標題: 千萬錶行劫案|女店員親述四匪3分鐘內打劫過程 操流利廣東話:「Hello,打劫呀!」 [打印本頁]

作者: cwilson1     時間: 2023-3-27 06:50

尖沙嘴WK Square錶行遭劫走千萬元名錶案,警方仍在追緝4名涉案南亞搶匪下落, 其中一名經歷遇劫過程的店員Winnie接受《星島頭條》訪問,憶述事發劫案經過時仍猶有餘悸,直指四匪熟門熟路專擸「金勞」等貴價錶,她感嘆當日老闆一度追出門口至街頭,哀求其他途人代為報警,結果無一理會,最終有熱心途人拍下接應賊車的車牌,惟證實是套假牌車, 若及早有見義勇為途人代為報警,結局或會改寫。

說明, 俾假難民逗留係香港, 的確係幫到佢地學習到本地文化, 溶入本港喎

但香港為乜仲要批班假難民係度??
前排班南亞友係尖沙咀公然劈友, 跟住多單街頭仇殺, 而家又出埋呢D打刦事件, 香港仲要在這方面因循怠惰到幾時???

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1914703/即時-港聞-千萬錶行劫案-女店員親述四匪3分鐘內打劫過程-操流利廣東話-Hello-打劫呀
作者: keung135     時間: 2023-3-27 07:01

正常
泡沫經濟下 物價互競爭炒賣向上

錢不值錢 自然人不是人

真係復常 係回到七十年代大圈幫咁
現在南亞幫

社會正行搵唔到食 好自然廷而走險

金融科研難社會全面 只益小部分老千

官肥民瘦 十足日本條死路
作者: imissyousomuch     時間: 2023-3-27 07:58

引用:
原帖由 keung135 於 2023-3-27 07:01 發表

正常

錢不值錢 自然人不是人

現在南亞幫

當年犯民香蕉紅惹落的禍
作者: 面交player     時間: 2023-3-27 08:02

證明賣錶的平時人品有幾差,無街坊肯佢報警。

點解自己公司咁多員工無人報到警?
作者: 面交player     時間: 2023-3-27 08:05

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-3-27 06:50 發表

尖沙嘴WK Square錶行遭劫走千萬元名錶案,警方仍在追緝4名涉案南亞搶匪下落, 其中一名經歷遇劫過程的店員Winnie接受《星島頭條》訪問,憶述事發劫案經過時仍猶有餘悸,直指四匪熟門熟路專擸「金勞」等貴價錶,她感嘆當日老闆一度追出門口至街頭,哀求其他途人代為報警,結果無一理會,最終有熱心途人拍下接應賊車的車牌,惟證實是套假牌車, 若及早有見義勇為途人代為報警,結局或會改寫。

...
香港人要多謝超雄 ,民主鬥士+正義法官律師
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 08:12

美麗新香港。
作者: 大寶二寶     時間: 2023-3-27 08:12

咁店員Winnie唔識報警?
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 08:12

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-3-27 08:12 發表

美麗新香港。
係國安法下,政府真正既民生唔攪,理埋d無謂既政治,例如少少事都話敏感,有意傷害中港關係等等,但實質死人塌樓又唔理,所以民生唔好政府做得差,咪關國安法事
作者: ie7     時間: 2023-3-27 08:15

引用:
原帖由 面交player 於 2023-3-27 08:02 發表

仲要天真到話如果有途人報警,結局或會改寫喎,拍戲咩
作者: montejo     時間: 2023-3-27 08:22

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-3-27 06:50 發表

...
hello ,打劫呀!………就係操流利廣東話!
作者: ilikefuck     時間: 2023-3-27 08:23

又要多撚謝難民之父
作者: 西門官人07     時間: 2023-3-27 08:24

無買保險咩?追出去咁勇?
作者: Kenny~     時間: 2023-3-27 08:26

引用:

...
一早就應踢走南亞撚啦
作者: 哈囉原始的菠菜     時間: 2023-3-27 08:28

無奶油咁貴重舖頭無警鐘,保險唔賠
作者: 面交player     時間: 2023-3-27 08:32

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-3-27 08:12 發表

係國安法下,政府真正既民生唔攪,理埋d無謂既政治,例如少少事都話敏感,有意傷害中港關係等等,但實質死人塌樓又唔理,所以民生唔好政府做得差,咪關國安法事
異視無錢零圓購, 多謝南亞之父。
咁多人視法律為無物, 多謝 某法學教授宣揚, 法律第二 違法達義。

惡意拉布,工程超支, 佔中霸街,放火燒人燒鋪, 拆檔, 包圍圍村  ,逼人罷工, 起人山墳。

2019聲稱生活必涉政治, 威逼中立的大多數選邊。

邊班人攪壞政治同民生 , 大家都知。
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 08:36

引用:
原帖由 面交player 於 2023-3-27 08:32 發表

異視無錢零圓購, 多謝南亞之父。
咁多人視法律為無物, 多謝 某法學教授宣揚, 法律第二 違法達義。

惡意拉布,工程超支, 佔中霸街,放火燒人燒鋪, 拆檔, 包圍圍村  ,逼人罷工, 起人山墳。

2019聲稱生活必涉政治, 威逼中立的大多數選邊。

邊班人攪壞政治同民生 , 大家都知。
走哂啦,走得7787啦,仲賴,係宜家正苦管得唔好啦

作者: pk_man_11     時間: 2023-3-27 08:40

引用:

...
多謝南亞天父張超雄不過佢走左路
作者: pk_man_11     時間: 2023-3-27 08:41

引用:

曱甴又話要政治,吾要民生依家又改立場好快又改去奶共
作者: panpeter     時間: 2023-3-27 08:44

引用:

曱甴都講民生?咪玩啦!
作者: 凡間薯仔     時間: 2023-3-27 08:46

多謝 張c h
作者: danny.chai     時間: 2023-3-27 08:47

新興勢力
作者: Zzlaz     時間: 2023-3-27 08:48

hello Hong Kong
作者: dartarrow     時間: 2023-3-27 08:49

如果係水貨錶有冇得買保險?
作者: Superboy2047     時間: 2023-3-27 08:51

放心,老闆唔買保險真係要做返打工仔。諗下自己點樣定經好過。
作者: JamesJamesLau     時間: 2023-3-27 08:52

引用:

...
屌佢淨係講途人自己唔報警
報個警就改寫就卡張左啦
作者: andysan4     時間: 2023-3-27 08:52

圖片附件: 20180910_4c979ac348bd5a70c56d71m9lCCnHTnA.gif (2023-3-27 08:52, 879.42 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: SimonJZL     時間: 2023-3-27 08:54

憑幾隻字就肯定流利?呢位女店員咁肯定,係唔係要查下佢? 
作者: 另一個天堂     時間: 2023-3-27 08:55

又幾有禮貌喎
作者: 假如真空的榴槤     時間: 2023-3-27 08:58

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-3-27 08:36 發表

你講野啊,走左10分1都冇,曱甴本色講就無敵
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-27 09:04

引用:

你位議員兄弟攪岀嚟架
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 09:05

引用:
原帖由 montejo 於 2023-3-27 08:22 發表

hello ,打劫呀!………就係操流利廣東話!
你去日本識句ありがとう、すみません、係咪代表你識流利日文?😪
作者: andyy85     時間: 2023-3-27 09:05

引用:

...
佢哋呢一代已經係土生土長香港人,香港出世香港大的佢哋老豆老母先係假難民
作者: cchhii328     時間: 2023-3-27 09:05

多謝張超雄議員為香港帶來穩定與繁榮
祝你全家個個有絕症不得好死 🤬🤬🤬
作者: 蛇喰夢子     時間: 2023-3-27 09:07

報乜警,按個制直駁去警局啦,唔係無保全系統呀?
作者: sdmy     時間: 2023-3-27 09:15

店員唔識報警
作者: pk426624     時間: 2023-3-27 09:16

引用:

...
多謝南亞之父囉
作者: 無奈的火雲邪神     時間: 2023-3-27 09:18

要多謝政棍公X黨帶挈,就係呢班政棍放嘅炸弹
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-3-27 09:19

引用:

...
途人代為報警?你地員工唔識報警?
你都識講你老細可以追出去,即係賊人走晒,你班同事都唔報警?
作者: FatSamam     時間: 2023-3-27 09:22

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2023-3-27 07:58 發表

當年犯民香蕉紅惹落的禍
呢條友而家冇晒消息😁
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-3-27 09:23

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-3-27 09:05 發表

你去日本識句ありがとう、すみません、係咪代表你識流利日文?😪
我識

阿豬媽

係咪我有流利韓文?
作者: 沙灘青蛙     時間: 2023-3-27 09:26

南亞之父又一功績
作者: JNC117     時間: 2023-3-27 09:26

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-27 09:19 發表

途人代為報警?你地員工唔識報警?
你都識講你老細可以追出去,即係賊人走晒,你班同事都唔報警?
佢既意思可能係途人不幫忙捉賊
作者: Wai7412002     時間: 2023-3-27 09:27

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2023-3-27 07:58 發表

當年犯民香蕉紅惹落的禍
依家冇犯民,咁建制唔糾正,係咪建制延續呢個禍呢
作者: SOHEUNG     時間: 2023-3-27 09:28

引用:
原帖由 無奈的火雲邪神 於 2023-3-27 09:18 發表

要多謝政棍公X黨帶挈,就係呢班政棍放嘅炸弹
其實美國總統成日一句行政命令就settle一件法案, 點解香港唔可以打死條法例
作者: m40     時間: 2023-3-27 09:28

引用:

依家啲反對派冇晒
做得好唔好都冇人管,冇得投訴
好唔好就見仁見智啦

不過現實係近排啲葉繼歡式的劫案越來越多
希望唔會發生大街大行槍戰就好了⋯
作者: chanmanwong     時間: 2023-3-27 09:31

問:cut有線難啲定call某紀律部隊難啲?(10分題)

https://www.hk01.com/突發/881517/尖沙咀錶舖劫案-劫匪爆粗播歌講hello一刀劈爛錶盒-老闆斥猖狂

圖片附件: mobile_1.jpg (2023-3-27 09:31, 341.68 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 天久可勝范高爾     時間: 2023-3-27 09:37

打劫都咁有禮貌講 : hello hongkong 抵你搶到 1000 萬貨,收 2 折都有 200 萬,一人 50 都好!使晒返嚟又做多單…
作者: sdmy     時間: 2023-3-27 09:44

引用:
原帖由 chanmanwong 於 2023-3-27 09:31 發表

https://www.hk01.com/突發/881517/尖沙咀錶舖劫案-劫匪爆粗播歌講hello一刀劈爛錶盒-老闆斥猖狂
要有效果,報東張
作者: 星升升     時間: 2023-3-27 09:45

多謝黃絲犯民公民黨
作者: wkkenneth     時間: 2023-3-27 09:46

又要多謝香蕉雄啦
作者: productdesigner     時間: 2023-3-27 09:54

引用:

...
古有省港旗兵,今有南亞大盜
作者: 左冷禪     時間: 2023-3-27 09:55

假槍都唔洗拎就咁用刀都劫成千萬,人地都睇通哂你地運作,開係呢的地方預左
作者: nicekate     時間: 2023-3-27 09:57

引用:
原帖由 productdesigner 於 2023-3-27 09:54 發表

古有省港旗兵,今有南亞大盜
係阿里巴巴大盜!我間中都有去呢度嘅大家樂食飯,呢個商場的錶行真係不設防。旺角啲二手店全部兩度玻璃門設計,好似銀行咁!

作者: mint_tear     時間: 2023-3-27 10:03

引用:

...
垃圾政府養垃圾
作者: 二叔公     時間: 2023-3-27 10:08

引用:
原帖由 chanmanwong 於 2023-3-27 09:31 發表

警方冇人聽電話?咪玩啦,正常保安系統係直接駁去999報案中心的!
作者: 9big     時間: 2023-3-27 10:09

南亞鬼偷 黃人當睇唔到。完全無聲出 
作者: 木伽四點     時間: 2023-3-27 10:10

仲多貨過AD
吾扑你扑邊個 !?
作者: fanla22fanla     時間: 2023-3-27 10:13

會唔會自導自演?查吓先好
作者: KIRIN686     時間: 2023-3-27 10:13

多謝難民教主香蕉雄
作者: ask20082008     時間: 2023-3-27 10:15

引用:

...
多謝南亞之父  張超雄, 條仆街搞亂香港後就走佬去英國
作者: GS獅王     時間: 2023-3-27 10:15

引用:
原帖由 二叔公 於 2023-3-27 10:08 發表

警方冇人聽電話?咪玩啦,正常保安系統係直接駁去999報案中心的!
乜L野保安公司?執柒左佢啦九吹又當真,真係講左當做左
作者: 含L至軟     時間: 2023-3-27 10:22

引用:

做其他嘢氹唔到亞爺開心嘛!你懂的
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-3-27 10:24

幫你撲埋上去捉賊好唔好?
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 10:26

引用:
原帖由 m40 於 2023-3-27 09:28 發表

依家啲反對派冇晒
做得好唔好都冇人管,冇得投訴
好唔好就見仁見智啦

不過現實係近排啲葉繼歡式的劫案越來越多
希望唔會發生大街大行槍戰就好了⋯
咪係囉,唔係全部反對派係黃屍,忠言逆耳,當所有反對既真實聲音都被沒掉時,全部都用自己既標準去做,做得唔好、錯左無人提、無人理,唔知道問題在邊,又點會有改進同進步。宜家李家超既管治方式一d都唔透明,淨係刷內地鞋,一切跟隨中央指示,林鄭雖然都唔係好,但起碼實事求事同關注下民生,宜家根本唔識管/管唔到,只是報喜不報憂和講不切實際既說話,以前合格現在唔合格

作者: estateman     時間: 2023-3-27 10:27

引用:

...
搵香焦雄啦⋯⋯
作者: jay2yeung     時間: 2023-3-27 10:34

引用:
原帖由 蛇喰夢子 於 2023-3-27 09:07 發表

香港唔係咁落後呀

內地小店都有啦
作者: 1223456     時間: 2023-3-27 10:39

代報警?其實自己吾識報?金铺都自己有鐘丫,有過千萬貨,求奇租铺仔…
作者: alvinip2     時間: 2023-3-27 10:42

引用:
原帖由 假如真空的榴槤 於 2023-3-27 08:58 發表

你講野啊,走左10分1都冇,曱甴本色講就無敵
剩係佢自己都未走啦!大把仲係香港
作者: AP27     時間: 2023-3-27 10:46

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2023-3-27 08:26 發表

一早就應踢走南亞撚啦
呢d死南亞狗賊/巴基躝癱狗禍港毒瘤百害而無一利一定要剷除
作者: AP27     時間: 2023-3-27 10:50

引用:
原帖由 mint_tear 於 2023-3-27 10:03 發表

垃圾政府養垃圾
完全同意,特衰正苦係搞亂香港的幕後黑手  收容南亞狗賊/巴基躝癱狗係嚴重危害香港安全的根源
作者: AP27     時間: 2023-3-27 10:52

引用:
原帖由 cchhii328 於 2023-3-27 09:05 發表

多謝張超雄議員為香港帶來穩定與繁榮
祝你全家個個有絕症不得好死 🤬🤬🤬
呢條死香蕉雄死後燒佢春袋,生件低能女有排佢受
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-27 10:55

土生土長南亞裔??
作者: 開心大少奶老公     時間: 2023-3-27 10:56

香港本土人扮大陸人?
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-27 10:57

引用:
原帖由 ie7 於 2023-3-27 08:15 發表

仲要天真到話如果有途人報警,結局或會改寫喎,拍戲咩
事後講乜都得
作者: hingfai709a     時間: 2023-3-27 10:59

假難民禍港, 但係, 身為保安局局長, 就掛住去唱K, 打羽球, 算唔算失職?

圖片附件: image.png (2023-3-27 10:59, 1.06 MB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: image.png (2023-3-27 10:59, 234.31 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: cannabisbaby

作者: AP27     時間: 2023-3-27 11:06

一定要清拆重慶大廈重建,重慶大廈現在污煙瘴氣,係南亞狗犯罪集團的大本營
剷除所有南亞狗賊/巴基躝癱狗還香港安定繁榮
作者: AP27     時間: 2023-3-27 11:07

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2023-3-27 10:59 發表

假難民禍港, 但係, 身為保安局局長, 就掛住去唱K, 打羽球, 算唔算失職?

一件垃圾
作者: cannabisbaby

作者: 我係Miss大佬     時間: 2023-3-27 11:08

係間店防盜好有問題,又唔見旺角近廣華成條街表店,唔去刼
作者: hingfai709a     時間: 2023-3-27 11:09

引用:
原帖由 AP27 於 2023-3-27 11:07 發表

一件垃圾
重點係, 納稅人要出糧比佢, 而且, 佢霸住個位, 阻住有本事嘅人坐佢個位去幹實事
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2023-3-27 11:11

Hello Hong Kong 
作者: Newpopcorn4     時間: 2023-3-27 11:14

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-3-27 08:36 發表

200萬人走曬? 
即係香港得番500萬人?
作者: 睇天做人     時間: 2023-3-27 11:24

多得弓黨
作者: 可愛大囗仔     時間: 2023-3-27 11:27

引用:
原帖由 面交player 於 2023-3-27 08:02 發表

因為個個用唉瘋14,吾舍得拿出來用,怕劫匪番轉頭搶埋
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 11:29

引用:
原帖由 pk426624 於 2023-3-27 09:16 發表

多謝南亞之父囉
咁又唔好賴哂南亞裔,就算南亞裔唔偷香港都偷啦😪
https://youtu.be/7O6iajHpbZM

https://youtu.be/MUKjX1jRZJA
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 11:30

引用:
原帖由 蛇喰夢子 於 2023-3-27 09:07 發表

可能咁岩個日壞左/系統未更新😅
作者: 淨骨頭     時間: 2023-3-27 11:34

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2023-3-27 11:27 發表

因為個個用唉瘋14,吾舍得拿出來用,怕劫匪番轉頭搶埋
笑咗
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 11:34

引用:

警方不嬲都係呃人工,重要緊急關頭梗係搵唔到🥺😔😪
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-27 11:36

引用:
原帖由 sdmy 於 2023-3-27 09:44 發表

要有效果,報東張
東張係追討賠償性質,呢d大案都做埋警方㑖洗做
作者: 天生浪漫的留言     時間: 2023-3-27 11:38

根本從來d悍匪劫案都係香港人背後策劃,行動,但多數事前練習流利國語口音,意圖轉移警方視綫,係今次呢個豬隊友唔小心講返自己母語
作者: 二叔公     時間: 2023-3-27 11:39

引用:
原帖由 GS獅王 於 2023-3-27 10:15 發表

乜L野保安公司?執柒左佢啦九吹又當真,真係講左當做左
咁咪即係保安公司有問題囉,關警方咩事呢?啲仆街黃絲乜嘢都𡃤警察唔做嘢!
作者: 農場藍色腳毛     時間: 2023-3-27 11:45

新香港人?無人正視問題,俾佢地落地生根,犯左事都唔使遣反!?
作者: chanmanwong     時間: 2023-3-27 11:49

引用:
原帖由 二叔公 於 2023-3-27 10:08 發表

可能太多人一齊報警,惡意搞事,支持警方會追究責任
作者: 山大     時間: 2023-3-27 11:51

生意好啊
作者: 天生浪漫的留言     時間: 2023-3-27 11:52

引用:
原帖由 農場藍色腳毛 於 2023-3-27 11:45 發表

新香港人?無人正視問題,俾佢地落地生根,犯左事都唔使遣反!?
香港人係台灣殺左人都唔洗遣返台灣槍斃啦
何況打劫? 好少事姐 無不斷打劫 銷贓 再呃保險 再做大個餅 形成一條產業鏈 配合極度寬鬆既香港法律 香港人都無今日既富庶同老財富啦 人地重操故業姐

作者: 碌碌無限     時間: 2023-3-27 11:53

起碼沒打砸燒傷人⋯⋯不幸中之大幸!

途人報警可改歴史?咪玩啦!依家啲人見唔到其他人落難,只係會攞手機出嚟影同擺上網,點會報警叫白車搵消防去惹麻煩?

幾年前屋企有老人家俾地鐵車門夾住件衫,叫救命搵人㩒制通知車長,嗰陣成車人沒人幫過手!好彩到下個站開門沒事!自始,我常常自勉要俾嗰班人更冷血!哈哈!
作者: 天生浪漫的留言     時間: 2023-3-27 12:01

引用:
原帖由 keung135 於 2023-3-27 07:01 發表

正常

錢不值錢 自然人不是人

現在南亞幫

一國兩制加埋中港邊境,好處就係用香港證明比全中國14億人睇,共產黨cross over中國人先work,無共產黨管治下既中國人(即香港人)係唔work,你見唔見d香港人或者南亞裔可以係中國内地打到劫而全身而退?
作者: kamiry     時間: 2023-3-27 12:04

Hello Hong Kong

作者: 天生浪漫的留言     時間: 2023-3-27 12:04

唔排除港燦老闆自導自演,比少少錢南亞裔亡命之徒,最後呃埋保險,警方重心應先調查該店老闆。