標題: 網上熱話|港鐵四眼男疑偷拍短裙女斷正 女事主:你快啲delete佢先 (有片) | am730 [打印本頁]

作者: 棉花木有糖     時間: 2023-3-29 14:37

社會不時有偷拍的事件出現,部分雖屬誤會,惟有部分卻是事實。今日(29日)在社交平台就流傳一段戴眼鏡的男子懷疑在港鐵偷拍短裙女被揭發的片段,被偷拍的金髮短裙女情緒激動,不斷要求眼鏡男刪除偷拍圖片或視頻,旁人就合力阻止眼鏡男子離開,引來網民關注。

該片段長約20秒,發帖的網民表示:「男仔偷拍靚妹被發現」。片段顯示一名

社會不時有偷拍的事件出現,部分雖屬誤會,惟有部分卻是事實。今日(29日)在社交平台就流傳一段戴眼鏡的男子懷疑在港鐵偷拍短裙女被揭發的片段,被偷拍的金髮短裙女情緒激動,不斷要求眼鏡男刪除偷拍圖片或視頻,旁人就合力阻止眼鏡男子離開,引來網民關注。

該片段長約20秒,發帖的網民表示:「男仔偷拍靚妹被發現」。片段顯示一名金髮短裙女與幾名途人合力阻止一名身穿迷彩衣、牛仔褲,佩戴口罩的眼鏡男子離開,期間短裙女情緒激動,高聲喝斥眼鏡男子刪除懷疑偷拍圖片或視頻:「你快啲delete(刪相)」、「你做咩影我呀?」、「你delete(刪除)咗佢(圖片)先」。數名途人就包圍著眼鏡男子,同時合力在他手上拿走懷疑偷拍的手機,其中一名女子就用腳踩著眼鏡男子,以防他逃走。起初「四眼男」堅拒交出手機,惟在數名途人合力制服下終於就範,放手交出手機供途人查閱。影片到此結束。

網民不解:仲比機會佢delete?
不少網民看過片段後留言,不少人質疑根本不應讓眼鏡男子刪除相片:「仲比機會佢delete?」、「緊係留返證據告佢啦」、「立刻搶咗佢手機先啦,仲要俾機會佢刪除」,亦有人說:「影唔影到裙底春光先」、「影唔到裙底春光唔算犯法」、「又影唔到私處,跟返個差佬偷拍單野咁做得啦」;亦有網民指:「(女事主)把聲好刺耳」、「實有打底啦!欣賞下咪算囉!」

https://www.facebook.com/100000040083544/videos/1596166844128282/

真係世風日下,所以女士都係多心啲好

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/網上熱話-港鐵四眼男疑偷拍短裙女斷正-女事主-你快啲delete佢先--有片-/368735?utm_source=home_banner_web&utm_medium=referral
作者: smallcannon2002     時間: 2023-3-29 14:41

而家拍呢條片果個人又係咪偷拍緊? 咁樣放上網, 咪一樣大把人知? 
作者: 輪皇     時間: 2023-3-29 14:50

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2023-3-29 14:37 發表

該片段長約20秒,發帖的網民表示:「男仔偷拍靚妹被發現」。片段顯示一名

...
册除左就冇證據啦!
作者: xshellsolong     時間: 2023-3-29 14:53

可能影到有棍, 所以"女"事主好心急, 叫佢快d delete 左先.
作者: 綠腳趾     時間: 2023-3-29 14:54

又係呢啲,條裙短到差啲連塊西都露埋出黎  
怕人影到裙底就著條褲啦頂佢
作者: lpj88     時間: 2023-3-29 15:01

Delete左咪冇證據。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-29 15:06

咸濕四眼仔...............
作者: productdesigner     時間: 2023-3-29 15:10

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2023-3-29 14:37 發表

...
刑事喎,典解要delete罪證??
作者: productdesigner     時間: 2023-3-29 15:12

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-29 14:54 發表

裙形短褲,唔好有咁多幻想
作者: type100q     時間: 2023-3-29 15:14

影係唔岩的
人哋咁著係想人睇啫😂
作者: 綠腳趾     時間: 2023-3-29 15:15

引用:
原帖由 productdesigner 於 2023-3-29 15:12 發表

裙形短褲,唔好有咁多幻想
咁怕乜人影啊頂佢
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-3-29 15:19

引用:

...
個短裙女又幾正喎

使唔使叫埋呢條片既片主delete?佢都有影短裙女喎!

原來堂郎捕蟬,皇雀在後!

呢條片主先係真既,四眼男係助攻
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-3-29 15:19

引用:
原帖由 lpj88 於 2023-3-29 15:01 發表

片中短裙女好似好正
作者: 95折

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: lpj88     時間: 2023-3-29 15:21

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-29 15:19 發表

片中短裙女好似好正
我見過好多好似好正, 但一
作者: lpj88     時間: 2023-3-29 15:22

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-29 15:19 發表

片中短裙女好似好正
我見過好多好似好正, 但一見樣即灰。
作者: 木伽四點     時間: 2023-3-29 15:26

條女系咪泰仔嚟㗎   

典解吾報警
作者: 嫣火~     時間: 2023-3-29 15:26

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2023-3-29 14:53 發表

可能影到有棍, 所以"女"事主好心急, 叫佢快d delete 左先.
唔奇,好明顯無波
作者: seven3137     時間: 2023-3-29 15:29

因為條女係偽娘
所以好撚驚俾人偷拍

作者: chriswong1010     時間: 2023-3-29 15:32

DLLM又係死曱甴
作者: 消失的香蕉     時間: 2023-3-29 15:32

.有心給它漢
作者: tommwins     時間: 2023-3-29 15:33

應該報警
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-29 15:33

唔delete又怕俾人傳阅任睇,delete又冇證據
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-29 15:35

D香討人渣又話,女人唔出街,唔性感就唔會引佢地犯罪,又係女人錯
作者: productdesigner     時間: 2023-3-29 15:41

引用:
原帖由 tommwins 於 2023-3-29 15:33 發表

應該報警
睇晒應該係就咁影,不過條女唔滿意入咗鏡,所以叫佢delete
作者: lctj9     時間: 2023-3-29 15:43

點解叫佢 delete? 點解唔捉住報警?
作者: 傑豬仔     時間: 2023-3-29 15:45

底褲一條有乜好影
作者: productdesigner     時間: 2023-3-29 15:45

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-3-29 15:43 發表

點解叫佢 delete? 點解唔捉住報警?
好大可能平時咁影入咗鏡,報警刀無用
作者: siuhung     時間: 2023-3-29 15:48

眼看手勿動,睇得唔影得,刪片啦!
要 睇片 咪上咸網睇飽佢囉,邊使自己影先得架,除非 影完轉賣架啫!
作者: glue123     時間: 2023-3-29 15:49

引用:

個短裙女又幾正喎

使唔使叫埋呢條片既片主delete?佢都有影短裙女喎!

原來堂郎捕蟬,皇雀在後!

呢條片主先係真既,四眼男係助攻
可能路人拍得仲正過當事人拍
作者: glue123     時間: 2023-3-29 15:50

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-3-29 15:48 發表

要 睇片 咪上咸網睇飽佢囉,邊使自己影先得架,除非 影完轉賣架啫!
樂趣黎
作者: 圓滿清純的枇杷     時間: 2023-3-29 15:51

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-29 15:06 發表

咸濕四眼仔...............
四眼仔犧牲了,同你敬禮
作者: frankielam88     時間: 2023-3-29 15:55

條裙又真係幾短,唔錯
作者: siuhung     時間: 2023-3-29 15:56

引用:
原帖由 glue123 於 2023-3-29 15:50 發表

樂趣黎
我都明,不過要承擔法律責任,到時可能要入冊要被通櫃,咁咪唔值得囉!
作者: masatse009     時間: 2023-3-29 15:57

引用:

條女對脾白裏透女幾好J, 真係幾想頂佢
作者: s-chris     時間: 2023-3-29 15:57

又唔係影裙底
都唔犯法
四眼仔根本唔洗理佢
法庭最近都有咗判例
個休班阿佘又係衰咗呢樣被告上法庭
法官話無事喎
唔係影私密部位都唔犯法
作者: bigmic6     時間: 2023-3-29 15:57

一睇手機有幾百條片,亞小姐請問邊條底底係你?🤭
作者: 綠腳趾     時間: 2023-3-29 15:58

引用:
原帖由 masatse009 於 2023-3-29 15:57 發表

條女對脾白裏透女幾好J, 真係幾想頂佢
媽~!馬沙兄佢真係好淫啊
作者: sowina     時間: 2023-3-29 16:00

引用:
原帖由 tommwins 於 2023-3-29 15:33 發表

應該報警
要睇下佢係點影,如果唔係影裙底純粹係就咁企喺度影唔算犯法,香港冇肖像權法例,喺公眾地方拍照任何人都冇權告對方侵犯肖像權。如果就咁影個人咁唔涉及非禮,報警都冇用。

個女事主冇選擇報警應該知道唔係影裙底,所以只係叫佢delete. 
作者: JJ_girl     時間: 2023-3-29 16:00

睇到呢單新聞,成班人圍住搶人手機,要機主刪除相片,就令我想起黑暴期間嘅情況  
其實女事主唔應該要機主即刻刪除相片,要立即報警交警方處理
作者: joeyeung90     時間: 2023-3-29 16:00

其實裙底有咩好影?
真係唔明呢啲死變態
作者: 胡姬爸爸     時間: 2023-3-29 16:01

都唔知影嚟做乜撚?
作者: kinfr6827     時間: 2023-3-29 16:03

見義勇為嗰幾個英雄
有冇睇到抯旗先
作者: boss.tseung     時間: 2023-3-29 16:03

引用:

...
傻西短裙港女..........delete 咗仲何來證據
作者: h_a_n_g     時間: 2023-3-29 16:05

入面咪又係打底褲, 你估真係有雞籠睇咩
作者: Joeycky     時間: 2023-3-29 16:09

咪柒啦,delete是無用的,人地同步上晒雲端,交下戲懺悔delete又何妨,返屋企咪又睇相睇餐飽,即時交比警察跟進較好。
作者: el136     時間: 2023-3-29 16:09

認得呢條裙,喺果啲短視頻有好多正妹著呢條裙扭下扭下跳舞,肯定條友睇得太多呢啲視頻種下左咸濕種子。
作者: victorkc     時間: 2023-3-29 16:09

成班好似曱甴私了咁,又搶手機咁。佢地根本無權咁做,只可拉住個男人然後報警,由警察正式拘捕先啱。
作者: ccgbbs     時間: 2023-3-29 16:10

呢單野, 如果唔係影私密部位應該告佢唔到~
咁當然, 多數人都唔喜歡被陌生人無端端偷拍~
作者: CC_CHAN256     時間: 2023-3-29 16:10

個女仔有d似變性人
作者: 黃金騎士牙狼     時間: 2023-3-29 16:11

條女一係深黃西 ,寧死不報警;
一係on9西,叫人del片當無事。
作者: 1MH1     時間: 2023-3-29 16:12

塊西裝金
作者: 鄉貢仁     時間: 2023-3-29 16:13

delete file 是無用的,
檔案刪除只是將第1字母
抺咗啫, 好易恢復番的.

作者: oyear     時間: 2023-3-29 16:14

引用:
原帖由 lpj88 於 2023-3-29 15:01 發表

咩證據?有搧起條群?
人地喜歡就開機拍野,點解因為有個短群就令人無得拍野?

即係,甘怕人拍點解要著?
你著就有權,人地25小時,咩方向,幾時想拍就因前面有個短群女無權拍野???
作者: 秋落     時間: 2023-3-29 16:14

自身行为不检点,还到公共地方去闹事。
作者: 夜紫色的主角     時間: 2023-3-29 16:15

引用:

只準睇吾準影
作者: tommwins     時間: 2023-3-29 16:16

所以應該報警 條仔隨時無事 佢唔係影裙底
反而個班圍住佢唔俾佢走 個班人就可能有事
作者: 鄉貢仁     時間: 2023-3-29 16:16

引用:

...
bornhub.com 大把AV任人睇。
偷拍來俾人拉? 真係笨7。

作者: AKB-48     時間: 2023-3-29 16:16

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2023-3-29 14:53 發表

你米咁衰可能就係有棍想同大家分享下
作者: alexfht     時間: 2023-3-29 16:17

唔想俾人睇俾人影, 唔好着短裙囉
作者: alexfht     時間: 2023-3-29 16:19

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2023-3-29 16:16 發表

bornhub.com 成隻 abalone
boot 開俾你慢zoom黎睇又得,
hold住睇又得, 唔明點解要去公
眾場所玩偷拍, 留案底又分分鐘
被人捉入去坐花廳.
影還影, 要影得醒少少
作者: 鐘覺霧     時間: 2023-3-29 16:20

https://www.youtube.com/watch?v=c9vh4DZ-uHo
痴漢﹒﹒﹒。  
作者: 狗會剋星個仔     時間: 2023-3-29 16:20

其實唔算犯法
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-29 16:22

引用:

...
唔着短裙咪冇野俾人影囉,着到咁短就算唔影你都會走光俾人睇晒啦。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-3-29 16:22

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-3-29 15:48 發表

快D叫四眼男上來睇啦!呢度有片呀!
作者: kenny1032     時間: 2023-3-29 16:24

途人合力搶手機,爭相查看偷拍片段
作者: boss.tseung     時間: 2023-3-29 16:25

引用:
原帖由 JJ_girl 於 2023-3-29 16:00 發表

睇到呢單新聞,成班人圍住搶人手機,要機主刪除相片,就令我想起黑暴期間嘅情況  
其實女事主唔應該要機主即刻刪除相片,要立即報警交警方處理
港女冇腦唔係扮
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-29 16:25

引用:
原帖由 type100q 於 2023-3-29 15:14 發表

影係唔岩的
人哋咁著係想人睇啫😂
話時話我曾經試過兩次係上環見到短裙女條裙俾個手袋拉起咗,半個屎勿見晒光任睇。
作者: ginobili0622     時間: 2023-3-29 16:27

報咩警, 地鐵站公眾地方人地明影你, 你入鏡又點?  犯法呀? 做咩要DELETE 張相.  果班懶正義又係食塞米. 

著到咁都係賤9格果D女黎.
作者: 啟德AA丟人現眼     時間: 2023-3-29 16:29

引用:
原帖由 輪皇 於 2023-3-29 14:50 發表

册除左就冇證據啦!
以為可以撳個掣就delete到啲資料?
撳delete只會去咗「最近刪除」項目,
只要去返「最近刪除」項目,撳還原就出返嚟啦!
就算你去「最近刪除」項目,徹底delete咗啲data,
用program去recover data 都唔係咩難事!
作者: 飛天盒仔     時間: 2023-3-29 16:29

引用:

...
呢啲人係咪無睇呢啲相起唔到機?  

心理實在太變態
作者: 真世界真虛假     時間: 2023-3-29 16:32

引用:
原帖由 seven3137 於 2023-3-29 15:29 發表

因為條女係偽娘
所以好撚驚俾人偷拍
睇對腳就知係女啦,男人腳邊係咁
作者: oxygenshing     時間: 2023-3-29 16:33

個幾條友有咩權利查人手機
頂多唔比人走, 等警察黎, 道德高地L
作者: lo.60s     時間: 2023-3-29 16:34

偷拍.
作者: 打9棒     時間: 2023-3-29 16:36

DEL左去, 但宜家啲手機, 仲有垃圾筒可以拎返出黎.
作者: Marvelfans     時間: 2023-3-29 16:36

引用:
原帖由 嫣火~ 於 2023-3-29 15:26 發表

唔奇,好明顯無波
人妖打排球
作者: zoker123     時間: 2023-3-29 16:37

着成咁睇見都硬
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-3-29 16:39

唔影到敏感部位都唔叫偷影,呀sir講既
作者: glue123     時間: 2023-3-29 16:39

想問,如果有條女著短褲我影,係咪唔算裙底?有冇法律界答到我
作者: Wai7412002     時間: 2023-3-29 16:45

引用:

...
會唔會又係休班警
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-29 16:48

引用:

港女成日話人偷望和篤到佢,又話影你相係偷影。從來唔會話自己著得少布。眼係用來望人。宜家好多串港女當成日以為好多人昅佢。部手機唔小心舉舉高少少部手機方向對住佢就當係想影佢,仲要串串貢好似殺父仇人咁目露凶光啤住你。日日話港男十個有九個都係下賤、淨是識睇身材冇個好人"……如果話"女人十個有九個都係下賤、係雞、冇個好人" 或"猶太人/黃種人十個有九個都係下賤、冇個好人」,那又如何?卻得到不少嘲笑的回應:「小小事都投訴,點做大事?」、「男人都咁撚小氣,食屎啦毒男……
自己 !!
作者: 懷舊吹蕭萍     時間: 2023-3-29 16:49

其實有咩好睇
作者: touya08     時間: 2023-3-29 16:49

條囡都幾惡喎, 仲尖叫話人「蝦靚妺」
作者: lai-ken     時間: 2023-3-29 16:50

引用:

把聲唔似喎,仲幾正添
作者: 三碌木     時間: 2023-3-29 16:50

離遠影對腳真係未必告到。影佢個黑三角就唔同
作者: wongchongyang     時間: 2023-3-29 16:51

无报警?
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-29 16:53

引用:
原帖由 s-chris 於 2023-3-29 15:57 發表

又唔係影裙底
都唔犯法
四眼仔根本唔洗理佢
法庭最近都有咗判例
個休班阿佘又係衰咗呢樣被告上法庭
法官話無事喎
唔係影私密部位都唔犯法
係香港地,其實多條賓周已經輸在起跑線上
搭地鐵
如果個男人比個女人投訴話high到佢,先唔理件事,個男人已經即刻想搵窿捐,周圍d人即刻接接聲,哇呢個鹹豬手
如果個女人比個男人投訴話high到佢,先唔理件事,D人會屌,嘈咩丫嘈男人老狗咁小家,搭地鐵係咁架啦,弱質女流都唔讓下
女同女拖手錫錫,周圍D人覺得佢地friend過打band喎
仔同仔拖手錫錫,周圍D人覺得仆你個街兩隻怪物係度有捐市容
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-3-29 16:55

變態心理
作者: Joeycky     時間: 2023-3-29 16:57

應該立法規管港女以後由頭包落腳才可出街,港男全部戴墨汁眼鏡,一邊無野比你睇,另一邊有得睇都黑麻麻。
作者: 新丁一號     時間: 2023-3-29 16:59

冚家橙,真係好刺耳
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-29 16:59

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-3-29 14:41 發表

而家拍呢條片果個人又係咪偷拍緊? 咁樣放上網, 咪一樣大把人知? 
點同姐,都啊唔係影裙底,四眼仔係偷偷摸摸咁影,拍片個個係光明正大咁影。光明正大就無人會覺得你有問題😏
作者: 一家團聚     時間: 2023-3-29 16:59

影裙底定影個樣先??

你知港女㗎啦!影下個樣都話人地偷拍,好似以為自己明星咁!
作者: 新丁一號     時間: 2023-3-29 16:59

搭扶手電梯真係咪撚玩手機呀,一個唔小心撳錯咗個掣開咗個相機就真係大撚鑊
作者: NewBlueStar     時間: 2023-3-29 17:00

世風日下,道德淪亡😔
作者: smallcannon2002     時間: 2023-3-29 17:01

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-3-29 16:59 發表

點同姐,都啊唔係影裙底,四眼仔係偷偷摸摸咁影,拍片個個係光明正大咁影。光明正大就無人會覺得你有問題😏
新聞冇交代清楚四眼人影過的乜, 係咪影裙底, 就真係唔知啦。
作者: wongd18     時間: 2023-3-29 17:08

個籮好扁 有咩好影
作者: orthocentre     時間: 2023-3-29 17:13

引用:

或者無著底褲🙈
作者: 真世界真虛假     時間: 2023-3-29 17:14

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2023-3-29 16:25 發表

港女冇腦唔係扮
咁公道D港男好多都冇腦,呢個post有d人話條女蠢叫條友del左條片咪冇左證據,條女擺明就唔想搞咁多野叫條友del左條片就算啦
作者: yeungph     時間: 2023-3-29 17:19

即時同步上咗雲了。
作者: noel2046     時間: 2023-3-29 17:27

引用:

比較可能係冇著底褲又冇剃毛