標題: 德國議員:俄烏衝突根源在於北約違背承諾 [打印本頁]

作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 14:24

據央視新聞報道,俄烏衝突延宕已超過一年,其外溢效應對歐洲乃至全球都造成了巨大影響。近日,德國聯邦議院議員克勞斯·恩斯特在接受總台記者採訪時表示,美國及北約違背對俄羅斯的安全承諾,是造成俄烏衝突的根源。
德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:俄烏衝突產生的根源在於美國及北約成員國違背了他們對俄羅斯的安全承諾,違背了自兩德統一以來的安全承諾。這一承諾就是「北約不會東擴」。如果我們回顧一下1990年至2022年的歷史,就會發現北約實際上一直在向俄羅斯方向擴張,俄羅斯的安全利益被無視了。
恩斯特認為,俄烏衝突之後,美國攫取了巨大的經濟利益,美國並不希望衝突結束。
德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:我擔心美國不會接受和平解決衝突問題的方案,這是一場代理人戰爭,雖然在戰場上表現出來是俄烏之間的衝突,但背後是美國的利益,美國從中獲取了最大的利益。
https://www.wenweipo.com/a/202303/23/AP641bb5c9e4b0b6003c02bc66.html

無論咩原因?這場俄烏戰爭影響的絕不是只俄烏兩個
作者: SamuraiBlack     時間: 2023-3-23 14:39

這位德國議員生命將受到很大威脅
作者: hermanherman     時間: 2023-3-23 15:20

聰明如大和民族,只認世上第二。。。以為現代日耳曼是智障, 終有個正常的。
作者: C皇     時間: 2023-3-23 15:34

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 14:24 發表

據央視新聞報道,俄烏衝突延宕已超過一年,其外溢效應對歐洲乃至全球都造成了巨大影響。近日,德國聯邦議院議員克勞斯·恩斯特在接受總台記者採訪時表示,美國及北約違背對俄羅斯的安全承諾,是造成俄烏衝突的根源。
德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:俄烏衝突產生的根源在於美國及北約成員國違背了他們對俄羅斯的安全承諾,違背了自兩德統一以來的安全承諾。這一承諾就是「北約不會東擴」。如果我們回顧一下1990年至20 ...
最敝果 d國家話事人好似中左美國毒
作者: dulinomo     時間: 2023-3-23 15:53

人民兒童最慘
作者: 農場紅色馬     時間: 2023-3-23 15:58

呢位德國議員小心"被自殺"
作者: acacac     時間: 2023-3-23 16:10

呢條友死得
作者: lawumi     時間: 2023-3-23 16:13

吳廣德
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 16:16

引用:
原帖由 C皇 於 2023-3-23 15:34 發表

有痛腳被揸住
作者: skwongskwong     時間: 2023-3-23 16:25

就係啦
作者: 飛天盒仔     時間: 2023-3-23 16:27

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 14:24 發表

德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特:俄烏衝突產生的根源在於美國及北約成員國違背了他們對俄羅斯的安全承諾,違背了自兩德統一以來的安全承諾。這一承諾就是「北約不會東擴」。如果我們回顧一下1990年至20 ...
呢個議員會唔會好快被消失呢?
作者: jaccjacc     時間: 2023-3-23 16:33

引用:

唔知德國人幾時醒, 踢走D線黨議員。
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 16:38

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2023-3-23 16:33 發表

唔知德國人幾時醒, 踢走D線黨議員。
其實歐洲國家都有反戰聲音,只有中俄媒體有報導,香港媒體選擇偶性只跟住報拱火
作者: wkkenneth     時間: 2023-3-23 16:40

竟然講真話,小心 see 唉 A減口
作者: 湯米     時間: 2023-3-23 16:42

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2023-3-23 14:39 發表

梗係啦,信口開河,大話連篇
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 16:42

https://www.douyin.com/search/德國聯邦議院議員 克勞斯·恩斯特?source=normal_search&aid=29acf40c-b087-4c82-b8c2-25924ae41764&enter_from=discover&focus_method=
作者: batboy27     時間: 2023-3-23 16:43

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 16:16 發表

有痛腳被揸住
肯定有啦,老尾長期監聽德國政要,總有污糟邋遢野比老尾威脅住!
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 16:48

引用:
原帖由 batboy27 於 2023-3-23 16:43 發表

肯定有啦,老尾長期監聽德國政要,總有污糟邋遢野比老尾威脅住!
係!默克爾.馬克龍
作者: wwwvv0701     時間: 2023-3-23 16:49

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2023-3-23 14:39 發表

這位議員會被「意外」死亡😒
作者: nelsoncph     時間: 2023-3-23 16:51

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 16:16 發表

有痛腳被揸住
生果手機後門事件嘅後遺症

作者: ~JW     時間: 2023-3-23 16:55

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2023-3-23 16:51 發表

生果手機後門事件嘅後遺症
亂講,只有華為先有監控

作者: antiapple     時間: 2023-3-23 16:58

引用:

有痛腳被揸住
你知唔知東西德和平合併,柏林圍牆倒下嘅其中一個條款係永不向東擴散。
作者: dvddvdhk     時間: 2023-3-23 17:01

引用:

嗰班歐洲領袖,情願犧牲自己國家人民利益,都要盲從美國嘅指示,一係有痛腳係美國手,一係收到嘅回報大得驚人,大到可以埋沒良心去傷害自己國家及人民,有如此領導人,係當國人民嘅悲哀!
作者: seaapex     時間: 2023-3-23 17:01

引用:

個中原因會不會是美國D情報組織,揸住佢地D痛腳,美國D監聽咁厲害,好似貝老西個老公叫甘,貝老西一唔聽話佢老公即出事。
作者: 87er     時間: 2023-3-23 17:08

引用:

係比美國擰住頸、揸住袋~
作者: 胡姬爸爸     時間: 2023-3-23 17:08

引用:

唔係中毒,佢哋本來就係美國扶持嘅,亦係既得利益者。
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 17:14

引用:
原帖由 dvddvdhk 於 2023-3-23 17:01 發表

嗰班歐洲領袖,情願犧牲自己國家人民利益,都要盲從美國嘅指示,一係有痛腳係美國手,一係收到嘅回報大得驚人,大到可以埋沒良心去傷害自己國家及人民,有如此領導人,係當國人民嘅悲哀!
https://www.youtube.com/watch?v=vzkAYyM5QOw&t=8s
作者: tvbdt     時間: 2023-3-23 17:14

一早已經講左係北約東擴包圍俄羅斯所以先有呢場仗,只要取消再擴張就即刻停火,美國佬已經一統南北西歐,只欠東歐就可以變成美國歐洲版圖,情形就如亞洲,日韓星菲泰已經係美國亞洲州分,進一步用嚟包圍大陸
作者: 寒冬小老闆

作者: resort2     時間: 2023-3-23 17:18

正正如是
作者: andyyyy     時間: 2023-3-23 17:19

引用:

唔驚!啲傳媒唔會大肆報道,什至刻意扲低佢嘅聲音,所以唔會引起好大迴響!
作者: 用愛去發電     時間: 2023-3-23 17:19

引用:

呢個議員好快會畀美國佬私鳥
作者: tvbdt     時間: 2023-3-23 17:20

一早講左係因為北約東擴所以先會打呢場仗。只要唔再擴仗就撤兵,然後傳媒就慢慢只聚焦係俄羅斯入侵。俯家南北西歐已經係美國版圖,只欠東歐就可以包圍俄羅斯。同樣响亞洲,日韓星菲泰已經成為美國亞洲區州份,仲不斷擴張就係要圍住大陸。
美國野心就係要統治全世界,順者生逆者亡,比希特拉更恐怕。
作者: 我要做富翁     時間: 2023-3-23 17:20

引用:

果啲話事人係收咗美金
作者: andyyyy     時間: 2023-3-23 17:20

引用:
原帖由 lawumi 於 2023-3-23 16:13 發表

吳廣德
吳好提!
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 17:22

引用:
原帖由 antiapple 於 2023-3-23 16:58 發表

你知唔知東西德和平合併,柏林圍牆倒下嘅其中一個條款係永不向東擴散。
師兄係講戈爾巴喬夫
作者: 土瓜灣雙刀     時間: 2023-3-23 17:26

個個都知,有幾多人會理
作者: sokwokwai     時間: 2023-3-23 17:30

德國政府已被美國控制,沒救。
作者: 男人小笨象     時間: 2023-3-23 17:41

大Q鑊,槍打出頭鳥
作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-3-23 17:41

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-3-23 16:49 發表

這位議員會被「意外」死亡😒
或者有人會指控佢強姦,或者玩細路仔
作者: hermanherman     時間: 2023-3-23 17:42

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-3-23 17:16 發表

錯😩日本仔四十幾年前出過書,話日本第一,同埋日本可以說不。最終主權唔係自己手講乜都係廢話
2戰前,只認世界第2聰明優秀民族,70幾年前。。。後被兩粒蛋震懾到傻佐, 主人都未放頸繩,就大叫大吠。
作者: Dani123     時間: 2023-3-23 17:45

引用:
原帖由 湯米 於 2023-3-23 16:42 發表

係咪好似你而家講嘢咁
作者: Dani123     時間: 2023-3-23 17:45

引用:
原帖由 我要做富翁 於 2023-3-23 17:20 發表

果啲話事人係收咗美金
再唔係就有把柄 畀人揸住
作者: takeshit     時間: 2023-3-23 17:47

引用:

連原文 link 都無...   文匯話系耶稣講既都得!!    

作者: BlackAjah     時間: 2023-3-23 17:50

講真話係唔會比人報道出來的
作者: 春雨彎刀     時間: 2023-3-23 17:50

引用:

唉!🌚民煮豉油角😈講真話㊙️
命不久己💀
作者: C皇     時間: 2023-3-23 17:53

引用:
原帖由 dvddvdhk 於 2023-3-23 17:01 發表

個個退落果陣去美國嘆世界
作者: C皇     時間: 2023-3-23 17:53

引用:
原帖由 seaapex 於 2023-3-23 17:01 發表

個中原因會不會是美國D情報組織,揸住佢地D痛腳,美國D監聽咁厲害,好似貝老西個老公叫甘,貝老西一唔聽話佢老公即出事。
樣樣都有
作者: 林燊     時間: 2023-3-23 17:55

德議員太正義,恐怕整個歐美都容不下佢……
作者: tomymt     時間: 2023-3-23 17:55

根本就係佢滷味喺度搞屎棍!
作者: 做乜很     時間: 2023-3-23 18:00

引用:

啊~~唔怪得尾國接連衰落啦
作者: dvddvdhk     時間: 2023-3-23 18:03

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 17:14 發表

https://www.youtube.com/watch?v=vzkAYyM5QOw&t=8s
我係嗰兩個議員都會問相同問題,亦都會好痛心自己領導人如此被人欺負都聲都唔敢聲,問都唔敢問
作者: rayrayccw     時間: 2023-3-23 18:03

講真話,北約簽約唔會擴軍,實情不斷擴大,西方人的虛偽
作者: kw_lam     時間: 2023-3-23 18:03

引用:

邊D係大話?北約存在就是為了對付俄羅斯
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2023-3-23 18:05

難道他不懂美國利益凌駕其他一切
作者: 春天強勁的山羊     時間: 2023-3-23 18:06

引用:

唔係中美國毒就係中美鈔毒
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2023-3-23 18:07

引用:

要被老美制裁了
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2023-3-23 18:07

項羽就是信咗鴻溝為楚河漢界
作者: 凌晨沉靜的餃子     時間: 2023-3-23 18:07

引用:

你都算幾愚昧,屬於蠢果隻!
作者: Ultra_Z     時間: 2023-3-23 18:08

又係文匯  
引述一個議員...
其他議員呢?
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 18:10

引用:
原帖由 dvddvdhk 於 2023-3-23 18:03 發表

我係嗰兩個議員都會問相同問題,亦都會好痛心自己領導人如此被人欺負都聲都唔敢聲,問都唔敢問
https://www.douyin.com/video/7205022916893773067
忘记历史了吗?德国议员发表反战演讲:不希望德国坦克对俄开火
作者: 一拳超人     時間: 2023-3-23 18:10

與國家政策方向違背,小心被人捉黃腳雞
作者: unoteseven     時間: 2023-3-23 18:12

後知後覺?
作者: 沙字O拉莫C     時間: 2023-3-23 18:13

歐洲佬冇個信得過,牆頭草兩邊擺
作者: gg197212     時間: 2023-3-23 18:14

引用:

終於有個歐洲人講人話!其他臨洲人究竟係自作賤定智障?!
作者: gg197212     時間: 2023-3-23 18:15

引用:

我都有此擔心!祝福佢人身安全、生活安好!
作者: everyday靚聲王     時間: 2023-3-23 18:18

忽然德國佬清醒
作者: kxkx     時間: 2023-3-23 18:21

剩係知美國最少駛左幾百億, 包括軍備及人道援助.
要收番都最少幾十年
作者: kxkx     時間: 2023-3-23 18:24

引用:
原帖由 unoteseven 於 2023-3-23 18:12 發表

後知後覺?
條友係北溪係咪有唔少利益所以係度媽媽聲
作者: chatjai     時間: 2023-3-23 18:31

講明白就好,歐洲也清楚自己被美國綁上戰車。
作者: 東方紅     時間: 2023-3-23 18:31

引用:

唔係中毒,係綁架,有三種原因,一係有政治人物收咗水,枱底下有唔見得光嘅交易,二係畀人捉住痛腳,三係政治勢力被迫就範,老美嘅鍾情局咁多年作惡咁耐,唔係流的。
就算只要有正常智商的人,都知道俄鳥衝突,差隻腳埋去,一定唔會有好結果的,但點解都要做呢?歐佬唔會咁多人都智障的。

作者: 33444433     時間: 2023-3-23 18:35

引用:
原帖由 農場紅色馬 於 2023-3-23 15:58 發表

呢位德國議員小心"被自殺"
毛錯,可能要每日到美軍駐德處報剄
作者: wai177     時間: 2023-3-23 18:35

有乜理由影響別國內政。
人地係獨立國家,想加盟邊個組織就加盟架啦。

蘇聯用乜理由唔比人地加盟先。

加盟左之後,一國受攻擊就等同,同全部北約宣戰,有靠山有乜唔好。

蘇聯可以再重新整個華沙公約,等其他國家加入丫,睇下有無人肯入黎。

前華沙公約個d國家,加盟之後全部愈來愈窮,前蘇聯又成日搵人笨。
作者: 白銘2020     時間: 2023-3-23 18:38

引用:

你應該係危害社會秩序的昆蟲, 連夠膽講真話的正常白人都污衊!!!!
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 18:40

引用:
原帖由 kxkx 於 2023-3-23 18:24 發表

條友係北溪係咪有唔少利益所以係度媽媽聲
北溪俄方佔一半,其他由德法等佔有股份
作者: wk221ab     時間: 2023-3-23 18:43

引用:

道出了美國最大利益
作者: .愛心大使     時間: 2023-3-23 18:44

算啦,想打就打唔好理由多多
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-3-23 18:44

今日烏黑爛,明曰呆灣儍仔!

圖片附件: Screenshot_20230320_191827_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-23 18:44, 390.74 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20230320_191820_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-23 18:44, 393.2 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: Screenshot_20230320_191833_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-23 18:44, 406.85 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20230320_191823_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-23 18:44, 384.36 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: ryokun99     時間: 2023-3-23 18:45

講直接D,根本就係尾國率領一眾嘍啰於烏克蘭與俄羅斯開戰。
作者: tcfalcon     時間: 2023-3-23 18:48

所講是事實
歐洲就係瞓唔醒
作者: 愚人之石     時間: 2023-3-23 18:56

引用:

又係日軍侵華時,日軍入侵只因為中國不肯實施東三省自治之約一樣.

俄佬係轟炸烏克蘭呀,誰打誰呀?白痴一樣的思維.
作者: lctj9     時間: 2023-3-23 19:01

情況有啲似先撩者賤定係出手打人先果個罪重啲
作者: banjo.     時間: 2023-3-23 19:03

難得有德國佬仲係清醒.
作者: 農場泛黃的流彈     時間: 2023-3-23 19:23

引用:
原帖由 takeshit 於 2023-3-23 17:47 發表

使乜文匯報,跟本就係事實,稍為留意下國際新聞都知啦,有冇人講出口咁解
作者: stocky1010     時間: 2023-3-23 19:27

北約是戰爭遺留下來的副產物,二戰結束之後應該立即解散,美國為首北約好似八國聯軍武林盟主一樣,利用北約聯盟壓迫別的國家,美國二戰以戰勝國姿態空降武林盟主寶座,根本就是順我者生,逆我者死的宗指。

作者: 樓上芳香的工人     時間: 2023-3-23 19:30

這位克勞斯,快離開德國,說了美國原喜歡的話,後果會很慘。
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 19:34

引用:
原帖由 takeshit 於 2023-3-23 17:47 發表

https://tv.cctv.com/2023/03/23/VIDEeOJ7isTtMcbxPgJkVmds230323.shtml
原文Link
作者: sony99hk     時間: 2023-3-23 19:34

引用:
原帖由 Henrywu18 於 23/3/2023 14:24 發表

全世界都知道,但做狗點會咬主人
作者: Henrywu18     時間: 2023-3-23 19:40

引用:
原帖由 sony99hk 於 2023-3-23 19:34 發表

全世界都知道,但做狗點會咬主人
“全世界都知道”
不過有人只要是文滙大公報導的就會...
報纸無问题,有问题係自己個腦🤣
作者: 1223456     時間: 2023-3-23 19:44

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2023-3-23 17:41 發表

或者有人會指控佢強姦,或者玩細路仔
或者揾黑鬼輪佢
作者: GP03SE     時間: 2023-3-23 19:50

係人都知,但誰咁不聽龍頭話???
作者: 要學懂感恩     時間: 2023-3-23 19:50

引用:

做咩咁講自己?
作者: 慕應雄z     時間: 2023-3-23 19:51

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 16:38 發表

其實歐洲國家都有反戰聲音,只有中俄媒體有報導,香港媒體選擇偶性只跟住報拱火
一早講過,唔好話歐洲,我就唔信全個烏黑蘭國支持打爛自己國家家園

作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2023-3-23 20:07

引用:

司機最笨,人哋出炸彈,佢出人,累咗國家和人民,烏克蘭人應對佢進行清算
作者: 唔識死     時間: 2023-3-23 20:10

引用:

佢地己經係米大資本權體嘅馬仔
作者: man78912     時間: 2023-3-23 20:22

唯一得益者,老美軍事工業
作者: lung007     時間: 2023-3-23 20:23

引用:

歐豬終於有人夠膽講人話,終於頂唔順經濟衰退,仲有援助烏雞。
作者: imad     時間: 2023-3-23 20:42

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-3-23 16:38 發表

台灣媒體反而講出好多真相