標題: 歐盟領導人訪華|寄望化解俄烏是幼稚 認為歐盟倒向中國是幻想 [打印本頁]

作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 12:48

法國和歐盟委員會日前均證實法國總統馬克龍(Emmanuel Macron)和歐盟委員會主席馮德萊恩(Ursula von der Leyen)將在於4月4日聯合訪問中國。此外

哈哈😄全世界排住隊嚟見習大大, 不可逆轉的時代巨輪,祖國加油💪

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/882 ... utm_medium=referral
作者: lpj88     時間: 2023-3-28 12:50

實際野又唔見佢做得出.
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-28 12:52

不請自來
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 12:56

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-28 12:52 發表

不請自來
中國廣交朋友,除左老尾無任歡迎
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-3-28 13:07

唔想和咪繼續打囉!冇問題!
今日烏黑爛,明曰呆灣儍仔!

圖片附件: Screenshot_20230320_191820_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-28 13:07, 393.2 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: Screenshot_20230320_191833_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-28 13:07, 406.85 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-28 13:11

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 12:56 發表

天下圍中
作者: longgun67     時間: 2023-3-28 13:12

引用:

大陰國三哥都不會歡迎
作者: touya08     時間: 2023-3-28 13:13

邊個嚟都好, 馮婆最好咪過嚟
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 13:21

引用:
原帖由 longgun67 於 2023-3-28 13:12 發表

大陰國三哥都不會歡迎
與老尾盟友聯宜下也不是壞事
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 13:27

唔係一黎就同陌生人做朋友既,首先要交往,認識對方為人,之後互相信任,交心,慢慢先做度朋友的,但交惡可以好快,中國同歐洲往事有好有唔好,中國都唔係話要即刻同歐洲做度朋友,交往是必須的,好過老美被拒於門外,拒絕交往,這情況讓人擔憂~~~
作者: HEGSWF     時間: 2023-3-28 13:28

專登係兒童節訪問
居心可測
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-28 13:34

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 12:48 發表

法國和歐盟委員會日前均證實法國總統馬克龍(Emmanuel Macron)和歐盟委員會主席馮德萊恩(Ursula von der Leyen)將在於4月4日聯合訪問中國。此外

哈哈😄全世界排住隊嚟見習大大, 不可逆轉的時代巨輪,祖國加油💪

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/882053?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
而家人哋隨時係先禮後兵,
因為今次唔畀個深刻教訓畀俄羅斯,咁俄羅斯打完烏克蘭後,
下個就會打歐盟國家。

所以如果中共肯企埋歐盟身邊,加入制裁俄羅斯,
咁就上上大吉,
否則…….難保歐盟就會連大陸都制裁埋。
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 13:40

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 13:34 發表

下個就會打歐盟國家。

咁就上上大吉,
制裁大陸跟本冇可能,日用品大部分來自平靚正嘅中國,是不可取代,就算減少都令通脹急劇惡化
作者: mc4870     時間: 2023-3-28 13:44

咁柒型就唔好過來跪啦. 
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-28 13:44

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 13:40 發表

制裁大陸跟本冇可能,日用品大部分來自平靚正嘅中國,是不可取代,就算減少都令通脹急劇惡化
一段時間內或者唔得,
但自疫情以來,大陸多次封關,
已經令不少企業實行「大陸加一,大陸加二」
封尋求新供應國。

如果今次大陸唔識趣,歐盟就可以制制大陸
作者: 賢豬     時間: 2023-3-28 13:49

個筆者點解唔敢開自己名?自己講既野自己都唔相信
作者: sokwokwai     時間: 2023-3-28 13:49

既然如此,就不要訪華。
作者: 小魔怪     時間: 2023-3-28 13:50

而家唔係要歐盟傾向邊個,係要佢有自己既睇法
作者: walker11     時間: 2023-3-28 13:51

鬼佬靠得住, 豬乸都上樹!
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 13:54

引用:
原帖由 小魔怪 於 2023-3-28 13:50 發表

而家唔係要歐盟傾向邊個,係要佢有自己既睇法
冇錯,冇永遠的朋友,睇佢需要意識形態還是實際利益
作者: 鐘覺霧     時間: 2023-3-28 14:03

歐洲佬倒向阿爺,不會的,過去中華歷史,白人主義向上,政治體制自豪及優超性,猜測來訪華警告阿爺,﹒﹒﹒後果自負。 
作者: 小魔怪     時間: 2023-3-28 14:06

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2023-3-28 14:03 發表

歐洲佬倒向阿爺,不會的,過去中華歷史,白人主義向上,政治體制自豪及優超性,猜測來訪華警告阿爺,﹒﹒﹒後果自負。 
如果係咁就大家耗下去睇下點
作者: LX8000     時間: 2023-3-28 14:09

Macaron可以,勾萌裡面仲有啲自我思想就得Macaron同德腫理,勾萌煮值就算把啦!
作者: gcbd90cd03670     時間: 2023-3-28 14:11

引用:

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/882053?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
 化个屁,自己北约侵略,怪人地。
白痴
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:12

引用:

如果警告性的係普通場合就可以,見得面有一定程度合作性
作者: 一拳超人     時間: 2023-3-28 14:14

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 13:34 發表

下個就會打歐盟國家。

咁就上上大吉,
制裁人之前,首先要秤吓自己有幾斤兩,否則丟臉只係自己
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:16

引用:

見面前一定商量好傾什么問題,沒建設性的中國一定唔采佢
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-28 14:16

引用:
原帖由 longgun67 於 2023-3-28 13:12 發表

大陰國三哥都不會歡迎
咖哩同北極熊朋友,北極熊同熊貓係朋友,只要北極熊肯做和事佬,熊貓都可以同咖哩做朋友。
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-28 14:17

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 13:27 發表

唔係一黎就同陌生人做朋友既,首先要交往,認識對方為人,之後互相信任,交心,慢慢先做度朋友的,但交惡可以好快,中國同歐洲往事有好有唔好,中國都唔係話要即刻同歐洲做度朋友,交往是必須的,好過老美被拒於門外,拒絕交往,這情況讓人擔憂~~~
政治上嘅朋友個個都只會講金,邊個得閒同你交心。
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:19

引用:

只有利益冇永遠嘅朋友
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:20

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-3-28 14:17 發表

政治上嘅朋友個個都只會講金,邊個得閒同你交心。
我借喻姐,講得太好太滿?
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-28 14:20

引用:
原帖由 一拳超人 於 2023-3-28 14:14 發表

制裁人之前,首先要秤吓自己有幾斤兩,否則丟臉只係自己
人哋係出錢果一個,要搵第二個買,
只係時間問題。

正如你日常生活,唔幫襯惠x百x,可以幫襯華潤。
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-28 14:20

引用:

歐盟得兩條路揀,1.餓死 2.跪低,冇第三個啦。
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-28 14:21

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:20 發表

我借喻姐,講得太好太滿?
你講嘅係人同人交住,唔係國同國之間。
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:22

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 14:20 發表

只係時間問題。

建立完善的原料供應鏈和生産鏈唔係咁容易
作者: siuhung     時間: 2023-3-28 14:23

歐盟領導人訪華|寄望化解俄烏是幼稚 認為歐盟倒向中國是幻想?

d葡萄真係好很酸呀!
唔知 布林肯、耶倫 呢兩位高官幾時先有得訪華呢? 拜登又幾時先至可以同習大通話呢?
真係好想睇下特首普重任總統之後用24小時解決俄烏戰爭.......呢個好幼稚但又呃得到美國人的幻想呢!
作者: freemind1     時間: 2023-3-28 14:23

垃圾記者,成編新聞都冇提幼稚,記者自己加上標題到,一個唔中立妓者,可否投訴
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:24

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-3-28 14:21 發表

你講嘅係人同人交住,唔係國同國之間。
咁唔通國與國之間就真的沒有純真友誼的?那老美和老英之間呢?
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:25

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-3-28 14:23 發表

垃圾記者,成編新聞都冇提幼稚,記者自己加上標題到,一個唔中立妓者,可否投訴
👌識睇係正常人,唔識分辯多數是yc哈哈
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:27

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:24 發表

你講嘅不是友誼,係老大和契細佬關系
作者: SimonJZL     時間: 2023-3-28 14:29

來中國得,不過先要表示誠意!呢排洪都拉斯已經做咗啦,其他國家領導人明白冇?
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-3-28 14:30

美國奴才情何以堪
作者: _JoN_     時間: 2023-3-28 14:30

可憐耶倫連去中國幻想嘅機會都無
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:32

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:27 發表

你講嘅不是友誼,係老大和契細佬關系
係契既?唔係親兄弟嗎?老美人不是老英坐船過去紅蕃人那兒搶掠的老英人嗎?
作者: Iamshameless     時間: 2023-3-28 14:32

引用:

咁多年仲唔認識歐洲人嘅為人? 你唔係當中國外交部流㗎嘛?
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:34

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:32 發表

係契既?唔係親兄弟嗎?老美人不是老英坐船過去紅蕃人那兒搶掠的老英人嗎?
參與你討論的是國與國,你現在説的是血緣
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:34

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2023-3-28 14:32 發表

咁多年仲唔認識歐洲人嘅為人? 你唔係當中國外交部流㗎嘛?
歐豬外交部不是換過人嗎?還是故友?
作者: 毛毛手     時間: 2023-3-28 14:36

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-3-28 14:16 發表

咖哩同北極熊朋友,北極熊同熊貓係朋友,只要北極熊肯做和事佬,熊貓都可以同咖哩做朋友。
內地人通常以
兔子形容中國
毛熊形容蘇俄
大象形容印度
而美國就是鷹
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:37

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:34 發表

參與你討論的是國與國,你現在説的是血緣
哦,我有點明白了,老美從不把老英當作兄弟,而是可利用的契弟,你是這個意思吧?
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:41

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:37 發表

哦,我有點明白了,老美從不把老英當作兄弟,而是可利用的契弟,你是這個意思吧?
無論友誼,朋友,血緣,合作伙伴,都離不開利益,但不是一定,也有反面嘅一日
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:44

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:41 發表

無論友誼,朋友,血緣,合作伙伴,都離不開利益,但不是一定,也有反面嘅一日
所以政棍既社交圈子都是利益關係,絕對沒有純友誼,對吧?
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:44

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:37 發表

可以做的就是互惠互利,互相利用,避免矛盾
作者: humber     時間: 2023-3-28 14:46

沙特伊朗,美國7年都攪唔掂,中國完美示範,走向和平道路。

有比較自然識得揀!
作者: nelsoncph     時間: 2023-3-28 14:46

引用:

新聞來源連結:

馮婆喺歐盟經常針對中國,今次嚟會唔會又俾中國官員當面教訓呢?

作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:47

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:44 發表

可以做的就是互惠互利,互相利用,避免矛盾
明白了,謝謝師兄。
作者: kks668     時間: 2023-3-28 14:48

請問(倒向中國是幻想)這句是01反中報主編的想法還是有什麼國際報章的說話?

作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:48

引用:
原帖由 humber 於 2023-3-28 14:46 發表

沙特伊朗,美國7年都攪唔掂,中國完美示範,走向和平道路。

有比較自然識得揀!
老尾唔係搞唔掂,相反令別人更加交惡
作者: hermanherman     時間: 2023-3-28 14:48

尾國手機竊聽,挑撥,瓦解。 早已植入代理人。。歐盟只是一篤屎。
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 14:50

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:47 發表

明白了,謝謝師兄。
大家是誠心用理據討論,多謝師兄指教
作者: Iamshameless     時間: 2023-3-28 14:50

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:34 發表

歐豬外交部不是換過人嗎?還是故友?
依家係講緊國家層次,基本民族性意識形態同國策係唔會隨主政者有大變,政治上厭中拒共看不起黃皮膚(包括日韓),經濟上想R你著數,這是深入在這些歐人政客骨子裡的,分別在英國偽君子些、德國務實些、法國傲驕些、西班牙葡萄牙冇咁多花招隨性些而矣,他們幾年換下人換的大致只是包裝

用尾國做例,奧爸媽要重返亞洲搞殘中國、川建國玩貿戰要搞崩中國,燈爺出盡攞你命三千要搞死中國,程度同手法稍有不同吧!
作者: kuyski     時間: 2023-3-28 14:51

引用:

right
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:53

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2023-3-28 14:50 發表

依家係講緊國家層次,基本民族性意識形態同國策係唔會隨主政者有大變,政治上厭中拒共看不起黃皮膚(包括日韓),經濟上想R你著數,這是深入在這些歐人政客骨子裡的,分別在英國偽君子些、德國務實些、法國傲驕些、西班牙葡萄牙冇咁多花招隨性些而矣,他們幾年換下人換的大致只是包裝

用尾國做例,奧爸媽要重返亞洲搞殘中國、川建國玩貿戰要搞崩中國,燈爺出盡攞你命三千要搞死中國,程度同手法稍有不同吧!
哦,好詳盡既解釋,我又長知識了,謝謝師兄~~
作者: ic310     時間: 2023-3-28 14:53

有意改善關係就應該用實際行動表示誠意
作者: 剎華     時間: 2023-3-28 14:55

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:50 發表

大家是誠心用理據討論,多謝師兄指教
客氣客氣~~
作者: 一拳超人     時間: 2023-3-28 14:55

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 14:20 發表

只係時間問題。

哦!原來馬克龍係咁大支嘢,咁佢應該反過來坐係法國等習大大拜訪先啱
作者: Newpopcorn4     時間: 2023-3-28 14:58

引用:
原帖由 一拳超人 於 2023-3-28 14:55 發表

哦!原來馬克龍係咁大支嘢,咁佢應該反過來坐係法國等習大大拜訪先啱
佢拿破崙翻生易d
作者: 1q1q1q1q1q1q     時間: 2023-3-28 14:58

連點解中國要嘗試化解俄烏衝突都唔知, 就學人評.

評XX倒向中國, 哩D評論, 一睇就知, 永遠只從美國角度做評論.
中國從來都係強調平等合作, 互相尊重, 共贏. 而唔係依附, 聽命令既上下級關係. 所以並唔存在"倒向". 
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-3-28 14:58

歐洲自已問題,關中國什麼事!
插手又話扞擾歐洲政治,到時美國又話要制裁,吃力不討好
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 15:00

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2023-3-28 14:58 發表

連點解中國要嘗試化解俄烏衝突都唔知, 就學人評.

評XX倒向中國, 哩D評論, 一睇就知, 永遠只從美國角度做評論.
中國從來都係強調平等合作, 互相尊重, 共贏. 而唔係依附, 聽命令既上下級關係. 所以並唔存在"倒向". 
01慣性有意冇意加D野
作者: anish01     時間: 2023-3-28 15:03

俄烏戰爭搞到俄國由世界第二大强國变為一般國家,重要多方面越嚟越依賴中國支援,变成中國小弟,中國取而代之為世界第二强國更迟早超越老尾成世界盟主,欧洲小國自然扑到嚟中國朝拜習大人,化唔化解俄烏戰爭當然習大人係主要話事人!
作者: CHORYAT     時間: 2023-3-28 15:03

引用:

只係時間問題。

講咁多把撚咩,你叫歐洲唔好去中國做生意啦
作者: Xe     時間: 2023-3-28 15:04

引用:

新聞來源連結:

佢帶埋美國佬隻狗乸 馮德萊恩 一齊黎
唔會傾到乜野結果
作者: 八寶雞     時間: 2023-3-28 15:06

引用:

新聞來源連結:

歐盟領導人訪華|寄望化解俄烏是幼稚 認為歐盟倒向中國是幻想

完全正確,西人那會倒向中國,祇為錢而已
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-28 15:08

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:22 發表

建立完善的原料供應鏈和生産鏈唔係咁容易
但對比起要「張伯倫第二」,相信佢哋寧可硬食,
而且事實上,佢哋之前都硬食左俄羅斯天然氣。

冬天會害死人嘅野,而家因通脹罷工,佢哋都選擇硬食,無退縮,
何況只係無平洗衣機、皮鞋……?
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 15:09

引用:
原帖由 八寶雞 於 2023-3-28 15:06 發表

歐盟領導人訪華|寄望化解俄烏是幼稚 認為歐盟倒向中國是幻想

完全正確,西人那會倒向中國,祇為錢而已
希望有一定成果,俄烏戰爭最大受害者是歐盟
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-28 15:10

引用:
原帖由 CHORYAT 於 2023-3-28 15:03 發表

講咁多把撚咩,你叫歐洲唔好去中國做生意啦
捉到會殺頭的白粉都有人賣,何況同中共做生意。

問題係佢哋會唔會肯做「張伯倫第二」。
作者: CallMeKSM     時間: 2023-3-28 15:11

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-28 13:11 發表

天下圍中
撰文:鄭真.....

.... 只想知係咪前毒果撰寫文宣㗎?!

作者: 男人小笨象     時間: 2023-3-28 15:11

引用:

新聞來源連結:

過來恐嚇大陸定警告大陸?
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 15:12

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 15:08 發表

但對比起要「張伯倫第二」,相信佢哋寧可硬食,
而且事實上,佢哋之前都硬食左俄羅斯天然氣。

冬天會害死人嘅野,而家因通脹罷工,佢哋都選擇硬食,無退縮,
何況只係無平洗衣機、皮鞋……?
冇平野用帶來嚴重效果,通貨膨脹
作者: CHORYAT     時間: 2023-3-28 15:12

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 15:10 發表

捉到會殺頭的白粉都有人賣,何況同中共做生意。

問題係佢哋會唔會肯做「張伯倫第二」。
你都憨撚鳩,歐美夠話制裁俄羅斯,咪仲有九成歐美公司係俄羅斯未走,真係日日係度鳩up就係咩
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-28 15:14

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 15:12 發表

冇平野用帶來嚴重效果,通貨膨脹
缺乏天然氣,唔止會引起通脹,重會死人(真係會夾生凍死人!),
佢哋一樣硬食左。

作者: ARTHUR53     時間: 2023-3-28 15:14

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 13:40 發表

睇下日本同台灣咪知道囉,
雞蛋都無,真慘啊。
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 15:14

引用:
原帖由 男人小笨象 於 2023-3-28 15:11 發表

過來恐嚇大陸定警告大陸?
見面前一定傾好要討論的話題,冇建設性中國一定唔見,唔好俾01誤導
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-28 15:16

引用:
原帖由 CHORYAT 於 2023-3-28 15:12 發表

你都憨撚鳩,歐美夠話制裁俄羅斯,咪仲有九成歐美公司係俄羅斯未走,真係日日係度鳩up就係咩
但重有幾多生意做?

留個殼係度,有乜用。
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-28 15:17

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:24 發表

錢,全部都係錢。
美國獨立戰爭同英國打到九彩,點可能係朋友。
作者: Coke_duo     時間: 2023-3-28 15:17

化咩解。係歐美英唔肯化解。
作者: 大有爺     時間: 2023-3-28 15:20

引用:

下個就會打歐盟國家。

咁就上上大吉,
俄佬應該未有咁大胃口嗎?
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 15:23

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2023-3-28 15:17 發表

化咩解。係歐美英唔肯化解。
歐盟是最大受害者,意識形態驅使和老尾淫威下,未必是歐洲真正意愿
作者: 大有爺     時間: 2023-3-28 15:24

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-3-28 14:58 發表

歐洲自已問題,關中國什麼事!
插手又話扞擾歐洲政治,到時美國又話要制裁,吃力不討好
咁南北韓又關中國什麼事?
作者: discuss-5     時間: 2023-3-28 15:26

又來做咩
作者: 劉馬尿     時間: 2023-3-28 15:27

西方國家只係係問題上火上加油,送武器,制裁俄國,咁有乜用,乜都唔做食花生先係咁大既幫助
作者: 下載孩     時間: 2023-3-28 15:30

引用:
原帖由 大有爺 於 2023-3-28 15:24 發表

韓戰本來就是內戰,別國不得參與,老尾加入戰爭想順便建立軍事基地對付中國,被老毛看穿,加入反擊
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-3-28 15:46

引用:
原帖由 大有爺 於 2023-3-28 15:24 發表

南北韓在中國隔離, 直接同國防安全有關。
作者: 007kk     時間: 2023-3-28 15:46

白鬼不可信
作者: 007kk     時間: 2023-3-28 15:48

老尾韮莱團。。。
作者: 雞扒丁面     時間: 2023-3-28 15:51

引用:

新聞來源連結:

普京在两人访问前夕,发布会在白俄部署战术核武,军事上毫无意义,但可推动欧洲反战声音,欧洲人会反对继续支援必败无疑的乌克兰,施压马克龙和欧盟婆娘,接受中国提出的勸和促谈
当下欧洲风雨漂摇,两人急于赴华,是希望争取重啟中欧自贸协定,欧盟婆娘参与,相信会对中国作出一定让步,总而言之,两人赴华目的非常清晰,可定调为求援之旅
中国安排欧洲领袖来访,將美国布林肯耶倫来访一再推延,本质是向欧洲施压,在俄乌战事、中欧经贸关系等,都要配合中国的立场,否则欧洲要面对更恶劣困境
作者: tvbdt     時間: 2023-3-28 16:09

仲歐咩盟,背後都係美國佬落柯打,成個歐洲有邊個國家唔係亡國奴?
作者: 落漠大灰狼     時間: 2023-3-28 16:09

引用:

新聞來源連結:

一班戲子去見習大大, 佢地有無去問過美爸
?? 俄烏停唔停戰, 都唔係班歐豬决定. 
唔想停戰有美國, 英國, 波蘭, norway...全部都有利益關係. 
作者: maldini1967     時間: 2023-3-28 16:11

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 13:44 發表

一段時間內或者唔得,
但自疫情以來,大陸多次封關,
已經令不少企業實行「大陸加一,大陸加二」
封尋求新供應國。

如果今次大陸唔識趣,歐盟就可以制制大陸
都全世界通關啦,你仲停留喺腦燒思想?仲幻想乜9野支爆?
面對現實吧啦!
作者: 寒冬長長工人     時間: 2023-3-28 16:16

引用:

下個就會打歐盟國家。

咁就上上大吉,
又系你呢條廢西6up