標題: 命裡有時終須有|警世文!19歲女中17.4億港元彩券 一個常見原因見財化水 | am730 [打印本頁]

作者: supremeabc     時間: 2023-3-26 17:30

咁大打擊真係會痴線或想自殺 ! 唯有講句整定唔係妳嘅點都唔會得到囉 !

「命裡有時終須有,命裡無時莫強求」,非常適合套用在英國這位女士身上。她及男友用同一組數字,定時定候持續購買歐洲百萬彩(Euromillions),結果真的中了,獎金達1.82億英鎊(約17.4億港元),他們當然開心到不得了,然而很快便由天堂直墮地獄,一個仙都拎唔到,可能寧願從來都無中過獎,到底發生過甚麼事?
事主Rachel Kennedy的遭遇事發已經兩年,但因達「警世文」級數,近日因歐洲百萬彩又再累積出巨額彩池,而再被英國傳媒翻炒,讓民眾警剔。當年仍為大學生、19歲的Rachel及21歲的男友,挑選了6、12、22、29、33作「主要號碼」,再揀了6及11為「幸運號碼」,然後用每期自動轉帳的形式持續購買。結果5期過後,真的攪出了他們買的7個號碼,派彩1.82億鎊,Rachel透過手機app查閱,app也向她發出「Winning Match」,告訴她選的號碼跟中獎的一樣。
Rachel於是立即通知男友及媽媽,大家都覺得難以置信,滿心歡喜的她接著便致電歐洲百萬彩方面登記領獎,職員也告訴她「是的,你選的號碼全中了」,但接下來是令人晴天霹靂的噩耗,「但你戶口不夠錢,所以沒有過數,沒有買到彩券」。
警世文的主旨,就是提醒大家避免一個很多人都試過的疏忽︰用自動轉帳,但戶口唔夠錢。Rachel直言「本來我攀上了世界之巔,以為自己中獎,但原來沒有,男友比我更加難過」。男友Liam說,「我心都碎了……本來還在幻想夢想家居及名車……」欲哭無淚。

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/國際/命裡有時終須有-警世文-19歲女中17.4億港元彩券-一個常見原因見財化水/368161

作者: srsv     時間: 2023-3-26 17:43

地獄黑仔
作者: lpj88     時間: 2023-3-26 17:46

戶口唔夠錢就落唔到注, 落到注即系夠錢.
佢落完注唔知架咩?
作者: XXXXXXXXXX     時間: 2023-3-26 17:48

「命裡有時終須有,命裡無時莫強求」
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-26 17:51

塞翁失馬,焉知非福
作者: ansonkpl     時間: 2023-3-26 18:14

不賭是贏錢
作者: 剎華     時間: 2023-3-26 18:18

我從不買六合彩~~無贏亦無輸~~~
作者: js2939     時間: 2023-3-26 18:24

你買佢就唔中啦
作者: SOHEUNG     時間: 2023-3-26 18:29

疑點:世間有無一個國家既彩票公司甘浪費資源中彩是屬於上一期的彩票都出個短訊通知你一聲:你中了不過是上一期的票, 多謝惠顧甘搞笑
作者: 士祿架     時間: 2023-3-26 18:31

用APP期期手動買都好方便姐,衰貪方便
作者: bbq491     時間: 2023-3-26 18:33

既然買唔到点解仲會收到winning match ?
作者: tommwins     時間: 2023-3-26 18:34

真係on9 所以我從唔自動轉帳
作者: bbq491     時間: 2023-3-26 18:35

引用:
原帖由 js2939 於 2023-3-26 18:24 發表

你買佢就唔中啦
騙局
作者: 小小荀盤     時間: 2023-3-26 18:36

買到又唔會中呢,人為操作
作者: dulinomo     時間: 2023-3-26 18:37

香港的太少錢了,呃鳩人
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-3-26 18:38

有賭未為輸,故事教訓係記住入足夠錢去投注戶口
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2023-3-26 18:38

引用:
原帖由 supremeabc 於 2023-3-26 17:30 發表

咁大打擊真係會痴線或想自殺 ! 唯有講句整定唔係妳嘅點都唔會得到囉 !

「命裡有時終須有,命裡無時莫強求」,非常適合套用在英國這位女士身上。她及男友用同一組數字,定時定候持續購買歐洲百萬彩(Euromillions),結果真的中了,獎金達1.82億英鎊(約17.4億港元),他們當然開心到不得了,然而很快便由天堂直墮地獄,一個仙 ...
戶口冇錢都可以下注?咁真係抵死一世窮L。。。
作者: 鳳凰美韵     時間: 2023-3-26 18:44

引用:
原帖由 lpj88 於 2023-3-26 17:46 發表

佢落完注唔知架咩?
佢地長時間買同一組號碼,畀你都會買到幾個月之後唔check有無成功買到啦~
作者: 免費的所以     時間: 2023-3-26 18:44

唔夠錢扣數,又掂樣買到呀!?
作者: choopper     時間: 2023-3-26 18:44

乜有賭場可以賭白頭片架咩,老作新聞呃like
作者: IronmanXX     時間: 2023-3-26 18:46

Oh.....
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-3-26 18:46

引用:
原帖由 supremeabc 於 2023-3-26 17:30 發表

「命裡有時終須有,命裡無時莫強求」,非常適合套用在英國這位女士身上。她及男友用同一組數字,定時定候持續購買歐洲百萬彩(Euromillions),結果真的中了,獎金達1.82億英鎊(約17.4億港元),他們當然開心到不得了,然而很快便由天堂直墮地獄,一個仙 ...
唔明喎,戶口無錢,即係買唔到,買唔到,即係無得中,又點會有短訊話你知中獎?

不過外國人既野,我地識條鐵咩!
作者: 木伽四點     時間: 2023-3-26 18:55

戶口冇錢但又買左彩票
系統系咪玩嘢
作者: productdesigner     時間: 2023-3-26 18:56

引用:

不賭是贏錢,已經賺咗落注啲💰
作者: 非誠勿妖     時間: 2023-3-26 18:58

作者: bbq491     時間: 2023-3-26 18:59

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-26 18:46 發表

唔明喎,戶口無錢,即係買唔到,買唔到,即係無得中,又點會有短訊話你知中獎?

唯一解釋係外國d人工智能淨係知佢中唔中到獎, 唔知佢戶口剩餘幾多錢
所以話人工智能哩家野未來可以完全取代人類只是 Bull shit
作者: ep905     時間: 2023-3-26 19:00

嘥氣,佢個戶口吾夠錢買彩票,即係交易吾成功,為何個app會同佢講中咗彩票
作者: cychowhk     時間: 2023-3-26 19:01

落唔到注 app 點會出 Winning Match
作者: A1000     時間: 2023-3-26 19:03

老千。
作者: 心即性.性即是道     時間: 2023-3-26 19:06

不够錢不會下注無下注電腦無這期記錄怎會通知你中又說戶口無錢下注硬食下肚成份居多我都是自動轉賬戶口無錢馬會出信通知
作者: bbq491     時間: 2023-3-26 19:07

引用:
原帖由 ep905 於 2023-3-26 19:00 發表

嘥氣,佢個戶口吾夠錢買彩票,即係交易吾成功,為何個app會同佢講中咗彩票
馬會就係知佢嗰期無錢買先至開出佢嗰6個号碼仲要大鑼大鼓刺激下佢哋
作者: C_FoodAss     時間: 2023-3-26 19:08

叫左佢 搵多d錢架啦
作者: bbq491     時間: 2023-3-26 19:10

引用:
原帖由 A1000 於 2023-3-26 19:03 發表

老千。
天下烏龜一樣黑
作者: 三万光年     時間: 2023-3-26 19:10

引用:
原帖由 js2939 於 2023-3-26 18:24 發表

你買佢就唔中啦
有甘架可能
作者: 神氣錯過的蘋果     時間: 2023-3-26 19:17

個男仔有啲似迪布尼
作者: 神氣錯過的蘋果     時間: 2023-3-26 19:19

同一組號碼買咗五次就中真係好好運 我都係咁買法 但買咗十九幾年最叻都係中3.5字
作者: 摒息諸緣     時間: 2023-3-26 19:43

引用:

你買佢就唔中啦
一語道破
作者: lctj9     時間: 2023-3-26 19:45

6、12、22、29、33作「主要號碼」,再揀了6及11為「幸運號碼」

主要號碼跟幸運號碼係分開, 可以重覆出現在兩邊?
作者: estateman     時間: 2023-3-26 19:47

引用:
原帖由 srsv 於 2023-3-26 17:43 發表

地獄黑仔
接下來人生應該
黑運連連
折磨至死
作者: 何小敏     時間: 2023-3-26 19:49

引用:

你買佢就唔中啦
電腦知有人買這組合號碼,就未必會開這些號碼。
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-26 19:53

比人搵笨7🙄
作者: kwoklso6     時間: 2023-3-26 19:54

財產事小,最緊要身體健康姐,唯有咁諗啦🙄🥺🥹
作者: simon33331387     時間: 2023-3-26 19:55

係咪所選.号蚂要依次序開出?否則唔會派咁多錢
作者: 多瑙河     時間: 2023-3-26 19:57

引用:

反為第一件好事都未呢
作者: ryderdralpha     時間: 2023-3-26 20:00

Holy shit
作者: sugerbabe001     時間: 2023-3-26 20:03

天意
作者: KRAMHERO     時間: 2023-3-26 20:06

乜嘢係警世文?唔夠錢冇買到又點會同你講中咗呢?狗屁不通!
作者: jetdone     時間: 2023-3-26 20:11

引用:
原帖由 KRAMHERO 於 2023-3-26 20:06 發表

乜嘢係警世文?唔夠錢冇買到又點會同你講中咗呢?狗屁不通!
警世文咪話你知你就快中奬仲唔去入錢到銀行, 當預言係作故仔囉.
作者: yung323     時間: 2023-3-26 20:12

如果有買到一樣係唔會中,十賭十騙千其唔好上當
作者: $navyseals     時間: 2023-3-26 20:25

世間事無巧合,所有你見的事都是唯一發生的事。

釋迦牟尼佛
作者: tko_investor     時間: 2023-3-26 20:36

引用:

佢個case其實就係因為過唔到數先會中, 如過到數就一定唔中
作者: leewong7

作者: wingleung0406+     時間: 2023-3-26 20:47

生死有命 富貴由天
作者: 21.0975K     時間: 2023-3-26 20:50

又呃9人 
作者: armking96     時間: 2023-3-26 21:09

引用:

命裏有時終須有 命裏無時莫強求
作者: Artsfan     時間: 2023-3-26 21:09

太幸運,避過被煲湯一劫
作者: mange     時間: 2023-3-26 21:17

冇俾到錢買,何來通知 winning match? 嗰系統都幾有問題喎。
作者: 富加美     時間: 2023-3-26 21:31

到佢買左就唔會出里幾個號碼啦。
作者: 大擰樂     時間: 2023-3-26 21:31

都幾靓女
作者: productdesigner     時間: 2023-3-26 21:35

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-26 18:46 發表

手機app只係對佢買個號碼中唔中,但係無理會佢有無過數買 

Rachel透過手機app查閱,app也向她發出「Winning Match」,告訴她選的號碼跟中獎的一樣

作者: LauLQ     時間: 2023-3-26 22:54

都買唔到講乜都得
拎住份marking 講我明明想咁答但支筆無墨一樣
作者: 好滋味     時間: 2023-3-26 22:58

難明
作者: johnwkk     時間: 2023-3-26 23:38

星期六賭波輸晒星期日刨左馬仔三串七Q
無錢買
點知就係無入錢果期中晒  
終於明白什麼叫唔洗恨
作者: klfcim     時間: 2023-3-26 23:42

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-26 18:18 發表

我從不買六合彩~~無贏亦無輸~~~
無贏就是輸!
作者: 生生不息2014     時間: 2023-3-26 23:59

引用:
原帖由 simon33331387 於 2023-3-26 19:55 發表

係咪所選.号蚂要依次序開出?否則唔會派咁多錢
相信同美國強力球一樣,有兩組數字選。一組選五個一組選一個兩組都係一至九十九個數字。
作者: 球場上的貴公子     時間: 2023-3-27 01:58

無落注咪即係唔中囉,自己on又話見財化水
作者: hotsummer77     時間: 2023-3-27 02:25

真正見財化水
作者: hwwong     時間: 2023-3-27 03:53

即是, 命中註定不是你...
作者: Regjamie     時間: 2023-3-27 04:44

引用:

大佬翻炒舊嘢加警世文3個字就變新聞
作者: Regjamie     時間: 2023-3-27 04:53

我有三個組合既六合彩,只要我醒起我就會買。有一次,做野晏咗起深圳回來,冇買到,返到屋企,聽到新聞姐姐讀攪珠號碼,我如果買,其中一條會中五個半字。自此之後,如果冇買,我一定不聽不睇,費事眼冤。我仲記得果其二獎係135萬幾。
作者: 中環浪漫的裙     時間: 2023-3-27 04:56

唔中獎就自動轉帳  中頭獎就話你戶口冇錢正老千
作者: 電梯原始的獅子     時間: 2023-3-27 05:06

只可高歌一曲,
難分真與假 人面多險詐
幾許有共享榮華 簷畔水滴不分差

無知井裡蛙 徙望添聲價
空得意目光如麻 誰料金屋變敗瓦

命裡有時終須有 命裡無時莫強求

雷聲風雨打 何用多驚怕
心公正白壁無瑕 行善積德最樂也

命裡有時終須有 命裡無時莫強求

人比海裡沙 毋用多牽掛
君可見漫天落霞 名利息間似霧化
君可見漫天落霞 名利息間似霧化😌😌😌
作者: 剎華     時間: 2023-3-27 05:09

引用:
原帖由 klfcim 於 2023-3-26 23:42 發表

無贏就是輸!
賭仔就係咁諗,所以愈賭愈多,咁就愈輸愈多了。
作者: 飛天盒仔     時間: 2023-3-27 05:56

引用:

唔夠錢乜嘢通知都無?
作者: density     時間: 2023-3-27 06:51

唔係你嘅就點都恨唔到
作者: 大有爺     時間: 2023-3-27 08:13

比死更難受
作者: 4player     時間: 2023-3-27 08:32

引用:

如果條女跟我,我每晚可比幾百億佢
作者: Coke_duo     時間: 2023-3-27 09:00

引用:

咁大打擊真係會痴線或想自殺 !<<<
咩大打擊?從來都不屬於佢,從來都未擁有過。
作者: ballking113     時間: 2023-3-27 09:09

似賭場宣傳技量多D,叫大家入定$去投資戶口

時不時就有呢D,無買但中左的吹水新聞
作者: turtoise123     時間: 2023-3-27 09:10

比你買到仲會開到出黎? 我唔信
作者: CC_CHAN256     時間: 2023-3-27 09:12

引用:

條鬼妹幾正,肯定好好啪
作者: arrma     時間: 2023-3-27 09:31

no eyes see
作者: 無盡難吃的水果     時間: 2023-3-27 09:57

試下張6個號碼,買六合彩都好,有冇機會中🤣🤣
作者: 勇猛可憐的芒果

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 無盡浪漫的碼頭     時間: 2023-3-27 10:22

So sad 
作者: SimonJZL     時間: 2023-3-27 10:58

冇過數就冇買,何來化水? on9
作者: hingfai709a     時間: 2023-3-27 11:15

當發咗場夢囉
作者: 番攤士碌架     時間: 2023-3-27 11:21

無錢,怎會買到 ???

香港的六合彩,我有用固定投注指示
當時單式接受 $5 一注
現在只要馬會戶口,一直有結餘
都可用 $5 下注指定號碼,當年一共填了 5注,合共 $25蚊
無錢,唔會幫你買
但有五次機會,再會試下一期,再扣數買
五次都不成功,便會取消
作者: 劉本仁     時間: 2023-3-27 11:31

引用:
原帖由 lpj88 於 2023-3-26 17:46 發表

佢落完注唔知架咩?
有古怪,有可能太多人謀住佢d錢,然後作個故仔話唔夠錢買。如果太多人知佢係咁多錢,佢就會成為下一個謀財害命既受害者
作者: johnwkk     時間: 2023-3-27 11:40

引用:
原帖由 Regjamie 於 2023-3-27 04:53 發表

我有三個組合既六合彩,只要我醒起我就會買。有一次,做野晏咗起深圳回來,冇買到,返到屋企,聽到新聞姐姐讀攪珠號碼,我如果買,其中一條會中五個半字。自此之後,如果冇買,我一定不聽不睇,費事眼冤。我仲記得果其二獎係135萬幾。
忘記他
作者: 山大     時間: 2023-3-27 11:51

只可怪自己….
作者: VegetaSuper     時間: 2023-3-27 12:00

好靚女,成個明星咁。唔中都大把搵錢機會。
作者: 大鄉里     時間: 2023-3-27 12:05

on9,都無買!
我期期六合彩都中!
作者: launch_date     時間: 2023-3-27 12:19

引用:

你買佢就唔中啦
地獄黑仔皇,都是咁樣中獎的~~~ 

睇人賭鋪鋪中,以為好好彩
到真係落注就鋪鋪輸,中咗都洗突,再黑D,就好似佢咁
作者: laws168168     時間: 2023-3-27 12:22

問題條女連基本的存款都沒,還想買買。。。
作者: 天生夜筍盤     時間: 2023-3-27 12:59

地獄黑仔王 話是話條女幾正
作者: 段捨離     時間: 2023-3-27 13:37

引用:
原帖由 木伽四點 於 2023-3-26 18:55 發表

戶口冇錢但又買左彩票
系統系咪玩嘢
輸又照扣你錢(有錢時先扣當透支)  中左話你無買過  吹帳
作者: 一個討論者3.0     時間: 2023-3-27 13:40

條女肥咗D, 個樣有D似功夫熊貓嘅浣熊師傅

圖片附件: 1e30e924b899a9014c08d3be5ac71d7b02087af45fa2.jpeg (2023-3-27 13:40, 67.26 KB) / 該附件被下載次數 3