標題: 習近平訪俄︱臨別贈言普京:中俄將聯手推動百年空前變革 「請保重,朋友」 [打印本頁]

作者: Lotus6268     時間: 2023-3-22 16:19

國家主席習近平當地3月22日上午,在結束對俄羅斯聯邦國事訪問後啟程回國。習近平在結束訪俄離開莫斯科時,透過翻譯,告訴俄羅斯總統普京:「100年來從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」習近平這段話引發關注。 習近平昨日與俄羅斯總統普京舉行會談,會後共同簽署深化新時代全面戰略協作夥伴關係,以及關於中俄能源及經濟合作的聯合聲明。習近平表示,他與普京一致認為兩國關係遠超雙邊範疇,雙方本著睦鄰友

習主席做得好吖!其實這就像捉圍棋, 中俄邊界相連非常鄰近, 絕對不可交惡, 西方不嬲都對中國不和, 若連老俄都對中國不和, 形勢就對中國非常不利, 現在中國與老俄擺出友好姿態, 雖然稍為令西方不悅但距離甚遠亦未至於交惡而危險, 習主席已多次表態支持俄烏和平解決, 若老俄老烏或西方的行為阻止中國的和平解決方案, 到時中國就可站在和平的道德高地譴責或制裁他們, 我國就受到國際尊崇了, 俄烏若繼續打已唔關中國事。

新聞來源連結:

https://www.stheadline.com/china ... 中俄將聯手推動百年空前變革-請保重朋友

作者: raywing86     時間: 2023-3-22 17:05

會否好似德國同日本咁?實在興奮!第三次世界洗牌
作者: lo.60s     時間: 2023-3-22 17:09

再打就連烏克蘭國家在地球消失
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-3-22 17:13

強強聯手!

圖片附件: Screenshot_20230322_121131_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-22 17:13, 318.96 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: Screenshot_20230322_121136_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-22 17:13, 194.93 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: Screenshot_20230321_222044_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-22 17:13, 158.73 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: Lotus6268     時間: 2023-3-22 17:18

引用:
原帖由 raywing86 於 2023-3-22 17:05 發表

這次明顯是普京政權要爭奪烏克蘭這片土地作為與老美北約互鬥的緩衝區, 不惜入侵老烏, 失去烏克蘭, 表示老美北約可長驅直進老俄首都莫斯科, 吊!普京都on9嘅!大家坐埋傾由聯合國安理會做見證人, 承諾以後老美北約軍隊不得進入烏克蘭, 而老俄就撤軍咪得囉!

作者: st105     時間: 2023-3-22 17:24

引用:
原帖由 lo.60s 於 2023-3-22 17:09 發表

再打就連烏克蘭國家在地球消失
睇怕吾會有咩和平協議了 亦都唔會見司機。  
作者: sosoluck     時間: 2023-3-22 17:26

引用:
原帖由 Lotus6268 於 2023-3-22 17:18 發表

這次明顯是普京政權要爭奪烏克蘭這片土地作為與老美北約互鬥的緩衝區, 不惜入侵老烏, 失去烏克蘭, 表示老美北約可長驅直進老俄首都莫斯科, 吊!普京都on9嘅!大家坐埋傾由聯合國安理會做見證人, 承諾以後老美北約軍隊不得進入烏克蘭, 而老俄就撤軍咪得囉!
老美就算簽過咩條約,換個腫筒後都可話廢條約,所以同死老尾簽任何野都無保證,只要徹底打殘老美先係皇道
作者: dewet     時間: 2023-3-22 17:26

引用:
原帖由 Lotus6268 於 2023-3-22 16:19 發表

國家主席習近平當地3月22日上午,在結束對俄羅斯聯邦國事訪問後啟程回國。習近平在結束訪俄離開莫斯科時,透過翻譯,告訴俄羅斯總統普京:「100年來從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」習近平這段話引發關注。 習近平昨日與俄羅斯總統普京舉行會談,會後共同簽署深化新時代全面戰略協作夥伴關係,以及關於中俄能源及經濟合作的聯合聲明。習近平表示,他與普京一致認為兩國關係遠超雙邊範疇,雙方本著睦鄰友 ...
Pk 了

佢老美可以屈伊拉克有殺傷力武器再出兵

呢下同普京行咁埋 屈埋大陸幫俄國抗烏都得
作者: kwma     時間: 2023-3-22 17:26

引用:
原帖由 Lotus6268 於 2023-3-22 16:19 發表

國家主席習近平當地3月22日上午,在結束對俄羅斯聯邦國事訪問後啟程回國。習近平在結束訪俄離開莫斯科時,透過翻譯,告訴俄羅斯總統普京:「100年來從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」習近平這段話引發關注。 習近平昨日與俄羅斯總統普京舉行會談,會後共同簽署深化新時代全面戰略協作夥伴關係,以及關於中俄能源及經濟合作的聯合聲明。習近平表示,他與普京一致認為兩國關係遠超雙邊範疇,雙方本著睦鄰友 ...
激撚死拜登
作者: 暴徒黑衣人

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 吳儼晉

作者: 1000day     時間: 2023-3-22 17:32

戰鬥民族打七尾國歐洲班美狗 中國就用棉花針插尾國後眼
好快就一齊打日韓狗啦
作者: paulchen     時間: 2023-3-22 17:33

100年來從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革

呢句先係重點
我地埋堆一齊打鳩老尾
作者: wk221ab     時間: 2023-3-22 17:33

打破西方壟斷
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-22 17:35

令西欧英美狗消費進口大團結
作者: 朋友號00

作者: 1000day     時間: 2023-3-22 17:36

百年前八國聯軍搶中國錢土地 今天中國就用俄中東打柒美英法德日韓澳洲班強盜後代

作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-22 17:37

「100年來從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」

呢兩句嚇L死美國佬😂
作者: 綠腳趾     時間: 2023-3-22 17:40

以後呢個世界就靠晒中俄啦
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-22 17:45

引用:
原帖由 Lotus6268 於 2023-3-22 17:18 發表

美國都當聯合國無到,會費未交,北約不進入烏領土要聯合國見證形同廢紙一張,你勸招司機唔好加入北約先仲好喇
作者: peter925     時間: 2023-3-22 17:45

普京都有向共產黨宣誓,是同路人。
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-22 17:46

引用:
原帖由 朋友號00 於 2023-3-22 17:36 發表

西歐英美團結去排隊擠提呀?
唔使玻璃心嘅
作者: law31     時間: 2023-3-22 17:47

解決方案其實冇幾多個....
唯一可行...大家有落台階.....
被佔領地區俄烏雙方一同撤軍...
宣佈成為中立地區...再由地區人民公投....
選擇獨立或是歸附於哪一個國家...

作者: JamesJamesLau     時間: 2023-3-22 17:50

講兩句嚇死尾角鬼
作者: @海東青     時間: 2023-3-22 17:50

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2023-3-22 17:37 發表

「100年來從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」

呢兩句嚇L死美國佬😂
殲滅反人類文明的油太法西斯!
作者: 煩Q死     時間: 2023-3-22 17:50

引用:

聯合国都廢嘅尾🐶不嬲冇视联合国架啦!.傾好晒簽好晒嘅国际協議話廢除就廢除
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-22 17:52

引用:
原帖由 law31 於 2023-3-22 17:47 發表

烏東4個州已經公投獨立要脫離烏克蘭,不過司機死咬唔放唔比烏東獨立成國
作者: @海東青     時間: 2023-3-22 17:53

引用:
原帖由 law31 於 2023-3-22 17:47 發表

老習回國後,俄軍勢必強力進攻徹底清除油太納綷法西斯
作者: Kingjjman     時間: 2023-3-22 17:54

引用:
原帖由 dewet 於 2023-3-22 17:26 發表

Pk 了

屈 老尾一向無誠信 無口齒 自己話咩就咩 正仆街老尾
作者: 笨豬傻咪     時間: 2023-3-22 17:54

美歐變成中俄

作者: Tpang     時間: 2023-3-22 17:54

引用:

”若連老俄都對中國不和, 形勢就對中國非常不利。“
這就是美國現在瘋狂迫着俄罗斯做的事,美國想天下圍攻中国前就是要先攪定俄羅斯!
作者: ifung5     時間: 2023-3-22 17:55

溪雲初起日沉閣,山雨欲來風滿樓。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-22 17:55

呢兩句應該加[世界]2個字
「100年來世界從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」
作者: 傲慢行走的花園     時間: 2023-3-22 17:55

引用:
原帖由 朋友號00 於 2023-3-22 17:48 發表

對一個得二百年歷史嘅帝國, 講10年都夠嚇L死佢
冇錯歷史不断循環,真係嚇L死人
作者: 煩Q死     時間: 2023-3-22 17:56

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2023-3-22 17:45 發表

美國都當聯合國無到,會費未交,北約不進入烏領土要聯合國見證形同廢紙一張,你勸招司機唔好加入北約先仲好喇
呃咗俄佬5次唔發火勢係假
作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-22 17:59

引用:
原帖由 煩Q死 於 2023-3-22 17:56 發表

呃咗俄佬5次唔發火勢係假
無錯,呃左5次北約唔東擴當聯合國同俄羅斯無到
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2023-3-22 18:00

記唔記得美國麻雀點打?.......莊家有權換牌或再換多次牌
作者: antjai     時間: 2023-3-22 18:02

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2023-3-22 17:55 發表

呢兩句應該加[世界]2個字
「100年來世界從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」
終國最叻嘴炮🤭

作者: ansonkpl     時間: 2023-3-22 18:02

百年空前變革,由中俄聯手推動,鴻圖偉業,應該非常壯觀,世界秩序由西方國家主導的歷史將會被改寫,期望我在有生之年可以見證得到

作者: 湯米     時間: 2023-3-22 18:04

習帝明顯被俄狗利用,俾俄狗攞咗著數都唔知,真係唔夠俄狗老奸巨滑

作者: Lotus6268     時間: 2023-3-22 18:07

引用:
原帖由 煩Q死 於 2023-3-22 17:50 發表

聯合国都廢嘅尾🐶不嬲冇视联合国架啦!.傾好晒簽好晒嘅国际協議話廢除就廢除
中國都係安理會五常之一嗎!

作者: Cq17     時間: 2023-3-22 18:13

引用:

問题是聯合國都是老美的人,去聯合國真是有用嗎?老美發動戰爭,聪合國放個一個屁嗎?
作者: cwh155     時間: 2023-3-22 18:14

最緊要唔好似美國咁傻
作者: unsc     時間: 2023-3-22 18:16

引用:

告訴俄羅斯總統普京:「100年來從未出現的變革正在降臨,而我們將共同推動這變革。」
脫離美國極權統治,
脫離美國帶來的戰爭
脫離美國金融系統
世界各國共同發展, 共同富裕
世界四大古文明之一,中華民族偉大復興
人類命運共同體,人類文明將向光明方向急速發展

作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-22 18:17

引用:
原帖由 antjai 於 2023-3-22 18:02 發表

終國最叻嘴炮🤭
咀炮最叻應該喺黃色經濟圈班蟑螂
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2023-3-22 18:18

講得咁玄,美國又要諗到頭都大
作者: 海灣失控的考試     時間: 2023-3-22 18:19

on9知唔知有條明克斯協議,北约烏狗唔跟協議東抗呀,聯合國有用老美就唔會世界四處抗軍轟炸啦。
作者: (ツ)     時間: 2023-3-22 18:20

祝習大馬到功成!
作者: yiu22     時間: 2023-3-22 18:21

佢真係夠薑改變幾百年傳統,唔再比老美騎住。玩到老美佗佗擰,過程中難免起伏。但而家老美開始處下風
作者: 阿妮呢     時間: 2023-3-22 18:21

引用:

聯合國由尾國控制,哂9氣。
作者: ichthys2     時間: 2023-3-22 18:22

合則兩利。
作者: 阿妮呢     時間: 2023-3-22 18:22

引用:
原帖由 dewet 於 2023-3-22 17:26 發表

Pk 了

已經屈緊,屈左又如何?尾國夠膽打中國咩?

作者: owen112233441     時間: 2023-3-22 18:24

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-3-22 17:46 發表

唔使玻璃心嘅
我怕歐美啲人個個逼曬去擠提逼爆銀行塊玻璃
作者: MiracleZone     時間: 2023-3-22 18:26

中俄陣營七強:
中國 CHINA
俄羅斯 RUSSIA
伊朗 IRAN
阿爾及利亞 ALGERIA
委內瑞拉 VENEZUELA
香港 HONG KONG
北韓 NORTH KOREA

作者: audia

作者: 韓風黃色神童     時間: 2023-3-22 18:30

引用:
原帖由 朋友號00 於 2023-3-22 18:23 發表

我記得!乜L野反抗吖嘛,卒之一人一碟飯一個橙一個啷口盅裝水飲,每日放風一次
倉底每晚10:00應該無得再9叫了, 荷蘭橙
作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-3-22 18:30

强强聯手,改變世界格局!

圖片附件: Screenshot_20230321_222044_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-22 18:30, 158.73 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: SamuraiBlack     時間: 2023-3-22 18:32

引用:
原帖由 朋友號00 於 2023-3-22 17:35 發表

眼又盲耳又聾邊激得死佢? 我估佢好大機會係上落飛機時仆L死

作者: 零式艦上戰鬥機

作者: 深藍001     時間: 2023-3-22 18:36

引用:
原帖由 @海東青 於 2023-3-22 17:53 發表

老習回國後,俄軍勢必強力進攻徹底清除油太納綷法西斯
普京最需要係中國志願軍,中國武器。中國唔提供,俄軍打條毛。
普京現在媽媽聲,俾習大大出賣。
作者: wayfarer     時間: 2023-3-22 18:36

引用:
原帖由 raywing86 於 2023-3-22 17:05 發表

似意大利加羅馬尼亞就真
作者: 真正一野耗盡     時間: 2023-3-22 18:37

改革回100年前帝制🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉
作者: kuyski     時間: 2023-3-22 18:38

引用:
原帖由 sosoluck 於 2023-3-22 17:26 發表

老美就算簽過咩條約,換個腫筒後都可話廢條約,所以同死老尾簽任何野都無保證,只要徹底打殘老美先係皇道
right
作者: MiracleZone     時間: 2023-3-22 18:38

引用:
原帖由 朋友號00 於 2023-3-22 21:28 發表

仲有有錢佬沙地
唔算,沙特阿拉伯同各國都有好多緊密合作
係屬於中立 
作者: Henrywu18

作者: cykwok     時間: 2023-3-22 18:41

回歸蘇聯時期兩大陣營對抗, 中國俄羅斯朝鮮 Vs 美歐日韓澳印菲, 地緣政治不穩, 投資要留心.
作者: 秋意悠悠     時間: 2023-3-22 18:42

鐵桿哥們
作者: kxkx     時間: 2023-3-22 18:42

引用:
原帖由 1000day 於 2023-3-22 17:36 發表

百年前八國聯軍搶中國錢土地 今天中國就用俄中東打柒美英法德日韓澳洲班強盜後代
八國聯軍當中咪有俄國囉.

作者: kxkx     時間: 2023-3-22 18:43

引用:
原帖由 MiracleZone 於 2023-3-22 18:26 發表

中俄陣營八強:
中國 CHINA
俄羅斯 RUSSIA
伊朗 IRAN
阿爾及利亞 ALGERIA
委內瑞拉 VENEZUELA
古巴 CUBA
安哥拉 ANGOLA
北韓 NORTH KOREA
北韓養唔熟.
佢D導彈都唔知佢用黎防邊個
作者: nobody2014     時間: 2023-3-22 18:43

唇亡齒寒,中國一定會頂住俄羅斯隻雞頭.
作者: heyworld     時間: 2023-3-22 18:44

睇吓中東就知…
再睇吓南美……
另現今抗議最多在哪?
作者: 赤共

作者: cwbguy     時間: 2023-3-22 18:46

引用:
原帖由 Lotus6268 於 22-3-2023 17:18 發表

聯合國有牙力咩?  
難保他日美國干脆退出聯合國,收回聯合國所在的土地,再宣布由美國統治全宇宙
作者: wsk67     時間: 2023-3-22 18:47

引用:
原帖由 kxkx 於 2023-3-22 18:43 發表

北韓養唔熟.
金仔使乜防,有中俄喺後面撐佢,邊個敢郁佢?係攞嚟威嚇南韓同日本。
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-22 18:47

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2023-3-22 18:43 發表

如果德日在二戰勝利了,現在的世界會有很多不同的可能性和變化。以下是其中一些可能的情況:

1. 歐洲:如果德國和日本在二戰中勝利了,歐洲的政治、經濟和社會結構將會完全不同。德國可能會成為歐洲的主導國家,並在歐洲各國建立自己的政治體系。日本也可能會擴大其在亞洲的影響力,建立自己的勢力範圍,並影響亞洲及其他地區的國家政治和經濟發展。

2. 全球化:如果德國和日本在二戰中勝利了,全球化 ...
德國日本加起來嘅工業科技實力都遠不及美國
點贏呀
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-22 18:48

引用:
原帖由 kxkx 於 2023-3-22 18:43 發表

北韓養唔熟.
全部死窮鬼
作者: 太卷之王     時間: 2023-3-22 18:48

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2023-3-22 18:46 發表

而家俄佬已經係我地嘅人啦  
俄羅斯點解要禁微信
作者: Dani123     時間: 2023-3-22 18:49

引用:

其實信美國嘅人係咪都係on9 lga
🤭🤭🤭🤭
作者: Tchu     時間: 2023-3-22 18:50

引用:
原帖由 赤共 於 2023-3-22 18:45 發表

同個國際法庭嘅戰犯同流合污?又冇得到人民嘅授權啊。啲獨裁者仲可以修改憲法永久連任,難怪人民舉起罷免獨裁國賊了
特朗普發布的行政令說,美國不是國際刑事法院締約國,該法院對美方人員不具有管轄權。國際刑事法院針對美國軍事和情報人員在阿富汗行為的調查威脅到美國主權和國家安全及外交政策,美國政府將對相關人員實施制裁。根據行政令,制裁內容包括經濟制裁、拒絕有關人員入境美國等。

作者: ChatLaw     時間: 2023-3-22 18:50

美國on9 姐

大陸唔係要爭第一,而係自自然然就會成為第一原因好簡單,因為人口多
大陸人口係美國嘅4倍, 即係話一個大陸人佢嘅生產力只要係一個美國人既4分之1 咁大陸嘅GDP就已經同美國一樣又或者一個美國人做嘅嘢喺大陸由四個中國人做就已經搞掂

咁係呢個情況下,其實大陸要超越美國,尤其是係GDP係會發生,除非GDP 停止增長
但係大陸越嚟越開放 (經濟上),而大陸人平均GDP係國際上仍然低,咁上升空間仲有好多
完全談唔上霸權完全談唔上爭第一 因為大陸只要不停令佢嘅國民GDP增加就已經達成

作者: ijkn     時間: 2023-3-22 18:50

引用:

全世界人也見到,其實只有美國想烏克蘭繼續打仗
作者: Dani123     時間: 2023-3-22 18:50

引用:
原帖由 1000day 於 2023-3-22 17:36 發表

靖康之禍

金人最後一個皇帝同埋佢嘅貴族
十倍奉還 畀咗南宋蒙古
作者: .愛心大使     時間: 2023-3-22 18:50

心入面大家都係各懷鬼胎
作者: Zzlaz     時間: 2023-3-22 18:51

諗起呢2位朋友
入侵人地國家講到自己係被迫

圖片附件: 171508218sfl.jpg (2023-3-22 18:51, 70.27 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: Zzlaz     時間: 2023-3-22 18:52

引用:
原帖由 kxkx 於 2023-3-22 06:42 PM 發表

八國聯軍當中咪有俄國囉.
五毛d歷史係咁上下

作者: Dani123     時間: 2023-3-22 18:54

引用:

Pk 了

係咪要好驚呀
有乜招數咪即管使出來咯