標題: 奧地利議員離席 拒聽澤連斯基演講 [打印本頁]

作者: adolfchan-417     時間: 2023-3-31 20:27

烏克蘭總統澤連斯基3月30日在奧地利議會發表視像演講,然而影片一開始播放,奧地利反對派代表紛紛起身,離開了議會大廳。他們質疑澤連斯基的演說違反了奧地利的中立性。
當天是俄羅斯入侵烏克蘭的第400天。據報道,澤連斯基感謝奧地利的人道援助及協助清理地雷,並邀請奧地利派團到烏克蘭視察。而奧地利的下議院亦已承諾,向烏克蘭提供更多經濟以及人道的援助。
不過,約30名右派議員在演講一開始的時候便離席。他們還在桌上留下寫着「和平之地」和「中立之地」標語牌。奧地利的憲法在1955年確立共永久中立的地位,永不加入任何的軍事同盟,也不容許任何國家在奧地利建立軍事基地。
離場議員屬於奧地利自由黨,該黨一直被指親俄羅斯而受抨擊。2018年時任外長的該黨成員,曾在其婚禮上邀請普京共舞。該政黨是奧地利下議院的第3大黨,過去也曾是奧地利執政聯盟的成員。

奧地利議員拒聽澤連斯基演講,紛紛離開議事廳。 路透社

尾國要人站邊,你地居然要中立,等尾國制裁或製造顏色暴亂。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1916000/即時-國際-奧地利議員離席-拒聽澤連斯基演講
作者: starr     時間: 2023-3-31 20:29

咪國制裁目標愈來愈多,結果係咪國自我孤立
作者: 亂9咁ban人     時間: 2023-3-31 20:33

俄羅斯入侵污黑爛?
作者: Puke007     時間: 2023-3-31 20:43

司機冇咩新嘢講,又係要錢要武器。司機從來冇諗過點樣解決問,只識得撈油水。
作者: 黑五類2022     時間: 2023-3-31 20:54

芬蘭、波蘭、及一些歐洲小國仲未知死字點寫!
俄羅斯已經在白俄羅斯設立核武基地!
瑞士即時跪低再次中立不敢與俄羅斯為敵!
當普京一聲令下!
超音速核彈真的飛入北約盟國及美國時!
這些歐美惡霸就變成灰燼!
作者: 注冊技工     時間: 2023-3-31 20:55

連猩倒都講入侵,但點解唔講美國入侵?
作者: rs2754     時間: 2023-3-31 21:00

引用:
原帖由 注冊技工 於 2023-3-31 20:55 發表

老美點講都唔算係入侵,
而係明刀明槍嘅侵略,搶刧!
作者: iapple2     時間: 2023-3-31 21:11

原來奧地利係中立,一直以為佢睇大佬德國
作者: kwokk2014     時間: 2023-3-31 21:15

柒頭司機有乜好講,
講來講去,
就是講眾籌!
作者: 007kk     時間: 2023-3-31 21:21

的確浪費時間,投降吧!
作者: alvinm     時間: 2023-3-31 21:21

我吾駛聽都知講乜,來來去去都係個几點,我地想打落去,要你地俾物資武裝,制裁俄
作者: 大擰樂     時間: 2023-3-31 21:29

講黎講去都係果D
作者: wkkenneth     時間: 2023-3-31 21:32

柒頭司機講黎講去都係三篤屁, 聽黎都哂氣啦
作者: rosemary1216     時間: 2023-3-31 21:35

老美同黃L 一樣,被盲咗用-隻眼睇嘢啫。
作者: hfceddie     時間: 2023-3-31 21:37

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2023-3-31 20:27 發表

烏克蘭總統澤連斯基3月30日在奧地利議會發表視像演講,然而影片一開始播放,奧地利反對派代表紛紛起身,離開了議會大廳。他們質疑澤連斯基的演說違反了奧地利的中立性。
當天是俄羅斯入侵烏克蘭的第400天。據報道,澤連斯基感謝奧地利的人道援助及協助清理地雷,並邀請奧地利派團到烏克蘭視察。而奧地利的下議院亦已承諾,向烏克蘭提供更多經濟以及人道的援助。
不過,約30名右派議員在演講一開始的時候便離席。他們還 ...
奧地利中立性?

啲議員係咪唔記得二戰希特拉侵略奧地利嘅教訓?新版希魔普京大張旗鼓要改變世界秩序,重建蘇聯光輝,你同人哋講中立?

作者: moyy     時間: 2023-3-31 21:41

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2023-3-31 20:27 發表

不過,約30名右派議員在演講一開始的時候便離席。他們還 ...
咪係~真係要小心黃背心隨時出擊。
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-3-31 21:41

奧人都唔鐘意打丈,揾佢哋老親? NOWAY
作者: tam_n     時間: 2023-3-31 21:42

引用:

香港好多記者唔用腦,或者洗咗腦,硬譯英文。
英文幾乎一定來自西方通訊社,立場唔駛講,梗係寫「入侵」啦。
作者: 登登登登     時間: 2023-3-31 21:44

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2023-3-31 20:33 發表

俄羅斯入侵污黑爛?
係北約入侵烏克蘭,再被挑釁開戰
作者: 江湖來了榴槤     時間: 2023-3-31 21:49

七頭司機要钱多多就好
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2023-3-31 21:54

呢班奧地利議員夠Guts,俾個佢地
作者: tam_n     時間: 2023-3-31 21:56

尾、英、德、法呢啲國家,當權者控制嚴密,民主程度低,洗腦洗得比較徹底,司機演講,議員會好乖咁聽。

禮失求諸野,所以比較邊緣嘅奧地利就有議員離席,唔睬司機。

同樣係比較邊緣嘅匈牙利、捷克都有比較多反對支持烏克蘭嘅聲音。美國就幾乎係一言堂。
作者: banjo.     時間: 2023-3-31 21:58

奧地利議員真係醒, 知道澤連狗只會語無倫次, 聽嚟都浪費生命.
作者: shearerfung     時間: 2023-3-31 22:10

引用:
原帖由 Puke007 於 2023-3-31 20:43 發表

司機冇咩新嘢講,又係要錢要武器。司機從來冇諗過點樣解決問,只識得撈油水。
司機難搵食,共和黨查過白宮比烏克蘭條數,得2成入咗烏克蘭戶口,有6成美軍and軍火商,其餘2成不知向,真係落到烏軍前線有幾多?
作者: 湯米     時間: 2023-3-31 22:11

不知所謂嘅奧地利自由黨,有人唔做,走去做走狗,仲要做俄狗嘅狗,再低一級嘅狗
作者: nicky1983     時間: 2023-3-31 22:12

引用:
原帖由 黑五類2022 於 2023-3-31 20:54 發表

芬蘭、波蘭、及一些歐洲小國仲未知死字點寫!
俄羅斯已經在白俄羅斯設立核武基地!
瑞士即時跪低再次中立不敢與俄羅斯為敵!
當普京一聲令下!
超音速核彈真的飛入北約盟國及美國時!
這些歐美惡霸就變成灰燼!
白俄自保啫!伊拉克之後,係人都知要確保境內有大殺傷力武器先安全
作者: C9媽媽     時間: 2023-3-31 22:13

嘩!!!開始覺醒啦!!!
作者: WangWangWai     時間: 2023-3-31 22:15

引用:
原帖由 Puke007 於 2023-3-31 20:43 發表

最陰質是他為左撈油水,沒理會國內人民死活,連和談都要 set 條件,有個咁嘅總統真係
作者: vw22     時間: 2023-3-31 22:15

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2023-3-31 21:32 發表

柒頭司機講黎講去都係三篤屁, 聽黎都哂氣啦
我公司黃屍成日話美國武器點勁點勁,老烏咪又輸,成日話收復幾多地方,又冇正式公佈
成班友打一個俄羅斯都攪咁耐
作者: bigasss     時間: 2023-3-31 22:16

俄佬憎到西方入骨,大家少句聲,俄佬都唔會發難
作者: longgun67     時間: 2023-3-31 22:16

小心橙衫軍出動
作者: krolik     時間: 2023-3-31 22:18

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2023-3-31 20:33 發表

俄羅斯入侵污黑爛?
係解放同收復
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-3-31 22:19

想拖奧地利落水
作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-3-31 22:23

我都記得幾年前奧地利女部長結婚,婚禮上普京忽然出現(當然是事先約好,不過保密功夫做足),普京跟新娘共舞
作者: 三級警司     時間: 2023-3-31 22:27

引用:
原帖由 nicky1983 於 2023-3-31 22:12 發表

白俄自保啫!伊拉克之後,係人都知要確保境內有大殺傷力武器先安全
例如朝鮮
作者: 义電機     時間: 2023-3-31 22:28

香港人見到丏幫都唔喜歡啦
甘奧地利人見到c基咪同一道理囉
作者: 三級警司     時間: 2023-3-31 22:29

引用:

俄羅斯入侵污黑爛?
是反法西斯戰爭
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-31 22:30

引用:

有個乞兒走入你屋企表演可憐,命令你送豪宅,送名車,送女人,仲要你多謝佢,你聽唔聴?
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-31 22:32

引用:
原帖由 nicky1983 於 2023-3-31 22:12 發表

所以我一向主張全球核武化,人人有核彈必定世界和平。
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2023-3-31 22:32

唔乸係嘛又話不割蓆齊上齊落
作者: 喂你搵邊位     時間: 2023-3-31 22:33

不要拖我下水
作者: 男人小笨象     時間: 2023-3-31 22:33

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2023-3-31 21:15 發表

柒頭司機有乜好講,
講來講去,
就是講眾籌!
眾籌要實名登記喎
作者: goodlook     時間: 2023-3-31 22:34

叫人做野
一盒兩餸飯都無
D人唯有早D離席
去等二手飯lor
作者: 公園長長採購     時間: 2023-3-31 22:37

示範俾瑞士佬睇咩叫中立國啦!響瑞士旁邊,仲唔搶瑞士佬生意咩!
作者: foolegg     時間: 2023-3-31 22:50

真心唔知奧地利係中立國
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-3-31 22:53

奧地利同匈牙利一早表明立場,
但無奈被綑綁式騎劫,
係時候立起來拒絕攬炒。
作者: johnny9236     時間: 2023-3-31 22:54

一個老美狗狗,
滿手國民鮮血嘅司機.
作者: 黑五類2022     時間: 2023-3-31 23:01

摘蓮司機係猶太裔!
你哋唔係忘記咗猶太人1900年代點控制歐洲經濟!
結果比希特拉屠殺!
𤔡那些曾經被猶太人剝削及虐待過的歐洲低端白人報仇!
摘蓮司機係充滿邪惡的魔鬼!
唔知烏克蘭班愚民點解會選佢做領導人!

作者: HKusers     時間: 2023-3-31 23:06

瑞士反中立後己永不翻身
作者: stocky1010     時間: 2023-3-31 23:11

老美設計出來的大龍鳳
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-31 23:18

烏東4個州民眾就喺因為親俄比烏納屠殺,呢班奧地利議員都要小心
作者: dtw     時間: 2023-3-31 23:19

引用:

又要做姣婆、又要攞貞節牌坊!
作者: tam_n     時間: 2023-3-31 23:25

塔斯社引述奧地利雜誌Profile報道,離席議員所屬嘅自由黨現在係奧地利人最支持嘅政黨,有31%人支持,執政黨只有22%人支持。
來源:
https://tass.com/world/1596569
星島冇報道呢一點。
作者: tony2319     時間: 2023-3-31 23:33

瑞信放棄 中立之地 即時倒閉!美國有毒
作者: 御用拗頸王     時間: 2023-3-31 23:45

引用:

這班奧地利議員或親俄派正一懦夫, 係奧地利的國恥, 驚觸怒老俄而鳩縮扮中立以圖茍且偷安, 等待他日受到老俄侵略之苦時又會轉軚向北約乞求軍事協助, 現在烏克蘭要求國際協助抵抗老俄的魔爪時就扮中立, 正一自私L連狗都不如, 應受國際的唾駡。

作者: andonlyu     時間: 2023-3-31 23:49

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-3-31 21:58 發表

奧地利議員真係醒, 知道澤連狗只會語無倫次, 聽嚟都浪費生命.
係瑞士有板睇.
失去中立立場, 好難再"扮"返中立.
作者: s-chris     時間: 2023-3-31 23:59

30個即係佔比幾多?若係少數極右派,佢哋現時嘅影響力應該好細。
作者: garoaida     時間: 2023-4-1 00:10

澤連司機,成個涼仲痕咁煩。
作者: 人品大爆發     時間: 2023-4-1 00:17

引用:

咁如果係俄羅斯演講呢?
作者: TBS2     時間: 2023-4-1 00:17

議員離席抗議,小事一樁,全球每日都發生,除中國北韓以外
作者: 喎牛     時間: 2023-4-1 00:20

美國崩潰論快成真
作者: hwwong     時間: 2023-4-1 00:28

奧地利高調表態, 小心烏黑爛人渣司機派恐怖份子去搞你啊...
作者: niki885     時間: 2023-4-1 00:40

引用:

全世界人睇通了澤連斯基
https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/a93411b0243791580377511660/RR2DKZZqAa4A.mp4?videoid=243791580377511660
作者: 鐘覺霧     時間: 2023-4-1 00:50

初頭,人家諗住幾個月貨仔收工,而家變成玩馬拉松,覺得煩啦。 
作者: 幪面超人     時間: 2023-4-1 00:54

俾我都費事浪費時間
作者: kchaha     時間: 2023-4-1 01:20

引用:

親俄議員避席,樓上d人理解為奧地利唔支持 
奧地利有援助烏克蘭ga...
作者: beegeejk     時間: 2023-4-1 03:52

浪費時間
作者: 曲明     時間: 2023-4-1 04:12

奧匈帝國有份八國聯軍入侵中國
作者: 林家千金     時間: 2023-4-1 04:21

個人表演
作者: cwbguy     時間: 2023-4-1 04:26

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 31-3-2023 20:27 發表

邊個有權因奧地利自由黨被指親俄羅斯而抨擊佢呢?  
一個政黨可以存在係靠選票,佢可以成為第三大黨,即係反影有奧地利人支持佢呢個立場  
西方人把口就講多元、包容,做就一言堂,非友即敵
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2023-4-1 07:14

引用:

世界不可任由一個失敗的司機攪亂
作者: 雨點子     時間: 2023-4-1 07:21

引用:

够胆唔听纳税尸机训话!
作者: Goslar     時間: 2023-4-1 07:51

well done
作者: 海灣捉高峰     時間: 2023-4-1 07:57

司機真開心又有得出國J,前線送頭兵放心,司機會再帶手信(二手武器)返黎,咁就可以送埋你地家人上前線
作者: 想出聲     時間: 2023-4-1 08:50

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2023-3-31 21:15 發表

柒頭司機有乜好講,
講來講去,
就是講眾籌!
同班黃屎曱甴一樣。。。。
作者: Sun811     時間: 2023-4-1 09:50

引用:
原帖由 vw22 於 2023-3-31 22:15 發表

我公司黃屍成日話美國武器點勁點勁,老烏咪又輸,成日話收復幾多地方,又冇正式公佈
成班友打一個俄羅斯都攪咁耐
我解釋你聽,其實老美清緊倉底貨比儍基
作者: cannabisbaby

作者: tomymt     時間: 2023-4-1 10:01

司機最佳選擇係同俄羅斯會談,不用去搵中間人!
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-4-1 10:13

他們還在桌上留下寫着「和平之地」和「中立之地」標語牌。奧地利的憲法在1955年確立共永久中立的地位,永不加入任何的軍事同盟,也不容許任何國家在奧地利建立軍事基地。

呢個係重點。
作者: 吳儼晉

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-4-1 10:15

咁你上嚟玩乜七唧?

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-4-1 10:15, 255.52 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-4-1 10:17

1955年立憲中立呀,
希特拉1955去咗投胎呀?

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-4-1 10:17, 255.52 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-4-1 10:20

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2023-3-31 22:23 發表

我都記得幾年前奧地利女部長結婚,婚禮上普京忽然出現(當然是事先約好,不過保密功夫做足),普京跟新娘共舞
我都有睇過條片。

作者: denniscwip     時間: 2023-4-1 10:23

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2023-4-1 10:15 發表

咁你上嚟玩乜七唧?

佢上嚟搗亂,有佢講無人講。

不過佢block 你表示佢唔夠你講,心藏恐懼,故做鴕鳥唔敢面對你。

圖片附件: Screenshot_20210829_111009_networld.discuss2.app_20230401102459.png (2023-4-1 10:26, 72.21 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-4-1 10:25

引用:
原帖由 黑五類2022 於 2023-3-31 23:01 發表

摘蓮司機係猶太裔!
你哋唔係忘記咗猶太人1900年代點控制歐洲經濟!
結果比希特拉屠殺!
𤔡那些曾經被猶太人剝削及虐待過的歐洲低端白人報仇!
摘蓮司機係充滿邪惡的魔鬼!
唔知烏克蘭班愚民點解會選佢做領導人!
仲有,
美國接收咗好多納綷科學家,軍人同有錢佬,
納綷主義可以繼續在美國發展。
作者: paul-lo     時間: 2023-4-1 10:26

引用:

花旗國不會入侵,是明砌你.....
作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-4-1 10:31

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2023-4-1 10:25 發表

仲有,
美國接收咗好多納綷科學家,軍人同有錢佬,
納綷主義可以繼續在美國發展。
二戰前,美國納粹黨是合法政黨
作者: niki885     時間: 2023-4-1 10:31

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2023-4-1 07:14 發表

世界不可任由一個失敗的司機攪亂
https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/8a052d93243791580512607945/VwlGcntUXuwA.mp4?videoid=243791580512607945

揭穿佢的真面目
作者: 商界巨額才藝     時間: 2023-4-1 10:51

引用:
原帖由 御用拗頸王 於 2023-3-31 23:45 發表

這班奧地利議員或親俄派正一懦夫, 係奧地利的國恥, 驚觸怒老俄而鳩縮扮中立以圖茍且偷安, 等待他日受到老俄侵略之苦時又會轉軚向北約乞求軍事協助, 現在烏克蘭要求國際協助抵抗老俄的魔爪時就扮中立, 正一自私L連狗都不如, 應受國際的唾駡。
根據你既邏輯引伸, 被美國及其爪牙附庸國侵略時, 又可以如何對抗? 要茍且偷安?

其實最根本問題在於,基庫政權何解要去攻擊烏東既俄語國民在先呢? 佢哋烏東居民本來都烏克蘭國籍,佢哋親俄就要用民兵折磨佢哋嗎? 佢哋投票俾親俄政黨就要被民兵蹂躪嗎? 係咩春道德理由嚟?

即使撇開道德唔理,若果呢啲親外既國民係小數民族孤兒仔,你折磨佢哋都可以無現實後果,但烏東既俄語國民卻係跟旁邊巨人(俄國)同血同宗,你折磨身邊巨人既子侄,就擺明係自己撩鬼攞命既自殺行為. 佢哋自己國策已經係以協助西歐打擊俄國為立足賣點,仲要動手折磨國內俄裔國民,咪等於攬住炸藥在身仲要去玩火一樣既on99行為.

所以,講起俄烏戰爭,都係應該用一個問題去慨括: "點解烏克蘭政權要首先攻擊自己烏東國民去闖禍?"

圖片附件: 0-1.jpg (2023-4-1 10:51, 55.92 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: YM_羅蘭仕     時間: 2023-4-1 11:44

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-3-31 21:37 發表

奧地利中立性?

啲議員係咪唔記得二戰希特拉侵略奧地利嘅教訓?新版希魔普京大張旗鼓要改變世界秩序,重建蘇聯光輝,你同人哋講中立?
中立係小國安心立命之舉。但到咗一個按鈕就可摧毀一個城市既時代,就作用大減。
作者: MarkIV     時間: 2023-4-1 11:50

長貧難顧
作者: 小魔怪     時間: 2023-4-1 11:53

引用:

文章唔係話嗰啲係反對派議員嚟咩,你老尾做顏色暴亂咪仲益咗反對派囉
作者: 九叔2005     時間: 2023-4-1 12:09

引用:

奧地利好快會有年青人上街爭取民主同自由
作者: michael     時間: 2023-4-1 12:15

老尾鬼蟈壞事做盡🤣🤭😄🤪
作者: 76banana     時間: 2023-4-1 12:19

瑞士執行美國決議,凍結俄羅斯在瑞士資產,俄羅斯打完烏克蘭,假如對瑞士宣戰就好玩了。
作者: 台風變態的樓盤     時間: 2023-4-1 12:21

人哋議員係民選嘅,支唔支持總統可以有立場有自由,藍畜睇慣舉手機器同拍手公仔,睇唔慣呢d場面,可撚憐
作者: 御用拗頸王     時間: 2023-4-1 12:26

引用:
原帖由 商界巨額才藝 於 2023-4-1 10:51 發表

根據你既邏輯引伸, 被美國及其爪牙附庸國侵略時, 又可以如何對抗? 要茍且偷安?

其實最根本問題在於,基庫政權何解要去攻擊烏東既俄語國民在先呢? 佢哋烏東居民本來都烏克蘭國籍,佢哋親俄就要用民兵折磨佢哋嗎? 佢哋投票俾親俄政黨就要被民兵蹂躪嗎? 係咩春道德理由嚟?

即使撇開道德唔理,若果呢啲親外既國民係小數民族孤兒仔,你折磨佢哋都可以無現實後果,但烏東既俄語國民卻係跟旁邊巨人(俄國)同血同 ...
這個你最好查查聯合國人權理事會和歐洲人權理事會的報告, 勿信老俄一方或老烏一方之說。
作者: CHORYAT     時間: 2023-4-1 12:43

引用:
原帖由 denniscwip 於 2023-4-1 10:23 發表

佢上嚟搗亂,有佢講無人講。

不過佢block 你表示佢唔夠你講,心藏恐懼,故做鴕鳥唔敢面對你。
最緊要係block人之後,跟住加句不服來辯
作者: denniscwip     時間: 2023-4-1 12:46

引用:
原帖由 CHORYAT 於 2023-4-1 12:43 發表

最緊要係block人之後,跟住加句不服來辯
反映出口講民主實質極權風格。
作者: 12345678     時間: 2023-4-1 13:11

引用:

醒目,有板睇,三個朱古力+大檸樂,死梗!😂😂😂