標題: 習近平訪俄羅斯|博爾頓:中俄聯盟對西方構成真正問題 [打印本頁]

作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2023-3-22 11:07

中國國家主席習近平訪問俄羅斯之際,英媒3月21日發布對美國前國家安全顧問博爾頓(John Bolton)的專訪。他稱,俄羅斯和中國的聯盟關係是對西方的

美國若真的那麼怕中俄聯手,就不應再事事與中俄作對,可惜美國不會這樣做,唯有繼續日日草木皆兵吧。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/879914/習近平訪俄羅斯-博爾頓-中俄聯盟對西方構成真正問題
作者: ansonkpl     時間: 2023-3-22 11:19

你老美與盟友圍堵中國是迫使中俄走在一起的最終結果,問題是老美自己製造出嚟,與人無尤
作者: 香港雞蟲     時間: 2023-3-22 11:21

老尾日日都係 china
作者: chaolininin     時間: 2023-3-22 11:22

中歐小圈子對世界構成問題
作者: sokwokwai     時間: 2023-3-22 11:22

西方國家的行為很像巨嬰,要其他國家對他們百般遷就,永遠都要其他國家吃虧,自己就得到最大利益。
作者: sylm01     時間: 2023-3-22 11:24

真正? 咁以前唔通係假? 
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-22 11:29

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-3-22 11:07 發表

中國國家主席習近平訪問俄羅斯之際,英媒3月21日發布對美國前國家安全顧問博爾頓(John Bolton)的專訪。他稱,俄羅斯和中國的聯盟關係是對西方的

佢而家係將大陸都拖埋落水。
咁就有借口要求其他國家一齊制裁大陸。

而中共,最好的方法就係提出一啲討好俄羅斯,但烏克蘭又一定唔會同意的「和平建議」,

咁就既可以贏得「促進和平」的美譽,
又可以利用俄烏戰爭,令「俄美相殺」,亦令老美無時間加強制裁大概)
作者: 遊鯤     時間: 2023-3-22 11:30

中美關係是被美國人搞成戰略對抗
中俄也是被美國人搞成戰略協作
中俄携手必會影響世界格局和人類命運
冷戰後一超獨大會被顛覆
作者: 冰風蓋天     時間: 2023-3-22 11:37

係只係對美國構成真正威脅
作者: waltzno2     時間: 2023-3-22 11:43

中俄聯盟係老美迫出嚟,再嚟就加埋沙特同伊朗,睇下你老美以後仲點玩
作者: Hermas.妹妹     時間: 2023-3-22 11:47

超級大單project ⋯估規模達幾百萬億 🤔4個幾小時過資料
還以為用1小時
作者: Henrywu18

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ryokun99     時間: 2023-3-22 11:54

do你老尾收皮喇,搞到全世界烏煙瘴氣
作者: siuhung     時間: 2023-3-22 11:57

博爾頓:中俄聯盟對西方構成真正問題!
但對世界,中俄聯盟就是對美國霸權作出的合理反抗囉!
所以,係時候讓被佢老美凌霸的國家共同建立世界和平新秩序! 
作者: GLD     時間: 2023-3-22 11:59

烏克蘭係美國極奇重要利益?

咁就更加明白點解俄羅斯要打烏克蘭
作者: IE碼查詢     時間: 2023-3-22 12:04

美歐聯盟不會對世界威脅中俄聯盟就會對西方威脅
作者: Arthur_Everett     時間: 2023-3-22 12:07

儘管被震盪療法搞到大毛雞毛鴨血,但普京上台之初還是傾向歐美,融入歐洲,但歐美蠻夷文化就是趕盡殺絕,非要將大毛解體才罷休,把大毛迫到牆角,只好轉向華夏。
作者: michael     時間: 2023-3-22 12:07

刁, 老尾閪謊鬼蝈極度邪惡團伙就嚟丁丁🤣😆🤭🤫
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2023-3-22 12:12

同一套路習大出訪俄國英美不應反應過度

圖片附件: Screenshot_20230322_121134_networld.discuss2.app.jpg (2023-3-22 12:12, 607.11 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: chloechoi     時間: 2023-3-22 12:14

主席無向俄羅斯發出名確指示維護國家領土完整,勸和就地停火即是俄羅斯侵略烏克蘭土地是合法? 俄軍撤出烏克蘭領土是停火必需要做條件
作者: 一個中國人!

作者: 隔夜忠心的馬     時間: 2023-3-22 12:20

強強聯手,改變世界格局!

圖片附件: Screenshot_20230322_121131_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-22 12:20, 318.96 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20230322_121136_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2023-3-22 12:20, 194.93 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 三碌木     時間: 2023-3-22 12:22

小學生式嘅我唔侵你玩
作者: hermanherman     時間: 2023-3-22 12:22

美國+附庸國 = 獨裁極權一個點。
作者: XEO     時間: 2023-3-22 12:23

八國聯軍侵略中國又點?

睇西人態度,遲早要一戰,中國要做好準備.
作者: bystander_2019     時間: 2023-3-22 12:30

引用:
原帖由 chloechoi 於 2023-3-22 12:14 發表

主席無向俄羅斯發出名確指示維護國家領土完整,勸和就地停火即是俄羅斯侵略烏克蘭土地是合法? 俄軍撤出烏克蘭領土是停火必需要做條件
拿回本来属于俄罗斯领土有乜问题?
作者: BayernDortmund     時間: 2023-3-22 12:31

好少見普京咁和藹可親

圖片附件: Screenshot_2023-03-22-12-30-25-241-edit_com.facebook.katana.jpg (2023-3-22 12:31, 303.5 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 2boyboys     時間: 2023-3-22 12:31

其實全部嘢都係西方迫出來, 跟住又要驚又加緊去迫! 吾通真係要打不還手,仲要講多謝...
作者: 希夷     時間: 2023-3-22 12:37

三分天下
作者: lpj88     時間: 2023-3-22 12:38

個台都係美國搭出黎.
作者: cardreadermp3     時間: 2023-3-22 12:38

習慣就好
作者: tcfalcon     時間: 2023-3-22 12:39

美國為維持霸權全力打擊對手
時勢將中俄被迫連成一線
美國自找死路
作者: 冰風蓋天     時間: 2023-3-22 12:43

引用:
原帖由 IE碼查詢 於 2023-3-22 12:04 發表

美歐聯盟不會對世界威脅中俄聯盟就會對西方威脅
中俄聯盟真係美國創造出來。俄國以前都加入現在嘅G7,即係G8。
作者: chloechoi     時間: 2023-3-22 12:57

你咁講即係1938年日本侵華所得到領土,如果日本再侵略華,攻佔領土認為合法嗎? 當年無美國炸日本,中國在地圖上消失了....

作者: estateman     時間: 2023-3-22 12:59

引用:

美國政府近六七年
有冇一日冇提
中國兩個字?
作者: SamuraiBlack     時間: 2023-3-22 13:06

關老尾乜鳩事
作者: briancccc     時間: 2023-3-22 13:08

引用:

最搞笑係,中俄聯盟係美國自己制造出嚟。本來特朗普想聯俄制中,但而家被拜登搞亂永遠都無可能了,就算下介特朗普真係選上都返唔倒轉頭。
作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2023-3-22 13:11

中俄選擇聯盟,
美國自己唔去聯盟,
有乜問題?

作者: bestsinger2     時間: 2023-3-22 13:11

美勾聯盟對世界構成真正問題
作者: 小窮鬼     時間: 2023-3-22 13:13

近年睇到美國啲溫心老契及跟班都好撚忙!🤭
作者: Ray-Cyrus     時間: 2023-3-22 13:13

佢仲講少咗兩個國家 係中俄伊北韓聯盟 ☺️☺️
作者: ARTHUR53     時間: 2023-3-22 13:14

引用:

睇下日本几時仆街,
首相飛去烏黑蘭賣屎忽。
作者: type100q     時間: 2023-3-22 13:18

你西方聯盟就得
作者: 奧林巴斯     時間: 2023-3-22 13:27

歐美聯盟才是世界動盪的根源...正如當年歐美成立北約才會有華沙公約的出現
作者: vampire912     時間: 2023-3-22 13:29

引用:

美國咁多前咩前咩嘅?屎忽鬼真係多。
作者: krolik     時間: 2023-3-22 13:30

帝國成功充當中國同俄國嘅月老
作者: 清風水靜     時間: 2023-3-22 13:31

中國不要被尾國迷惑...........中國依然要依靠自己.........!!
有俄羅斯是好事........但也不期望這是永遠的事...........作為世界一極.....中國要自強不息....!!
作者: lawumi     時間: 2023-3-22 13:32

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2023-3-22 12:18 發表

尾國最近5屆政府不斷將中國通俄羅斯推埋一齊,仲附送伊朗添
美國簡真係中國朋友介紹所
自己挖頁岩油送沙特打包埋中東
自己唔理太平洋島國送咗澳洲個前院畀中國
自己又唔同個後院做多啲生意,送埋個拉美
係咁喺非洲面前數中國債務陷阱,結果冇個非洲國家信,反而拉埋咗中非關係
作者: 凌晨沉靜的餃子     時間: 2023-3-22 13:35

引用:
原帖由 chloechoi 於 2023-3-22 12:57 發表

你咁講即係1938年日本侵華所得到領土,如果日本再侵略華,攻佔領土認為合法嗎? 當年無美國炸日本,中國在地圖上消失了....
邏輯思維錯晒
作者: B2C     時間: 2023-3-22 13:37

對世界構成威脅就未必,對美國霸權構成威脅就肯定!
作者: 清風水靜     時間: 2023-3-22 13:39

引用:
原帖由 B2C 於 2023-3-22 13:37 發表

對世界構成威脅就未必,對美國霸權構成威脅就肯定!
麻醉中國前進的步伐............尾國一向是這樣做......!!
同時俄羅斯會很易對中國起異心..........這說法其實很毒......!!
作者: 4player     時間: 2023-3-22 13:41

遲啲再同北韓結盟, 老尾仲唔震過貓屎
作者: 寒冷好動的綠洲     時間: 2023-3-22 13:41

美國到處派子弾,反政權,係人都怕,伊沙打足咁多,終於都醒覺
作者: Dani123     時間: 2023-3-22 13:42

引用:
原帖由 凌晨沉靜的餃子 於 2023-3-22 13:35 發表

邏輯思維錯晒
佢呢啲立論完全on9
作者: wkkenneth     時間: 2023-3-22 13:43

中俄會下面啫,老尾唔3先咁大反應喎
作者: banjo.     時間: 2023-3-22 13:43

美狗廢到只能日日出嚟叫吠.
作者: 炎夏少象棋     時間: 2023-3-22 13:46

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-3-22 11:19 發表

你老美與盟友圍堵中國是迫使中俄走在一起的最終結果,問題是老美自己製造出嚟,與人無尤
係呀!好簡單. 尾國趕走中, 俄, 伊, 北韓交給尾國做世界皇帝......
作者: 清風水靜     時間: 2023-3-22 13:47

引用:
原帖由 寒冷好動的綠洲 於 2023-3-22 13:41 發表

美國到處派子弾,反政權,係人都怕,伊沙打足咁多,終於都醒覺
你不明白俄羅斯........!!

俄羅斯天生爭強好勝......把中國說成一把手........俄羅斯人就會很不爽....!!
尾國很明白俄羅斯的性格.........因此不斷貶低俄羅斯........托起中國的強勢.......!!
就是想策反中國及俄羅斯關係......!!
作者: laws168168     時間: 2023-3-22 13:47

尾賊賊性難改,
眼中只有燒殺搶,
當遇到不能搶對手,就指責對方是構成真正問題。
尾國油太淫壞事做絕!
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2023-3-22 13:48

歐美對中國的圍堵,才是成為中國發展的一大障礙。
作者: cwm001     時間: 2023-3-22 13:49

美國又屎眼聯盟,又北約海盜集團,又芯片聯盟,又美日同盟,又美韓同盟,又澳哭死聯盟邊個威脅世界
作者: yeungph     時間: 2023-3-22 13:50

西人一樓全身都有問題。
作者: 理+誠     時間: 2023-3-22 13:51

呢啲問題係你哋自己製造出嚟。
尾狗嘅霸道,迫中俄聯手,伊朗、沙特等中東諸國亦同中俄越走越埋,最終都會形成一股反抗尾西方霸權嘅勢力。
作者: Chobis     時間: 2023-3-22 13:51

其實中俄越來越親近都係美西方迫成,兩個國家日夜畀人叫囂挑釁要自保唯有合作
作者: ho0928     時間: 2023-3-22 13:51

的確北俄匪共係滅世軸心國
作者: 小白免     時間: 2023-3-22 13:55

美歐聯盟對東方構成真正問題
作者: 明亮的晨星二     時間: 2023-3-22 13:56

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2023-3-22 12:07 發表

儘管被震盪療法搞到大毛雞毛鴨血,但普京上台之初還是傾向歐美,融入歐洲,但歐美蠻夷文化就是趕盡殺絕,非要將大毛解體才罷休,把大毛迫到牆角,只好轉向華夏。
x2

其實博爾頓此說亦證實我之前估計的美國戰略,就是先滅俄國,再集中全力圍堵中國

美國打兩面戰線,亦即希特拉既思路:用半年時間滅蘇聯,然後全力對付英國

結果:蘇聯頑抗,英、美與蘇聯共產結盟

美國逼俄國靠近中國,最終會好象希特拉一樣失敗
作者: 大擰樂     時間: 2023-3-22 14:00

美國先係世界既威脅
作者: 幪面超人     時間: 2023-3-22 14:01

所以美國就是要先解決俄羅斯,然後對付中國。
作者: 喎牛     時間: 2023-3-22 14:03

美歐開始認識 「震騰騰」這字了
作者: @海東青     時間: 2023-3-22 14:10

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2023-3-22 12:07 發表

那時候老尾聯中制俄,俄羅斯根本沒選擇。普京由車臣格魯吉亞敍利亞打到今天烏雞,他從不會屈服於油太撒克遜。
作者: Kingjjman     時間: 2023-3-22 14:10

引用:

仲要同肥仔金聯盟對付老尾就最好
作者: smart889     時間: 2023-3-22 14:12

所有人都知美國嘅意思係中國不做美國嘅奴隸會構成真正問題
作者: josonlai     時間: 2023-3-22 14:16

引用:
原帖由 chloechoi 於 2023-3-22 12:57 發表

硬膠!咁大胆佔領中國?蒙古,滿清有乜後果你睇啦,美狗多撚事啫。。
作者: st105     時間: 2023-3-22 14:21

哩條柒look 勁樣衰 
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-22 14:22

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-22 11:29 發表

佢而家係將大陸都拖埋落水。
咁就有借口要求其他國家一齊制裁大陸。

而中共,最好的方法就係提出一啲討好俄羅斯,但烏克蘭又一定唔會同意的「和平建議」,

咁就既可以贏得「促進和平」的美譽,
又可以利用俄烏戰爭,令「俄美相殺」,亦令老美無時間加強制裁大概)
中國一直都冇話要做和事佬,係柒頭司機想啫,況且烏俄打得越耐對中國越有利,真正關人忍士。
作者: lctj9     時間: 2023-3-22 14:25

歐美澳日韓聯盟又何嘗唔係對中俄有威脅?
作者: @海東青     時間: 2023-3-22 14:25

引用:
原帖由 st105 於 2023-3-22 14:21 發表

哩條柒look 勁樣衰 
有眼光,一睇就知佢同陰蒂女蝗都係撒克遜淫
作者: nelsoncph     時間: 2023-3-22 14:27

引用:

尾帝近年做法就係將中俄拉埋嘅主因,咪呢個唔係尾帝嘅目的咩?
作者: 深海回收的表哥     時間: 2023-3-22 14:32

支持滅美
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-22 14:32

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-3-22 14:22 發表

中國一直都冇話要做和事佬,係柒頭司機想啫,況且烏俄打得越耐對中國越有利,真正關人忍士。
但時間一拖長,俄羅斯就會愈加困難,
中共要對俄羅斯提供的協助就愈多,
咁就難免容易畀老美搵到口實,制裁埋大陸。

始終,美國加歐洲的經濟體量,絕對比大陸加俄羅斯高唔止一個檔次。
作者: 落漠大灰狼     時間: 2023-3-22 14:34

引用:

就係呢條友, 19年11月接受美國媒體訪問時, 話大陸最好來ㄧ場大瘟疫, 令到大陸經濟大倒退. (係TBB6點半新聞報導), 當時心諗點解呢條友咁毒. 幾個星期之後, 大陸武漢就暴新冠. 
作者: cm923     時間: 2023-3-22 14:35

老美唔攪事世界就和平了

作者: 阿努阿圖瓦圖     時間: 2023-3-22 14:41

引用:

屌!有問題咩?嘢嘢封鎖,嘢嘢制裁,乜唔L係你條尾狗國想咁做嘅咩!而家咪求仁得仁囉!
作者: 灰色侵略     時間: 2023-3-22 14:48

美狗日日攪九人!自已太平洋嗰邊就安全過L!
作者: 9個老遊艇     時間: 2023-3-22 14:50

美西咪一樣對中俄構成安全問題,中俄二軍會作是正確和對外警告。
作者: silverseven     時間: 2023-3-22 14:58

引用:
原帖由 Chobis 於 2023-3-22 13:51 發表

其實中俄越來越親近都係美西方迫成,兩個國家日夜畀人叫囂挑釁要自保唯有合作
key point
作者: 登登登登     時間: 2023-3-22 15:00

美歐再唔停止戰爭就真係問題,定係條友又想老笠人地?

作者: 落漠大灰狼     時間: 2023-3-22 15:02

引用:

只係對美國嘅霸權和霸凌做成威協.
作者: 007kk     時間: 2023-3-22 15:05

+埋中東,應可抗衡勾尾西鬼勢力,都是他們迫出來的!
作者: 深海回收的表哥     時間: 2023-3-22 15:08

班美國佬咁唔喜歡這個世界咪自殺死鬼晒佢囉。
作者: se7endays     時間: 2023-3-22 15:11

引用:

美國政客已經走到極端主意,急到方寸大亂,而政客已經無腦到無深度,毫無智慧
作者: suzume     時間: 2023-3-22 15:19

本來侵侵拉俄打中係正路
但睡王係要係佢死前完成打俄計劃
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-22 15:32

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-22 14:32 發表

但時間一拖長,俄羅斯就會愈加困難,
中共要對俄羅斯提供的協助就愈多,
咁就難免容易畀老美搵到口實,制裁埋大陸。

始終,美國加歐洲的經濟體量,絕對比大陸加俄羅斯高唔止一個檔次。
大陸已經俾歐美制裁到進入無敵狀態,反而歐美就面臨經濟崩潰,大陸怕條毛。
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-22 15:33

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-3-22 15:32 發表

大陸已經俾歐美制裁到進入無敵狀態,反而歐美就面臨經濟崩潰,大陸怕條毛。
唔係,大陸出口值雖說按年減8%(美元計),
但都係好多出口。
作者: BIBIJI     時間: 2023-3-22 15:41

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-22 15:33 發表

唔係,大陸出口值雖說按年減8%(美元計),
但都係好多出口。
而家係鬥邊個頂得耐,大陸有整所有基礎産業,就算高科技打柴都唔會影響人民生活。但歐美唔係,歐美大部分民生用品靠外購,大陸癲起上嚟唔賣俾歐美就可以推爆歐美通脹,隨時痾完屎冇厠紙要用手指。
作者: unsc     時間: 2023-3-22 15:42

引用:

希望美國盡快分裂成幾個小國
咁呢個世界先有救
否則全世界戰亂, 金融風暴, 不明疫症, 經濟衰退會不停出現
作者: 小魔怪     時間: 2023-3-22 15:42

如果係,都係美國自已做出嚟
作者: 1MH1     時間: 2023-3-22 15:46

我夠應為歐美聯盟對東方構成問題喇
作者: CB1668_2     時間: 2023-3-22 15:54

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-3-22 15:41 發表

而家係鬥邊個頂得耐,大陸有整所有基礎産業,就算高科技打柴都唔會影響人民生活。但歐美唔係,歐美大部分民生用品靠外購,大陸癲起上嚟唔賣俾歐美就可以推爆歐美通脹,隨時痾完屎冇厠紙要用手指。
大陸由建國開始,就有齊基礎產業,
如果可以只靠內需,大陸就唔駛改革開始。

而家人哋會搞「大陸+1」或者「大陸+2」……無錯,無一個國家可以完全取代大陸……但如果不同國家,每個國家都取代一啲呢?

例如:孟加拉就取代紡織成衣,越南取代電子,印度取代蘋果手機生產……

咁又得唔得?

又無錯,唔可能一日之內取代,但每年取代一部分呢?
又得唔得?