標題: 將軍澳居民遊行反填海 參加者須戴號碼牌 數十警戒備 大會:應審視限制 [打印本頁]

作者: cwbguy     時間: 2023-3-26 15:01

引用:
將軍澳都會駅業主委員會今日(26日)發起遊行,反對將軍澳132區填海和興建厭惡性設施,是限聚令取消後首個合法遊行集會。遊行雖獲警方批准,但施加多項條件。所有參加者都須戴由大會發出的頸卡牌以作識別,否則不可參加。遊行在雨中舉行,約有數十居民出席

據《星島頭條》記者在現場所見,參與遊行人數不多,大概只有數十人參與,警方亦派出警民關係組及軍裝警察在場維持秩序,大約二、三十人。每名參加者均戴上頸卡牌,遊行隊頭在上午11時許於調景嶺體育館外的南面公園出發。「中科監察」主席、港方略首席研究員潘焯鴻亦有出席遊行。現場集會分為集會區和記者區,進入集會區必須戴上頸卡牌以示身分,記者無法進入集會區。

市民梁先生表示,今次遊行是他人生第一次遊行,指已忍無可忍,批評興建水泥廠會影響區內空氣,又指自己政治立場屬於「深藍」,希望其訴求可讓政府知道。遊行人士王太被問及有關限制,她形容為第一次,指警方有控制權去「掌握一些東西」,她認為沒什麼特別,「都係一個牌」。

主辦方:應審視對遊行嚴厲限制
遊行人士在中午12點22分到達終點將軍澳南海濱長廊,現場可見,警察人數比遊行人士多。主辦方表示,今次遊
行和平進行,彰顯港人可和平理性表達訴求,又指港人有集會、結社等自由,警方應審視對遊行施加的嚴厲限制。

有不願意上鏡的居民指,掛號碼卡是不合理及荒謬,但為了體現公民權利,透過遊行發表意見,唯有遵守規定。

遊行申請人之一、將軍澳民生關注組召集人陳展浚在集會後見記者,指今日參與人數約80人,集會前的口號、宣傳文宣,甚至是衣服顏色都有經過警方審批,建議警方盡快放寬有關限制,讓港人覺得集會遊行權利沒受限。對於反填海訴求,他指要視乎政府回應,下周二會與西貢民政專員開會討論。

本來只係當區居民要示威表達意見,警方應冇咁多限制  
但出現潘焯鴻和陳展浚呢類政客的名字,件事明顯唔簡單,警方小心d有道理
起步時有約80人參與,包括d細路女,到達終點時警察人數比遊行人士更多,即係得返二、三十人  

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/politics/3213764/

圖片附件: image.png (2023-3-26 15:01, 1.16 MB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: image.png (2023-3-26 15:01, 1.13 MB) / 該附件被下載次數 9

作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 15:15

引用:
原帖由 cwbguy 於 2023-3-26 15:01 發表

但出現潘焯鴻和陳展浚呢類政客的名字,件事明顯唔簡單,警方小心d有道理
起步時有約80人參與,包括d細路女,到達終點時警察人數比遊行人士更多,即係得返二、三十人  

新聞來源連結:
https://www.stheadline.com/politics/3213764/
以後再有遊行申請, 警方要作出「反對」~
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-3-26 15:22

引用:
原帖由 cwbguy 於 2023-3-26 15:01 發表

新聞來源連結:
唔係有POST 話申請人同黑暴好朋友嗎
作者: 有效橢圓的秋葵     時間: 2023-3-26 15:26

"業委會強調,葉寶儀或其他協助申請的人士並不代表業委會的立場。業委會指,葉寶儀、聯絡人李栢棠及有關人等一直與黑暴過從甚密,甚至曾援引反對黨進入屋苑宣傳,業委會對此堅決反對。"

做咩佢哋咁講嘅?
作者: 剎華     時間: 2023-3-26 15:28

黃底。完。
作者: 睇天做人     時間: 2023-3-26 15:31

一百都無 廢
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 15:31

引用:

新聞來源連結:
你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 15:32

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-3-26 15:15 發表

以後再有遊行申請, 警方要作出「反對」~
唔需要公安出聲
有人自我審查自我收返已經夠做
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 15:37

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2023-3-26 15:31 發表

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
以後遊行參加者要「實名制」, 事先獲得不反對permit, 才可以遊行~
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 15:37

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2023-3-26 15:32 發表

唔需要公安出聲
有人自我審查自我收返已經夠做
你指戲院發行商??
作者: 果個硬硬的魚蛋     時間: 2023-3-26 15:39

支持政府!最好起埋焚化爐同埋殯儀館
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 15:40

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-3-26 15:37 發表

你指戲院發行商??
戲院嗰度 英皇老闆楊生喎 咁刷鞋梗識做
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-3-26 15:41

呢班被利用的人很可悲 完全唔明自己在賣力
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 15:41

引用:
原帖由 果個硬硬的魚蛋 於 2023-3-26 15:39 發表

焚化爐區區都要有;【自己垃圾、自己處理】~
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 15:42

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-3-26 15:41 發表

呢班被利用的人很可悲 完全唔明自己在賣力
唔及二百幻人賣力;在酷暑下遊行!!
作者: siuhung     時間: 2023-3-26 15:46

起步時有約80人,到達終點時得返二、三十人,即係有50個人變晒做陳方安心,行行下會走咗去恤髮,真係都唔知行黎做乜很嘢!
作者: kingkong_hk     時間: 2023-3-26 15:47

流馬車有冇亂入?
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 15:49

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-3-26 15:37 發表

以後遊行參加者要「實名制」, 事先獲得不反對permit, 才可以遊行~
以後遊行示威準則睇怕都係跟呢樣做標準 但公安啲準則隨時變
作者: kks668     時間: 2023-3-26 15:50

如果單純反對132區填海我也會支持,我不是住那區。
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-3-26 15:50

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-3-26 15:42 發表

唔及二百幻人賣力;在酷暑下遊行!!
你還末知黑貓🐈‍⬛同白貓都係為同一主子較力咩  攪亂局的目的為奪位 !
發生過怪事上媒體的人正是事件參與的一干人等  全部是罪

作者: 香港殺牠死     時間: 2023-3-26 15:51

又話有 100?
作者: peimak     時間: 2023-3-26 15:53

引用:

新聞來源連結:
一定要擺出個強硬姿態以收震懾之校
作者: 小小荀盤     時間: 2023-3-26 15:54

咁小反對,即係大多數贊成
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-3-26 15:54

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2023-3-26 15:31 發表

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
19年前,遊行中發生暴動既情況無咁嚴重,所以唔洗。
19年後,泛民申請遊行,唔識管理遊行人仕秩序,縱容暴力事件發生。
今次警方督導之下,遊行和平進行,無人混入去搞事,咁咪幾好。
唔掛牌,萬一有個三唔識七既蒙面人,隊中掟氣油彈,D人又可以賴係警察扮,賴三賴四。
唔洗實名登記,唔洗掛埋張身份證出離,我覺得已經好寬鬆了。
好多服務行業既人都要掛版返工。
無膽量去承擔,諗住搞事既,咪唔好去遊行囉。
作者: 長洲李x良     時間: 2023-3-26 15:55

邊類政客? 
要好似禮義廉嗰啲先得?
作者: peimak     時間: 2023-3-26 15:56

引用:

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
你肯定佢唔會搞事?你擔保佢唔會搞事??
作者: SimonJZL     時間: 2023-3-26 15:56

一下出咁多警力,不如下次直接唔批准好D
作者: Ivyman1688     時間: 2023-3-26 15:56

原本怕遊行被黑金曱甴騎劫, 哈哈, 得咁少人參與, 搞吾起!!
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-26 15:57

我又覺得呢個遊行限制幾好喎
作者: 紫色字宙     時間: 2023-3-26 15:57

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2023-3-26 15:54 發表

19年前,遊行中發生暴動既情況無咁嚴重,所以唔洗。
19年後,泛民申請遊行,唔識管理遊行人仕秩序,縱容暴力事件發生。
今次警方督導之下,遊行和平進行,無人混入去搞事,咁咪幾好。
唔掛牌,萬一有個三唔識七既蒙面人,隊中掟氣油彈,D人又可以賴係警察扮,賴三賴四。
唔洗實名登記,唔洗掛埋張身份證出離,我覺得已經好寬鬆了。
好多服務行業既人都要掛版返工。
無膽量去承擔,諗住搞事既,咪唔好去 ...
同跑渣馬囉個號馬差唔多。如果遊行路線夠10K,下次可以當練跑10K。
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 15:59

引用:
原帖由 SimonJZL 於 2023-3-26 15:56 發表

一下出咁多警力,不如下次直接唔批准好D
根本, 『反填海、反基建=反政府』, 有咩理由批准?真係莫名其妙!!
作者: dannyocean     時間: 2023-3-26 16:01

引用:

新聞來源連結:
填海牽涉重大公眾利益,應該查下呢班友既資金來源,同4大地產商、牛屎鄉紳有咩利益瓜葛仲好
作者: Essentials     時間: 2023-3-26 16:01

專心工作揾食好過啦,重乜都反對玩遊行,鄉港重未衰夠咁!
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-3-26 16:01

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-26 15:57 發表

我又覺得呢個遊行限制幾好喎
有同感,唔係諗住搞事既,跟本唔會怕呢D限制。
作者: testoklee     時間: 2023-3-26 16:03

引用:

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
你自已對號入座掛個牌就話自已係狗!都奇怪既論點囉!
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-26 16:03

引用:
原帖由 果個硬硬的魚蛋 於 2023-3-26 15:39 發表

高尚港人,起乜都得,但可以起係我隔離
作者: 非誠勿妖     時間: 2023-3-26 16:03

成班廢柴!洗鬼理佢地咩!反反反,反你個西!
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 16:05

引用:
原帖由 testoklee 於 2023-3-26 16:03 發表

你自已對號入座掛個牌就話自已係狗!都奇怪既論點囉!
咁依家的確同狗無分別喎
你去示威公安叫你戴 你肯唔肯?
作者: 俊楠     時間: 2023-3-26 16:06

由亂到治,保障遊行人士及附近市民安全
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 16:06

引用:
原帖由 Essentials 於 2023-3-26 16:01 發表

專心工作揾食好過啦,重乜都反對玩遊行,鄉港重未衰夠咁!
依家咪講好香港故事囉
香港仲有集會示威自由
明無
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 16:08

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2023-3-26 16:05 發表

咁依家的確同狗無分別喎
所以不如搞遊行「實名制」, 各參加者掛返自己個牌, 就條氣順啦~
作者: testoklee     時間: 2023-3-26 16:09

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2023-3-26 16:05 發表

咁依家的確同狗無分別喎
為了避免其它有心人利用我個正當遊行我絕對配合警方既合理要求,一句到尾我肯囉。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-26 16:09

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2023-3-26 16:01 發表

有同感,唔係諗住搞事既,跟本唔會怕呢D限制。
目的係遊行,呢 d 限制又有乜問題呀
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 16:10

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-3-26 16:08 發表

所以不如搞遊行「實名制」, 各參加者掛返自己個牌, 就條氣順啦~
啱 港共政府最想見到嘅嘢 做呢啲討好中聯辦港澳辦國安處
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 16:10

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2023-3-26 16:06 發表

依家咪講好香港故事囉
香港仲有集會示威自由
明無
有集會、遊行、示威「自由」, 吸引到“高才”嚟香港咩??
作者: 前晚Cute膠樽     時間: 2023-3-26 16:10

宜家遊行要戴上狗牌,等呢D人好似遊街示衆,真高招,無晒尊嚴,又樣衰。
作者: swerner     時間: 2023-3-26 16:10

引用:

新聞來源連結:
最衰又係D唔知乜人,所有野入佢哋數,香港冇遊行自由因為之前遊行嘅人

啱唔啱?
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-3-26 16:10

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2023-3-26 16:06 發表

依家咪講好香港故事囉
香港仲有集會示威自由
明無
無錯,果班人以後無得用"香港無遊行示威自由"呢個理由去唱衰香港。 
泛民果班人縱暴,任由示威演變成暴動,佢地先係映衰香港既人。
作者: 簡sir     時間: 2023-3-26 16:11

以前有高度自由比你地,搞成咁,都係同國安法一樣,你地班人自己申請的
作者: 細菌人一路發     時間: 2023-3-26 16:11

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-3-26 16:10 發表

有集會、遊行、示威「自由」, 吸引到“高才”嚟香港咩??
高才嚟唔嚟點知 總之做左先
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 16:12

引用:
原帖由 前晚Cute膠樽 於 2023-3-26 16:10 發表

宜家遊行要戴上狗牌,等呢D人好似遊街示衆,真高招,無晒尊嚴,又樣衰。
洗唔洗裝扮成牛鬼蛇神『黑五類』??

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-26 16:14

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-3-26 15:46 發表

起步時有約80人,到達終點時得返二、三十人,即係有50個人變晒做陳方安心,行行下會走咗去恤髮,真係都唔知行黎做乜很嘢!
落雨呀,避避雨先
作者: fathoz     時間: 2023-3-26 16:15

掛個牌有咩咁大問題,你如果唔係做犯法野
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 16:16

引用:
原帖由 fathoz 於 2023-3-26 16:15 發表

掛個牌有咩咁大問題,你如果唔係做犯法野
樽鹽何價??
作者: fathoz     時間: 2023-3-26 16:17

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-3-26 16:16 發表

樽鹽何價??
一個牌就冇尊嚴?
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 16:18

引用:
原帖由 fathoz 於 2023-3-26 16:17 發表

一個牌就冇尊嚴?
因為個牌無personal identity.
作者: cwbguy     時間: 2023-3-26 16:18

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 26-3-2023 15:31 發表

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
我係話警方要小心d,冇話潘生會搞事,佢地係知名人仕喎,出席集會保安當然要嚴d,日本安倍死左就係因為警方掉以輕心  
示威者成日要求警方掛委任證,但自己要掛牌就話同隻狗有分別,即係點?
作者: 凡間薯仔     時間: 2023-3-26 16:18

引用:

新聞來源連結:
有人過嚟拉你咩,點解要審查限制
作者: 我唔係壞人     時間: 2023-3-26 16:20

引用:

新聞來源連結:
香港真落後, 大陸有人面識別, 唔駛戴號碼牌都知道你係邊個呢!
作者: H2O-     時間: 2023-3-26 16:20

有頭威冇尾勢, 示弱左添
作者: 阿柒回歸     時間: 2023-3-26 16:20

引用:
原帖由 cwbguy 於 2023-3-26 16:18 發表

我係話警方要小心d,冇話潘生會搞事,佢地係知名人仕喎,出席集會保安當然要嚴d,日本安倍死左就係因為警方掉以輕心  
示威者成日要求警方掛委任證,但自己要掛牌就話同隻狗有分別,即係點?
帖#56答咗~
作者: cwbguy     時間: 2023-3-26 16:22

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 26-3-2023 16:06 發表

依家咪講好香港故事囉
香港仲有集會示威自由
明無
集會示威係要向公眾表達不滿,但如果個個蒙住面,冇識認,公眾點知邊個人有不滿?點知係咪外籍僱傭兵?
作者: kingkong_hk     時間: 2023-3-26 16:23

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 26-3-2023 16:20 發表

香港真落後, 大陸有人面識別, 唔駛戴號碼牌都知道你係邊個呢!
大6玩馬奶蟲都有號碼布
作者: 我唔係壞人     時間: 2023-3-26 16:23

引用:

新聞來源連結:
香港真落後, 唔駛公安企出來, 大把監控鏡頭, 有幾多鼻毛都數得一清二楚
作者: 我唔係壞人     時間: 2023-3-26 16:25

香港真落後, 大陸影晒樣後, 三代都查得到
作者: kwokk2014     時間: 2023-3-26 16:26

80幾人參加咁L多?
作者: 呢個奔放的樓盤     時間: 2023-3-26 16:26

點解要戴牌???痴線
作者: 呢個奔放的樓盤     時間: 2023-3-26 16:28

邊條粉樣諗出嚟
作者: stocky1010     時間: 2023-3-26 16:29

將軍澳本身都有填海製地出來,現在該處居民好自私反對填海
作者: 油浸禾花雀     時間: 2023-3-26 16:30

買左將軍澳海景樓就出來反對,九十年代開始,將軍澳大興土木沙塵滾滾沒有,填填區臭氣沖天,開荒牛食盡苦頭,果陣根本冇人理,以家小小野就反對,個個自私精。
作者: 我唔係壞人     時間: 2023-3-26 16:30

引用:

新聞來源連結:
香港真落後, 大陸從來都唔駛"不反對”, 亦都唔駛"通知"
作者: sdmy     時間: 2023-3-26 16:33

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-26 16:03 發表

師兄真係情操高尚
作者: choopper     時間: 2023-3-26 16:34

咁有意義遊行都唔願上鏡,曱甴冇得攪事谷住度氣
作者: 海瀨11號     時間: 2023-3-26 16:35

d 人為反而反,不知所謂
作者: 瞓個好覺     時間: 2023-3-26 16:35

潘、陳 兩隻死黃狗
必須隨時準備拉鳩佢
🤣
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-26 16:36

引用:
原帖由 sdmy 於 2023-3-26 16:33 發表

師兄真係情操高尚

打漏左個唔字 

高尚港人,起乜都得,但「唔」可以起係我隔離
作者: 我唔係壞人     時間: 2023-3-26 16:39

引用:

新聞來源連結:
香港真落後, 大陸已經用MOSS去解決所有問題, 唔會有人遊行
作者: 我唔係壞人     時間: 2023-3-26 16:41

香港人還在懷舊, 已經與時代脫節
作者: kwma     時間: 2023-3-26 16:46

引用:

新聞來源連結:
唔好忘記TKO係毒果反动中心、黑暴打砸燒重災区、死過暴徒屈差佬
作者: cwbguy     時間: 2023-3-26 16:49

引用:
原帖由 stocky1010 於 26-3-2023 16:29 發表

將軍澳本身都有填海製地出來,現在該處居民好自私反對填海
大把環保L去維園出席『城市論壇』,反對填海,但整個維園都係1950年代填海造出來的  
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-26 16:51

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-26 16:36 發表

打漏左個唔字 

高尚港人,起乜都得,但「唔」可以起係我隔離
人民係咪社會主人
主人有無權表達不滿?
政府大定人民大?
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-26 16:52

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2023-3-26 16:39 發表

香港真落後, 大陸已經用MOSS去解決所有問題, 唔會有人遊行
因為大陸人權無人重視?
作者: chusteve     時間: 2023-3-26 16:53

其實有什麼意義?   我都反對引入移民,又有邊個會聽?  
作者: sam1681818     時間: 2023-3-26 16:53

哇,粗略估計有三十幻人反填海,咁仲有270幻人去左邊呢?
作者: lctj9     時間: 2023-3-26 16:53

個個都唔想自己果區有水泥廠, 垃圾處理區啦
作者: 33444433     時間: 2023-3-26 16:59

引用:

殯儀起法院旁,焚化爐起垃圾會旁
作者: fileefeinei     時間: 2023-3-26 17:00

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-26 16:51 發表

人民係咪社會主人
主人有無權表達不滿?
政府大定人民大?
而家唔比你表達咩
你咪表夠佢囉
作者: fileefeinei     時間: 2023-3-26 17:01

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-26 16:52 發表

因為大陸人權無人重視?
咁講野 你問撚過美國政客未?
作者: AmemEvol     時間: 2023-3-26 17:05

引用:

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
有。
和當年大衛之星臂章同一個思路
作者: sng850     時間: 2023-3-26 17:05

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-3-26 15:31 發表

一百都無 廢
星𡷊報道埋到終點只有二三十隻!

毒果2.0 Don’t 慌 只報起步有80隻。

作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-26 17:05

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-26 16:51 發表

人民係咪社會主人
主人有無權表達不滿?
政府大定人民大?
而家冇比佢地遊行咩??
作者: 曲明     時間: 2023-3-26 17:06

明顯黃L想用呢D中性環保題材闖關,90年代佢地都係用呢招,果時係照顧基層勞工
作者: 海邊強勁的香蕉     時間: 2023-3-26 17:06

屎唔L斷氣PK!!
作者: 12345678     時間: 2023-3-26 17:08

同啟德一樣,幕後有班人搞搞震,国安處要查下後邊嗰班乜人,!
作者: 12345678     時間: 2023-3-26 17:19

DLLM都會X嗰邊全部都係填海返嚟,幾廿年前睇住填,如果唔係填海你班仆街瞓街,咁L自私!
作者: 天天奇馬     時間: 2023-3-26 17:23

引用:

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
咁其實呢啲L樣同隻狗真係冇乜分別,不過狗比佢哋仲好些少。
作者: 華倫枝     時間: 2023-3-26 17:24

來年2024台灣又選舉,係時候出嚟操練。差人睇緊啲唔出奇,怕會重蹈覆徹!
作者: gakoduck     時間: 2023-3-26 17:24

掛號碼牌幾好,可以點數,起碼唔會吹到二百幻遊行人士
作者: flowerson     時間: 2023-3-26 17:25

引用:

你又知潘生會搞事?
不如話你無限上綱上線
叫人掛牌同隻狗有乜分別
講多少少
作者: 烈火雄雄     時間: 2023-3-26 17:29

引用:

咁依家的確同狗無分別喎
係咁規定,你唔滿意嗎?你睇下你個牌。