標題: 反填海遊行限百人 掛號碼牌禁蒙面 警發不反對書 申請人形容「嚴到阿媽都唔認得」 - 20230325 - 要聞 [打印本頁]

作者: charlir2005     時間: 2023-3-25 15:50

【明報專訊】政府宣告「社會全面復常」下,有將軍澳居民團體發起明日100人在區內遊行及集會,反對區內填海及興建厭惡設施,雖獲警方批准,但施加多項條件。根據警方發出的不反對通知書,主辦機構「都會駅業主委員會」須確保每名參加遊行者佩戴印有獨立編號的掛頸卡牌識別,也須確保參加者遵守《禁蒙面法》規定,較疫情前不少遊行及本月初原獲批准的香港婦女勞工協會遊行嚴格。是今次遊行申請人慨嘆措施「嚴到阿媽都唔認得,但一係唔好搞,一搞就要跟」,會要求所有參加者戴掛頸牌,否則將要求對方離開。

如果俾hfceddie禁止回覆嘅會員, 可以在呢度自由發言

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20230325/s00001/1679681489680/反填海遊行限百人-掛號碼牌禁蒙面-警發不反對書-申請人形容「嚴到阿媽都唔認得」
作者: charlir2005     時間: 2023-3-25 15:54

淨係要求掛號碼牌禁蒙面兩個規定, 冥報就話多項?

呢兩個規定有幾嚴格呀?

作者: 中國香港001     時間: 2023-3-25 15:54

好開始

另外唔使成日提起H,對付最佳方法係只讀不回。
作者: ballking113     時間: 2023-3-25 16:00

eddie衹是一隻失敗走佬的曱甴
作者: 逆風的肥牛     時間: 2023-3-25 16:00

如果係光明正大仲乜要蒙面 ? 
作者: 阿乜水     時間: 2023-3-25 16:00

唔蒙面都阿媽都唔認得? 咁真係要反省下兩母子關係喇.
作者: 122003     時間: 2023-3-25 16:02

引用:
原帖由 charlir2005 於 2023-3-25 15:50 發表

【明報專訊】政府宣告「社會全面復常」下,有將軍澳居民團體發起明日100人在區內遊行及集會,反對區內填海及興建厭惡設施,雖獲警方批准,但施加多項條件。根據警方發出的不反對通知書,主辦機構「都會駅業主委員會」須確保每名參加遊行者佩戴印有獨立編號的掛頸卡牌識別,也須確保參加者遵守《禁蒙面法》規定,較疫情前不少遊行及本月初原獲批准的香港婦女勞工協會遊行嚴格。是今次遊行申請人慨嘆措施「嚴到阿媽都唔認得,但一 ...
次次有咩事就話有人混入去搞事
咁掛牌咪好囉,一清二楚
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-3-25 16:02

情報有人混入攪事 
作者: Hubert_Tang     時間: 2023-3-25 16:17

曱甴又想搞事
作者: 中國香港001     時間: 2023-3-25 16:20

我眼力唔好,嗰牌最好做大啲,前面排白色後面黃色就perfect。
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-3-25 16:21

無諗住搞暴動既話,呢D要求都唔算荷刻。
泛民搞暴動既時候,跟本係故意完全唔管理遊行秩序,任由遊行演變成暴動。
搞到依家要警方出埋方法比你地去管理秩序。
咁簡單兩個要求都唔跟,真係懷疑係唔係有心搞暴動。

作者: reddogdog     時間: 2023-3-25 16:22

嚴到阿媽都唔認得, 都要攪好似好大怨氣
100人冇料到
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-25 16:22

嫌嚴咪唔好去行囉
作者: Duncan_Nadal     時間: 2023-3-25 16:23

依家改咗大祠堂遊行集會
作者: kazaf7     時間: 2023-3-25 16:23

多謝黃狗囉
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-25 16:23

DKLM ,你而家住緊嘅地方,都係填海填返黎咋
作者: hoking96     時間: 2023-3-25 16:24

搞遊行最好要交保證金,免得引咗啲蟲蟻曱甴出带開破壞派對整爛嘢冇$賠。
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-25 16:24

引用:
原帖由 charlir2005 於 2023-3-25 15:54 發表

呢兩個規定有幾嚴格呀?

黃人曱甴無得混入去搞事
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-25 16:26

引用:
原帖由 charlir2005 於 2023-3-25 15:54 發表

呢兩個規定有幾嚴格呀?

最好以後遊行都要掛號碼
作者: wilsonabcd     時間: 2023-3-25 16:26

無法!2019年黃屍「反民主、自由大暴動」爭取回來的! 
作者: XEO     時間: 2023-3-25 16:26

我支持填海,唔洗遊行.
作者: gakoduck     時間: 2023-3-25 16:27

一班住係填海區嘅人反對填海
作者: 愉快沉靜的青蛙     時間: 2023-3-25 16:29

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-3-25 16:00 發表

正一冚家產 eddie
作者: 明玉九垂天     時間: 2023-3-25 16:37

根本搞呢個遊行都多鳩餘, 區內事務, 要反對的話在區內公園搞個集會就搞惦.
遊行沿途好多變數, 有曱甴要特登搞破壞, 今次遊行100人, 警察就二三百人.
作者: ifung5     時間: 2023-3-25 16:39

臨記人工費要加碼啦,唔加冇人肯做,又要掛牌又被認住果樣,有曬紀錄
作者: 逆風的肥牛     時間: 2023-3-25 16:40

引用:
原帖由 阿乜水 於 2023-3-25 16:00 發表

唔蒙面都阿媽都唔認得? 咁真係要反省下兩母子關係喇.
可能佢阿媽好隨便呢 .........
作者: 武德鼎     時間: 2023-3-25 16:43

咁唔滿意唔好搞囉 
作者: 紅塵飛飛     時間: 2023-3-25 16:49

掛個牌 好似遊街示衆
作者: 1q2w3e4r5t     時間: 2023-3-25 16:54

快D參考下人地英國既公共秩序法,香港應該都加多D呢D示威遊行既管制操施。
避免又有人想癱瘓香港。

作者: CatTooQQ     時間: 2023-3-25 17:02

唔蒙面呀媽應該認得先啱
作者: jack2015     時間: 2023-3-25 17:03

引用:

呢兩個規定有幾嚴格呀?

梗係要先登記身份證先可以去遊行啦,仲有係要每個遊行人仕先交$5000保證金,保證只係遊行示威,絕對唔會搞其他非法活動
作者: wilsonts     時間: 2023-3-25 17:05

唔鐘意就唔好遊行
反對填海,你哋住緊個度都係填返來
作者: wkkenneth     時間: 2023-3-25 17:06

掛個牌禁蒙面有幾嚴啊, 除非諗住搞事啫, 咁驚咪唔好遊行囉
作者: 綠腳趾     時間: 2023-3-25 17:09

唔准蒙面咪保障到唔會俾有心人混入去做火魔嫁禍囉
咁樣保障到主辦方同遊行人士,絕對係福為民開喎
作者: Newpopcorn4     時間: 2023-3-25 17:27

引用:
原帖由 reddogdog 於 2023-3-25 16:22 發表

嚴到阿媽都唔認得, 都要攪好似好大怨氣
100人冇料到
遊行完返屋企陪下阿媽,解決晒
作者: 賢豬     時間: 2023-3-25 17:31

多謝警方保護市民安全,示威設限愈嚴愈好
作者: kw_lam     時間: 2023-3-25 17:34

如果真正遊行表達意見,奉公守法光明正大,嚴不嚴有何關係,除非有人借此搞事
作者: bckkho     時間: 2023-3-25 17:42

管控好 就冇曱搅局
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2023-3-25 17:43

又係黃屍廢畜
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-25 17:48

遊街示眾多過似遊行

作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-25 17:49

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2023-3-25 17:43 發表

又係黃屍廢畜
咁你被欠薪千祈唔好咁做
作者: 另一個天堂     時間: 2023-3-25 17:53

好消息爆升
作者: Tpang     時間: 2023-3-25 17:55

這是yc换来的!
作者: lam4451     時間: 2023-3-25 17:55

引用:
原帖由 中國香港001 於 2023-3-25 15:54 發表

好開始

另外唔使成日提起H,對付最佳方法係只讀不回。
梗係不回啦,你回到佢即係未俾佢封,即係代表你有問題。
作者: lctj9     時間: 2023-3-25 18:06

如果係一般遊行,根本無需要蒙面
作者: ballking113     時間: 2023-3-25 18:13

買定花生,等睇曱甴送頭。
作者: kwokk2014     時間: 2023-3-25 18:15

嚴D好!
作者: lawumi     時間: 2023-3-25 18:15

19年前遊行示威點玩只要不反對就任玩
而家禁蒙面掛牌仔都係當時你哋自己玩成咁, 唔好怨人啦
作者: 台灣小榴槤     時間: 2023-3-25 18:16

國安一定會睇實每個遊行人士
作者: 胡姬爸爸     時間: 2023-3-25 18:16

遊你老母咩?返歸啦。
作者: eclipseone     時間: 2023-3-25 18:17

痾屎都要檢查
作者: 哪singh     時間: 2023-3-25 18:21

什么亞媽唔認得?up 乜柒~識唔能識中文?
作者: ShunNitta     時間: 2023-3-25 18:22

掛牌幾好~
當有人混入嚟搞事,唔怕俾人誤認搞事者。
根本保障緊遊行人士
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2023-3-25 18:24

引用:
原帖由 charlir2005 於 2023-3-25 15:50 發表

【明報專訊】政府宣告「社會全面復常」下,有將軍澳居民團體發起明日100人在區內遊行及集會,反對區內填海及興建厭惡設施,雖獲警方批准,但施加多項條件。根據警方發出的不反對通知書,主辦機構「都會駅業主委員會」須確保每名參加遊行者佩戴印有獨立編號的掛頸卡牌識別,也須確保參加者遵守《禁蒙面法》規定,較疫情前不少遊行及本月初原獲批准的香港婦女勞工協會遊行嚴格。是今次遊行申請人慨嘆措施「嚴到阿媽都唔認得,但一 ...
🤔跑馬拉松咁班人都覺得掛牌太嚴…

🤔上次有冇1000人掛牌跑?
作者: 玻璃之情     時間: 2023-3-25 18:26

又行雷又大雨去遊行?
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2023-3-25 18:27

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2023-3-25 18:24 發表

🤔跑馬拉松咁班人都覺得掛牌太嚴…

🤔上次有冇1000人掛牌跑?
🤔我記得有架馬車無掛牌就入了去跑

😂車牌都冇….仲起馬路上跑…

最後架馬車點?
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-3-25 18:27

數人數無得吹,霞姨要諗諗計
作者: 玻璃之情     時間: 2023-3-25 18:28

引用:

呢兩個規定有幾嚴格呀?

咪係,光明正大嘅話怕乜
作者: 賭爸

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 冬寒橙色的工人     時間: 2023-3-25 18:34

引用:
原帖由 愉快沉靜的青蛙 於 2023-3-25 16:29 發表

正一冚家產 eddie
叫eddie都好慘,比佢影衰晒!
作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2023-3-25 18:41

引用:

果條九西eddie討論區開post又禁人言,真係好L福隹!絕對支持警方有秩序監管遊行,免得黃c暴徒死曱甴又再度搞事!
作者: AABB999     時間: 2023-3-25 18:42

引用:

冇法啦將軍澳最多曱甴,冚家剷賤種極權曱甴就最怕蒙面法,最中意做犯法/打人/破壞/堵路後吾想負刑責,所以佢地一向見光死!

作者: kwma     時間: 2023-3-25 18:43

引用:

班孽煑身光頸靓有撚100人得閒去遊行咩分分钟要比$請謀臭夠人頭
作者: victorkc     時間: 2023-3-25 18:47

有幾嚴呀?唔好忘記將軍澳系曱甴倉,警方增加要求系無可厚非喎
作者: okla3     時間: 2023-3-25 18:48

引用:
原帖由 Hubert_Tang 於 2023-3-25 16:17 發表

曱甴又想搞事
全部拉晒佢哋
作者: 東方紅     時間: 2023-3-25 18:48

引用:

其實係以前唔理你地,唔係而家嚴,餐餐搞遊行,好似食生菜咁,出事冇人要負責,你搞我搞,搞呀搞,阿貓阿狗都搞,搞完拍下蘿柚走人。留下一大堆問畀政府處理,唔好講發生肢體或其他問題,單係衛生及秩序問題都係納稅人埋單,而家未收你遊行維持秩序費用已經好畀面。
作者: 香港殺牠死     時間: 2023-3-25 18:49

引用:

真正自由真好
死 die 深黑美種大曱甴,百佳正貨杏瓜橙
作者: davidkpli     時間: 2023-3-25 18:50

曱甴又想搞事
作者: 東方紅     時間: 2023-3-25 18:50

引用:
原帖由 kwma 於 2023-3-25 18:43 發表

班孽煑身光頸靓有撚100人得閒去遊行咩分分钟要比$請謀臭夠人頭
我地嗰度,開親業主會永遠都唔多過十人。
作者: goaheadman2300     時間: 2023-3-25 18:52

正大光明啦
作者: ak763     時間: 2023-3-25 18:53

冇掛牌可以拉。
作者: ichthys2     時間: 2023-3-25 18:54

杜絕奸邪妖獸暗中搞破壞。
作者: wkts     時間: 2023-3-25 19:06

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2023-3-25 16:00 發表

如果係光明正大仲乜要蒙面 ? 
曱甴话就系光明正大才要蒙面。
作者: 嚴小小     時間: 2023-3-25 19:07

曱甴死唔斷氣但作用不大
作者: Sunny20@8     時間: 2023-3-25 19:09

反對填海及興建厭惡設施已經屬抵抗及破壞社會安寧行為
本身已經有權將活動負責人拘捕追究,而家話批准出黎搞事仲咁高要求?
作者: 東方紅     時間: 2023-3-25 19:10

引用:
原帖由 ak763 於 2023-3-25 18:53 發表

冇掛牌可以拉。
應該要著有號碼背心才准參加,易於分別搞事人。
作者: snooboy     時間: 2023-3-25 19:10

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-3-25 16:00 發表

出得post又要禁人回覆, 正一仆街
😡
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2023-3-25 19:10

支持國安打曱甴
作者: siuhung     時間: 2023-3-25 19:10

申請人形容「嚴到阿媽都唔認得」!
唔使亞媽認得,掛住個號碼牌比警察認住就得!
作者: snooboy     時間: 2023-3-25 19:11

引用:
原帖由 阿努阿圖瓦圖 於 2023-3-25 18:41 發表

果條九西eddie討論區開post又禁人言,真係好L福隹!絕對支持警方有秩序監管遊行,免得黃c暴徒死曱甴又再度搞事!
版主點解容許佢禁言? 😡
作者: Matt1221     時間: 2023-3-25 19:13

引用:
原帖由 snooboy 於 2023-3-25 19:10 發表

😡
同意
作者: 股神出現     時間: 2023-3-25 19:14

嚴重違反國家安全
警方要逐個逐個影低佢哋
可以事後逐個慢慢拉
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-25 19:14

又一香港凸色,似示眾多過似遊行
作者: 323236281     時間: 2023-3-25 19:14

政府的政策都係為市民好, 市民不應反對

強烈建議主辦單位盡早取消遊行
作者: 長程大炮     時間: 2023-3-25 19:15

如果唔係你次次遊行完都整到大鑊野,點會有啲咁既限制你啊。抵9死啦,支持警方嘅措施。
作者: wkkenneth     時間: 2023-3-25 19:18

引用:
原帖由 snooboy 於 2023-3-25 19:10 發表

😡
果條廢柴 Eddie 最叻 block 人,仲話撐民主自由喎,笑死人
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-25 19:18

乜香港仲需要整色整水,係人都知现在咩料啦
作者: fiogermi     時間: 2023-3-25 19:18

自己攞黎,怪得邊個
作者: fiogermi     時間: 2023-3-25 19:21

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2023-3-25 19:18 發表

果條廢柴 Eddie 最叻 block 人,仲話撐民主自由喎,笑死人
冚x鏟eddie完全係典型曱甴既典範。又要開post 摟小,但比人小條氣又唔撚順要block 9人
作者: 中國香港001     時間: 2023-3-25 19:22

引用:
原帖由 lam4451 於 2023-3-25 17:55 發表

梗係不回啦,你回到佢即係未俾佢封,即係代表你有問題。
香討好奇怪,呢度有好多個我冇同對方對過話都被封,我被封後對方仲可以向我出post。
作者: 年年     時間: 2023-3-25 19:23

好似做咗渣馬跑手
作者: kingkong_hk     時間: 2023-3-25 19:24

即係可以遊行啦
作者: snooboy     時間: 2023-3-25 19:27

兩個規定都話多?
其實「嚴到阿媽都唔認得」係邊個講? 申請人定黑記?
😡
作者: 壯陽平平羊     時間: 2023-3-25 19:30

on9腥港人最L鍾意遊行,on99喪屍咁行幾個鐘,其次鍾意排隊,尤其啲就執嘅店舖,一話執就話唔捨得去排幾粒幫襯。
好彩禾係香港人
作者: resort2     時間: 2023-3-25 19:32

出來做妓女就唔好嫌棄D客條7大
作者: =大檸樂=     時間: 2023-3-25 19:33

引用:

🙋我是比eddie兄禁了言的

復常下, 也有遊行活動出現去表達意見
作者: 壯陽平平羊     時間: 2023-3-25 19:33

作為正常奉工守法嘅市民,個人非常讚成警方嘅做法
作者: top11     時間: 2023-3-25 19:34

引用:

多謝你~
你都知道我地好多會員被佢禁止回覆~
作者: charlir2005     時間: 2023-3-25 19:36

引用:
原帖由 =大檸樂= 於 2023-3-25 19:33 發表

🙋我是比eddie兄禁了言的

復常下, 也有遊行活動出現去表達意見
建議以後大家都唔好覆佢嘅post,兼在佢旁邊出一個同樣嘅標題

作者: mint_tear     時間: 2023-3-25 19:37

引用:

eddie最叻block人 反佢既人 全部無得係佢既貼留言 香討最獨裁會員