哂
作者: 中午地獄膠樽     時間: 2023-10-2 11:59

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:24 發表

貪佢那邊出事率高嗎?
2008年菲律賓人質事件後,覺得依世都一定唔會去。
作者: 球皇美斯又騎C朗     時間: 2023-10-2 12:01

引用:

會唔會有d 係咁,KK阿頭叫d女帶閠密嚟KK坑,話分傭俾佢,去到俾阿頭坑埋,捉多件。
作者: 中午地獄膠樽     時間: 2023-10-2 12:02

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 10:29 發表

依啲園區應該好多年前已經有,只係依家越嚟越嚴重,有人求救,事件先曝光
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-10-2 12:03

引用:

商業糾紛~
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-10-2 12:04

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 09:24 發表

貪佢那邊出事率高嗎?
西班牙文化係有既~
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-10-2 12:05

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 10:23 發表

今趟, 菲警破案又幾高效噃~
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-10-2 12:08

引用:
原帖由 誰人令我輕飄飄 於 2023-10-2 10:38 發表

菲律賓有長灘島,以前都好多人去既,疫情開始詐騙就蒲頭。我記得仲有個韓國妓院
係呀, 好多韓國人在菲律賓經商、定居架;香港人對菲律賓之認知, 太outdate.
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-10-2 12:11

冰山一角
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-10-2 12:18

引用:
原帖由 中午地獄膠樽 於 2023-10-2 11:59 發表

2008年菲律賓人質事件後,覺得依世都一定唔會去。
所以香港人咪對菲律賓認知貧乏囉;更易中伏!!
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 12:21

引用:
原帖由 patc0929 於 2023-10-2 11:31 發表

因為電騙手段高超,例如情感欺騙,分享下比大家咩手法。
https://youtu.be/GEKK4AmY7Oo?si=N7uYaPkShcQNq4m9
很有教育意義, 
但好多人係唔會睇, 所以被騙就唔好怨
發現的詐騙手法有...
1. 網上同你扮朋友, 同你賣熟, 根住係引人到泰緬邊境.

2.騙子在網上參與群組, 分柝各人的性格, 如發現有人話要去泰國或柬埔寨玩, 就會聲稱自己在那裡熟, 願幫你做路引, 一坐飞機, 到達, 上了佢車已遲了

3.是詐騙犯會誇張到在被騙者開設公司招請, 成間公司係正常運作, 但
a.公司會對被騙者說泰國,那邊有新位, 人工高福利好, 但當你一去泰國, 就乜都遲,
b.公司攪半年的到外地旅遊, 去泰國, 去新加坡, 但部機的路線係會停緬甸或柬埔寨的,
c.招請到泰, 或新加坡的專責團, 表演畤, 幾十一次騙去那些地方, 中程又仲係停緬甸
d.直接要你工作小組出差去泰國, 一去到泰國上了那裡的接送車, 甚麼都遲了

4.網上情緣, 太多??, 有冇師兄補充??
但有一類係詐騙集團真係揾人扮你朋友出現在你面前, 再引你去泰國, 菲律賓同柬埔寨, 最係會被害在緬甸, 多個網紅都中這招, 包括雅典娜, 貴陽巿酒巴美女老闆, 上個月死了兩個女大學生, 孫麗?, 張瑤......及前天才發現的網紅史小越...

5.殺豬盤, 其實我都不太清楚, 
但總結這方法是
揾豬, 氹豬, 要豬投資, 要豬問親戚朋友借錢加大投資, 最後係殺豬, 
但仲最狼的一招, 係引豬去泰講數, 捉豬去緬懷強姦, 擄人勒贖, 撕票, 賣器官去揾埋豬最後價值, 埋没良心到, 係無良心!
作者: 逆風的肥牛     時間: 2023-10-2 12:22

可能救出左個詐騙犯,拉左個受害人
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 12:23

成個緬甸有詐騙公司超過一千間, 

從事詐騙的人超過十多萬人, 

被擄入去緬的人質多達幾十萬人

但到現在都係作在無法無天的運作中, 仲未有國家肯出手去制佢
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-10-2 12:24

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 12:23 發表

成個緬甸有詐騙公司超過一千間, 

從事詐騙的人超過十多萬人, 

被擄入去緬的人質多達幾十萬人

但到現在都係作在無法無天的運作中, 仲未有國家肯出手去制佢
緬甸係咪由軍閥管治??
作者: 小爆炸     時間: 2023-10-2 12:25

deleted 

作者: 誰人令我輕飄飄     時間: 2023-10-2 12:26

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-10-2 12:08 發表

係呀, 好多韓國人在菲律賓經商、定居架;香港人對菲律賓之認知, 太outdate.
東南亞日本韓國資本都多,呢班仆街將滴價格升曬上去,宜家聽講泰國仲貴過香港
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 12:33

為何緬甸會咁多詐騙公司??

因為緬甸的收入主要來源囉, 仲好過做毒品
毒品要成本架!

銷去歐美又會被世界對付,
做詐騙成本超抵, 但所賺的係仲勁, 騙埋受害者入緬甸, 勒索, 仲會賺更多, 撕票, 賣埋佢器官最高賺錢添喎

所以殺人害命來揾錢, 應算係緬甸的國營企業都不為過
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 12:38

為何電騙犯最鍾意揾中國人落手???
因為中國政府好人囉, 大量擄中國人去屠殺, 中國政府都好似唔嬲!

日本侵華, 日本殺了中國3500萬人, 冇嬲

1965年, 印尼又屠華百萬, 又冇嬲,
1998年, 印尼又屠華50萬, 又冇嬲

2015年至今, 應屠了幾十萬在緬, 都冇嬲,
咁緬甸唔揀中國, 仲想揀邊國呢???
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 12:42

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-10-2 12:24 發表

緬甸係咪由軍閥管治??
係, 所以, 緬官媒到而家, 都係話自己冇發生呢D事, 指責電影"孤注一擲"係污衊佢!
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 12:52

這中國女人, 係緬被人姦殺到咁, 死後條屍仲要被咁虐辱,
我估中國都唔會出手制止這些再發生???
仲係人地內政呀????
作者: for158     時間: 2023-10-2 12:54

引用:

全部都係一班人,條囡都係詐騙集團成員,可能數目吾清或落格,所以俾人捉叫佢交返出嚟,成班人捉你為乜?為強奸?菲律賓好平$1000可以陪一晚,囡囡戶口有咁錢丶咁順攤?🤣🤣
作者: kuyski     時間: 2023-10-2 12:55

黑奸黑,完
作者: 完美涼爽的海洋

作者: 風流盲俠花滿樓     時間: 2023-10-2 13:06

KK園啲屎忽數🤷🏼‍♂️
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 13:16

記得網紅雅典娜係在菲律賓被擄,但到而家,都好似冇任何一國政府係會話處理這case的新聞,有導導

即係那在菲律賓的擄人罪惡集團仲任在菲繼續喎!
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 13:18

都係嗰句,中國同胞不應去菲律賓,泰國,越南,柬埔寨,印尼及緬甸
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 13:19

印尼同緬甸,係兩個亞洲最大規模的人体器官掠奪地方
作者: hwwong     時間: 2023-10-2 13:22

明顯係身有屎的同黨, 當然要玩失蹤啊... 台灣騙子島, 最美就是淫與騙...
作者: erectdick     時間: 2023-10-2 13:23

這兩個全亞洲最誠實可靠國家的居民與警察的一切行為都是正義負責的,有非法及犯法的事都要是中國大陸人做的,仲要人人多欺負人少。而台省是完全使用高科技術見證大陸人的所作所為。利害,利害。

作者: Tchu     時間: 2023-10-2 13:34

引用:
原帖由 娉婷女子 於 2023-10-2 11:00 發表

因為受害人用假名就認為佢有份犯案?我反而覺得佢唔想公開自己身份而逃避,報案台友人又係用匿名舉報,可能身份敏感,因為就算之後有份參與犯罪都可以話係被逼
女受害人同時是一名詐騙通緝犯
作者: 茶奶     時間: 2023-10-2 13:34

引用:

可能過程好enjoy呢
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 13:40

引用:
原帖由 茶奶 於 2023-10-2 13:34 發表

可能過程好enjoy呢
咪攪笑啦,係菲律賓篤那裡的黑勢力?容乜易間差館及住緊酒店都係黑勢力的人?

上次中國旅客被海關扒了3百美金都唔敢投訴啦!
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 13:45

引用:
原帖由 球皇美斯又騎C朗 於 2023-10-2 12:01 發表

會唔會有d 係咁,KK阿頭叫d女帶閠密嚟KK坑,話分傭俾佢,去到俾阿頭坑埋,捉多件。
我估,

雅典娜生活係幾淫,試過一后4王都夠胆死,不排除,當中有鴨係詐騙園區背景,
知道這閨密識雅典娜
所以找方法控制這閨密,逼佢引雅典娜上勾
作者: ctchan20f     時間: 2023-10-2 14:03

神鬼都係佢
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 14:22

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2023-10-2 14:03 發表

神鬼都係佢
咁佢當時真係受害者喎,如差人救唔到佢,可能又會被押去緬甸殺埋摘器官!

佢算有運了

作者: mahakita     時間: 2023-10-2 14:30

抬彎妹老作故事
作者: EJ20     時間: 2023-10-2 14:37

全部東南亞blacklist
作者: EJ20     時間: 2023-10-2 14:39

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 12:38 發表

為何電騙犯最鍾意揾中國人落手???
因為中國政府好人囉, 大量擄中國人去屠殺, 中國政府都好似唔嬲!

日本侵華, 日本殺了中國3500萬人, 冇嬲

1965年, 印尼又屠華百萬, 又冇嬲,
1998年, 印尼又屠華50萬, 又冇嬲

2015年至今, 應屠了幾十萬在緬, 都冇嬲,
咁緬甸唔揀中國, 仲想揀邊國呢???
阿爺話你地白痴關我撚事 含大單野一獲粥仲頭痕緊
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 15:40

引用:
原帖由 EJ20 於 2023-10-2 14:39 發表

阿爺話你地白痴關我撚事 含大單野一獲粥仲頭痕緊
咁國內應有負責專門處理在外國失陷的國民吧, 
但現在睇黎, 佢好不稱職,
作者: caihk     時間: 2023-10-2 15:45

引用:

泰國, 菲律賓, 柬埔寨, 越南, 印尼, 緬甸
全部都係東盟成員國
作者: 被打壓的小網民     時間: 2023-10-2 16:08

引用:

咁即係咩?個台女其實係咪同時係台中犯案後着草去到菲律賓嘅通緝犯去到菲律賓之後又遭到人綁架性侵嘅受害人呀?
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 16:09

引用:
原帖由 caihk 於 2023-10-2 15:45 發表

泰國, 菲律賓, 柬埔寨, 越南, 印尼, 緬甸
全部都係東盟成員國
仲要小心自己打工公司派你去外地

孫麗婷, 張瑤
這兩個是國內的大學生, 出來打暑假上, 不幸的上了那詐騙集团公司做線, 但做了一個月, 
這公司上級對佢地說, 因為要到國建設, 每人多發五千元補貼
地點係越南三亞那邊
全公司要去雲南麗江轉機, 就無音訊了
再發她是在緬北
但兩女生己被殺了

咁樣詐騙, 在國內發生, 被詐騙犯咁運了大批國人出去殺害摘器官賣錢, 

我覺得國家的責任好大
因為這詐騙公司係在國內大連市星海廣場的商業金融區那掛公司招聘 , 
而緬北係多年來一批又一批擄了國內的無辜者去殺去賣走佢地器官圖利, 
那裡殺咁多中國人, 中國都唔理佢, 

請救救失陷的中國人質吧, 到現應一個都未找得回

圖片附件: image.png (2023-10-2 16:09, 622.94 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 16:10

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2023-10-2 16:08 發表

咁即係咩?個台女其實係咪同時係台中犯案後着草去到菲律賓嘅通緝犯去到菲律賓之後又遭到人綁架性侵嘅受害人呀?
我都唔清楚, 但菲律賓的綁架人質事件都好出名囉
作者: 藥材     時間: 2023-10-2 16:15

黑吃黑
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 16:19

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 16:09 發表

仲要小心自己打工公司派你去外地

孫麗婷, 張瑤
這兩個是國內的大學生, 出來打暑假上, 不幸的上了那詐騙集团公司做線, 但做了一個月, 
這公司上級對佢地說, 因為要到國建設, 每人多發五千元補貼
地點係越南三亞那邊
全公司要去雲南麗江轉機, 就無音訊了
再發她是在緬北
但兩女生己被殺了

看到詐騙園區的手段吧, 
根本係防不勝防, 
可以在中國台灣甚至香港都可設立公司招人, 俾你係裡面正常打工, 等你習慣了公司体制, 再成間公司職員呃去呃騙園區, 
如果先前冇聽過詐騙園的新聞, 基本上係冇人可以防得到, 除非係國相關查這公司的登記運作才可以.

但看jpex 都冇牌都呃了香港2407人, 騙款14.5億, 就知防唔到

所以呢d規模, 除國家出手, 巿民係做唔到幾多
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 16:21

引用:
原帖由 藥材 於 2023-10-2 16:15 發表

黑吃黑
佢黑吃黑佢事, 但呢D詐騙力量由得它繼續, 只會害死超多人

東盟應開會怎清剿它吧
作者: jumboleung     時間: 2023-10-2 16:51

發現女受害人,同時是一名詐騙通緝犯?
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 16:56

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-10-2 16:51 發表

發現女受害人,同時是一名詐騙通緝犯?
唔奇囉, 根本台省裡, 電騙的從業人員都不少, 
所以你看台灣講的KK園事件, 都講台灣好多人過去的都係做開同行的, 但發現KK園那區人工高好多, 所以先過去, 但去到先發現裡根本係地獄.
作者: jumboleung     時間: 2023-10-2 16:59

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 16:56 發表

唔奇囉, 根本台省裡, 電騙的從業人員都不少, 
所以你看台灣講的KK園事件, 都講台灣好多人過去的都係做開同行的, 但發現KK園那區人工高好多, 所以先過去, 但去到先發現裡根本係地獄.
垃圾!
作者: ichthys2     時間: 2023-10-2 17:00

台灣版《欺詐遊戲》。
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:04

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-10-2 16:59 發表

垃圾!
自從民進黨上場, 台省仲有乜經濟??有的孝敬了日本同老美囉
省民根本係被迫做這些, 所以台省多男盜女娼
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:06

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 17:04 發表

啦, 話台省電騙犯特別多唔係我話的, 係連BBC 在2016年已出文打你的面
認咗佢啦 

為何電信詐騙以「台灣嫌犯」居多? - BBC News 中文
作者: jumboleung     時間: 2023-10-2 17:07

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 17:04 發表

沒有最差,只有更差!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:09

引用:
原帖由 誰人令我輕飄飄 於 2023-10-2 12:26 發表

東南亞日本韓國資本都多,呢班仆街將滴價格升曬上去,宜家聽講泰國仲貴過香港
東南亞國家, 上等人的消費場所, 一啲都不比香港平;但如你能在平民區打混, 那就可以好平, 例如:馬尼拉的Binondo.
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:10

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 12:42 發表

係, 所以, 緬官媒到而家, 都係話自己冇發生呢D事, 指責電影"孤注一擲"係污衊佢!
我都有意思去睇呢套戲;你睇咗未?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:13

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 13:16 發表

記得網紅雅典娜係在菲律賓被擄,但到而家,都好似冇任何一國政府係會話處理這case的新聞,有導導

即係那在菲律賓的擄人罪惡集團仲任在菲繼續喎!
菲南回教叛軍係透過違非作歹, 去籌集經費, 你話佢哋會唔會收手?
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:13

诈骗起源地--台湾省
电信诈骗组织窝点如今大多集中在东南亚的缅北等混乱地区,于是人们理所当然地认为,缅北是电信诈骗起源地。
但实际上,台湾人才是电信诈骗的鼻祖,而台湾地区历史上更一度被称为“诈骗天堂”、“贪婪之岛”、“诈骗省”
在诈骗的“黄金年代”,全台湾省共超过20多万的诈骗犯被台警方查获,要知道台湾人口也才2000多万人,平均下来,每100个台湾人就有1个诈骗犯。

伸利: 嗱, 都唔係我講架, 話台灣人咁仆街的都唔係我講的呀!
不過我都信係事實囉

台湾“诈骗省”名不虚传!发展到缅北的电信诈骗有多疯狂?|行骗|贩毒|犯罪|诈骗犯|银行转账底单_网易订阅 (163.com)
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:14

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 13:19 發表

印尼同緬甸,係兩個亞洲最大規模的人体器官掠奪地方
印尼比緬甸文明得多, 話晒印尼面向國際社會~
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:16

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 13:40 發表

咪攪笑啦,係菲律賓篤那裡的黑勢力?容乜易間差館及住緊酒店都係黑勢力的人?

上次中國旅客被海關扒了3百美金都唔敢投訴啦!
以今日中國的國威, 豈能鵪鶉?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:18

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 15:40 發表

咁國內應有負責專門處理在外國失陷的國民吧, 
但現在睇黎, 佢好不稱職,
大佬, 台女揸中國護照咩?炳強教:揾返自己國家救援~
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:19

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-10-2 17:13 發表

菲南回教叛軍係透過違非作歹, 去籌集經費, 你話佢哋會唔會收手?
但我覺得中國應派特警組在中國海軍離遠監察, 
雖然雅典娜為人都..
但始終係中國國民, 竟敢捉中國人去性虐, 賣去做鷄, 傳仲被殺埋添, 當中國係乜, 教訓佢啦!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:23

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 16:10 發表

我都唔清楚, 但菲律賓的綁架人質事件都好出名囉
菲南叛軍越境去馬來西亞劫殺添!
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:25

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 16:21 發表

佢黑吃黑佢事, 但呢D詐騙力量由得它繼續, 只會害死超多人

東盟應開會怎清剿它吧
唔排除有東盟政府要人係呢啲詐騙集團的「持份者」;厲行清剿, 會有一定阻力!
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:25

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-10-2 17:18 發表

大佬, 台女揸中國護照咩?炳強教:揾返自己國家救援~
乜我指係這台妹咩, 我列了咁多個網紅, 甚麼孫麗婷, 張瑤, 雅典娜, 快手網紅史小越, 貴陽巿酒吧美女闆... 乜係渣台省證件的嗎??
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:27

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-10-2 17:25 發表

唔排除有東盟政府要人係呢啲詐騙集團的「持份者」;厲行清剿, 會有一定阻力!
要救係自己國人, 就算東盟阻都可以唔理佢, 
等同如係馬來西亞原來有幾十萬人失陷在KK, 被坑,被準備屠宰賣走佢地器官, 你估大馬會否咁閉足???咁猶豫不決?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:28

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 17:25 發表

乜我指係這台妹咩, 我列了咁多個網紅, 甚麼孫麗婷, 張瑤, 雅典娜, 快手網紅史小越, 貴陽巿酒吧美女闆... 乜係渣台省證件的嗎??
佢哋持那國的護照?
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:33

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-10-2 17:14 發表

印尼比緬甸文明得多, 話晒印尼面向國際社會~
你認為囉, 印尼好多黑暗嘢, 同緬差不多, 佢地有些差人, 持住權力仲會被人老妻為佢提供做性奴, 在5月因有人夫舉報, 就捉到一個, 揭發了印尼呢D事
而印尼的器官買賣係不弱於緬甸

所以5月時先要無奈講句, 程嘉楠你好蠢, 你自己係大美人胚子去到印尼就收埋佢啦, 仲要係網展現出黎, 仲要通知全世界你係緊邊度, 你入了印尼國境, 班惡勢力怎會唔啅你丫
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:34

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-10-2 17:28 發表

佢哋持那國的護照?
中國
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2023-10-2 17:36

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-10-2 17:34 發表

中國
中國駐印尼大使做了什麼?
作者: nut30     時間: 2023-10-2 17:37

引用:

貪佢那邊出事率高嗎?
因為果邊仲有樣野係全世界只有兩個地方係合法經營- 線上賭場既營運中心。所以有不少韓國人,台灣同內地人都係果邊做“生意”。。所以呢單野好大機會同賭款有關
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:37

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-10-2 17:28 發表

佢哋持那國的護照?
快手網紅史小越
個樣都幾美, 但見佢係緬北條屍後, 真係要講粗口囉, 阿緬北班人渣有冇9兩菜, 咁美的女人係要黎錫, 你殺到佢咁成條醜屍, 洗唔洗咁變態呀??
作者: cwilson1     時間: 2023-10-2 17:39

引用:
原帖由 nut30 於 2023-10-2 17:37 發表

因為果邊仲有樣野係全世界只有兩個地方係合法經營- 線上賭場既營運中心。所以有不少韓國人,台灣同內地人都係果邊做“生意”。。所以呢單野好大機會同賭款有關
都唔出奇囉, 幸好佢真係冇賣到去緬北, 否則佢真係會被殘殺

就好似以下咁, 15秒....