標題: 中國以國安為由 審查美光科技Micron在華銷售產品 [打印本頁]

作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2023-4-1 09:00

國家互聯網絡息辦公室公布,對美國半導體公司美光科技(Micron)在華銷售產品,展開網絡安全審查。這被視為是針對美國以國安為理由審查中國企業產

你做初一我做十五,面對美方不斷的制裁打壓,中方也開始對美實施反制措施了。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/883652/中國以國安為由-審查美光科技micron在華銷售產品
作者: banjo.     時間: 2023-4-1 09:12

支持中國做嘢.
作者: kks668     時間: 2023-4-1 09:13

審查得呢間嘢即是對中國可有可無😌
作者: paoon     時間: 2023-4-1 09:14

支持支持
踢晒美帝美資科技公司出中國
作者: ron11     時間: 2023-4-1 09:15

反擊了
作者: 剎華     時間: 2023-4-1 09:18

呢間公司唔通有古怪?🤔🤔🤔
作者: s336990     時間: 2023-4-1 09:19

個乜鳩標題?
咩叫以國安為由?
咁美國打壓華為、TikTok等企業,又乜實體清單、逼害華人科學家,又唔通通冠個“以國安為由”做前綴?
仲有瑞士處罰銀行家,又唔話以國安為由?
作者: 睇天做人     時間: 2023-4-1 09:22

有後門不奇怪
作者: paoon     時間: 2023-4-1 09:29

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-4-1 09:22 發表

有後門不奇怪
美帝在全世界所有互聯網同晶片上都有後門
而家你同我係香討的留言美帝通通睇到
支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
作者: lmao     時間: 2023-4-1 09:32

中國人梗係用國貨啦,審黎把撚咩,直接禁左佢啦
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2023-4-1 09:37

阿爺又做嘢,Good job
作者: 106     時間: 2023-4-1 09:39

對正落藥
作者: robin09     時間: 2023-4-1 09:40

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-4-1 09:00 發表

國家互聯網絡息辦公室公布,對美國半導體公司美光科技(Micron)在華銷售產品,展開網絡安全審查。這被視為是針對美國以國安為理由審查中國企業產

最主要的是:中国内存条可以国产了。
作者: 赤共

作者: sokwokwai     時間: 2023-4-1 09:41

早應該反制了。
作者: kw_lam     時間: 2023-4-1 09:43

以其人之道,還治其人之身,不過好小事啫,只係33億美完

https://www.barrons.com/articles ... chip-sales-3c7bc25c

Micron may be a geopolitical casualty in U.S.-China tech tensions but it could hit the company’s bottom line should the Chinese regulatory review culminate in a suspension of sales of the company’s chips in China. Micron counted on China for $3.3 billion in sales in 2022, representing more than 10% of its $30.8 billion annual revenue last year.
作者: 2282008     時間: 2023-4-1 09:43

以彼之道還施彼身🧐 霉國企業失去14億市場睇下邊個蝕底😁
作者: BIBIJI     時間: 2023-4-1 09:45

引用:

充公技術
作者: lostofbubble     時間: 2023-4-1 09:46

引用:

有後門不奇怪
美麗國人好八卦~ 喜歡監控全世界~ 
華為就係冇後門所以俾人打壓~ 但佢地唔認清事實, 中國野洗鬼用後門咩~
作者: gakoduck     時間: 2023-4-1 09:48

引用:
原帖由 s336990 於 2023-4-1 09:19 發表

個乜鳩標題?
咩叫以國安為由?
咁美國打壓華為、TikTok等企業,又乜實體清單、逼害華人科學家,又唔通通冠個“以國安為由”做前綴?
因為係鄉港零蛋出品
作者: 三碌木     時間: 2023-4-1 09:49

引用:
原帖由 robin09 於 2023-4-1 09:40 發表

最主要的是:中国内存条可以国产了。

作者: robin09     時間: 2023-4-1 09:49

引用:
原帖由 paoon 於 2023-4-1 09:29 發表

支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
非也,全世界都知道美国有后门监控全世界,全世界都不满。
所以,中国可以提供没有后门的替代品,帮助全世界摆脱美国产品,把美国封闭起来。
作者: ccwai6600     時間: 2023-4-1 09:50

引用:
原帖由 s336990 於 2023-4-1 09:19 發表

個乜鳩標題?
咩叫以國安為由?
香港妓者出品!
作者: 用咩戶名呀     時間: 2023-4-1 09:52

終於還拖喇! 
作者: 前後抽插     時間: 2023-4-1 09:53

審查蘋果未
作者: 坐盤員

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-4-1 10:01

Micron有無捐款俾聞煮黨?
作者: 好慘呀     時間: 2023-4-1 10:01

美國就是全球最大監聽,監視的國家,之前已經通天了,但沒什麼人追究,所以中國要學,什麼是傳媒威力,呢方面中國是差DD。
作者: robin09     時間: 2023-4-1 10:03

引用:
原帖由 坐盤員 於 2023-4-1 09:59 發表

論政治智慧,中国只認第二
是的。
人至贱则无敌,中国人始终有道德标杆,无法不要脸。而昂萨人是海盗出身,根本没有耻不耻的观念,可以无耻下贱无底线,确实无敌。
作者: Ray-Cyrus     時間: 2023-4-1 10:03

早就應該要咁!
作者: 加燦     時間: 2023-4-1 10:03

引用:

支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
咁你仲唔取消香討戶口?
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-4-1 10:04

美光科技是美國一家半導體製造公司,主要製造閃存及記憶體等儲存裝置。旗下Crucial是市場上最流行的電腦記憶體、固態硬碟(SSD)品牌之一,在中國市場佔公司約11%營業額。

11%也不少啊。
作者: paoon     時間: 2023-4-1 10:06

引用:
原帖由 加燦 於 2023-4-1 10:03 發表

咁你仲唔取消香討戶口?
我有講過我介意美帝監控嗎?
作者: 200888     時間: 2023-4-1 10:11

老尾話可以迫D公司賣出股份😎
作者: hk_fletcher     時間: 2023-4-1 10:13

華為就係唔係配合美帝監聽被針對
作者: H2O-     時間: 2023-4-1 10:16

你玩鳩我, 我撚返你, 打和
作者: 坐盤員

作者: laws168168     時間: 2023-4-1 10:20

凡西方電子產品都有後門
作者: unoteseven     時間: 2023-4-1 10:21

引用:

中國應該
初一,十五都做
打L佢老尾
作者: maskman2020     時間: 2023-4-1 10:23

引用:

支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
晶片就照用,好快國產晶片會取代整個東亞市場

拭目以待
作者: 童顏廢老     時間: 2023-4-1 10:23

哎瘋可能係下個
作者: democrazyboy     時間: 2023-4-1 10:26

美光係記憶體,中國自己生產夠用仲可以出口,中國對美貨施壓。
作者: 阿妮呢     時間: 2023-4-1 10:29

支持祖國大力反擊,唔好漏左apple.
作者: 阿妮呢     時間: 2023-4-1 10:30

引用:
原帖由 lmao 於 2023-4-1 09:32 發表

查完,有問題就梗係又封又拉又罸啦,如果冇問題,學尾國, 莫須有老屈封殺,得左。
作者: paul-lo     時間: 2023-4-1 10:33

引用:

現階段唔使同佢客氣,啞忍只會讓其得寸進尺.
以其人之道還之,其國內商界亦會對拜老政府發出聲音.
作者: 阿妮呢     時間: 2023-4-1 10:36

既可踢走尾光,助大中企,跟手令尾光提高成本影響競爭力,三來報仇,一箭三屌,屌佢老尾,正
作者: freemind1     時間: 2023-4-1 10:37

引用:

你同敗登講先,洗 Q 加關稅又話國安,用美國貨就得啦,吊機丶起重機用美國制啦
作者: nikonlee     時間: 2023-4-1 10:39

引用:
原帖由 kks668 於 2023-4-1 09:13 發表

審查得呢間嘢即是對中國可有可無😌
存储芯片,有长江存储,还有福建长鑫几家,确实,你讲对了
作者: nikonlee     時間: 2023-4-1 10:41

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-4-1 09:45 發表

充公技術
美光技术不如长江和LG,东芝,有咩好充公?
作者: st105     時間: 2023-4-1 10:51

要開聽証會嗎?
作者: wk221ab     時間: 2023-4-1 10:52

玩玩先 
作者: lmao     時間: 2023-4-1 10:55

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-4-1 10:37 發表

你同敗登講先,洗 Q 加關稅又話國安,用美國貨就得啦,吊機丶起重機用美國制啦
美狗點做關我撚事,我又唔係美國人,又唔係住美國
作者: 番攤士碌架     時間: 2023-4-1 10:56

sata  mx500  舊機救星
幾好用架 
作者: 登登登登     時間: 2023-4-1 11:05

其實拜登算係做咗D嘢可以代上任總統贖罪,所以中國先留手,但係下一任總統邊個都好,中俄唔會比面。
英國扮低調,等待時機,最愛以眾敵寡,制造兩難局面圖謀,最有心思係佢地,亦都好聰明, 暗室作業。
作者: sweetandsour     時間: 2023-4-1 11:05

引用:

正呀反击
作者: s-chris     時間: 2023-4-1 11:06

願中國硬起嚟
驅趕美國公司出中國
唔再盜用美國知識產權
作者: jlam829     時間: 2023-4-1 11:14

依間嘢絕對抵打, 之前關閉喺中國的研究中心,  竟然同美國政府夾定, 威迫利誘下打包40幾名中國藉的員工連家人去美國打工, 俾埋美國藉, 咁美國一方面打壓中國半導體發展, 封鎖技術, 仲要掏空中國的人材, 其心可誅。
作者: 1q1q1q1q1q1q     時間: 2023-4-1 11:25

引用:
原帖由 nikonlee 於 2023-4-1 10:39 發表

存储芯片,有长江存储,还有福建长鑫几家,确实,你讲对了
之前華為開發到14nm EDA. 即係中國已經生產到14nm. 只係產能未完全上.
如果唔係, 華為係verify唔到EDA 係咪真係work.
作者: tam_n     時間: 2023-4-1 11:33

中國市場占美光約一成營業額,但美光最近唔多掂,今年會裁員,如果少咗一成生意亦係大鑊。
作者: josonlai     時間: 2023-4-1 11:34

引用:
原帖由 赤共 於 2023-4-1 09:41 發表

美國會驚大陸做到末呀華為有5 G未呀,係咪仲用緊美國高通4g ar
大陸起重機係間諜呀,美狗碼頭拆光未呀。。
作者: BIBIJI     時間: 2023-4-1 11:38

引用:
原帖由 nikonlee 於 2023-4-1 10:41 發表

美光技术不如长江和LG,东芝,有咩好充公?
集各家之大成嘛,好壞新舊乜都攞晒融會貫通。
作者: happyyhappyy     時間: 2023-4-1 11:38

good job. It’s about time 
作者: 淡忘之音     時間: 2023-4-1 11:58

咁所以美日荷禁銷售都係國安理由啦 你又話人?
作者: oyear     時間: 2023-4-1 12:04

引用:

支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
互聯網同晶片都唔係美國的
你反中反到連智慧都無
企業是私人的,晶片也是私人企業的
中國人比得起錢,咩晶片同在美企業就係中國的。
作者: siutatbo     時間: 2023-4-1 12:10

引用:

有後門不奇怪
冇後門至奇怪
作者: ijkn     時間: 2023-4-1 12:11

反制
作者: josonlai     時間: 2023-4-1 12:17

再踩多腳好快死。。
3月2日止第二財季,錄得淨虧損23億美元,去年同期則獲利22.6億美元;期內每股虧損1.91美元,較市場預期的虧損0.66元嚴重;收入跌53%至36.9億美元,低於市場預期的37.4億美元。
美光預期,第三財季收入跌近60%至37億美元,正負差距為2億美元,符合市場預期,跌幅是2001年以來最大;預料每股虧損1.58美元,正負差距7美仙,市場預期為虧損0.92美元。
作者: u23dom     時間: 2023-4-1 12:24

是時候反擊老美了, 將老美大公司罰個清光為止
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-4-1 12:27

好非常支持全不用外國狗晶片
作者: snoopy_fa     時間: 2023-4-1 12:29

引用:
原帖由 kw_lam 於 2023-4-1 09:43 發表

以其人之道,還治其人之身,不過好小事啫,只係33億美完

https://www.barrons.com/articles/micron-stock-china-chip-sales-3c7bc25c

Micron may be a geopolitical casualty in U.S.-China tech tensions but it could hit the company ...
Micron 33億美完收入  罰一半  補貼返長江儲存損失  
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2023-4-1 12:29

引用:

🤔要嘔返11%中國市佔率出來?
作者: snoopy_fa     時間: 2023-4-1 12:31

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2023-4-1 12:29 發表

🤔要嘔返11%中國市佔率出來?
一於學三哥  罰返佢一半收入
作者: 6674     時間: 2023-4-1 12:35

美光人衰打倒褪,最近公佈業績好慘,有14億庫存。
老美死咗都唔知 庖丁解牛,博大精深,依乎天理,精準落刀!
作者: 凡間薯仔     時間: 2023-4-1 12:42

引用:
原帖由 赤共 於 2023-4-1 09:41 發表

美國會驚大陸做到末呀華為有5 G未呀,係咪仲用緊美國高通4g ar
你老味咪又用緊華為5G技術,禁咗未呀
作者: 謀人寺     時間: 2023-4-1 12:42

引用:

支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
互连网是美國的?定係所有晶片是美國的?人柒唔紧要,但唔好沖出來畀人知
作者: ichthys2     時間: 2023-4-1 12:47

必須要打擊奸邪妖獸,使之真真正正感受到痛。
作者: 幫你地改個名     時間: 2023-4-1 12:49

反制禁佢入口
作者: 睇天做人     時間: 2023-4-1 13:04

引用:

支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
有後門咪關上囉,唔通怕仆街而唔出街咩
作者: nishizhen     時間: 2023-4-1 13:16

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-4-1 11:58 發表

唔话人难道赞赏人?人哋摑你你仲要拍哂手掌笑着话好“啊好啊好啊”咁啊?
作者: nishizhen     時間: 2023-4-1 13:17

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2023-4-1 11:58 發表

唔话人难道赞赏人?人哋摑你你仲要拍哂手掌笑着话好“啊好啊好啊”咁啊?
作者: mousehunter     時間: 2023-4-1 13:42

你做初一我做十五
作者: qscwdvef     時間: 2023-4-1 13:50

理由非常合理 

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-4-1 13:55

中國反制了
作者: 封無可封     時間: 2023-4-1 13:57

引用:

講埋啲戇鳩嘢,美國人點解咁鐘意用中國貨?
作者: 幪面超人     時間: 2023-4-1 13:58

應該制裁佢
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-4-1 13:59

國家安全,相信老尾都唔會話打壓囉
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-4-1 14:02

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-4-1 09:12 發表

支持中國做嘢.
唔知老尾會唔會話中國打壓佢地
作者: nikonlee     時間: 2023-4-1 14:25

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2023-4-1 11:25 發表

之前華為開發到14nm EDA. 即係中國已經生產到14nm. 只係產能未完全上.
如果唔係, 華為係verify唔到EDA 係咪真係work.
芯片分两大门类:逻辑芯片和存储芯片

存储芯片门类,中国没输过,长江存储的 128层堆叠技术还是世界领先,和韩国LG并驾齐驱

所以早前苹果都话iphone要用长江的存储芯片

好多小黄人,1450经常话术里面说中国没芯片技术,真系好好笑,中国点会没芯片技术,芯片行业好大,上中下游好长,中国在某些技能点系世界领先,例如芯片设计,通讯芯片,AI芯片,还有存储芯片

但因为一点关键技术,比美国卡住脖子,导致整个链条链不上,本来世界就是各自分工,大陆设计,台湾制造,欧美供应设备,日本供应材料和气体

现在欧美理由光刻机和原材料卡住上游关键点,显得中国无能为力,小黄人就吹咩中国没芯片技术,可笑可笑,美国AMD和INTEL也只是设计芯片,台积电生产,甘请问美国又有咩芯片技术,难道华为就不是自己设计手机芯片,5G芯片?

作者: 楚曉     時間: 2023-4-1 14:31

對等吊打拜山.
作者: 深水埗街坊70777

作者: ironway     時間: 2023-4-1 14:52

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2023-4-1 10:04 發表

美光科技是美國一家半導體製造公司,主要製造閃存及記憶體等儲存裝置。旗下Crucial是市場上最流行的電腦記憶體、固態硬碟(SSD)品牌之一,在中國市場佔公司約11%營業額。

11%也不少啊。
咁係唔止
大陸可以凡有內含美光產品都不能自由進入大陸市場包括制成品,必須得到中國准許
作者: ironway     時間: 2023-4-1 14:59

韓國仔打緊冷震點算好
作者: Henry1268     時間: 2023-4-1 15:05

引用:

個乜鳩標題?
咩叫以國安為由?
宜家興,由美國帶頭,樣樣嘢都同國安有關。
作者: peter925     時間: 2023-4-1 15:05

引用:
原帖由 6674 於 2023-4-1 12:35 發表

美光人衰打倒褪,最近公佈業績好慘,有14億庫存。
老美死咗都唔知 庖丁解牛,博大精深,依乎天理,精準落刀!
都係美式商戰策略,迫到佢破產然後低價收買。
作者: superme8888     時間: 2023-4-1 15:07

Well done 
作者: SimonJZL     時間: 2023-4-1 15:08

國安出動! 
作者: 慕應雄z     時間: 2023-4-1 15:14

引用:
原帖由 坐盤員 於 2023-4-1 09:59 發表

論政治智慧,中国只認第二
論無恥美國肯定世界第一
作者: 寒冬委屈的白襪     時間: 2023-4-1 15:29

以牙還牙
作者: samsunlg

作者: rambotam2008     時間: 2023-4-1 15:36

引用:

支持中共不受美帝監控
不再用互聯網同晶片
你搞錯呀 華為嘅5g 就係不受美國干擾 唔係沙地同伊朗建交 美國點會唔知 點解美國要你拆華為 最主要就係唔可能再監控