標題: TikTok聽證會︱議員表現引發美網民眾怒:讓美國人顯得好蠢 [打印本頁]

作者: 星仔走天涯     時間: 2023-3-24 17:57

TikTok首席執行官,來自新加坡的周受資美國當地時間23日上午10時出席了美國國會眾議院能源和商務委員會聽證會,回應來自美方議員「國家安全」等方面的問題,結果遭美國本土網民炮轟,指聽證會淪為「網絡知識普及大會」,讓美國人顯得好蠢。美國政客們被指毫不知情、漠不關心,憑著「保護美國人的數據隱私和兒童安全」這般冠冕堂皇的借口,只為「潑髒水」。

綜合外媒報道,在這場長達5個小時的聽證會上,以「與互聯網時代脫節」而著稱的國會議員們再度「出醜」,提出了諸如「應用程式是否需要接入WiFi」、「如何得知用戶年齡」等缺乏實際意義的離譜問題。不光讓現場的周受資一度無言,將聽證會開成「網絡知識普及大會」,也成為了TikTok用戶群嘲的對象。

儘管這場聽證會打的是「保護美國人的數據隱私和兒童安全」的旗號,但不計其數的TikTok用戶和網民事後批評這些國會議員們不僅對TikTok的了解知之甚少,也沒有給TikTok首席執行官周受資一個公平的發言機會,一邊「井裡下毒」,一邊又「粗暴」、「野蠻」地不時打斷對方發言解釋。

光是TikTok這個名字,就有至少三名代表叫錯成一種薄荷糖的名字「Tic-Tac」。報道稱,有幾十個TikTok賬戶直播了這場聽證會,此後許多人發短片狂呻。

其中分享最為廣泛,播放量高達100多萬次的,是一段喬治亞州代表厄爾·巴迪·卡特(Earl Buddy Carter)質問周受資,TikTok是否有通過手機攝像頭追蹤用戶瞳孔。

「沒有,TikTok不會使用身體、面部或語音數據來識別用戶。我們收集的唯一的面部數據是當你使用『太陽鏡』之類的濾鏡時,我們需要知道你的眼睛在哪裡。」周很快反駁道。

卡特繼而追問這款應用是如何確定用戶年齡的,暗示這一定是來自生物特徵數據。周解釋說,因為「用戶在註冊賬戶時提供了他們的年齡」。

該影片的評論區裡,幾乎都是諸如「這個傢伙(議員)是怎麼獲得這份工作」的無語留言,有TikTok用戶還嘲諷卡特是「嬰兒潮一代」,「看著這些人試圖表達觀點,真是尷尬死我了。」

「我看了5分鐘,當他試圖解釋為什麼他們需要跟蹤用戶的眼睛來匹配『太陽鏡』濾鏡時,簡直絕了。」Twitter網民也笑倒一片。

「Insider」寫道,以「與互聯網時代脫節」著稱的國會議員們,甚至可能都不理解他自己提出的一些技術性問題。

來自北卡羅來納州的眾議員理查德·哈德森就搞了個大笑話,他試圖引導周受資給出TikTok在接入網絡時能夠訪問其他聯網設備的回答,藉此說明TikTok侵害美國人的隱私,但是他的問題是:TikTok是否可以連上家庭Wi-Fi網絡?周受資指能無奈的說「不好意思,我沒明白你的意思……」

有網民咆哮道:「他都不知道應用程式聯網是怎麼運作的嗎?!」、「這太令人尷尬了。我向上帝發誓,我們需要有能力的年輕人來執政。」有網民嘲諷:「我要發電子郵件的話,需不需要買郵票?」

除了這些令人啼笑皆非的提問,不少用戶還對議員們經常打斷周受資回答問題表示不滿,斥責他們根本沒有給周受資一個公平的發言機會。例如卡特,提起TikTok上曾流行過一陣子「昏迷挑戰」(blackout challenge,讓人們停止呼吸以獲得某種「缺氧快感」的瀕死挑戰)。他連幾秒鐘的時間都不給周,便開始瘋狂輸出咆哮起來。

「Insider」報道稱,發佈在TikTok上有關這次聽證會的短片源源不斷的批評聲所「洗版」。美國網民不滿地留言:「應該允許他(周)說話」、「為什麼他們一直咄咄逼人要周講實話,太傲慢了」、「年輕人們,我們能不能投票把這群國會老爺們選下去,他們一點都不關心我們,一點也不。那個坐在後排的人(議員)還說『我們在保護我們的孩子』,拜託,你們什麼也不在乎。你們甚至不讓周說完話。」他補充道,周無法詳細解釋疑慮,而只能用「是或否」來回答問題,其實正中這群議員們的下懷。還有網民諷刺議員們對美國國情視而不見:「他們在那裡追問『你知道有多少孩子死於這些TikTok挑戰嗎』,我向你保證,死於槍支暴力的孩子遠比死於TikTok挑戰的孩子多得多,但NRA(美國全國步槍協會)永遠不會被審判。」

對是次聽證會的批評聲音,在美國其他社交網絡平台也有類似的不滿聲音,例如有網民指「看TikTok首席執行官在國會作證真是太他X痛苦了,我們再一次允許完全沒資格的人,問人類已知的最愚蠢的問題。他們連iphone都不會用,到底為啥咱們又重蹈覆轍?」、「他們中沒有一個人提出了有意義的論點」、「按照他的邏輯,每個社交媒體應用程序都應該被禁止」、「這次聽證會就是個笑話,只是想製造更多媒體對中國散佈恐懼和零數據隱私的報道罷了。」

好多美國中西部地區都係呢類人,從來都未離開過美國,對外界完全一無所知

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 員表現引發美網民眾怒-讓美國人顯得好蠢

作者: IE碼查詢     時間: 2023-3-24 18:11

擺明要搶如中國不够強tiktok早俾美國佬奪到手
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2023-3-24 18:11

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-24 17:57 發表

TikTok首席執行官,來自新加坡的周受資美國當地時間23日上午10時出席了美國國會眾議院能源和商務委員會聽證會,回應來自美方議員「國家安全」等方面的問題,結果遭美國本土網民炮轟,指聽證會淪為「網絡知識普及大會」,讓美國人顯得好蠢。美國政客們被指毫不知情、漠不關心,憑著「保護美國人的數據隱私和兒童安全」這般冠冕堂皇的借口,只為「潑髒水」。

綜合外媒報道,在這場長達5個小時的聽證會上,以「與互聯網 ...
聞煮選出來的廢物.....有目共睹
作者: suzume     時間: 2023-3-24 18:13

呢個聽証會真係變得有意義
作者: 人之初大大     時間: 2023-3-24 18:14

做場笑片便搶你股權
作者: YouKnowWho     時間: 2023-3-24 18:14

5G 手機同口罩會傳染美國肺炎
作者: 星仔走天涯     時間: 2023-3-24 18:15

二千年前中國已經有毀滅美國的計劃
作者: cardreadermp3     時間: 2023-3-24 18:17

應該係西方人係白痴是常識吧
愚民
作者: ichthys2     時間: 2023-3-24 18:21

奸邪妖獸言不成理。
作者: banjo.     時間: 2023-3-24 18:24

因為美狗政府, 已經俾中國迫到癲L咗.
作者: 遊鯤     時間: 2023-3-24 18:25

美國被質素如此低劣的人把持,衰敗是遲早的事
作者: kinfr6827     時間: 2023-3-24 18:25

原來美狗國會議員一直關心
嘅係的噠糖唔係TikTok
作者: 農場紅色馬     時間: 2023-3-24 18:27

厲害了!大美國
作者: pt1997     時間: 2023-3-24 18:28

唔係蠢,而係你哋選嗰班嘅人,全部都黑心啫
作者: cwm001     時間: 2023-3-24 18:31

呢d就係依家美國玩緊金主制度下生產出來物體,呢班議員只為金主服務,咩民生困苦理得你死,保護金主利益先係佢地工作
作者: cockatiel167     時間: 2023-3-24 18:33

蠢過隻豬
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 18:42

議員使乜識咁多,矽谷啲人識咪得咯。

抖音對民眾既智慧有反作用,大陸後生仔女在抖音浪費天量時間。

美國禁tiktok一舉兩得,壓制大陸公司影響力,加節省勞動力。

大陸禁google禁 facebook禁 whatsapp 咁多年。美國佬依家先開始禁大陸公司,真係太好人了。
作者: 阿乜水     時間: 2023-3-24 18:44

美國政棍就係知美國9成以上人民蠢到爆燈, 所以成日推動黑媒係咁講大話洗腦.
作者: hfceddie     時間: 2023-3-24 18:47

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 18:42 發表

美國禁tiktok一舉兩得,壓制大陸公司影響力,加節省勞動力。

大陸禁google禁 facebook禁 whatsapp 咁多年。美國佬依家先開始禁大陸公司,真係太好人了。
美國人就係咁死蠢!

圖片附件: List of Popular Websites Banned by China.jpg (2023-3-24 18:47, 90.35 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: danny.chai     時間: 2023-3-24 18:47

其實連中國起地球邊一度都可以未必知道。更何況IT技術問題
作者: tam_n     時間: 2023-3-24 18:48

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-24 17:57 發表

綜合外媒報道,在這場長達5個小時的聽證會上,以「與互聯網 ...
聽證會單新聞,唔少美國人同其他國家嘅人都係睇呢種報道:
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31049911&extra=page=1&threadMode=neutral&tr_h=1630833230641d7f077eebc5_34946047
經過過瀘,唔會睇到啲議員嘅醜態。
作者: 佛口蛇心十一     時間: 2023-3-24 18:52

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 18:42 發表

Google、facebook依啲係唔想遵循中國嘅規定(數據庫建中國)先唔入得中國市場,
而TikTok嘅情況就唔同,佢係根據美國嘅條款(包括要依從美國,將數據庫建立响美國),
雖然都一一依從,但結果係被強收共產,然後今日再去威迫去禁制。

兩者根本唔同。

一個係唔想守規矩而唔能夠進入市場,
而另一個係守規矩都被共產。

作者: sylim     時間: 2023-3-24 18:53

點解大陸上 facebook 要翻牆既? 美國點解唔照版煮碗 好公平丫
作者: 乞衣曱甴     時間: 2023-3-24 18:54

引用:

所以話
十個黃絲,九個白痴,剩低果個係弱智
連狗主人都係白痴一群,你又點能要求黃狗會係正常🤭🤭🤭
作者: 鐘覺霧     時間: 2023-3-24 18:57

沒有蠢與不蠢,擺到明玩"政治正確",不需尷尬。 
作者: Kingjjman     時間: 2023-3-24 18:58

老尾自己本身問題多多 郤將問題推向別人
作者: 大雀躍的作業     時間: 2023-3-24 19:00

議員只想証明美國人唔管唔得,唔合乎美國利益
作者: snooboy     時間: 2023-3-24 19:01

就係有愚蠢嘅選民, 先至有呢班愚蠢嘅議員
😏
作者: BC0101     時間: 2023-3-24 19:03

“其中分享最為廣泛,播放量高達100多萬次的,是一段喬治亞州代表厄爾·巴迪·卡特(Earl Buddy Carter)質問周受資,TikTok是否有通過手機攝像頭追蹤用戶瞳孔。”

咁快就衝過百萬, 梗害國家安全喇, 咁柒。
作者: snooboy     時間: 2023-3-24 19:03

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-3-24 19:00 發表

議員只想証明美國人唔管唔得,唔合乎美國利益
收左Facebook Twitter 嘅黑金啫 😡
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 19:03

數據庫點解要一定要建喺中國?  

你開條件出黎留難人哋, 人哋咪一樣留難你咯,就係咁簡單。

大陸想盡辦法唔畀youtube入,令抖音呢類垃圾app做大。tiktok進入國際,劣幣驅逐良幣,唔禁tiktok,tiktok係好大機會超越youtube,最後拉低國際智商水平。

為人類智商發展,美國禁tiktok非常明智。
作者: archress     時間: 2023-3-24 19:04

老尾:無論如何都要將tiktok搞到手!
作者: ccalam     時間: 2023-3-24 19:04

根本就是一場戲,為之後制裁TIikTok合法化
作者: bambi1     時間: 2023-3-24 19:05

所以呢,美國啲無知嘅國會議員,連最基本嘅嘢都唔識,出晒醜。唔怪之得成日疑神疑鬼,覺得人地偷佢嘢,又覺得玩下tiktok 國家就會滅亡啦!
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 19:07

其實好簡單,畀google、facebook、youtube 入,人哋咪畀呢啲垃圾 tiktok入咯。

自己對人哋啲嘢諸多留難封鎖,依家人哋完鳩你TikTok, 你哋又扮可憐畀逼害。

五毛真係弱智,五毛真係最適合用高壓手段統治。
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 19:08

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2023-3-24 18:52 發表

Google、facebook依啲係唔想遵循中國嘅規定(數據庫建中國)先唔入得中國市場,
而TikTok嘅情況就唔同,佢係根據美國嘅條款(包括要依從美國,將數據庫建立响美國),
雖然都一一依從,但結果係被強收共產,然後今日再去威迫去禁制。

兩者根本唔同。

大陸想盡辦法唔畀youtube入,令抖音呢類垃圾app做大。tiktok進入國際,劣幣驅逐良幣,唔禁tiktok,tiktok係好大機會超越youtube,最後拉低國際智商水平。

作者: kwokk2014     時間: 2023-3-24 19:10

美狗已完本來就是蠢曚鈍,
而家就更加顯得好L蠢,
隻隻都不學無術,
日日就亂9咁吠!
作者: pqrdownloader     時間: 2023-3-24 19:11

好似睇緊周星馳啲戲
作者: rayrayccw     時間: 2023-3-24 19:14

美國政府為了能監控和操縱世界,行為比北韓更專制
作者: 天生厚多士     時間: 2023-3-24 19:14

名都叫錯,究竟佢哋有幾關心國民可想而知。
作者: kw_lam     時間: 2023-3-24 19:15

黃🐶話政治正確,乜撚都唔識係冇問題,其實你滷味要禁就禁,何苦要自暴其短,話畀世人知與時代脫節,黃🐶就話要乃主人屎忽,世界上好多正常人睇得清清楚楚
作者: motivate

作者: 理+誠     時間: 2023-3-24 19:18

尾狗經濟好時,充滿自信,的確畀人一個錯覺尾狗好叻、好聰明。
但現在經濟變差,尾狗真面目便被人睇穿;盲目自大,恃強凌弱,蠻橫無理。
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2023-3-24 19:19

教黃屍廢畜情何以堪呀
作者: 911Hero     時間: 2023-3-24 19:20

你覺得美畜很無知?不是,他們很懂得打壓的 

作者: 星仔走天涯     時間: 2023-3-24 19:21

連名都讀錯

作者: 哪singh     時間: 2023-3-24 19:22

尾角人有小部分好醒!其余多數都好能蠢
作者: cykwok     時間: 2023-3-24 19:23

不少民主自由國家政府, 都不信任 TikTok.
作者: 阻住地球轉     時間: 2023-3-24 19:27

引用:

"為什麼他們需要跟蹤用戶的眼睛來匹配『太陽鏡』濾鏡"
呢班美國議員唔知,係因為佢地會將太陽鏡戴係屎忽度 
作者: hk_mask     時間: 2023-3-24 19:29

老美班耳猿出晒醜!🤭
作者: 無限知足的炮彈     時間: 2023-3-24 19:29

非常好的聽证会给全世界年青人睇到尾割狗議员嘅醜绝狗样
作者: hk_mask     時間: 2023-3-24 19:31

引用:
原帖由 cockatiel167 於 2023-3-24 18:33 發表

蠢過隻豬
金主嘅人如唔夠蠢點可能聽聽話話做啲常人做唔出嘅嘢呀!🤮
作者: 無限知足的炮彈     時間: 2023-3-24 19:31

尾割狗,欲加之罪,何患無詞呀,尾割狗今次聽证会真系醜出太空啦
作者: Tchu     時間: 2023-3-24 19:32

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 19:03 發表

點解Tiktok將數據庫放喺美國,交埋俾甲骨文管,老尾都認為有問題?你當日覺得大陸有問題,你今日咪一Q樣,甚至更pk,咁你憑乜嘢講自己有什麼自由,比人更文明呀?
作者: Tchu     時間: 2023-3-24 19:37

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 19:07 發表

其實好簡單,畀google、facebook、youtube 入,人哋咪畀呢啲垃圾 tiktok入咯。

自己對人哋啲嘢諸多留難封鎖,依家人哋完鳩你TikTok, 你哋又扮可憐畀逼害。

妖,你完全唔知個重點喺邊度,人哋大陸要求谷歌,FB要遵守當地律法至入得,如果大陸容許Google,FB唔使受大陸法律管,俾你入,咁你老味係咪同樣唔需要TIKTOK守美國法律先?做唔到就咪七講啦…
作者: 9天     時間: 2023-3-24 19:42

引用:
原帖由 cockatiel167 於 2023-3-24 18:33 發表

蠢過隻豬
你咁講會侮辱咗隻豬。
作者: siuhung     時間: 2023-3-24 19:42

議員表現引發美網民眾怒:讓美國人顯得好蠢!

美國人蠢又唔係第一次,之前的中俄領導人會面談俄烏停火,美國人就話唔比停,全世界睇到都笑;仲有美國用飛彈射氣球,仲係要射埋自己國民的氣球,仲有一支射失咗;特首普時期話飲消費藥水可以抗新冠,就真係有美國人去飲............!
作者: tam_n     時間: 2023-3-24 19:43

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2023-3-24 18:52 發表

兩者根本唔同。

其實Google曾經入過中國市場,後來唔願意守中國法規,於是退出。
作者: 加燦     時間: 2023-3-24 19:44

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2023-3-24 18:57 發表

沒有蠢與不蠢,擺到明玩"政治正確",不需尷尬。 
美國佬玩 TikTok, 政治絕不正確,佢哋係同過億選民作對。
作者: 1q1q1q1q1q1q     時間: 2023-3-24 19:45

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 19:07 發表

google、facebook、youtube 其實只要肯做審查, 係可以入中國做生意. 只係佢地唔肯
另外, 就算佢地唔肯審, 中國都無逼佢地賤賣股份.
宜家tiktok就係守晒美國制定既法律. 如果美國都係唔Like, 美國政府可以唔俾tiktok係美國營運. 佢地只要面對自己國民解釋就OK.  
但逼人賤賣股權, 哩D就叫明搶.
作者: .黄金工程.     時間: 2023-3-24 19:45

引用:

如果這個報道只反映美國官員不懂得甚麼是TikTok和不知道怎樣使用TikTok, 被美國市民恥笑。
會議有沒有讓美國民眾上台表達美國市民其實有甚麼意見想發表?

TikTok是一個已撤出香港的手機應用

圖片附件: 2023-3-688.png (2023-3-24 20:00, 633.55 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 寒冬巨大的牛     時間: 2023-3-24 19:55

引用:

其實除了美國年青一代,對網絡科技有了解外,其他很多對新事物都很鄉巴佬!
作者: 相當熱情的樓主     時間: 2023-3-24 19:57

連美國人開始醒覺
睇到美國政治家為左抹黑可以去到幾盡
不過今次終於自爆了
作者: crcdoctor     時間: 2023-3-24 19:58

美國弱智認第二沒有國家敢認第一😁所以美共弱智一定要消失殆盡於世上,世人才可享受世界和平繁榮穩定生活。

作者: 飛鷹_     時間: 2023-3-24 20:02

引用:

不是美國人特別蠢, 每個國家都有聰明人同蠢人.

不個就只有美國, 先至會俾的最蠢嘅人去做議員同總統.
作者: wilsonabcd     時間: 2023-3-24 20:02

國乜Q國家安全!班「美國貪官」根本懼伯TikTok,TikTok是「中國公司」一但受CIA監控必大事爆料,令ClA監控「尾國國内反對聲」失控,[尾國]國内真一幫扮兩黨扮反對扯貓尾一旦被識破,「被控制的偽反對聲」變為「真正反對聲」仲得掂? 
作者: polecat     時間: 2023-3-24 20:05

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2023-3-24 19:45 發表

google、facebook、youtube 其實只要肯做審查, 係可以入中國做生意. 只係佢地唔肯
宜家tiktok就係守晒美國制定既法律. 如果美國都係唔Like, 美國政府可以唔俾tiktok係美國營運. 佢地只要面對自己國民解釋就OK.  
畜牲睇嘢只會睇表面
佢都唔會深入去理解原因
K0l 講一句佢就信到十足十
作者: lawumi     時間: 2023-3-24 20:09

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 19:08 發表

美國唔係同樣要求TikTok數據庫喺美國咩?
TikTok照做喎,跟晒美國規矩
TikTok跟足法例,而家被要求賣出股份,咁都一樣?
作者: fileefeinei     時間: 2023-3-24 20:10

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2023-3-24 18:14 發表

5G 手機同口罩會傳染美國肺炎
尾9:胡說八道 是5G基站 還只有華為的基站才會傳播病毒
作者: CHORYAT     時間: 2023-3-24 20:11

引用:
原帖由 polecat 於 2023-3-24 20:05 發表

畜牲睇嘢只會睇表面
佢都唔會深入去理解原因
K0l 講一句佢就信到十足十
美國狗蠢唔係新聞,睇條矇能死撑都蠢過人,就知佢地同阿米巴變形蟲無乜分別
作者: 0987654     時間: 2023-3-24 20:12

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2023-3-24 18:11 發表

聞煮選出來的廢物.....有目共睹
呢D忠誠嘅廢物黃屍美犬好buy!
作者: fileefeinei     時間: 2023-3-24 20:13

引用:

係都唔賣比你
唔禁就仆街死
作者: janjanjanus     時間: 2023-3-24 20:14

引用:

美國人就係一群被圈養的豬
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 20:15

引用:
原帖由 lawumi 於 2023-3-24 20:09 發表

美國唔係同樣要求TikTok數據庫喺美國咩?
TikTok照做喎,跟晒美國規矩
TikTok跟足法例,而家被要求賣出股份,咁都一樣?
人哋係先進文明,就可以要求咁做。

正如美國民間有幾億支槍,美國人民有冇武裝起義?

而如果大清國民間有十億支槍,個社會又會點? 

同一件事,人哋做合理,唔代表大清都可以咁做。

作者: paulchen     時間: 2023-3-24 20:17

非常之好嘅聽證會
睇到老尾議員連弱智都不如
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 20:19

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2023-3-24 19:45 發表

tiktok呢個令人類智商下降既app,
應該強制命令價值為零,美國佬仲容許tiktok 賣股份,太好人。 證明民主國家係唔掂,太多限制。  掃件垃圾走,都要做場大龍鳳。
作者: wilsonkf     時間: 2023-3-24 20:20

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 19:03 發表

原來有戇鳩仔覺得美國既互聯網市場咁容易劣幣驅逐良幣,仲要係政府支持下既"良幣"都咁易被驅逐
咁真係要問下現存既Google Facebook 等等,係劣幣定良幣啦 
到今日仲唔醒,黃撚真係抵仆街
作者: 急焦正金童     時間: 2023-3-24 20:21

引用:

兩者根本唔同。

yes
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 20:22

記住,劣幣驅逐良幣,越垃圾既app,就越容易受歡迎,最後垃圾app會取代優質app,拖低地球文明。

tiktok就係劣幣垃圾app,美國咁做,從全人類發展黎講,的確是好事。
作者: shekhaklung     時間: 2023-3-24 20:22

美國議會成班都係呃飯食
作者: 星仔走天涯     時間: 2023-3-24 20:23

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 20:22 發表

記住,劣幣驅逐良幣,越垃圾既app,就越容易受歡迎,最後垃圾app會取代優質app,拖低地球文明。

tiktok就係劣幣垃圾app,美國咁做,從全人類發展黎講,的確是好事。
點解係劣幣?
作者: wilsonkf     時間: 2023-3-24 20:24

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 20:15 發表

果幾億支槍,有撚用咩。國民警衛隊用既係重機槍,係M1A2,係F35。

仲有,美國人民經常都武裝建國,差在無乜作為,只係好過馬鞍山國少少,國土安全部唔撚理佢地,你唔會係今日先知掛?
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 20:24

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2023-3-24 20:20 發表

原來有戇鳩仔覺得美國既互聯網市場咁容易劣幣驅逐良幣,仲要係政府支持下既"良幣"都咁易被驅逐
咁真係要問下現存既Google Facebook 等等,係劣幣定良幣啦 
到今日仲唔醒,黃撚真係抵仆街
google唔係良幣唔通baidu係咩?

老老實實,你自己,同在公司search嘢,用google定百度?

唔好講大話啊,雷劈你嘎!

當然,如果你係大陸西,冇得用google就冇計。
作者: wilsonkf     時間: 2023-3-24 20:25

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 20:22 發表

按你既邏輯,美國本身都係劣幣。
作者: 朋友號00

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: wilsonkf     時間: 2023-3-24 20:26

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 20:24 發表

google唔係良幣唔通baidu係咩?

老老實實,你自己,同在公司search嘢,用google定百度?

唔好講大話啊,雷劈你嘎!

當然,如果你係大陸西,冇得用google就冇計。
百度同google 效果幾乎無分別喎

仲有,係果D高分低能先會無左Google 唔識做野
作者: Tchu     時間: 2023-3-24 20:27

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 20:15 發表

冇武裝起義,不過老尾私鬥,鎗擊事件死嘅人俾交通意外仲要多呢…上年老尾槍擊死左44290人呀,但全年交通意外都係死左20175人炸…先進文明?人唔笑狗都吠啦…
作者: 夜紫色的主角     時間: 2023-3-24 20:28

引用:

一句到尾:井底

作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 20:29

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-24 20:23 發表

點解係劣幣?
大陸抖音:

- 直播pk 騙禮物
- 賣弄軟色情
- 擁抱低俗無聊
- 消耗年輕人時間、生產力
- 有料有內容既帳號非常少
- 碎片式資訊,養成一知半解壞習慣

外國版tiktok

除冇pk騙禮物外,其他基本一樣,垃圾app。
作者: Tchu     時間: 2023-3-24 20:29

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 20:19 發表

tiktok呢個令人類智商下降既app,
應該強制命令價值為零,美國佬仲容許tiktok 賣股份,太好人。 證明民主國家係唔掂,太多限制。  掃件垃圾走,都要做場大龍鳳。
我而家先知有d人真係俾屎佢食,佢都會向主人“謝主隆恩”…
作者: 星仔走天涯     時間: 2023-3-24 20:30

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2023-3-24 20:29 發表

大陸抖音:

- 直播pk 騙禮物
- 賣弄軟色情
- 擁抱低俗無聊
- 消耗年輕人時間、生產力
- 有料有內容既帳號非常少
- 碎片式資訊,養成一知半解壞習慣

外國版tiktok

除冇pk騙禮物外,其他基本一樣,垃圾app。
邊個話架?
作者: 旺季巧朋友     時間: 2023-3-24 20:30

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2023-3-24 20:26 發表

百度同google 效果幾乎無分別喎

仲有,係果D高分低能先會無左Google 唔識做野
google同百度 竟然一樣,哈哈,你係天才。我冇資格同你對話。

作者: Tchu     時間: 2023-3-24 20:32

引用:
原帖由 朋友號00 於 2023-3-24 20:29 發表

美狗軍去中東打幾十年仗都冇一年搶撃死咁多人。
老尾在阿富汗打左十幾年,都只係死左2000幾人咋。
作者: 引人入性的校裙     時間: 2023-3-24 20:32

都話尾國議員最低入職要求係要有白卡啦